Popularan način pripreme ribe koja sadrži dosta proteina je u slanoj korici, ne samo zbog svog izgleda već i ukusa.

Za savršen rezultat pripreme ribe u slanoj korici, važno je poštovati neka pravila i trikove:

Korica od soli se priprema od mešavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jajeta.

Kad se ova dva sastojka pomešaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažan pesak koji se koristi za pravljenje kula od peska na plaži.

Koristite grubu morsku so, jer će se ispečena korica lako polomiti. Ako odlučite da koristite sitnu morsku so, korica će biti toliko tvrda da ćete morati da uložite veliki napor kako bi je slomili.

Korica će se najbolje ispeći na 200°C
Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je za pripremu svih vrsta ribe sa visokim sadržajem proteina, jer od 200°C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90°C-100°C, tako da protein ne izađe, a riba se ne isuši.

Orada u slanoj korici

1 krupna orada, očišćena i spremna za kuvanje
2 kg grube morske soli
150 g brašna
60 g skroba
4 jajeta
2 čena belog luka
1 limun
veza svežih začina

Priprema:

Prvo napravite mešavinu za slanu koricu. Pomešajte so, brašno i skrob i dodajte jaja

Masu dobro izmešajte mikserom

Iseckajte limun, beli luk i začine, pomešajte i napunite ovom mešavinom trbušnu duplju orade

Masu za koricu, stavite u pleh obložen papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu.

Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite masom koju cete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakovana“ u koricu.

Pecite ribu u rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Izvadite pleh iz rerne i pažljivo slomite koricu tako što cete je iseći nožem, ili slomiti.

Vodite računa da ne oštetite ribu tokom lomljenja korice.

Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.

Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.

Izvor: hrana-pice-price.com

Sastojci

800 g ribe
100 g spanaća
200 g čeri paradajza
3 čena belоg luka
bosiljak
1 ml limunovog soka
ruzmarin
20 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Operite i očistite ribu, pa je prosušite papirnim ubrusom.

Napravite po tri reza na ribi. Posolite i pobiberite, potom prelijte limunovim sokom.

Pomešajte tri čena belog luka, bosiljak i ruzmarin, maslinovo ulje.

Lepo izmešajte i utrljajte ribu, posebno u rezove i unutrašnjost. Stavite ribu na roštilj koji ste pre toga premazali uljem.

Povremeno ih okrećite i kada budu gotove, servirajte i ukrasite kriškama limuna, baby spanaćem i čeri paradajzom. 

Ribu bi trebalo da jedemo često, kako kažu nutricionisti i lekari. Posebno “belu ribu”, odnosno vrste riba koje su zdravije, te izuzetno pogoduju našem zdravlju.

Sam oslić bogat je zdravim masnim kiselinama koje povoljno utiču na naš nervni i kardiovaskularni sistem. Zbog toga se riba i preporučuje kao dobra hrana za čoveka, jer se u njoj nalaze potrebni nutritivni sastojci za zdrav razvoj organizma.

Osim zdravih masnih kiselina, oslić poseduje i proteine, koji igraju važnu ulogu u izgradnju jakog mišićnog sistema. Deca bi trebalo da jedu namirnice bogate proteinima, kako bi sebi obezbedili zdrav i pravilan razvoj.
Osim toga, u ribi, u ovom slučaju u osliću, nalaze se i pojedini minerali poput goždja i magnezijuma, kao i pojedini vitamini, poput vitamina grupe B.
Preporučljivo je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno, a koliko često je vi konzumirate? Možda spadate u onu grupu – od posta, do posta…

Ipak, oslića možete pripremiti i onda kada ne postite, te počastite sebe veoma ukusnim i zdravim obrokom.

Pomislićete, pohovano – možda i nije toliko zdravo. Ipak, postoji dosta načina da ispohujete oslića, a da izbegnete štetne masnoće, belo brašno i slične dodatke koji kvare nutritivnu vrednost samog oslića.

