Brzi kolač sa bananama

Brzi kolač sa bananama, bez pečenja, izdašan (VIDEO)

Banane, keks, čokolada sve spojeno u jedna savršen, ukusan kolač. Brzo gotov, bez kuvanja i pečenja.

Dobije se puna tacna kolača.

 

Sastojci

 - 500 gr. mlevenog keksa

- 100 gr. mlečne čokolade

- 200 ml. mleka

- 3 kašike šećera u prahu

- 3 kašike mlevenih, pečenih lešnika ili oraha

Za beli fil:

- 1 banana

- 100 gr. bele čokolade

- 80 gr. kokosa

I još dve banane.

Priprema

Istopite mlečnu čokoladu, sipajte preko mlevenog keksa, dodajte šećer, orahe. Dobro izmešajte.

Na sto stavite foliju ili najlonsku kesu i po njoj rastanjite ovu smesu.

Izgnječite bananu,dodajte rastopljenu belu čokoladu, kokos.

Premažite preko braon dela, uz kraj stavite dve banane, urolajte i ostavite da stoji u fružideru najmanje pola sata. Isecite i uživajte u divnom kolaču.

{vembed Y=q5q-6PcvFV0}

Izvor: serpica.net

Oblande sa smokvama i orasima: Stari, dobri recept, gotov za samo 15 minuta

Oblande sa smokvama i orasima: Stari, dobri recept, gotov za samo 15 minuta

Recept za brzi kolač bez pečenja i dugog kuvanja. Sve gotovo za samo petnaest minuta, već posle sat vremena se mogu iseći i poslužiti. I oni koji nisu ljubitelji smokve vole ovaj kolač. U kombinaciji sa orasima i sirupom od meda i limuna.

Potrebno:

- 1 list oblande (preseći po pola)
- 200 gr. suvih smokvi
- 250 gr. oraha
- 100 gr. šećera
- oko 3 kašike meda
- 200 ml. vode
- 2 kriške limuna
- 100 gr. čokolade i 1 kašika ulja za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Kuvajte vodu, šećer, med i limun oko 3 minute. Dodajte u mlevene orahe i smokve.

Premažite toplo preko oblande, prekrijte drugom oblandom, pritisnite i ostavite da stoji oko sat vremena.

Možete preliti rastopljenom čokoladom i dekorisati kao u videu.

{vembed Y=X8YSZXaDM4s}

Izvor: serpica.net

ČOKOLADNI SUFLE - FRANCUSKI KOLAČ KOJI SE JEO NA DVORU: Recept kojim je oduševljeno preko 4 miliona ljudi

Naučite da spremite čokoladni sufle.

Veruje se da je recept za sufleosmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. Skoro 100 godina kasnije prvobitni recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u svom kuvaru "Umestnost kuvanja" iz 1814. godine. Ovaj čuveni kolač postaje sve popularniji u svetu od tada, a i dan danas je među omiljenijim. Priprema zahteva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrejana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lepo naraste. Služi se odmah nakon pečenja.

Sastojci:

1 kašika putera
1 kašika brašna
1/2 šolje mleka (hladno)
100 g tamne čokolade (75% kakao)
prstohvat soli
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 žumance
2 belanceta
3 kašike šećera
kakao

Priprema:

Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne.

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vreme mešajući. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mleko i mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi.

Dodajte i so, kao i vanilu, promešajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite.

U posudi umutite belanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno u smesu dodajte belanca i lagano umešajte.

Sipajte smesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi sufle narastao. Poređajte posude u pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.

{vembed Y=XbO_qCNea3A}

Kažu da je ovo najbolji recept za Čizkejk tortu!

Najbolji recept za čizkejk tortu, laganu, kremastu, osvežavajuću. Ništa se ne peče, priprema se brzo, kombinacija voćnog fila, belog fila od neslanog krem sira i pavlake, biskvita od najukusnujeg keksa, plazme.

