Izbor između plastične i drvene daske za sečenje zavisi od toga šta ćete seći. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso seče na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se seče većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa…
Leto je godišnje doba tokom kojeg se konzumira najviše svežeg voća i povrća. Tikvice se nalaze u grupi povrća, koja se najčešće nalazi na našoj trpezi od kasnog proleća do rane jeseni. One se konzumiraju kao predjelo, ali i kao glavno jelo i to sveže i kulinarski i termički obrađene.…
Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus. Najrasprostranjenija je kinoa bele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od svojih crvenih i crnih rođaka koji su hrskaviji…
Ljubitelji mesa uživaju u raznim ukusima, različitim vrstama mesa, kombinacijama sa slasnim sosevima, spremljenim na različite načine. Njihov dan ne može da prođe bez kvalitetnog obroka, koji sadrži meso pripremljeno na najbolji način. Ljubitelji mesa i te kako dobro razlikuju meso i znaju da ga prepoznaju na prvi zalogaj, razaznaju…
Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike. Ekstra kategorija: FileI kategorija: ButII kategorija: Slabina, Leđa, PlećkaIII kategorija:…
Prašak za pecivo je sredstvo za narastanje testa. Koristi se pri proizvodnji čajnog peciva, biskvita, kolača i torti, a umesto kvasca (koji oslobađanjem gasovitog ugljen dioksida uzrokuje narastanje hleba). Prašak za pecivo se sastoji iz kiseline, baze i tzv. filera ili kamenog brašna. Sva ova tri sastojka moraju biti suva…
Sigurno ste se pitali zašto jedna boca maslinovog ulja košta 300 dinara, a druga preko 1500 dinara. To je zato što je prodaja maslinovog ulja unosan biznis. Profit stečen prodajom lažnog maslinovog ulja se može uporediti sa profitom od prodaje kokaina, ali bez rizika – kažu u magazinu New Yorker.…
Kvasac je biološka namirnica bez koje hleb neće narasti. On predstavlja koncetrovanu masu kvasnih gljivica vrste Saccharomyces cerevisiae i masovno se koristi u prehrambenoj industriji. Rečeno prostim rečima, kvasne gljivice u kvascu se aktiviraju uz pomoć vode i šećera, a zatim se razmnožavaju i hrane, proizvode ugljen dioksid, formiraju mehuriće…
Svako bi voleo da unapredi svoje veštine kuvanja. Srećom, postoje neki vrlo jednostavni trikovi koje koriste čak i veliki kuvari i budite sigurni da će vaša hrana biti bolja nego pre! 1. Koristite tiganj koji se ne lepi, samo za jaja, palačinke i možda prženice. Kuvari kažu da se toplota…
Jesu li zelene paprike otrovne? Gubi li vaš organizam previše tečnosti ako pijete kafu? U koje doba dana je najbolje jesti? Poplava mitova o zdravoj ishrani zbunjuje mnoge ljude. Evo šta o šest popularnih uverenja kažu nemački stručnjaci. Članovi Nemačkog udruženja za ishranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima…
Sezona slava uveliko traje, svim domaćicama zadaje glavobolju priprema slavske trpeze i slavskog menija. Pored dekoracije stolova koja je jedna od najvažnijih elemenata kada se priprema slava, pravilno postavljanje pribora za jelo je bitan faktor dobro postavljene trpeze. Funkcionalan i lepo postavljen sto privući će pažnju svih gostiju. Svim domaćicama…
Svako od nas, posebno žene, ne voli kada nam kućna bela tehnika, dobije žućkastu boju. Isto važi i za stare televizore i monitore, kućišta kompjutera, tastature… pogledate oko sebe, a sve ima neku žutu boju i nije vam jasno kako se to desilo kad redovno brišete prašinu. Kako i zašto…

Možda će vas interesovati i...