Pohovani oslić sa kukuruznim brašnom
Umesto belog brašna, iskoristite kukuruzno brašno. Odlična je zamena, jer, osim što je zdravije, oslić bude nekako fino hrskav, baš kako treba. Ova varijanta je posna, i ne koristim jaja, ali vi možete dodati ako pravite mrsnu verziju. Ono što takodje daje poseban šmek jesu začini, koji su nezaobilazni deo pohovanja ribe.. ako mene pitate!

Potrebni sastojci:

800 grama oslića
200 grama kukuruznog brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
So i biber po ukusu
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

 Možete iskoristiti filete oslića, ili parčad sa kostima, svejedno je, to je po vašem ukusu. Pripremite ribu tako što ćete je očistiti koliko je potrebno, i iseći na manja parčad.

Kukuruzno brašno pomešajte sa alevom paprikom, vegetom i malo soli. Biber je takodje poželjan, doprinosi lepom ukusu. Sve izmešajte da se suvi sastojci pomešaju.

Parčad oslića valjajte u tu mešavinu, pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana da fino porumene. Vadite potom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa redjajte na tanjir.

Pohovani oslić sa pivom
Odličan recept, preporučujem da isprobate prvom prilikom. Pivo osliću daje neku posebnu boju, a bogami i poseban ukus. Nisam ljubitelj piva ni najmanje, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada. Zapravo, njegov ukus se gubi i meša sa ostalim sastojcima, tako da postaje fantastičan!

Potrebni sastojci:

1 kilogram oslića
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
1 čaša integralnog brašna po izboru
1/2 flaše piva
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

U zavisnosti od toga da li ćete koristiti filete ili ne, oslića očistite i isecite na jednake parčiće. Zatim u odgovarajućoj posudi pomešajte začine, brašno i pivo, pa dobro promešajte da se sve fino sjedini. To je takozvani orli sos.

Sada ćete svako parče najpre valjati u malo brašna, zatim u orli sos, pa ponovo u brašno. Spuštajte potom u ulje i pržite sa svih strana da dobije finu zlatnu boju. Vadite na papirni ubrus, ili salvete, da se ocedi od viška ulja, pa složite na tanjir.

Savet +
Pomenula sam da možete izbeći prženje u dubokom ulju, i to tako što ćete pohovati oslić u rerni. Pohovani oslić iz rerne je jednako ukusan, mada ostaje pomalo suv. Ali, to je cena ako želite da izbegnete dodavanje masnoća. Pecite ga na pek papiru.

Ako ipak više volite da bude sočnije, onda umesto običnog ulja iskoristite maslinovo. Ili, neku drugu vrstu zdravijeg ulja – susamovo, bademovo…

Što se tiče začina, za pohovanje ribe obavezno koristim alevu papriku, kao i vegetu, oni su mi nekako favoriti. Mada sam ljubitelj začina, stavila bih sve odjednom. ?
Ipak, to ne ide tako, ali možete koristiti osim ova dva navedena i malo majčine dušice, origana, bosiljka, ruzmarina…ali, nemojte ih dodati sve zajedno, jer će preuzeti ukus i riba neće biti dominantna. Dakle, koristite mešavinu 2-4 začina.

Brašno je neophodno za pohovanje, ali ne morate da koristite obično belo ako ga izbevagate. Možete koristiti integralno pšeničn, kukuruzno koje sam već pomenula, a možete iskorisiti i ječmeno, speltino…

Ukoliko pravite mrsnu verziju, onda iskoristite jaja. Ne morate naravno, ali i možete ako volite. Onda ribu umačite u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno.
Kombinujte ukuse pa pronadjite onaj koji vama odgovara. Dva omiljena recepta sam izdvojila, te se nadam da će vam poslužiti. Možda samo kao ideja, a možda i vama postanu omiljeni.

