Pet razloga zašto je hrana bez luka nezamisliva!

Luk je jedna od onih namirnica bez koje nijedna prava kuvarica ne može da zamisli pripremanje dobrog obroka. Osim što daje taj preko potreban "šmek" i daje posebna ukus jelima, luk je i obavezan saveznik zbog hranljivih vrednosti koji mu daju svojstva super-namirnice

Pet razloga zašto je hrana bez luka nezamisliva!

Evo i pet zaista dobrih razloga zašto bi luk trebalo da se nađe na vašem stolu svakodnevno:

1. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila: Sastojci sumpora koji se nalaze u luku mogu da spreče zgrušavanje krivi, ali i smanjuju nivo masnoća u krvi. Luk je uopšteno dobar i u prevenciji srčanog udara.

2. Pomaže čvrstoći kostiju i vezivnog tkiva: Ovo se posebno odnosi na žene u menopauzi kojima se preporučuje da svakodnevno jedu luk kako bi sačuvale gustoću kostiju.

3. Pomaže protiv upala: Antioksidansi u luku smanjuju upalne procese.

4. Sprečava razvoj tumora: Dokazano je da čak i umereno konzumiranje luka smanjuje rizik od oboljenja od nekoliko tipova raka među kojima su i rak jajnika i grkljana.

5. Nivo šećera drži pod kontrolom

Izvor: Pressonline/Vecernji.hr

Da li oni koji jedu manje zaista duže žive?

Manji unos kalorija je kod majmuna produžio životni vek, pokazalo je novo istraživanje.

Do sada su prednosti niskokalorične ishrane potvrđene samo u eksperimentima nad miševima i crvima, a ovog puta testirani su i čovekovi najbliži srodnici. 

Studija objavljena u žurnalnu Nature Communications otkrila je da primati takođe imaju koristi od ovakvog režima. 

Nutricionisti su u međuvremenu upozoravali da ekstremno smanjenje kalorijskog unosa kod ljudi može biti opasno i tvrdili da je potrebno još istraživanja. 

S druge strane, zagovornici ove restriktivne dijete tvrde da oni koji jedu manje, žive duže a da u prilog tome idu i rezultati naučnih istraživanja od pre 75 i više godina. 

Najveći broj eksperimenata sproveden je na životinjama poput miševa i crva, a nova ispitivanja primata daju obećavajuće rezultate.

Više je manje

"Smanjen unos kalorija odlaže starenje kod primata", kaže dr Rozalin Enderson sa medicinskog odeljenja Univerziteta u Viskonsinu. 

Ipak, ona je upozorila da je smanjenje kalorijskog unosa bilo "istraživačka alatka, a ne preporuka za promenu načina života". 

"Želimo da istražimo biologiju starenja i razumemo zašto se rizici određenih bolesti povećavaju s godinama", kaže ona. 

"Bilo bi veoma teško primeniti ovakvu dijetu dugoročno". 

Američka studija trenutno ispituje da li zdravi ljudi mogu da žive duže sa manje hrane. 

Učesnici smanjuju preporučeni dnevni kalorijski unos za 25 odsto tokom nekoliko godina i hrane se uglavnom voćem (naročito jabukama), povrćem i supama. 

Dr Ema Vilijams, nutricionista Britanske fondacije za nutricionizam kaže da treba pričekati rezultate ove studije, pre nego što se primene bilo kakva smanjenja obroka. 

"Možda je Bendžamin Frenklin bio u pravu kada je rekao da se život može produžiti, ako manje jedemo. Međutim, ova studija je sprovedena na primatima i potrebno je još mnogo ispitivanja kako bi se odredila precizna uloga restrikcije kalorija u očekivanom trajanju života ljudi", rekla je Vilijams.

IZVOR: BBC

 

25 grešaka koje čine i najveći majstori kulinarstva

Greške u kuvanju nisu iznenađenje kada je reč o kuvarima početnicima. Međutim, na razne propuste u pripremi jela nisu imuni ni pravi majstori kulinarstva. Kada se objedine ti nedostaci, nastaje 25 najčešćih grešaka u kuhinji. Saznajte kako da ih izbegnete i vaša jela će biti daleko uksunija.

1) UPROPASTITE CRNI LUK

Luk je namirnica koja se često nađe na našoj trpezi, pa ipak, retko ko ume da je pripremi brzo i lako. Ako niste dovoljno vešti u sečenju luka, neka vam pomognu trikovi onih spretnijih. Gordon Remzi za sve ljubitelje kulinarstva ima nekoliko zanimljivih saveta. On predlaže da odaberete lagan nož koji će olakšati sečenje. Nikada sečenje ne počinjite od vrha jer će doći do "suza". Glavicu luka presecite na pola, svaku polovinu poprečno presecite na više delova. Iseckane polovine presecite odozgo na tri dela, zatim ponovo poprečno. Kada dođete do korena, odsecite površinu oko njega i bacite ga. Dobićete sjajne komadiće luka.

2) SVEŽI BELI LUK MENJATE  ONIM U PRAHU 

Ništa nije dovoljno dobra zamena svežim namirnicama. Umesto belog luka u prahu, koristite onaj sveži.

3) KORISTITE TUPE NOŽEVE

Kuvanje dodatno otežava neadekvatan pribor za pripremu. Rešite se tupih noževa, naoštrite stare, zamolite nekog da to učini umetso vas ili kupite nove.

4) ŠTEDITE NA KOLIČINAMA PUTERA

Tajna mnogih ukusnih jela je velika količna putera koju sadrže. Dodajte i vi malo više putera vašim specijalitetima, njihov ukus će vas iznenaditi.

