SUTLIJAŠ - STARINSKA POSLASTICA: Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala recept napamet

SUTLIJAŠ SUTLIJAŠ PRINTSCREEN/YOUTUBE/ELVEE

Starinska poslastica svima omiljena.

Sutlijaš ili sutlija je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko. Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča.

Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća. Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.

Sastojci

1 šolja pirinča
800 ml mleka
kesica vanilin-šećera
šećer po ukusu
cimet

Priprema:

Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto.

Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.

Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

Izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i...