Ovo su namirnice koje izazivaju teške bolesti!

Postoje naučni dokazi da određene namirnice mogu da naruše zdravlje, kao i one čije dejstvo još nije dovoljno ispitano, iako su odavno u prodaji, pišu Večernje novosti.

Sve izaziva rak – postalo je "opravdanje" mnogih, a koriste ga kao odbranu odluke da jedu sve što žele, ne razmišljajući o posledicama. Ipak, postoje naučni dokazi da određene namirnice mogu da naruše zdravlje, kao i one čije dejstvo još nije dovoljno ispitano, iako su odavno u prodaji. 

Genetski modifikovani organizmi (GMO) 

Iako struka nije složna po ovom pitanju, brojna nezavisna istraživanja na miševima su pokazala da GMO hrana utiče na nastanak i rapidan rast tumora. Iako pojedini proizvođači tvrde da njihove namirnice ne sadrže GMO supstance, pravih garancija zapravo nema, pa je važno da potrošači postave ovo pitanje. 

Mesne prerađevine sa konzervansom 

Mnoge prerađevine sadrže konzervanse, boje i aditive, koje nadomešćuju kvalitet i proizvod čine ukusnijim i dugotrajnim. Najčešće se dodaju nitrati, koje dokazano povećavaju rizik od kancera debelog creva. 

Kokice za mikrotalasnu 

Ovaj proizvod je najčešće pun "hemikalija", a mnogi lekari ga povezuju sa rakom testisa i pankreasa. Sadrži perflourooktansku kiselinu (PFOA) i dijacetil (sumnja se da oštećuje pluća). 

Industrijski obrađena soja 

Slobodna glutaminska kiselina ili MSG, koja je snažan neurotoksin, formira se tokom obrade soje. Sojini fitoestrogeni potencijalno uzrokuju hipotireozu, dovode do neplodnosti i povećavaju rizik od pojave raka dojke, smatraju brojni stručnjaci. 

Dijetalni sokovi i hrana 

Različite studije su pokazale da zaslađivač aspartam (zamena za šećer) uzrokuje niz bolesti, a među njima i rak. Sukraloza i saharin su takođe štetni. 

Beli šećer 

Izaziva nagli skok insulina i "hrani" kancerogene ćelije. Kukuruznu fruktozu (ima je u mnogim fabrički proizvedenim namirnicama) ćelije raka brzo metabolišu i na taj način se još brže razmnožavaju. 

Ulje i margarini sa trans mastima 

Tokom prerade na visokoj temperaturi, stvaraju se slobodni radikali koji povećavaju rizik od karcinoma, srčanih bolesti i hormonskog disbalansa. 

Tovljeni losos 

Najčešće se takav i nalazi u našim prodavnicama. Sadrži kancerogene supstance kao što su PCB (polychlorinated biphenyls), pesticide i antibiotike. 

Pesticidi na voću i povrću 

Ako jedete jabuke, paradajz ili jagode, ne znači da se i zdravo hranite. Velike količine pesticida, koje nesvesno uzimate putem voća i povrća tretiranog "hemikalijama", mogu da uzrokuju rak. Najveća koncentracija je u kori. 

Gazirana pića 

Lekari su odavno dokazali da osobe koje svakodnevno piju gazirana pića s vremenom imaju problem sa kilogramima, dijabetesom, čak i jetrom, a trebalo bi da znate da jedna limenka sadrži 40 grama šećera. Oznaka na proizvodu da je šećer zamenjen veštačkim zaslađivačem ne ublažava probleme, već može da stvori nove. 

Izvor: vecernje novosti

Možda će vas interesovati i...