Kuglof sa orasima

Klasični recepti: Kuglof sa orasima

Recept za fantastičnu poslasticu sa orasima. Klasičan kolač koji lepo izgleda na trpezi, a ukusom će vas oduševiti

Sastojci:

– 4 jaja
– 1 šolja šećera zajedno sa 2 kašike rogača
– 1 vanilin šećer
– 1 šolja ulja
– 1/2 šolje jogurta
– 2/3 šolje mleka
– 1 plus 1/3 šolje brašna
– 1 puding od vanile (prašak)
– 1 prašak za pecivo
– 2/3 šolje bademovog brašna
– 1 šolja seckanih ili mlevenih oraha
– 1-2 kašike kakaa
– 1/2 kašičice cimeta
– 2-3 jabuke (opciono, za još više sočnosti)

Priprema:

Namažite kalup maslacem ili uljem i pospite brašnom. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje.

Umutite jaja (bez odvajanja belanaca), dodajte šećer i vanilin šećer, pa nastavite da mešate.

Dodajte sve ostale sastojke i lagano mikserom promešajte. Izlijte u kalup za kuglof i pecite od 40 do 60 minuta.

Ostavite kuglof da se malo prohladi, izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu.

Sladoled torta gotova za tren

Sladoled torta gotova za tren

Ova torta će vam se svideti jer se lako pravi i potrebno je malo vremena.

Sastojci:

170 g keksa od čokolade
50 g maslaca
100 g tamne čokolade
500 g slatke pavlake za šlag
malo arome vanile
200 g kondenzovanog mleka
2 kašike kakaa

Priprema:

Usitnite kekse u blenderu pa ih u posudi pomešajte s otopljenim maslacem i kašikom pavlake. Promešajte i utisnite u kalup za tortu, kao da radite cheesecake.
Potom u mikrovalnoj otopite crnu čokoladu sa 100 g pavlake. U drugoj posudi izmiksajte ostatak pavlake s vanilom pa dodajte kondenzovano mleko.

Odvojite kremu na dva dela pa u jedan deo umešajte kakao.
Na kraju stavljajte obe kreme na podlogu. Površinu torte zagladite pa premažite otopljenom čokoladom. Stavite je u zamrzivač na nekoliko sati, a izvadite 20 minuta pre posluživanja

Izvor: Schnelle Rezepte

Plazma kolač sa bananama gotov za 15 minuta

Plazma kolač sa bananama gotov za 15 minuta (VIDEO RECEPT)

Brži i ukusniji kolač ne možete napraviti, plus još kremast. Kolač se može napraviti i sa malinama ili višnjama.

Sastojci:

- 1 litra mleka
- 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
- 5 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 100 gr. bele čokolade (mlečna ili za kuvanje)
- 150 gr. maslaca
- 100 gr. kisele pavlake (oko 4 kašike)
- 4-5 banana
- 300 gr. plazma keksa
- 2 kesice šlaga (umućene po uputstvu sa kesice)

 Priprema:

Izmešajte puding, brašno, šećer sa 200 ml. mleka pa zakuvajte u 800 ml. uzavrlog mleka.

U vrelo umešajte čokoladu i margarin da se rastopi. Ostavite dve minute da se prohladi pa umešajte kiselu pavlaku.

U vruće izrdobite keks, promešajte pa polovinu istresite u tepsiju ili kalup manjih dimenzija, 25x25.

Poređajte polovine banana jednu pored druge pa prekrijte drugim delom fila. Ostavite da se stegne, premažite šlagom i ukrasite po želji.

{vembed Y=KG1xGoRU9iM}

Izvor: serpica.net

ČUVENA RUSKA NAPOLEON TORTA
PRINTSCREEN/YT/ВКУСНО ПРОСТО БЫСТРО - ДОМАШНЯЯ КУХНЯ

ČUVENA RUSKA NAPOLEON TORTA: "Hiljade" slojeva keksa i vanila fila koji se tope u ustima

Napoleon je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih korica, koje su premazane ukusnim kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva. Ovaj recept je brži i jednostavniji, jer umesto kora se koristi keks, pa ćete utrošiti manje vremena za pripremu. Ovako pripremljena torta je jednako ukusna kao i originalna, a super je za sve prilike.