5) PRIPEMATE PASTU U MALOJ ŠERPI

Vaša pasta nikada nije dovoljno kuvana? Razlog tome je verovatno premala šerpa u kojoj je pripemate. Promenite je i obezbedite pasti "sav potreban prostor" za kuvanje.

6) ZABORAVLJATE DA OPERETE SUDOVE

Gomila prljavih sudova nije omiljeni prizor za većinu nas. Još gore je do toga da, jedući ukusan obrok, mislite o tome koliko sudova čeka na vas. Pre nego što se prepustite uživanju u hrani, operite sudove.

7) ČUVATE PARADAJZ U FRIDŽIDERU 

Postoji malo pravilo, luk, krompir i paradajz imaju daleko bolji ukus ako stoje van frižidera.

8) KORISTITE OBRANO MLEKO

Dobri poznavaoci kulinarstva tvrde da obrano mleko ima ukus prljave vode. Zato ne kuvajte njime.

9) NEVEŠTO KORISTITE SLOU KUKER

Dobro savladajte upustva pre nego što počnete da koristite ovo pomagalo u vašoj kuhinji. Tako nećete propuštati dobra jela, a ni mnoge pogodnosti koje ono nudi.

10) NEPAŽLJIVI STE SA ZAČINIMA

Začini daju onaj finalni ukus jelu. Zato nemojte bez razloga da stavljate određeni začin u određeno jelo, svaki dodatak ima svoju namenu.

11) ZABORAVLJATE DA OPERETE POVRĆE 

Ukusno i čisto idu zajedno, ne dozvolite da se dogode neprijatna iznenađenja.

12) NEMATE TERMOMETAR U RERNI 

Oslanjate se na spostvenu procenu temperature tokom pečenja. Verujte, termometar će to učiniti daleko bolje od vas.

13) NE KORISTITE PAPIR ZA PRIPEMU KOLAČA

Treba će vam samo nekoliko minuta da odete do prodavnice i nabavite papir za pečenje kolača. Dezert će biti kao iz najbolje poslastičarnice.

14) NE OBRAĆATE PAŽNJU NA KVALITET MASLINOVOG ULJA

Među vrstama maslinovog ulja postoje velike razlike, nije dovoljno da kuvate maslinovim uljem, već i da odaberete što kvalitetnije. Malo veća cena ulja će se i te kako isplatiti.

15) KUPUJETE RAZNE MEŠAVINE POVRĆA 

Umesto da sami spremite miks povrća, nabavljate onaj iz prodavnice. I za to nema opravdanja.

16) MESO SE NAKON KUVANJA SMANJUJE 

Uvek to imajte na umu kada kupujete meso. U suprotnom, iznenadiće vas količina na tanjiru.

17) SVAKO ZRNASTO POVRĆE SE RAZLIKUJE 

Kuvanje neke vrste oduzima sat vremena, dok je za pripremu druge potrebno nekoliko sati.

18) PRAVITE PIRE BEZ BLENDERA

Priprema jela od krompira proći će bez greške ako koristite blender.

19) PERETE NOŽEVE U MAŠINI ZA PRANJE SUDOVA

Noževi će zbog toga izgubiti oštrinu, a i najverovatnije ćete time i ošteti njihova drška. Ručno pranje je bolje rešenje.

20) KORISTITE NEMASNU GOVEDINU 

U upotrebi goveđeg mesa važi jedno pravilo, masno meso, dobar ukus, manje masti, manje dobrog ukusa.

21) NE KORISTITE ČISTU ČINIJU ZA PRIPEMU PENE OD BELANACA 

Ako odlučite da belanca umutite u istoj posudi u kojoj ste pripremali ostale sastojke dezerta, nećete dobiti pravu penu do belanaca.

22) ZABORAVLJATE NA HRANU U RERNI

I dobijete pregorelo jelo. Tajmer može da vam pomogne.

23) KORISTITE SOK OD LIMUNA IZ PRODAVNICE

Zar je zaista toliko teško iscediti limun? Prirodni sok je mnogo ukusniji.

24) BELI LUK VAM UVEK IZGORI 

Beli luk je veoma osteljiv na toplotu. Dok ga pržite, ne ispuštajte tiganj ili šerpu iz vida. Trebaće malo vremena da se isprži.

25) NE ZABAVLJATE SE DOK KUVATE 

Kuvanje ne treba da bude teško, a ni stresno. Zato uživajte, popijte malo vina ili pustite muziku.

Izvor: Blic

Zasićene masti ipak ne škode srcu?

Ogromna studija dovela je u pitanje nutricionistički savet kom su mnogi godinama verovali – da su zasićene masti loše za srce.

Razni savetnici upozoravali su da se treba kloniti masti, ali najnovije analize 72 studije i 600.000 ispitanika pokazuju kako ne postoji veza između zasićenih masti i bolesti srca. 

Velika analiza pokazala je da ne postoje dokazi da zasićene masti loše deluju na srce kao i da takozvane zdrave masti uopšte nemaju učinka na rizik od srčanih bolesti. 

Međutim, dva tipa masnih kiselina omega 3 u ribljem ulju EPA I DHA i masnih kiselina povezani su sa smanjenjem rizika od bolesti srca. 

S druge stane, dodaci omega 3 i 6 masnih kiselina nemaju taj uticaj. Ova studija sprovedena zbog sve veće kontroverze zbog važnosti šećera i masti i njihovog uticaja na organizam. 

Već duže se smatra da unos masti u organizam utiče na srce i uzrokuje gojaznost, ali najnovije britansko istraživanje pokazalo je da su u stvari nepravedno demonizovane i da zapravo treba optužiti šećer. 

Vodeći naučnik koji je radio na istraživanju doktor Radživ Čaudri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da su ovi naučni rezultati nove smernice za nutricioniste. 

"Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svetu. U 2008. više od 17 miliona ljudi umrlo je od kardiovaskularnih problema širom sveta", rekao je doktor Čaudri. Kako bi uspešnost prevencije i lečenja bila što bolja, potrebno je informisati se o najnovijim naučnim otkrićima. 

Tim koji je ovo istraživanje objavio u Annals Of Internal Medicine, analizirao je 72 studije koje su obuhvatile 600.000 ispitanika u 18 zemalja. 

Najvažniji zaključak je bio taj da ne postoji povezanost između zasićenih masnih kiselina i bolesti srca. Masti su dobile epitet nezdrave hrane zbog pogrešnih tumačenja naučnih studija.

Izvor: TPORTAL.HR

Namirnice koje snižavaju trigliceride

Studije su pokazale da visok nivo holesterola može da blokira hormone koji daju signal mozgu da oseti sitost. Rezultat toga je potreba da se više jede, što vremenom vodi u gojaznost

Da li uvek, čak i posle obilnog obroka, osećate glad? Možda to ima veze sa trigliceridima, odnosno masnim molekulima u vašoj krvi. Studije su pokazale da visok nivo holesterola može da blokira hormone koji daju signal mozgu da oseti sitost. Rezultat toga je potreba da se više jede, što vremenom vodi u gojaznost. Ove ukusne i zdrave namirnice obuzdaće vam apetit tokom dana i smanjiti nivo triglicerida.

 Pasulj - Iako je bogat vlaknima, sve vrste, a naročito crni, dobar je za varenje i dugo vas čini sitima. Dovoljno je da ubacite pola šolje u salatu kako biste joj poboljšali ukus ili dodate avokado da biste uneli dodatnu količinu proteina.

Sveže voće - Studije pokazuju da više svežih proizvoda u ishrani smanjuju nivo triglicerida. Voće poput jabuka i dinje puno je celuloze, vitamina i minerala. Napravite činiju voćne salate kako biste utolili glad ili za doručak ubacite malo omiljenog voća u ovsenu kašu ili obrok od celog zrna žitarica.

Maslinovo ulje - Bogato je mastima koje mogu da snize trigliceride, koristite ga umesto suncokretovog ulja i putera. Dovoljne su dve kašičice dnevno da vas zasite i učine zdravim.

Spanać - Kao sjajan izvor alfa-lipoinske kiseline, može da snizi nivo holesterola za čak 60 procenata. Bogat vlaknima i niskokaloričan, savršeno je rešenje za vitku liniju. Jedite ga začinjenog maslinovim uljem.

Izvor: Novosti

Kako da napravite domaći puter?

U asortiman domaćih proizvoda sada možete dodati i puter! Pogledajte kako da ga napravite na jednostavan način.

Verovatno vam se dešavalo da u receptima naiđete na puter, pa ako ga nemate pri ruci, umesto njega koristite margarin. Više ne morate da pravite takve kompromise - napravite domaći puter i pripremite jela po originalnim receptima. 

Za pripremu putera vam je potrebna punomasna pavlaka za kuvanje i so po želji. Puter možete pripremiti u blenderu ili u posudi uz pomoć miksera. 

U blender ili posudu stavite pavlaku za kuvanje i mutite dok se ne izdvoji voda. Pritiskajte puter kašikom, a tečnost prospite. U posudu sipajte hladnu vodu da isperete puter i zatim nastavite sa mućenjem. Nekoliko puta ponavljajte proces ispiranja i mućenja putera dok voda kojom je puter ispran ne postane bistra. Po želji dodajte so. 

Ovako pripremljen puter čuvajte u frižideru i rok trajanja mu je oko 15 dana. 

Izvor: stvarukusa.rs

Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Uprkos tome što najverovatnije čak niste ni čuli za nju, kinoa je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena! Saznajte više o njoj!

Kinoa je namirnica koja se kuva i konzumira poput žitarica. Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna spanaću, blitvi i repi. Deo koji se jede podrazumeva semenje koje se kuva poput riže i nema glutena. 

Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proteina, tačnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. pa je nazivaju kompletnim izvorom belančevina. Interesantno je da sadrži recimo više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa.

Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave hleb, alkoholno piće koje "vraća snagu", supe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, pet odsto masti, 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom. 

Od više vrsta najkomercijalnije su bela, crvena i crna kinoa.

Iako se ubraja u zrnastu hranu koja potiče od trava, kinoa botanički pripada porodici spanaća. Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, bogate vrednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobija iz belanca.

Za kuvanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuva se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u spoljašnjoj opni. Može da se jede i hladna i topla, a lepo se kombinuje sa povrćem u salati ili kao testo u supi.

Izvor: Pressonline/Novosti

Jedemo je svaki dan, a loša je za zglobove, kožu i šećer

Kao što hrana i određene namirnice mogu jačati organizam i imunitet, tako mogu izazvati i negativne posledice. Jednu od tih namirnica svakodnevno unosimo u organizam, a reč je o pšenici.

Ona se nalazi u gotovo svakom našem obroku, ali loše utiče na zdravlje. Kod većine ljudi negativno utiče na kožu, zglobove i nivo šećera u krvi. 

Pšenica koju svakodnevno konzumiramo daleko je od prave. Kardiolog Vilijam Dejvis jedan je od brojnih naučnika i lekara koji pokušava druge da edukuje o istini koju krije današnja pšenica. Dejvis kaže da razlozi zbog kojih ljudi odlučuju da jedu žitarice (vlakna i zdravlje srca) nisu dovoljni da pšenica postane sastavni deo ishrane - “U pšenici nema ništa što se ne može naći u drugim namirnicama”, kaže Dejvis. 