Sastojci

- 300 gr. plazma keksa
- 150 gr. margarina (sobne temperature)
- 150 gr. prah šećera
- sok od dve pomorandže ili 150 ml. kupovnog soka

za beli deo:

- 300 ml. slatke pavlake
- 100 gr. šećera u prahu
- 500 gr. krem sira
- 150 gr. kisele pavlake
- 1 kesica želatina
- 50 ml. vode

za crveni, voćni deo:

- 300 gr. voća po želji
- 300 ml. vode
- 5 kašika šećera
- 1 kesica želatina
- 50 ml. vode

Priprema

Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte 300 gr. mlevenog keksa, sok od pomorandže. Izmešajte da se lepo sjedini. Na tacnu stavite obruč prečnika 26 cm (možete filovati i u šerpi obloženu folijom). Preručite pripremljeno testo od keksa i kašikom poravnajte. Ostavite u frižider dok pravite beli fil.

Izmešajte kesicu želatina sa 50 ml. vode i ostavite desetak minuta da nabubri. Za to vreme umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom pa dodajte kiselu pavlaku. Spojite umućenu slatku pavlaku sa krem sirom. Želatin rastopite, ja sam na pari, može i u mikrotalasnoj.
Od fila uzmite dve-tri kašike pa sipajte u rastopljen želatin. Izmešajte pa tek onda dodajte u fil. Opet dobro izmešajte ili mikserom umutite. Sipajte preko keks korice, lagano poravnajte da u filu ostanu sitne rupice. Vratite u frižider dok pripremate vočni deo.

Izmiksajte voće pa stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer. Kuvajte deset minuta, mešajte da se podigne pena koju ćete kašikom skinuti. Dok voće kuva rastopite želatin kao i za beli fil.
Lagano ga umešajte u skuvano voće (nije više na ringli), ostavite da se prohladi desetak minuta pa ga sipajte preko belog fila. Pošto je još vruć sipajte ga lagano. Posle par sati u frižideru torta se fino stegne i spremna je za posluženje. 

{vembed Y=sN6a4llYevQ}

Izvor: serpica.net

Lažna krempita
PRINTSCREEN/YT/ LECKER MIT SOPHIE MAYER

KAKO SE PRAVE LAŽNE KREMPITE: Između keksa se nalazi najfiniji krem od jogurta i vanile (VIDEO)

Ako vam priprema originalne krempite ne ide od ruke, ne brinite, lažna kremita je toliko jednostavna za napraviti da uspeva bukvalno svima.

Krempita je kolač koji se pravi od raskošnog žutog fila i lisnatog testa, pa se istovremeno topi i krcka u ustima. Današnjinačin života i nedostatak vremena ne dozvoljavaju provođenje puno vremena pored šporeta. Lažna krempita je jednako ukusna kao i orignalna, ali se brže pravi,jer se umesto testa koristi keks. Proverite.

Sastojci:

2 jajeta
220 g šećera
1 kesica vanilin šećera
50 g kukuruznog skroba
grčki jogurt ili pavlaka
70 g putera
18 komada keksa
šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, skrob i grčki jogurt. Sve dobro umutite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Isključite šporet, pa dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Zatim sklonite sa šporeta.

U tespiji poređajte keks, pa sipajte fil, poravnajte i poređajte još jedan sloj keksa.

Stavite u frižider da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu.

{vembed Y=Rb71geMT1e4}

 

Brza torta za 10 minuta bez pečenja sa keksom i bananicama

Brza torta za 10 minuta bez pečenja sa keksom i bananicama (VIDEO)

Ekstra brzo i jako ukusno. Svi koji su probali su se oduševili, a tako je jednostavno.

Sastojci:

- 700 gr. kisele pavlake
- 10 bananica (krem čokoladice)može i nešto drugo
- 300 gr. petit keksa

Glazura:
- 150 gr. bele čokolade
- 100 ml. slatke pavlake

Priprema:

Izlomite keks, iseckajte čokoladice. Izmešajte sve sastojke. Stavite u kalup prečnika oko 20 cm.

Rastopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko torte.

Ostavite da se stegne u frižideru par sati.