Sastojci:

keks
500 ml mleka
100 g putera
100 g šećera
1 žumance
3 kašike brašna
1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Keks umočite u mleko, pa poređajte u kalup. U posudi pomešajte malo mleka (200 ml) sa brašnom i žumancetom. Sjedinite tako da ne ostanu grudvice.

Preostalo mleko sipajte u šerpu i dodajte šećer i vanilin šećer. Kada se zagreje sipajte smesu sa bršanom.

Kuvajte dok se ne zgusne uz neperstano mešanje. Puter sobne temepterature umutite, pa lagano dodajte fil sve vreme muteći. Premažite fil preko keksa, pa opet poređajte keks i tako dok ne utrošite. Poslednji red treba da bude keks.

Na kraju premažite celu tortu filom i ukrasite mlevenim orasima ili bademima.

Izvor: Stvar ukusa

Čokoladna lazanja – ekspres brzi kolač bez kuvanja i pečenja

Čokoladna lazanja – ekspres brzi kolač bez kuvanja i pečenja (VIDEO)

Čokoladna lazanja je kolač koji ćete napraviti za 15 minuta, bez kuvanja i pečenja. Brzi kolač za iznenadne goste, ili poslastica kada nemate puno vremena. Kako petit keks možete da menjate oreo keksom, ili običnim petitom ili plazmom. Kakao u ovoj kombinaciji daje poseban ukus, jer je u kombinaciji sa čokoladnim pudingom, pa je ukus čokolade bogatiji baš sa ovim keksom. Ukoliko nemate ovaj puding bez kuvanja, koji inače možete da pronadjete u svakoj većoj trgovini, onda možete da menjate zakuvavanjem 2 kesice pudinga u 700 – 800ml mleka, ali time se produžava vreme pravljenja kolača jer morate da sačekate da se puding ohladi, pa tek onda pravite sve ostalo. U tom slučaju izmutite puding kad se ohladi mikserom i dobićete ovaj u videu. Slatka pavlaka se menja šlagom, samo je dobro umutite, 100 gr. Kombinacije koje možete da pravite su zaista razne.

Sastojci:

Za donji sloj:

300 gr kakao petit keksa
100 gr otopljenog margarina
100 ml mleka

Srednji deo:

200 gr krem sira
50 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Čokoladni deo:

2 kesice (120 gr) pudinga od čokolade bez kuvanja
500 ml mleka

Dekoracija:

200 ml slatke pavlake ili šlaga
rendana bela i crna čokolada, čoko kuglice

Priprema:

Mlevenom keksu dodati otopljeni margarin, pa dobro promešati.

Dodati zatim mleko, pa opet dobro promešati.

U pleh dimenzija 30 x 20cm ili približnih staviti masu za koru, pa utisnuti kašikom.

Ja sam u videu stavila papir za pečenje kako bih kolač izvadila iz pleha i nisam mogla sama da izvadim, trebala mi je pomoć. Kolač slobodno može da ostane u plehu. Ili da stavite obruč za torte na tacnu i onda napravite kolač, a obruč kasnije da skinete. Kako god da želite ili imate.

Kada utisnete keks kašikom odmah praviti beli deo.

Krem sir pomešati sa šećerom u prahu. Posebno umutiti slatku pavlaku. Pomešati krem sir i slatku pavlaku.

Dobijenu masu premazati preko keks dela.

Odmah praviti puding deo. Pomešati prašak za puding i mleko pa umutiti.

Staviti svuda po malo pudinga i ravnomerno razvući.

Za dekoraciju možete koristiti bilo šta, ja sam gore navela šta sam ja koristila. Apsolutno nije bitno, važno je da se vama dopada.

Čokoladnu lazanju ohladiti pa poslužiti.