Koža 

Ugljeni hidrati u pšenici obično se smatraju dobrim zbog svoje složenosti. Problem je što se ovi ugljeni hidrati razbijaju u šećere, što dovodi do povišenog nivoa insulina i aktiviranja žlezda koje proizvode masnoće. Krajnji rezultat je masna koža i pojava akni. 

Zglobovi 

Prema kardiologu Dejvisu, bolovi u zglobovima izazvani konzumacijom pšenice najčešće se javljaju u zglobovima prstiju i šaka, a nije neuobičajen ni bol u leđima, kukovima i kolenima. 

Šećer u krvi 

Pšenica, koja je puna ugljenih hidrata, na kraju se pretvara u šećer. Osim toga, prepuna je amilopektina, ugljenih hidrata koji mogu povisiti nivo šećera u krvi više nego običan šećer, što može izazvati dijabetes. 

izvor i foto: magazin net; sxc.hu

Koliko je kafa zaista štetna?

Bilo da se radi o svakodnevnom ritualu ispijanja kafe ili je to samo dobar izgovor za druženje I predah od posla, sigurno ste se zapitali koliko je kafa štetna po vaše zdravlje. Dok neki stručnjaci kažu da ona pre šteti nego što koristi, drugi govore o lekovitim, pa čak i preventivnim dejstvima kafe.

Kafa ne samo da je dobrog ukusa, već ima i okrepljujuće dejstvo na telo i duh. „Putem kofeina u kafi stimuliše se nervni sistem i aktivira srčana aktivnost“, kaze Kuno Gitler, farmakolog i toksikolog na Univerzitetskoj klinici u Kelnu. „To pojačava cirkulaciju u mozgu i prisustvo kiseonika - čovek se oseća snažnije i može bolje da razmišlja.“

Kafa, koja je i u našoj zemlji najviše prihvaćena, sadrži vrlo zanimljiv sastav biljnih hemikalija i antioksidanata. Baš zbog toga, istraživanja su pokazala da je kafa tri puta moćniji antioksidans od crnog vina i pet puta jači od čaja.

Što se tiče kafe, istraživanja su otkrila da je prženje dobro, jer pojačava antioksidativno dejstvo, a od načina pripreme uglavnom zavisi samo ukus. Analize su, na primer, pokazale da kratak i dug espreso imaju potpuno isti sadržaj korisnih materija, odnosno da on zavisi od količine kafe koja se koristi za pripremanje.

 Dobra stranka kafe je što ublažava glavobolje poput migrene, uslovljene poremećajem cirkulacije u mozgu. Kod takve migrene krvni sudovi se proširuju, pritisak opada, a svaki otkucaj srca uzrokuje povećani pritisak na zidove krvnih sudova – nastaje pulsirajući bol. „Kofein doprinosi ponovnom sužavanju krvnih sudova u mozgu i bržem protoku krvi“, kaže Gitler, ali i naglašava da šolja kafe može da ublaži bol samo kod blažih migrena. Ali i tu postoji negativan efekat – upravo to stalno sužavanje krvnih sudova prilikom prestanka uzimanja kafe može da stvori glavobolju. Ako iznenada nedostaje kofein, krvni sudovi se ponovo šire, što može da izazove glavobolje.

Nakon ovoga nikada više nećete oljuštiti jabuku

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Sve što treba da uradite jeste da je operete i pojedete. Oni izbirljivi će pak, oljuštiti koru, a to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!

Većina vlakana je u kori 

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”. 

U kori je i većina vitamina 

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A. 

Jabuka ublažava probleme s disanjem 

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina. 

Kvercetin utiče i na pamćenje 

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima. 

Borac protiv raka 

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti ili ubiti ćelije raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke. 

Održava vitku figuru 

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

Izvor: Magazin.net.hr

Znaci da ste intolerantni na gluten

Više od 55 bolesti je povezano sa glutenom, proteinom koji se nalazi u ječmu, raži i pšenici.

Većina ljudi koji su intolerantni na gluten nikada ne dobije dijagnozu. Zato pratite znake i prepoznajte simptome. 

- Stomačni i digestivni problemi - tu spadaju naduvenost, gasovi, grčevi, konstipacija i dijareja. 

- Glavobolja ili migrena 

- Dijagnoza autoimune bolesti poput Hašimoto tiroiditisa, reumatidnog artritisa, lupusa, psorijaze ili multiple skleroze. 

- Preterana emotivnost koja uključuje hroničnu razdraženost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja. 

- Neurološke poremećaje poput vrtoglavice, problema sa ravnotežom, slabosti, utrnuća ekstremiteta. 

- Umor, posebno posle obroka koji je sadržao gluten. 

Izvor: 24sata.rs

Od ovih namirnica ćete samo biti još gladniji

Koliko god jeli određene namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osećaćete se kao da uopšte niste jeli. To proizlazi iz činjenice da je veliki deo hranljivih materija uništen obradom hrane.

Još je gora stvar kod ovih namirnica što ne možete da prestanete da ih jedete, kao da su zarazne. Koje namirnice treba da izbegavati ako želite dugo da ostanete siti? 

1. Žvake 

Žvakanje žvaka podstiče izlučivanje želudačanih sokova i stvaranje pljuvačke. Ona onda dolazi do želuca i vara ga, jer tako želudac misli kako je potrebno da vari hranu, što vas čini još gladnijim. 

2. Dijetalni sokovi 

Nemojte da nasedate na natpis 'dijetalni'. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijim. Veštački zaslađivači mogu da vam otvore apetit i spreče moždane ćelije koje rade na tome da se osećate siti. 