{vembed Y=P5BpfNl_7n4}

Uživajte u torti :)

Izvor: serpica.net

Starinski recept za najsočniji kolač od jabuka, u kome nema kapi tečnosti
foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Starinski recept za najsočniji kolač od jabuka, u kome nema kapi tečnosti

Ovo je starinski recept za sočan kolač od jabuka koji će biti gotov za tren. Osim toga sve sastojke verovatno već imate u kuhinji.

Svi koji su dobili ovaj recept mislili su da je u pitanju greška. Ipak, na kraju priče vas čeka kolač sa kojim nema greške. Čak i da ste prvi put rešili da oprobate vaše kulinarske sposobnosti, imaćete savršen slatkiš za vikend.

Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćete potrošiti na rendanje jabuka, sve ostalo je „piece of cake“.

Potrebno je:

Suvi sastojci:

2 šoljice ( 2 dcl) brašna
2 šoljice griza
1 prašak za pecivo
1 šoljica šećera
1 vanil šećer

Sastojci za fil

1 – 1.5 kg jabuka
1 vanil šećer
cimet 0.5
šoljica šećera
150 g maslaca

Priprema:

Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte griz. Sve podelite na 3 jednaka dela.

Rendane jabuke pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom i podelite na 2 jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 ºC.

Podmažite pleh i počnite sa ređanjem, prvi sloj suvih sastojaka poravnajte kašikom, pa dodajte polovinu jabuka, malo utisnite kašikom, zatim sipajte drugi sloj suvih sastojaka, poravnajte, dodajte ostatak jabuka, malo ih utisnite kašikom, pa preko sipajte treći sloj suvih sastojaka.

Narendajte maslac preko kolača i pecite oko 45 minuta.

Izvor: danas.rs

MANČMELOU TORTA
PRINTSCREEN/YT/ TASTY AND HEALTHY

MANČMELOU TORTA koja će vam postati omiljena već na prvi zalogaj (VIDEO)

Mančmelouje čuvena poslastica, a umesto kupovne napravite je sami kod kuće od jednostavnih i sastojaka koji nisu skupi. Ukoliko ne možete da nabavite kondenzovano mleko, možete ga zamenite nečim drugim, kao što je puding ili jogurt sa vanilom. Priprema je vrlo jednostavna, preko keksa sipajte beze fil koji se ne peče, a onda prelijte čokoladnom glazurom i torta je spremna za posluženje.

Sastojci:

100 g keksa
50 ml mleka

Za fil:
180 g putera
100 g kondenzovanog mleka
4 belanceta
10 ml limunovog soka
150 g vode
300 g šećera
10 g želatina
5 g vanilin šećera

Za glazuru:
200 g mlečne čokolade
75 ml slatke pavlake

Priprema:

Na tacnu stavite pek papir, pa preko stavite obruč za tortu, a ako nemate može da koristite kalup, samo ga isto obložite pek papirom. Poređajte keks koji ste umočili u mleko.

Umutite puter sobne temperature, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite. U šerpi pomešajte vodu, šećer i kada se malo istopi dodajte želatin i vanilin šećer. Kuvajte još malo uz neprestano meašnje.

U posudi umutite belanca sa limunovim sokom, pa postepeno dodajte sirup od šećera. Sve vreme mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu dodajte puter sa kondenzovanim mlekom i nastavite da mutite.

Sipajte preko keksa. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i sipajte preko fila.

Stavite u frižider nekih sat vremena.

{vembed Y=SKg8UdvJc9I}

Izvor: Stvar ukusa 

Pita sa jabukama i plazmom

Pita sa jabukama i plazmom

Sastojci

kore za pitu 500 g
rendane kisele jabuke 600-700g
šećer 200 g
vanilin šećer 2 kesice
mleveni plazma keks 150 g
cimet malo
i jos :
ulje 50 ml
voda ili kisela voda 100 ml
prah šećer malo

Priprema

Jabuke očistiti, oljuštiti, izrendati, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i ismesati. Ulje i vodu pomešati. Odvojiti po 3 kore za jedan rolat.