{vembed Y=tAlMmKIdkBk}

Izvor: domacirecepti.net

Čoko moko plazma torta

Čoko moko plazma torta za 15 minuta (VIDEO)

Svima omiljen ukus. Sočna i lagana, savršeno se seče i brzo priprema. Baš sve što volimo kod jedne torte.

Sastojci:

- 150 gr. pečenih lešnika
- 300 gr. mlevenog keksa
- pakovanje tamnih kora za torte 700 gr.
- 200 gr. šećera u prahu
- 600 gr. kisele pavlake
- 5 kesica šlaga (oko 250 gr. ili može i slatka pavlaka)
- 300 ml. kisele vode
- 700 ml. čokoladnog mleka
Odozgo možete ukrasiti šlagom, fondanom ili rastopiti 150 gr. čokolade sa 50 gr. margarina i jednom kašikom ulja.

Priprema:

1. fil

Izmešajte pavlaku i šečer pa dodajte mleveni keks i lešnike. U ovaj fil dodajte 5 kašika umućenog šlaga tj. od drugog fila odvadite.

2.fil

Umutite šlag sa kiselom vodom

Filovanje:

Izbockati koru čačkalicom da bolje upije čokoladno mleko. Natopiti koru sa dosta čokoladnog mleka, budite strpljivi dok ne upije. Premažite filom od lešnika pa zatim šlagom. Staviti drugu koru, izbockati, natopiti čoko mlekom...i tako do kraja.

Treću tj. poslednju koru izbockati i natopiti čoko mlekom. Za premazivanje gornje kore i stranica iskoristim nekoliko kašika fila od lešnika izmešanih sa 2-3 kašike šlaga. Zagladim koliko može pa u frižider na nekoliko sati ili do sutradan. Tada lepo zagladim i ukrašavam. Ovaj put je bila jestiva slika jer povod je bio rođendan.

Torta je odlična i svima je preporučujem, pogotovo za prilike kada morate napraviti fiše torti, pa neka vam ova bude jedna od brzinskih. Super se seče i svaka šnita izgleda fantastično.

{vembed Y=9p2wWKEfv}

Izvor: serpica.net

STARINSKI RECEPT ZA EGIPATSKU TORTU: Krase je čuveni poslastičarski fil i grilijaš, a kore su klasik koji svi vole

Ulepšajte svaku trpezu savršenom egipatskom tortom.

Niko ne zna tačno odakle potiče recept za egipatsku tortu, ali ono što je sigurno jeste to da je veliku popularnost stekla u Rumuniji, a kasnije se proširila svuda, pa je tako stigla i kod nas. Ova poslastica spada u klasike,jer se pravi od kora sa orasima, klasičnim tj. poslastičarskim žutim filom, kao i grilijašem. Kombinacija ovih sastojaka čini tortu prosto savršenom, a naš predlog je da je obavezno poslužite ako imate neko slavlje.

Sastojci:

Za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za I fil:
10 kom žumanaca
10 kašika šećera
8 kašika gustina
600 ml mleka
250 g putera
5 kašika šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile

Za II fil:
300 g šećera
200 g oraha
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Za kore: Umutiti 5 belanaca u čvrst šne, postepeno dodajući šećer (5 kašika). Zatim dodajte mlevene orahe (100 g) i bršano (1 kašika), pa lagano umešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh ili kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivice pleha ili kalupa. Od preostalih sastojaka napravite istu smesu i ispecite još jednu koru.

Za prvi fil:Umutite 200 ml mleka sa žumancima i gustinom, ali pazite da ne ostanu grudvice. U presotalo mleko sipajte šećer i kuvajte dok ne provri, pa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim puter sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa ga dodajte u ohlađeni fil i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte vanilu i promešajte.

Za drugi fil: U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi. Ohlađećene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom). Stavite koru, premažite je prvim filom, pa drugim filom, a onda opet stavite koru, pa premažite prvim, a onda i drugim filom. Sve to pospite grilijašem.