3. Smrznuta gotova jela 

Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje doneće vam na sto jelo osiromašeno hranljivim materijama nakon kojeg ćete brzo ogladneti. Zato ih jedite retko, a uz njih obavezno jedite svežu salatu ili voće. 

4. Kolači i pekarski proizvodi 

Belo brašnio i šećer nemaju vlakana ili hranljivih materija. U prvi tren ćete osetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego pre. Birajte one proizvode koji su izrađeni od žitarica od celog zrna i sa što manje šećera. 

5. Zašećerene žitne pločice za doručak 

Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo morati da imate pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak. 

6. Pomfrit 

Prženjem se uklanjaju mnoge hranljive materije, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan. 

7. Hrana koja sadrži monosodijum glutamat MSG 

Iako je kineska kuhinja po pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, proverite da li se nalazi i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač ukusa podstiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija. 

Izvor: magazin.net

Ovi napici vam mogu olakšati određene tegobe

Kada se pije zeleni čaj, a kada pivo od đumbira? Svaki napitak može se koristiti u određenoj situaciji kako bi olakšali određene probleme.

Većina ljudi ne zna, ali za svaku situaciju postoji odgovarajući napitak. Donosimo vam savete stručnjaka koji vam otkrivaju šta da pijete u određenoj situaciji. 

Mleko 

Mleko sadrži proteine koji doprinose jačanju mišića. Dakle to je napitak koji pijete kad vas bole mišići. 

Zeleni čaj/ sok od grejpa 

Želite da smršate? U tome vam mogu pomoći zeleni čaj i sok od grejpa. Oba napitka sadrže sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma. 

Voda/čokoladno mleko/sportski napici 

Ovi napici pomažu oporavku tela koje je pretrpelo velik napor. Stručnjaci savetuju da ih pijete nakon vežbanja ili težeg fizičkog rada jer njihovi sastojci doprinose tome da se organizam brže vrati u normalno stanje. 

Voda/sok od višnje/kokosova voda 

Svi oni koji trče trebalo bi da imaju zalihe spomenutih napitaka. Dobro ih je piti svaki dan jer doprinose zdravlju kostiju i mišića, a olakšavaju i oporavak organizma od napora. 

Sok kiselih krastavaca 

Ako vas muče grčevi u mišićima, i to posebno u nogama, onda bi bilo dobro da popijete vodu iz teglice s kiselim krastavcima. Naravno, ako vaš želudac to može da podnese… 

Pivo od đumbira 

Loše vam je u želucu? Možda bi moglo da vam pomogne pivo od đumbira. Naime đumbir hidrira organizam i leči mučninu, a odličan je za probavu. 

Čaj s medom i ceđeni limun 

Kad vas uhvati dosadna prehlada, svaki topli napitak je zdrav. Međutim najbolje je ipak piti čaj s medom i ceđenim limunom jer to dokazano najbrže rešava neugodne simptome. 

Čaj od kurkume 

Upala grla može biti vrlo neugodna, ali dobra vest je da postoji prirodni lek koji ga umiruje i pospešuje lečenje. Reč je o čaju od kurkume koji je poznat po svom protivupalnom delovanju. 

Toplo mleko / čaj od kamilice 

Ne možete da zaspite? Tu vam u pomoć priskače toplo mleko ili čaj od kamilice jer dokazano umiruju organizam, blagotvorno deluju na živce i izazivaju pospanost, a omogućavaju i miran san. 

Izvor: tportal

Ovo ne radite na putovanjima

Da li ste sigurni da znate kako treba da se ponašate u nekim zemljama za vreme obroka? Da li vam je ikada palo na pamet da je u Tajvanu podrigivanje za stolom poželjno, u Venecueli svi kasne na večere i ručkove, a u Francuskoj se salata nikada ne seče nožem?

Ono što definitivno prvo naučite za vreme putovanja jeste činjenica da se ljudi, zemlje i gradovi u kojima žive poprilično razlikuju. I dok se negde određene stvari i ponašanja smatraju neprihvatljivima, na drugim mestima se percipiraju kao izuzetno lepo ponašanje. Evo nekoliko stvari na koje svakako treba da obratite pažnju za vreme obroka u različitim zemljama. 

Ne posežite za viljuškom i nožem dok jedete tako u Meksiku, on se jede vrlo jednostavno – rukama. 

U Čileu je sasvim drugačija situacija, tamo se "finger food" baš i ne preferira. Stoga, ako dobijete nož i viljušku, svakako ih upotrebite. 

U Francuskoj nikako nemojte salatu seći nožem, osim ako želite da ispadnete nepristojni i vrlo loše vaspitani. 

U Portugalu nikada nemojte tražiti so i biber, osim ako već nisu stavljeni na sto. Naime, Portugalci su vrlo ponosni na svoju kuhinju, a traženje bilo kakvih začina jako će ih uvrediti. 

Kada ste u Jordanu, domaćinu nemojte vraćati praznu šoljicu kave, to će odmah biti shvaćeno kao da želite još jednu. 

U Boliviji za stolom ne potežite ozbiljne teme, a razgovor o poslu odložite nakon obroka. Naime, tamo razgovor o novcu i poslu za stolom izaziva mrgođenje. 

U Venecueli slobodno zakasnite na dogovorenu večeru ili ručak. Naime, ako stignete na vreme, smatrat će vas pohlepnim. 

Drveni štapići za jelo u Japanu su sastavni deo svakodnevnog života. Međutim, postoje stroga pravila o njihovom svakodnevnom korišćenju. Na primer, nikada za vreme obroka nemojte štapiće ostaviti u činiji sa pirinčem jer je to običaj za vreme pogreba. 

U Tajvanu se nemojte uzdržavati od podrigivanja jer ćete upravo tako dati najveći kompliment domaćinu i kuvaru. 

