Ponekad nazvan beluga kavijar zbog sličnosti sa kavijarom, crno sočivo se pridružuje crnom pirinču, crnom luku i crnoj kinoi kao obavezan sastojak u ishrani. Nije samo njegova tamna boja ono zbog čega se crno sočivo izdvaja iz gomile namirnica – ukus mu je odličan i pun je zdravih, hranljivih materija.…
Sećate li se koji recept ste u 2022. najčešće guglali? Testo za palačinke, gibanica, šnenokle? Bez brige, ako niste fan kuhinjskih radova, ali volite dobro da pojedete i još lakše naručite, možda ćete posle ovog teksta proveravati da li se nešto od ovoga pravi i dostavlja u nekom od restorana…
Kada pomenemo kefir, većina vas pomisli na jogurt,samo malo drugačijeg ukusa. Tačno je da se kefir takođe dobija fermentacijom mleka, tj mlečnog šećera, ali za razliku od jogurta, za to su zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mirkoorganizmi i laktična kiselina koji idu uz nju. Ono što kefir…
Jedno od večnih pitanja kad se radi o hrani je i ono je li zdravije belo ili tamnije pileće meso. Nutricionisti sada otkrivaju šta je tačno. Tačna je tvrdnja da belo meso piletine ima manje kalorija i manje masti od tamnijeg pilećeg mesa. Na primer, u jednom pilećem bataku bez…
Upoznajte metode zbog kojih ćete duže od roka trajanja otisnutog na etiketi uživati u omiljenoj namirnici. Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s maslacem, mlečnim proizvodom…
Da li ste ljubitelj začinjene hrane? Šta kažete na najljuću papričicu na svetu? Ova papričica priznata je od strane Ginisove knjige rekorda kao najljuća na svetu... Procenjuje se da u svetu postoji 50.000 vrsta čili paprike, što je posledica pripitomljavanja ove biljke pre više od 6.000 godina u Peruu i…
Кuvani krompir je jedan od najpopularnijih priloga, od njega se pravi i krompir salata koja je odličan izbor uz ribu ili morske plodove. Odlično se slaže i sa mesom, kao što su ćufte u paradajz sosu, a možete da napravite i pire. Trik za poklopac sa šerpe Krompir se dugo…
Svake godine, pred Uskrs, razmišljam na temu koliko jaja da skuvam za farbanje? Ako ću da ih farbam desetak, moram skuvati bar 20 i nadati se da ću imati 10 celih jaja za farbanje. I tako, nekad bude dovoljno, nekad se baš najedemo kuvanih jaja, umesto što imamo dovoljno ufarbanih.…
Evo kako da se najlakše rešite masnoće i ulja koje je ostalo nakom pečenja. Nakon pripreme svih onih uskusnih jela većina ljudi ostatke masnoće koja ostane nakon prženja i pečenja neretko izlije u sudoperu, nadajući se da će voda sve to odneti. Međutim, kada se masnoća ohladi, ne ostaje u…
BananeKako dobiti pohvalu za vaš hleb na letnjoj žurci Ispecite sok od repe. Ponovo ste se na listi u vrtiću prijavili da ćete “volontirati za pečenje hleba za letnju žurku”, a sad se preznojavate. Šta ćete, zaboga, napraviti ovog puta? Francuski hleb? Ne, njega ste pekli prošle godine. Seoski hleb…
Pripremanje domaćih jela je odličan način da održavamo svoje zdravlje. Još ako pažljivo isplaniramo svaki obrok možemo i da uštedimo. Evo kako da uštedite vreme i novac u kuhinji sa nekoliko jednostavnih trikova! Uvek planirajte svoj jelovnik Kada pažljivo planirate jelovnik i imate spisak sastojaka koje treba da kupite, uštedećete…
Recept za ajvar je manje-više svima poznat (biće ispisan ispod), ali ostaje nedoumica da li je ajvar bolji sa paprikom koja je pečena na roštilju ili sa onom koja je pečena u rerni!? Mali eksperiment je podrazumevao uporedo pravljenje obe vrste ajvara. Recept je bio isti za obe varijante: 4kg…

Možda će vas interesovati i...