Uvek sam za eksperimentisanje – iako deluje da nema mnogo mudrosti oko pohovanja ribe, ponekada samo pola kašičice začina može potpuno da promeni ukus..
Od začina možete dodati i beli luk, dobro izgnječen. On daje posebnu aromu, i tada riba zaista može fino da zasiti. Da ne pominjem koliko je beli luk zdrav, te eto načina da ga iskoristite u ishrani ako ga inače ne volite.

Da kažem par reči i za priloge uz ribu… Pošto važi kao zdrav obrok, nemojte ga kvariti lošim dodacima. Napravite zdrav pire od spanaća, graška ili krompira. Uz ribu jedite dosta salate napravljene od raznovrsnog povrća. Pijte jogurt. Probajte da jedete bez hleba, a ukoliko vam je potreban, birajte zdraviju verziju. Ne mora da bude integralni, ali neka onda taj mirisan hleb bude umešen od strane vas… Prijatno!

Izvor: receptopedija

Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku.

Potrebno:

1 kg šarana u šniclama
5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
4 šargarepe
4 korena peršuna
200 ml belog vina
4 čena belog luka
1 limun
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 200 C stepeni.

Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta.

Povrće očistite i isecite na krupnije komade.

U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite.

Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.

Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.

Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.

Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.

Pospite peršunovim lišćem i poslužite.

Izvor: Lepa&Srećna

Pastrmka je idealna riba za posni jelovnik! Evo odličnog recepta za ribu mariniranu u belom vinu i pečenu u rerni.

Sastojci:

3 veće pastrmke
100 g margarina
nekoliko čenova belog luka
veza peršuna
čaša belog vina
so

Priprema:

Ribe očistite, operite, posolite i napunite margarinom izmešanim s istucanim belim lukom i peršunom.

Tako pripremljene pastrmke stavite u podmazanu, dobro zagrejanu tepsiju, prelijte vinom i ostavite preko noći.

Pred služenje pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: Lepa i srećna

Blaga čorba od oslića nije ljuti, gurmanski specijalitet na kakav obično pomislimo kad spomenu riblju čorbu. Međutim, ne bi ga se postideli ni restorani sa najfinijim jelima!

Sastojci:

500 gr hoki oslića
500 gr krompira
300 gr šargarepe
2 krupne glavice luka
2 kašike alkoholnog sirćeta
3-4 lista lorbera
so, biber, suvi začin
peršun
maslinovo ulje (po želji)

Priprema:

Dobro obrisane osliće isecite popreko, na šnicle (kotlete) debljine oko 3 cm.

Krompir oljuštite i isecite na deblje kolutove (oko 1,5 cm).

Šargarepu i luk oljuštite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm.

Ređajte sastojke u široku, pliću šerpu (kao za gulaš), ovim redom: krompir, luk i šargarepa, šnicle oslića. Završite krompirom.

Nalijte hladnom vodom da svi sastojci dobro ogreznu i sipajte sirće.

Stavite na jaku vatru da što pre provri (pazite da vam ne pokipi). Čim provri, smanjite na tihu vatru i kuvajte dok krompir ne bude kuvan.

Ova supa ne sme da se meša, samo protresajte šerpu s vremena na vreme.

Začinite po ukusu.

Maslinovo ulje, po želji, dodajte svakome u tanjir kad sipate vrelu supu.

Pospite peršunom.

Izvor: Lepa & Srećna

Sastojci:

 oko 500 g krompira (neočišćena)
250g svežih hlebnih mrvica
1 jaje, lagano ulupano
½ šolje (125g) kisele pavlake
Fino naribana korica od 1 limuna, plus dodatni klinčići za posluživanje
Sok od 1 limuna
pola kašike kapara, sitno seckanog
180g toplo dimljenog lososa ili pastrmke
1/3 šolje (50g) običnog brašna
Suncokretovo ulje za prženje
¼ šolje (45 g) seckanih kornišona

Priprema:

1. Iseckajte krompir i stavite u plastičnu ambalažu.

2. Stavite ga u mikrotalasnu na jaku temperaturu na 10-15 minuta, dok ne postanu mekani. Ostavite ih da se ohlade, a zatim prepolovite krompir, ogulite i iseckajte ga. Stavite u veliku činiju. Dodajte hlebne mrvice, jaje, 1 kašiku kisele pavlake, limunovu koricu i polovinu kapara, pa izmešajte i sjedinite. Posolite. Premažite smesu po lososu, oblikujte smešu od ribljih kolača na 12 pašteta i stavite u zamrzivač na 10 minuta.