U Južnoj Koreji smatra se nepristojnim kada neko prvi počne da jede. Sačekajte da stariji ljudi za stolom započnu sa jelom. 

U Etiopiji pojedinačni tanjiri za svaku osobu za stolom se smatraju razbacivanjem. Tamo se hrana poslužuje u zajednički tanjirima s hlebom.

IZVOR: TPORTAL.COM

Šta treba da znate o bezglutenskoj ishrani

Sve više ljudi kupuje i priprema hranu bez glutena, iako za to nisu dobili preporuku lekara.

Postoje mnoge hipoteze o tome šta je izazvalo pravu pomamu za bezglutenskim načinom ishrane, a među njima je i rast broja pacijenata sa većim ili manjim stepenom intolerancije na ovaj protein. 

U najgorem obliku, reč je o celijakiji, ali bezglutenskoj ishrani okreću se i oni koji nemaju problema sa varenjem glutena. 

Ukoliko planirate da se upustite u tu avanturu, trebalo bi da se upoznate sa nekoliko stvari:

Većina ljudi ne mora da izbacuje gluten iz ishrane

Kod jedne od 133 osobe javlja se celijakija, nasledna autoimuna bolest koja dovodi do oštećenja tankog creva prilikom unišenja glutena. 

Oko 0,4 odsto ljudi ima dijagnostikovanu alergiju na ovaj protein, a kod njih unos hrane sa glutenom izaziva simptome na koži, respiratornim organima i organima za varenje. 

Veća grupa ljudi ima takozvanu osetljivost na gluten i slične simptome, ali oni nisu u potpunosti objašnjeni naukom.

 

Ako mislite da imate celijakiju, morate posetiti lekara

Pre nego što sami isključite gluten iz ishrane, morate se posavetovati sa vašim lekarom. Ako gubite kilažu, anemični ste ili imate istoriju celijakije u porodici, obavezno se posavetujte sa stručnjakom.

Vaši prijatelji i porodica vas možda neće razumeti

Neki članovi porodice ili prijatelji možda ne razumeju da vi morate da se odreknete glutena. Njihovi komentari i pitanja vas mogu iritirati, ali to ne znači da su zlonamerni. Pokušajte da im objasnite sve što znate o celijakiji i intoleranciji na gluten i dajte im vremena da to prihvate.

Ne morate da izbegavate sve žitarice

Nemaju sve žitarice gluten. Neke od najpopularnijih bezglutenskih su proso, heljda i kinoa.

Ne mora da znači da ćete smršati

Da li ćete smršati tokom bezglutenskog režima ishrane, zavisi od toga šta jedete. Ukoliko ste nastavili sa unošenjem prerađevina i gotovih jela bez glutena, onda sigurno nećete smršati. 

Međutim, sveže namirnice i povećan unos povrća moće dovesti do mršanja.

Gluten se krije i tamo gde ga ne očekujete

Može vam se desiti da greškom pojedete nešto sa glutenom, u vidu preliva za salatu ili gotove hrane. Takođe, dešava se da ga ima u suplementima i lekovima, tako da ćete morati pažljivije da čitate deklaracije.

Posetite nutricionistu

Osobe sa celijakijom trebalo bi da posete nutricionistu koji će im detaljno objasniti kako treba da se hrane, kako svoje telo ne bi uskratili za neke esencijalne nutrijente.

Možete se rešiti problema s kožom

Mnogi ljudi sa celijakijom primete da im koža bolje izgleda kada se oslobode glutena. Ekcemi i psorijaze takođe se mogu povući zahvaljujući bezglutenskoj ishrani.

Gazirana pića i šećer - opasnost za srce

Naučnici su utvrdili da je rizik od kardiovaskularnih bolesti trostruko veći kod ljudi koji četvrtinu svog kalorijskog unosa dnevno dobijaju iz, najčešće, gaziranih sokova, slatkiša i kolača, u odnosu na ljude kod kojih šećer predstavlja samo 10 odsto kalorija koje dnevno unose.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da dodatni šećeri ne bi smeli da prelaze desetinu ukupno unešenih kalorija tokom dana. 

Novo istraživanje objavljeno u časopisu za internu medicinu JAMA, posmatralo je prehrambene navike Amerikanaca da bi se utvrdilo koliko unose dodatnog šećera u svojoj ishrani. 

Pritom je utvrdjeno da je u periodu od 2005. do 2010. dodatni šećer bio najmanje 10 odsto ukupnih dnevnih kalorija za 70 odsto Amerikanaca. 

Desetina odraslih četvrtinu ili više kalorija dnevno dobijala je iz dodatnih šećera. 

Ova nformacija je uporedjena sa stopom smrtnosti tokom 14,6 posmatranih godina, u kom periodu je ukupno zabeležen 831 smrtni slučaj uzrokovan kardiovaskularnim bolestima. 

Profesor Navid Sata iz Britanske fondacije za srce u Glazgovu ističe da je nova studija pokazala do sada možda i najjaču povezanost izmedju dodatnih šećera i povećanog rizika od srčanog udara (infarkt). 

Šećer sam po sebi nije štetan i organizmu treba zbog energije, ali previše šećera je uzrok debljanja i ubrzano može da dovede do srčanih oboljenja.

Izvor: Tanjug

Zgodne žene jedu meso

Top forma - Ishranom iz "kamenog doba" možete doći do vitke linije. Konzumirajte samo namirnice koje su naši preci mogli da iskopaju, uberu ili ulove

Verovatno vas je mnogo puta zainteresovala neka nova dijeta, naročito ako dugo pokušavate da se oslobodite viška kilograma. Smeta vam kada vam poskakuje stomak dok trčite ili ne možete da uskočite u omiljene farmerke?