Izvor: Stvar ukusa

Torta s malinama

Torta s malinama - Bez pečenja (VIDEO)

Recept za odličnu tortu s malinama, jako ukusnu, čvrstu a opet laganu i kremastu. Pogodna je za rođendane kao i za sve druge i druge prilike.

Sastojci:

- pakovanje rozen kora ( meni je ostao jedan list)
- 300 gr. petit keksa sa kakaom

Za žuti fil:

- 3 kesice pudinga od slatke pavlake
- 7 kašika šećera
- 2-3 kašike gustina
- 1,5 litra mleka
- 250 gr. margarina za kolače Vital

Za crveni fil:

- 500 gr. malina
- 2 kesice pudinga od maline
- 2 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 400 ml. vode

Priprema:

Odgore dve kesice šlaga ili umućena slatka pavlaka.

Od 500 gr. malina odvojite jednu šaku lepih, čvrstih za dekoraciju ako želite, a možete odgore naribati i čokoladu.

Skuvati žuti fil. Od mleka odvojiti 2 dcl. i u njega umešati puding od slatke pavlake, šećer, gustin. Preostalo mleko prokuvati, pa zakuvati puding. Ostaviti da se skroz ohladi i umutiti sa margarinom koji treba predhodno izraditi.

Za crveni fil je potrebno skuvati voće sa šećerom i malo vode. U preostalu vodu umešati (od 4dcl.) puding od maline, gustin, šećer pa zakuvati u voće. Kada se zgusnulo skloniti sa šporeta i toplim filovati tortu.

Na tacnu ili tepsiju ređamo: rozen koricu, žuti fil, rozen koricu, žuti fil, rozen koricu i na treću ide voćni fil.
Potom keks, pa krećemo opet istim redosledom....rozen korica, žuti fil, rozen, žuti, rozen, crveni, keks...i na kraju ako vam je još preostalo fila korica, tj. koliko vam je ostalo toliko još slažite.

Ja sam završila sa voćnim filom, ostavila tortu do sutradan da se ohladi, ukrasila šlagom i malinama, napravila ogradicu od još jednog pakovanja keksa.

Torta je zaista fantastičnog ukusa i zato je što pre isprobajte.

{vembed Y=PFz4Gr7OZr4}

Izvor: serpica.net

Lava kolač
Shutterstock

Lava kolač - Savršena čokoladna poslastica

Recept za sve ljubitelje čokoladnih poslastica.

Sastojci:

– 200 g čokolade

– 120 g maslaca

– 4 jaja

– 100 g šećera

– 1 vanil šećera

– 80 g brašna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Otopite maslac u šerpi, pa ga skinite sa šporeta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i vratite na šporet da se otopi, uz povremeno mešanje.

Kada se čokolada otopi skinite sa šporeta da se malo ohladi dok pripremate ostatak smese.

U posudi penasto izmutite jaja i šećer. Dodajte mešavinu maslaca i čokolade i promešajte. Na kraju umešajte brašno.

Podelite testo u kalup za mafine i pecite tačno 11 minuta, ne više. Izvadite iz rerne i pažljivo iz kalupa. I dalje će izgledati mekano, ali su gotovi.

Odmah poslužite uz dekoraciju po želji.

PRINCES KROFNE
Foto: Shutterstock

Najjednostavniji recept za PRINCES KROFNE: Ovako će uspeti i iz prvog puta

Princes krofne nisu lake za spremanje, ali uz ovaj recept i vi ćete napraviti princes krofne kao iz izloga poslastičarnice!

Niko ne može da odoli slatkom testu i neverovatnom vanila kremu, a princes krofne su jedna od tih fenomanilih poslastica čije mekano testo i odličan fil osvajaju na prvi zalogaj. Ove kolače će deca obožavati, a vama će uspeti iz prvog pokušaja. Za testo vam treba 5 sastojaka, a vanila krem se pravi od pudinga. Nikad jednostavniji recept.