3. Kad ste spremni za kuvanje, obe strane riblje torte uvaljati u brašno, otresajući višak. U velikoj tavi zagrejte 1cm ulja na srednje jakoj vatri i pecite riblje kolače 2-3 minuta sa svake strane do zlatne boje. Prebacite na papirni ubrus da se ocedi.

4. Kombinujte preostalu pavlaku u posudi sa limunovim sokom, kornišonima i ostalim koparima. Posolite. Poslužite riblje kolače sa kiselom pavlakom i kriškama limuna.

Ako ste ljubitelj kombinacije paste i morskih plodova, ovo je pravo jelo za vas!

Sastojci:

- 500g njoka skuvanih

- 600g morskih plodova (može i zamrznutih)

- 3-4 sardele (ili incuna)

- čen belog luka

- 3 supene kašike koncentrata paradajza

- 2 dl. belog vina

- malo seckanog peršuna

- malo soli i bibera

- malo maslinovog ulja

- 1/2 korice od limuna, rendana

Priprema

Na ulju popržiti morske plodove. Ubacite isitnjen beli luk, dodajte paradajz, vino i još malo vode. Zatim ubacite i inćun, dodajte bibera i sasvim malo soli ako treba.

Ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred sam kraj ubacite rendani limun i peršun

Skuvane njoke prelijte sa ovim umakom, a pred samo služenje možete posuti sa malo parmezana.

Izvor: N1

Sastojci

1 glavica crnog luka

1 paprika

2 šargarepe

1 celer

1 paštnak

šoljica graška

šoljica boranije

1 šoljica pirinča

maslinovo ulje

suvi biljni začin

so

majčina dušica, ruzmarin, bosiljak

2 čena belog luka

600 g oslića

2 kašike brašna i prezli

1 kafena kašičica mlevene paprike

peršunov list

Priprema

1. U činiju naseckati peršunov list, dodati izdrobljen beli luk, malo ruzmarina, bosiljka i majčine dušice, zatim suvog začina i soli i maslinovog ulja.

2. Sa tim dobro istrljati ribu i ostaviti da malo odstoji taman dok se spremi povrće.

3. Na ulju propržiti seckanu glavicu luka i papriku, dodati seckano svo povrće pa kad se malo izdinsta dodati opran pirinač naliti vodom, smanjiti i na tihoj vatri kuvati da se skuva i voda uvri.

4. U tanjir izmešati brašno kukuruzno brašno i malo mlevene paprike. Svako parče ribe uvaljati u brašno pa ga staviti u povrće kome je tečnost uvrela.

5. Staviti u rernu na 200 stepeni peći oko 30 min. da se riba ispeče i porumeni.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Sastojci

225 g svežeg kravljeg sira

1/2 šolje tunjevine iz konzerve

50 g majoneza

malo bosiljka i ruzmarina

biber

100 g prženih badema, lešnika ili susama

Priprema

1. U oceđenu tunjevinu stavite usitnjeni kravlji sir i sve dobro promešajte.

2. Ovoj smesi dodajte majonez, začine i biber po želji i sve dobro sjedinite dok ne dobijete gustu masu, od koje ćete oblikovati 24 kuglice.

3. Uvaljajte ih u propržen susam (ili propržene seckane bademe i lešnike) i pre služenja držite ih sat vremena u frižideru da se stegnu.

Izvor: Kurir

Strana 1 od 6

Možda će vas interesovati i...