U knjizi "Pećinske žene se ne goje: Drevne tajne brzog slabljenja", američki nutricionista dr Ester Blum, preporučuje način ishrane na bazi namirnica koje su naši preci mogli da iskopaju, uberu ili ulove, što uključuje voće, povrće i meso.

Ona tvrdi da meso podiže nivo dopamina i serotonina u telu, hormona važnih za osećaj zadovoljstva i sreće. Serotonin je odgovoran za osećaj smirenosti, sreće i kontrolu nagona. Sve to vodi ka bržem i lakšem postizanju cilja, željenoj, savršenoj figuri.

Zgodne žene jedu meso, ali ne bilo kakvo, već od životinja koje su jele samo travu. Ono je bogato omega 3 masnim kiselinama i povoljno utiču na imunitet i fizičku kondiciju, a takođe sprečavaju aterosklerozu, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Ima ih u orasima, pistaćima i lešnicima, morskoj ribi, tunjevini, haringi, sardini. Ove kiseline prisutne su i u pasulju, grašku, sočivu, spanaću, kelju, algama. Među najbogatijim izvorima su hladno ceđena ulja: maslinovo, laneno, od uljane repice, kojima možete da začinite salatu ili meso, ali ne koristite ih za prženje. 

Sveža riba, meso, voće i povrće imaju manje kalorija od prerađene hrane, ističe dr Blum i dodaje da na ovaj način, u stvari, možete da jedete više! Pošto je od mnogih pacijenata čula da ne gube kilograme uprkos zdravoj ishrani i vežbanju, zaključila je da oni, zapravo, jedu "pogrešnu zdravu" hranu, a rešenje je u povratku prirodnim namirnicama.

Prema njenim istraživanjima, našem telu potrebno je manje ugljenih hidrata, od prosečnog dnevnog unosa. Zbog toga predlaže da iz ishrane izbacimo namirnice pune glutena i fabrički proizvedene hrane. Pšenica je glavni izvor glutena u ishrani, a ima ga i u raži i ječmu. Nema ga u integralnom pirinču i heljdi, zato su oni idealna zamena za pšenicu.

Međutim, mnogi nisu ni svesni da su osetljivi na gluten, što može da dovede do oštećenja organa za varenje, bola, nadutosti, umora, neredovne stolice i drugih simptoma.

POKRET ZA SIROVU HRANU

Pokret ljubitelja sirove hrane sve je veći, a osmislio ga je još krajem 19. veka dr Maksimilijan Bener. Kada se razboleo od žutice, pokušao je da se izleči tako što je jeo samo jabuke, pa se bolest povukla. Nastavio je da proučava uticaj sirove hrane na organizam, a na kraju se proslavio popularnim "muslijem". Otvorio je i sanatorijum u kojem je pacijente lečio sirovom hranom, koji postoji i danas. Na njegovim idejama razvio se pokret sirove hrane. Logika je jednostavna, ako zasadite semenku, dobićete biljku, a ako zasadite kuvanu semenku, neće izrasti ništa.

Zagovornici ovog načina ishrane veruju da konzumiranjem neobrađenih namirnica unosimo i energiju iz hrane, što blagotvorno deluje na organizam. Integralne žitarice, suši, meso karpačo i nepasterizovano i nehomogenizovano mleko, jogurt i sirevi..., daju energiju, koža je lepša, nestaje višak kilograma, jačaju imunitet i sprečavaju dijabetes. Ipak, ovaj način ishrane ima i mane, nedostaju vitamini D i B12, ključni za normalan razvoj dece, koje morate da nadoknadite. Takođe, postoji i opasnost od trovanja mesom, ribom i morskim plodovima.

Kukuruz i đumbir čiste pluća

Pušačima koji se „dave” od kašlja mogu da pomognu neke namirnice da pročiste pluća: čajevi od đumbira, borovih iglica ili koprive, kukuruz šećerac, pomorandže, crveni i beli luk.

Da li robujete cigaretama i baš nikako ne možete da ih ostavite uprkos kašlju? U tom slučaju češće konzumirajte namirnice i napitke koji mogu da pročiste pluća i omoguće vam da lakše dišete, pišu Novosti. 

Mogu da vam pomognu čajevi, pre svega od svežeg đumbira, ali i od borovih iglica ili koprive, koju možete da jedete i kao salatu. Jedite ribu i jagnjetinu, jer sadrže moćan antioksidans selen. Konzumirajte i jaja i žitarice. 

Kukuruz šećerac je pun beta-kriptoksantina, koji dokazano štiti pluća od karcinoma, jer se ponaša kao moćan antioksidans. Ako je ikako moguće, nabavite onaj koji je prirodno, organski uzgajan. Slično dejstvo imaju i pomorandže. 

Crveni i beli luk zbog svog sastava imaju antikancerogeno dejstvo. Studije su pokazale da je kod osoba sa karcinomom, koje redovno konzumiraju ovo povrće, sprečen nastanak novih ćelija tumora. Naravno, neprijatan dah je neizbežan, ali pomislite i na miris duvanskog dima u ustima i na odeći, pa luk neće delovati tako nepodnošljivo.

10 razloga da jedete manje mesa

Čak i ako ne verujete u tvrdnje boraca za očuvanje životne sredine da bi planeti mnogo značilo da jedemo manje mesa, ovu namirnicu koja se često nalazi na trpezama u Srbiji, trebalo bi da ređe koristite zbog vašeg zdravlja.

Predstavljamo vam 10 načina na koje vegetarijanski plan ishrane, ili dijeta slična vegetarijanstvu, može doneti korist vašem telu.

