Bundevara sa cimetom

Bundevara sa cimetom je oduvek bila jedan od omiljenih starinskih kolača.

KAKO SE PRAVI BUNDEVARA SA CIMETOM?

Vrlo lako i jednostavno. Pogotovo kada za bundevaru koristimo kupovne kore. Nema ni nekog posebnog recepta niti posebnih mera. Potrebne su vam kore i bundeva, a sve ostalo imate u kući. Zato se bundevara nekada i pravila, jer su žene sve sastojke imale u svojim ostavama.

ZA BUNDEVARU SA CIMETOM POTREBNO JE:

tanke kore za gibanicu
naribana bundeva
po 3 kašike šećera za svaku zamotanu pitu
cimet
ulje (iliti zejtin)
šećer u prahu za posipanje (po želji)

PRIPREMA:

Oljuštiti bundevu. Očistiti je od semenki, iseći na manje komade i potom naribati na krupno redne.

Razmotati kore pa ih prebrojati, tek toliko da znate koliko ćete ruda bundevare zaviti. Po želji možete zavijati bundevu u dve kore, ili kao ja u jednu i po koru. Meni je tako ukusnije, jer kad pravim bundevaru želim da jedem bundevu, a ne testo ?

Uključiti rernu na 180°C. Dok se rerna zagreva, bundevara sa cimetom se zavija

Dakle, uzeti jedan list gotovih kora, poprskati ga ovlaš uljem, pa na početak lista staviti još polovinu kore koju opet poprskate uljem. Celom dužinom staviti ribanu bundevu. Preko bundeve ravnomerno posuti 3-4 kašike šećera, ako volite slađe možete zašećeriti i više. Od gore, celom dužinom posuti cimetom.

Zaviti bundevaru, kao i svaku drugu zarolanu pitu, i staviti je u prethodno nauljenu tepsiju. Isti postupak ponavljati dokle god od imate materijala.

Kad je tepsija napunjena, svaku pitu od gore premazati sa malo ulja, a potom staviti bundevaru u rernu i peći oko 25 minuta na 180°C. Bundevara sa cimetom je ispečena i od gore je lepo porumenela, ostavite je malo da se prohladi pre nego što je isečete i poslužite.

POSLUŽENJE:
Ako volite slatko, bundevaru sa cimetom možete od gore posuti šećerom u prahu, ili mešavinom šećera u prahu i vanil šećera. Isecite je na jednake komade i poslužite.

Izvor: stasekuva.com

Možda će vas interesovati i...