Šta je Bubble (Boba) tea i kako da ga napravite sami kod kuće?

Šta je Bubble (Boba) tea i kako da ga napravite sami kod kuće? Šta je Bubble (Boba) tea i kako da ga napravite sami kod kuće?

Meke kuglice poput gumenih bombona su duša čaja, koji se najčešće pije hladan i dobro promućkan da postane penast i kremast…

Uprkos tome što ime sugeriše, bubble tea uopšte ne mora da bude čaj. Ovaj napitak u Aziji ima status opsesije, a sve više Evropljana ne može bez dnevne doze čaja, kafe ili soka sa neobičnim dodacima poput egzotičnog voća.

Biseri tapioke, koji se dobijaju iz korena biljke kasave, odnosno manioke, su duša balon čaja zbog svoje strukture poput gumenih bombona. Međutim, ovo piće ne duguje ime po mekim kuglicama, već po peni koja se dobija nakon mućkanja čaja kako bi se oslobodile arome.

Iako se pije svuda, original je poreklom iz Kine, gde se pojavio osamdesetih godina. U originalu je to bio crni čaj sa mlekom i šećerom koji bi se dobro protresao sa ledom. Želatinaste kuglice se prave od korena koji se koristi za zgušnjavanje jela poput kolača i pudinga. Ove lepljive kuglice žvaću se između gutljaja, a osim zabave za zube, tu je i zabava u „gađanju” sa malo širim slamčicama od onih na koje smo navikli u koktelima.

Sami po sebi nisu kalorični, ali pošto su u šećernom sirupu, broj kalorija se brzo povećava. Tapioka se može zameniti aloe verom ili želeom.

Kako je popularnost azijskog čaja rasla, internet je počeo da se puni savetima za vrhunski užitak, koji da biste ga postigli, potrebno je da pogodite ‘tajming’ tako da se perle i čaj jedu i piju u isto vreme. vreme.

Možete sami da napravite čaj od mehurića; možete pronaći tapioku u prodavnicama zdrave ili azijske hrane, ali možete je napraviti tako što ćete pomešati pola šolje vrele vode sa šoljom brašna od tapioke i formirati kuglice, a zatim kuvati nekoliko minuta.

Recept za domaći (bubble tea) čaj sa mehurićima

1 šolja bisera tapioke
4 šolje jakog crnog čaja
kockice leda
2 šolje mleka

Za sirup

200 g šećera
250 ml vode
Priprema:

1. Zagrejati vodu i šećer i kuvati dok se ne rastvori, pa ostaviti da se ohladi.

2. Perle skuvajte prema uputstvu na pakovanju, pa ocedite i stavite u šećerni sirup.

3. Skuvajte čaj, ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

4. Kada se čaj ohladi, sve sastojke stavite u šejker i dobro promućkajte – dve kašike perli su dovoljne za jednu osobu. Poslužite sa širokim slamkama.

Tekst preuzet sa portala Punkufer.dnevnik.hr

Možda će vas interesovati i...