Smršaćete

Velika petogodišnja studija objavljena u Žurnalu Akademije nutricionizma i dijetetike 2013. pokazala je da ljudi koji ne jedu meso imaju niži prosečni indeks telesne mase, nego oni koji ga jedu, dok među veganima ima i značajno manje gojaznih, u odnosu na svaštojede (svega 9,4 odsto u odnosu na 33,3 odsto). 

Osim toga, nova studija koju je predstavilo američko Društvo za borbu protiv gojaznosti pokazalo je da osobe s viškom kilograma koje pređu na vegansku ili vegetarijansku ishranu mogu izgubiti više kilograma od onih koji konzumiraju meso.

Poboljšaćete zdravlje srca

Unos zasićenih masti od kojih većina potiče od mesa i mlečnih prerađevina podiže nivo holesterola u krvi, što dalje utiče na veći rizik od srčanih bolesti. 

Smanjenjem unosa mesa automatski smanjujete i količinu zasićenih masnoća u vašoj ishrani i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Snizićete krvni pritisak

Vegetarijanci i vegani ređe pate od hipertenzije od osoba koje jedu meso, pokazala su otkrića objavljena u žurnalu Public Health Nutrition. 

Istraživači kažu da je to posledica njihove niže prosečne telesne težine i povećanog unosa voća i povrća.

Smanjićete rizik od dijabetesa

Istraživanje Američkog društva za borbu protiv dijabetesa otkrilo je da ljudi koji se pridržavaju vegetarijanske ishrane imaju manji rizik od metaboličkog sindroma, zbira faktora rizika povezanih sa dijabetesom tipa dva, šlogom i srčanim bolestima. 

Ispitanici koji su izbegavali meso imali su niži krvni pritisak, niži šećer u krvi, kao i gliceride i uz sve to tanji struk u odnosu na osobe koje su meso redovno imali u obrocima.

 

Smanjićete rizik od kancera

Istraživači Univerziteta Loma Linda koji su ispitivali gotovo 70.000 pripadnika Adventističke crkve tokom 10 godina, otkrili su povezanost veganske ishrane i smanjen rizik od svih vrsta raka. 

Naime, Adventistima vera preporučuje izbegavanje mesa, a kod njih je utvrđen niži procenat obolelih od raka organa za varenje, poput raka debelog creva i ženskih oblika kancera, kakav je rak dojke.

Osećaćete se bolje u uskim pantalonama

Ako obogatite ishranu povrćem i naročito mahunarkama, unosićete više vlakana, a to će ukloniti zatvor i popraviti varenje. 

Kada vaš organizam normalno vari hranu, niste naduveni, osećate se mršavije i imate više energije.

Koža će vam izgledati bolje

Vegetarijanstvo je nešto najbolje što možete učiniti za vašu kožu. Ako obogatite ishranu svežim voćem, povrćem i integralnim žitaricama, unosićete više antioksidanata, koji neutrališu slobodne radikale – glavne neprijatelje zategnute kože.

Lepše ćete mirisati

Bezmesna ishrana učiniće vas mirišljavijim suprotnom polu, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu Chemical Senses. 

U studiji su muškarci pratili “mesnu” ili “bezmesnu” ishranu tokom dve nedelje i nosili uloške ispod pazuha koji su prikupljali telesni miris tokom poslednja 24 sata dijete. 

Žene su zatim ocenjivale uzorke mirisa prema “prijatnosti”, “privlačnosti”, “muževnosti” i “intenzitetu”. 

Muškarci su zatim promenili načine ishrane i ponovili prikupljanje uzoraka. 

Žene su ocenile miris onih koji su se držali vegetarijanske ishrane kao “atraktivniji, prijatniji i manje intenzivan”.

Bićete srećniji

Dodavanjem voća i povrća vašoj ishrani odmah ćete popraviti vaše raspoloženje. Ekonomisti i istražvači javnog zdravlja sa Univerziteta u Vorviku i Dartmaut koledža proučavali su navike u ishrani kod 80.000 osoba iz Velike Britanije i otkrili da mentalno blagostanje duguju velikim porcijama voća i povrća. 

Najsrećniji su bili oni koji su unosili sedam i više porcija dnevno.

Imaćete više energije

Ako obogatite ishranu spanaćem, keljom, mahunarkama i drugim namirnicama koje su prirodno bogate nitratima, imaćete više energije. 

Istraživači su otkrili da nitrati iz namirnica imaju korisne efekte na kardiovaskularni sistem, snižavanje krvnog pritiska, pa čak i povećanje učinka vežbanja kod zdravih ljudi.

Jaja za doručak smanjuju osećaj gladi

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Nutrition Researć" pokazalo je koliko je važno da doručak bude bogat proteinima, tačnije jajima pošto je utvrđeno da jaja smanjuju osećaj gladi i potrošnju kalorija tokom dana.

Jaja za doručak smanjuju osećaj gladi

Istraživači su otkrili da muškarci koji dan počnu jajima za doručak troše značajno manje kalorija kad im se ponudi da za ručak jedu koliko žele, za razliku od muškaraca koji za doručak pojedu obrok iste energetske vrednosti u vidu peciva bogatih ugljenim hidratima.

Ispitivanje razlika između dva prosečna američka doručka sprovela je Maria Luz Fernandez koja objasnila je da "doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osećaja gladi".

Ona je dodala da postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju koliko su za zdravlje važni visoko vredni proteini, a posebno je istakla koliko je važno da proteini budu sastavni deo doručka.

Portal Moj doktor prenosi da su ranija istraživanja pokazala da osobe koje su prekomerno teške, a koje su na dijeti gube 65 odsto više težine i osećaju da imaju više energije ako za doručak, umesto peciva, pojedu jaja.