Sastojci za princes krofne

Za testo:
250 ml mleko
90 g maslaca
prstohvat soli
140 g brašna
6 jaja

Za fil:
500 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
70 g šećera
100 g vanilin šećera
200 g putera
150 g šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte mleko, puter, so i kuvajte dok se sve ne sjedini. Isključite šporet i dodajte brašno, pa mešajte varjačom dok ne dobijte testo. Sklonite sa vatre, pa postepeno dodajte jaja i posle svakog dodavanja umutite.

Sipajte u špric za kolače, pa napravite oblik puslice u plehu obloženom pek papirom.

Pecite na 160°C oko 40 minuta, vodite rčuna da ne otvarate vrata rerne jer mogu da "splasnu".

Mleko, puding, šećer i vanilin šećer pomešajte i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte i ohladite na sobnoj temperaturi. Dodajte puter i umutite.

Testo presecite na pola, pa napunite filom i preklopite drugom polovinom testa.

Pomešajte šećer u prahu sa 20 ml mleka i sjedinite. Sipajte preko princes krofni.

Izvor: novosti.rs

Rolnice sa maskarponeom

Rolnice sa maskarponeom: Svi će vam tražiti recept

Savršen slatkiš za vikend. Lako se pravi i brzo i još brže nestaje. Pogledajte recept za ove palačinke.

Ako želite da budete ovog vikenda vrhunski hedonista, jer vereme nema ne daje šansu za nepto drugo. Ubacite se u kuhinju u spremite najbolje zalogaje za sebe, jer to zaslužujete.

POTREBNO JE:

50 g brašna,
30 g kakaa,
3 kašičice praška za pecivo,
100 g šećera,
2 jaja,
3 dl mleka,
2 dl surutke,
60 g maslaca.

ZA FIL:

250 g mascarponea,
50 g bele čokolade,
2 jaja,
3 dl pavlake,
5 kašika šećera u prahu.

PRIPREMA:

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i kakao. Izmešajte jaja, mleko, sirutku i otopljeni maslac, pa dodajte brašno sa kakaom.

Sjedinite smesu i specite palačinke. Pomešajte maskarpone i žumanca, zagrejte na pari i dodajte rendanu čokoladu.

U ohlađenu smesu umešajte umućenu pavlaku i sneg od belanaca i šećera.

Napunite palačinke.

LEDENE KOCKE

LEDENE KOCKE - Starinski kolač kom se rado vraćamo (VIDEO)

Kremast, sočan kolač koji se prenosi s kolena na koleno.

Naravno praveći ga godinama došlo je i do malih korekcija u odnosu na original, tako da danas umesto velike količine brašna možete dodati puding od vanile ili slatke pavlake, naribanu koricu limuna. A u piškotu umesto kakao praha stavite neskvik prah.

Sastojci:

(kora)
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike ulja
- 3 kašike kakao praha (ili neskvik prah)
- 1 kesica praška za pecivo
- 6 kašika brašna

(fil)
- 1 litra mleka
- 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
- 4 kašike brašna
- 8 kašika šećera (može i manje)
- 2 vanilin šećera
- 150 gr. margarina
- korica limuna (ne mora)

(sirup)
- 300 ml. vode
- 200 gr. šećera (može manje)

(glazura)
- 150 gr. čokolade (ako je mlečna treba više)
- 2 kašike ulja

Sa ovom količinom šećera nije preslatko, ali i kada smanjite šećer biće super.

 Priprema:

Dimenzija tepsije 35x28 (otprilike, bitno da su slične dimenzije). Tepsiju namažite margarinom ili uljem, pospite brašnom. Uključite rernu na 200 stepeni.

Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca. Kašikom umešajte ulje pa dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo. Izmešajte i istresite u tepsiju. Pecite oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Prokuvajte vodu i šećer i vručim sirupom prelijte hladnu koru.

Od litre mleka izdvojite 300 ml. pa umešajte puding i brašno. Ostalo mleko prokuvajte sa šećerom i vanilom. Zakuvajte fil, naribajte koricu limuna i ostavite da se prohladi.

