Ako ga pripremate na pravi način, crveni luk je pravi eliksir zdravlja

 

Pogledajte zbog čega bi trebalo češće da jedete crveni luk i kako da iskoristite sav njegov potencijal.

Crveni luk je bogat sumpornim jedinjenjima koji su odgovorni za njegov jak miris, ali i za brojne povoljne učinke na zdravlje.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Postoje naučni dokazi da sumprona jedinjenja u luku deluju protiv zakrčenja  vena i neželjeno gomilanje trombocita. Isto tako, povoljno utiču na smanjenje razine lošeg holesterola i triglicerida i poboljšanje ćelijske membrane u crvenim krvnim zrncima. U tom smisliu, luk je odličan u prevenciji srčanog udara, što je rezultat visokog sadržaja flavonida u luku.

Koristi za kosti i vezivno tkivo

Istraživanja na ljudima pokazala su da je luk izvrstan u poboljšanju gustine kostiju i može imati značajan uticaj za žene u menopauzi. Osim toga, ženama koje su prošle menopauzu i svakodnevno ga jedu može smanjiti rizik od preloma kuka. U istom istraživanju pokazalo se da kod žena starije dobi, koje su luk jele retko (jednom mesečno), nije bilo toliko koristi od luka. Visok sadržaj sumpornih jedinjenja povoljno utiče i na vezivno tkivo koje zahteva sumpor za formiranje.

Protivupalno delovanje

Jedinstveni molekuli sumpora u luku inhibiraju aktivnost makrofaga – specifičnih belih krvni ćelija koje igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu i kojima je jedna od obrambenih funkcija pokrenuti celi niz upalnih odgovora. Aktivnost makrofaga obično je dobra stvar, ali inhibicija njegove aktivnosti ponekad je presudna kako bi se hronične neželjene upale držale pod kontrlom. Antioksidansi iz luka veliki su protivupalni izvor, jer sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu. Kada je u telu manje oksidiranih masnih kiselina, proizvodi manje upalnih procesa i drži nivo upale pod kontrolom.

Zaštita od raka

Pokazalo se da luk smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada se konzumira u umerenim količinama (rak debelog creva, grla i jajnika). Ipak, nemojte štedeti na količinama luka ako želite da iskoristite sve zdravstvene pogodnosti ovo povrća. Pokušajte da dodate barem jedan celi luk kod pripremanja hrane, a u vašoj porciji neka bude barem polovina luka.

Ostale zdravstvene prednosti

Luk se pokazao odličnim u poboljšanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju bakterijskih infekcija. Zajedno sa sumpornim jedinjenjima, atioksidans kvercetin iz porodice flavonoida ima snažno antibakterijsko delovanje.

Zanimljivo, u jednoj se studiji pokazalo da sveži, naseckati, nekuvani luk imao antibakterijsko delovanje na neželjene bakterije, ali ako se seckani luk predugo ostavi na vazduhu (2 sata) ili se termički obradi na pari preko 10 minuta – gubi većinu povoljnih antibakterijskih koristi.

Zbog toga je jako važan način pripreme i čuvanja luka ako iz njega želite da izvučete najbolje.

Izvor: net.hr

Možda će vas interesovati i...