U mlak fil mikserom umešajte margarin (mora biti mekan, sobne temperature).

Premažite preko kore. Odozgo glazura koju ste pripremili na pari ili mikrotalasnoj.

Kolač ostavite 3-4 sata u frižideru, lagano isecite vrućim nožem glazuru pa tek onda skroz do dole. Servirajte i uživajte. Kolač je vrh!

{vembed Y=b0vJ2u84ZUw}

Izvor: serpica.net

Brzi kolač sa bananama

Brzi kolač sa bananama, bez pečenja, izdašan (VIDEO)

Banane, keks, čokolada sve spojeno u jedna savršen, ukusan kolač. Brzo gotov, bez kuvanja i pečenja.

Dobije se puna tacna kolača.

 

Sastojci

 - 500 gr. mlevenog keksa

- 100 gr. mlečne čokolade

- 200 ml. mleka

- 3 kašike šećera u prahu

- 3 kašike mlevenih, pečenih lešnika ili oraha

Za beli fil:

- 1 banana

- 100 gr. bele čokolade

- 80 gr. kokosa

I još dve banane.

Priprema

Istopite mlečnu čokoladu, sipajte preko mlevenog keksa, dodajte šećer, orahe. Dobro izmešajte.

Na sto stavite foliju ili najlonsku kesu i po njoj rastanjite ovu smesu.

Izgnječite bananu,dodajte rastopljenu belu čokoladu, kokos.

Premažite preko braon dela, uz kraj stavite dve banane, urolajte i ostavite da stoji u fružideru najmanje pola sata. Isecite i uživajte u divnom kolaču.

{vembed Y=q5q-6PcvFV0}

Izvor: serpica.net

Oblande sa smokvama i orasima: Stari, dobri recept, gotov za samo 15 minuta

Oblande sa smokvama i orasima: Stari, dobri recept, gotov za samo 15 minuta

Recept za brzi kolač bez pečenja i dugog kuvanja. Sve gotovo za samo petnaest minuta, već posle sat vremena se mogu iseći i poslužiti. I oni koji nisu ljubitelji smokve vole ovaj kolač. U kombinaciji sa orasima i sirupom od meda i limuna.

Potrebno:

- 1 list oblande (preseći po pola)
- 200 gr. suvih smokvi
- 250 gr. oraha
- 100 gr. šećera
- oko 3 kašike meda
- 200 ml. vode
- 2 kriške limuna
- 100 gr. čokolade i 1 kašika ulja za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Kuvajte vodu, šećer, med i limun oko 3 minute. Dodajte u mlevene orahe i smokve.

Premažite toplo preko oblande, prekrijte drugom oblandom, pritisnite i ostavite da stoji oko sat vremena.

Možete preliti rastopljenom čokoladom i dekorisati kao u videu.

{vembed Y=X8YSZXaDM4s}

Izvor: serpica.net

ČOKOLADNI SUFLE - FRANCUSKI KOLAČ KOJI SE JEO NA DVORU: Recept kojim je oduševljeno preko 4 miliona ljudi

Naučite da spremite čokoladni sufle.

Veruje se da je recept za sufleosmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. Skoro 100 godina kasnije prvobitni recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u svom kuvaru "Umestnost kuvanja" iz 1814. godine. Ovaj čuveni kolač postaje sve popularniji u svetu od tada, a i dan danas je među omiljenijim. Priprema zahteva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrejana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lepo naraste. Služi se odmah nakon pečenja.

Sastojci:

1 kašika putera
1 kašika brašna
1/2 šolje mleka (hladno)
100 g tamne čokolade (75% kakao)
prstohvat soli
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 žumance
2 belanceta
3 kašike šećera
kakao

Priprema:

Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne.

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vreme mešajući. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mleko i mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi.

Dodajte i so, kao i vanilu, promešajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite.

U posudi umutite belanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno u smesu dodajte belanca i lagano umešajte.

Sipajte smesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi sufle narastao. Poređajte posude u pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.

{vembed Y=XbO_qCNea3A}

Kažu da je ovo najbolji recept za Čizkejk tortu!

Najbolji recept za čizkejk tortu, laganu, kremastu, osvežavajuću. Ništa se ne peče, priprema se brzo, kombinacija voćnog fila, belog fila od neslanog krem sira i pavlake, biskvita od najukusnujeg keksa, plazme.

Sastojci

- 300 gr. plazma keksa
- 150 gr. margarina (sobne temperature)
- 150 gr. prah šećera
- sok od dve pomorandže ili 150 ml. kupovnog soka

za beli deo:

- 300 ml. slatke pavlake
- 100 gr. šećera u prahu
- 500 gr. krem sira
- 150 gr. kisele pavlake
- 1 kesica želatina
- 50 ml. vode

za crveni, voćni deo:

- 300 gr. voća po želji
- 300 ml. vode
- 5 kašika šećera
- 1 kesica želatina
- 50 ml. vode

Priprema

Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte 300 gr. mlevenog keksa, sok od pomorandže. Izmešajte da se lepo sjedini. Na tacnu stavite obruč prečnika 26 cm (možete filovati i u šerpi obloženu folijom). Preručite pripremljeno testo od keksa i kašikom poravnajte. Ostavite u frižider dok pravite beli fil.

Izmešajte kesicu želatina sa 50 ml. vode i ostavite desetak minuta da nabubri. Za to vreme umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom pa dodajte kiselu pavlaku. Spojite umućenu slatku pavlaku sa krem sirom. Želatin rastopite, ja sam na pari, može i u mikrotalasnoj.
Od fila uzmite dve-tri kašike pa sipajte u rastopljen želatin. Izmešajte pa tek onda dodajte u fil. Opet dobro izmešajte ili mikserom umutite. Sipajte preko keks korice, lagano poravnajte da u filu ostanu sitne rupice. Vratite u frižider dok pripremate vočni deo.

Izmiksajte voće pa stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer. Kuvajte deset minuta, mešajte da se podigne pena koju ćete kašikom skinuti. Dok voće kuva rastopite želatin kao i za beli fil.
Lagano ga umešajte u skuvano voće (nije više na ringli), ostavite da se prohladi desetak minuta pa ga sipajte preko belog fila. Pošto je još vruć sipajte ga lagano. Posle par sati u frižideru torta se fino stegne i spremna je za posluženje. 

{vembed Y=sN6a4llYevQ}

Izvor: serpica.net

Lažna krempita
PRINTSCREEN/YT/ LECKER MIT SOPHIE MAYER

KAKO SE PRAVE LAŽNE KREMPITE: Između keksa se nalazi najfiniji krem od jogurta i vanile (VIDEO)

Ako vam priprema originalne krempite ne ide od ruke, ne brinite, lažna kremita je toliko jednostavna za napraviti da uspeva bukvalno svima.

Krempita je kolač koji se pravi od raskošnog žutog fila i lisnatog testa, pa se istovremeno topi i krcka u ustima. Današnjinačin života i nedostatak vremena ne dozvoljavaju provođenje puno vremena pored šporeta. Lažna krempita je jednako ukusna kao i orignalna, ali se brže pravi,jer se umesto testa koristi keks. Proverite.

Sastojci:

2 jajeta
220 g šećera
1 kesica vanilin šećera
50 g kukuruznog skroba
grčki jogurt ili pavlaka
70 g putera
18 komada keksa
šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, skrob i grčki jogurt. Sve dobro umutite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Isključite šporet, pa dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Zatim sklonite sa šporeta.

U tespiji poređajte keks, pa sipajte fil, poravnajte i poređajte još jedan sloj keksa.

Stavite u frižider da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu.

{vembed Y=Rb71geMT1e4}

 

Brza torta za 10 minuta bez pečenja sa keksom i bananicama

Brza torta za 10 minuta bez pečenja sa keksom i bananicama (VIDEO)

Ekstra brzo i jako ukusno. Svi koji su probali su se oduševili, a tako je jednostavno.

Sastojci:

- 700 gr. kisele pavlake
- 10 bananica (krem čokoladice)može i nešto drugo
- 300 gr. petit keksa

Glazura:
- 150 gr. bele čokolade
- 100 ml. slatke pavlake

Priprema:

Izlomite keks, iseckajte čokoladice. Izmešajte sve sastojke. Stavite u kalup prečnika oko 20 cm.

Rastopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko torte.

Ostavite da se stegne u frižideru par sati.

{vembed Y=P5BpfNl_7n4}

Uživajte u torti :)

Izvor: serpica.net

Starinski recept za najsočniji kolač od jabuka, u kome nema kapi tečnosti
foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Starinski recept za najsočniji kolač od jabuka, u kome nema kapi tečnosti

Ovo je starinski recept za sočan kolač od jabuka koji će biti gotov za tren. Osim toga sve sastojke verovatno već imate u kuhinji.

Svi koji su dobili ovaj recept mislili su da je u pitanju greška. Ipak, na kraju priče vas čeka kolač sa kojim nema greške. Čak i da ste prvi put rešili da oprobate vaše kulinarske sposobnosti, imaćete savršen slatkiš za vikend.

Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćete potrošiti na rendanje jabuka, sve ostalo je „piece of cake“.

Potrebno je:

Suvi sastojci:

2 šoljice ( 2 dcl) brašna
2 šoljice griza
1 prašak za pecivo
1 šoljica šećera
1 vanil šećer

Sastojci za fil

1 – 1.5 kg jabuka
1 vanil šećer
cimet 0.5
šoljica šećera
150 g maslaca

Priprema:

Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte griz. Sve podelite na 3 jednaka dela.

Rendane jabuke pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom i podelite na 2 jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 ºC.

Podmažite pleh i počnite sa ređanjem, prvi sloj suvih sastojaka poravnajte kašikom, pa dodajte polovinu jabuka, malo utisnite kašikom, zatim sipajte drugi sloj suvih sastojaka, poravnajte, dodajte ostatak jabuka, malo ih utisnite kašikom, pa preko sipajte treći sloj suvih sastojaka.

Narendajte maslac preko kolača i pecite oko 45 minuta.

Izvor: danas.rs

MANČMELOU TORTA
PRINTSCREEN/YT/ TASTY AND HEALTHY

MANČMELOU TORTA koja će vam postati omiljena već na prvi zalogaj (VIDEO)

Mančmelouje čuvena poslastica, a umesto kupovne napravite je sami kod kuće od jednostavnih i sastojaka koji nisu skupi. Ukoliko ne možete da nabavite kondenzovano mleko, možete ga zamenite nečim drugim, kao što je puding ili jogurt sa vanilom. Priprema je vrlo jednostavna, preko keksa sipajte beze fil koji se ne peče, a onda prelijte čokoladnom glazurom i torta je spremna za posluženje.

Sastojci:

100 g keksa
50 ml mleka

Za fil:
180 g putera
100 g kondenzovanog mleka
4 belanceta
10 ml limunovog soka
150 g vode
300 g šećera
10 g želatina
5 g vanilin šećera

Za glazuru:
200 g mlečne čokolade
75 ml slatke pavlake

Priprema:

Na tacnu stavite pek papir, pa preko stavite obruč za tortu, a ako nemate može da koristite kalup, samo ga isto obložite pek papirom. Poređajte keks koji ste umočili u mleko.

Umutite puter sobne temperature, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite. U šerpi pomešajte vodu, šećer i kada se malo istopi dodajte želatin i vanilin šećer. Kuvajte još malo uz neprestano meašnje.

U posudi umutite belanca sa limunovim sokom, pa postepeno dodajte sirup od šećera. Sve vreme mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu dodajte puter sa kondenzovanim mlekom i nastavite da mutite.

Sipajte preko keksa. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i sipajte preko fila.

Stavite u frižider nekih sat vremena.

{vembed Y=SKg8UdvJc9I}

Izvor: Stvar ukusa