Na prvu koru staviti dve, a na drugu jednu kašiku mešavine ulja i vode, premazati. Treću koru posuti plazmom, staviti 3-4 kašike fila pa preko još malo plazme.

Uviti rolate i staviti ih u pleh namazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Rolate premazati mešavinom ulja i vode.

Peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Ohlađene rolate iseći i posuti prah šećerom.

Prijatno!

Jabuke punjene čokoladom

Jabuke punjene čokoladom - Gotove za minut, a svi će ih voleti (VIDEO)

Ako volite tufahije, obožavaćete i ove jabuke punjene čokoladom.

Tufahije su starinska poslastica koju mnogi (ako ne i svi) vole. Pravi se tako što se jabuke ispeku, pa se napune filom od oraha i meda i na kraju se dekorišu šlagom. Ovo je sličan recept kao za ovu čuvenu poslasticu, samo je priprema mnogo lakša, jer nema pečenja samo ih napunite filom od čokolade.

Sastojci:

3 jabuke
720 ml mleka
120 g šećera
70 g kukuruznog skroba
20 g kakaoa
prstohvat soli
20 g putera
1 kašičica ekstrakta vanile (može vanilin šećer)
1 kašičica cimeta
60 g crne čokolade

Priprema:

Jabuke operite, osušite, pa im isecite vrh. Izdubite ih i ostavite sa strane. Pomešajte skrob i šećer, pa dodajte kakao, so i cimet.

Promešajte, pa sipajte mleko i sve lepo sjedinite da ne ostanu grudvice.

Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte puter i mešajte kod se ne istopi.

Dodajte vanilu i čokoladi i opet mešajte dok se lepo ne istopi. Sipajte u jabuke i poslužite.

{vembed Y=s7C27zyVNNs}

Šta je Bubble (Boba) tea i kako da ga napravite sami kod kuće?

Šta je Bubble (Boba) tea i kako da ga napravite sami kod kuće?

Meke kuglice poput gumenih bombona su duša čaja, koji se najčešće pije hladan i dobro promućkan da postane penast i kremast…

Uprkos tome što ime sugeriše, bubble tea uopšte ne mora da bude čaj. Ovaj napitak u Aziji ima status opsesije, a sve više Evropljana ne može bez dnevne doze čaja, kafe ili soka sa neobičnim dodacima poput egzotičnog voća.

Biseri tapioke, koji se dobijaju iz korena biljke kasave, odnosno manioke, su duša balon čaja zbog svoje strukture poput gumenih bombona. Međutim, ovo piće ne duguje ime po mekim kuglicama, već po peni koja se dobija nakon mućkanja čaja kako bi se oslobodile arome.

Iako se pije svuda, original je poreklom iz Kine, gde se pojavio osamdesetih godina. U originalu je to bio crni čaj sa mlekom i šećerom koji bi se dobro protresao sa ledom. Želatinaste kuglice se prave od korena koji se koristi za zgušnjavanje jela poput kolača i pudinga. Ove lepljive kuglice žvaću se između gutljaja, a osim zabave za zube, tu je i zabava u „gađanju” sa malo širim slamčicama od onih na koje smo navikli u koktelima.

Sami po sebi nisu kalorični, ali pošto su u šećernom sirupu, broj kalorija se brzo povećava. Tapioka se može zameniti aloe verom ili želeom.

Kako je popularnost azijskog čaja rasla, internet je počeo da se puni savetima za vrhunski užitak, koji da biste ga postigli, potrebno je da pogodite ‘tajming’ tako da se perle i čaj jedu i piju u isto vreme. vreme.

Možete sami da napravite čaj od mehurića; možete pronaći tapioku u prodavnicama zdrave ili azijske hrane, ali možete je napraviti tako što ćete pomešati pola šolje vrele vode sa šoljom brašna od tapioke i formirati kuglice, a zatim kuvati nekoliko minuta.

Recept za domaći (bubble tea) čaj sa mehurićima

1 šolja bisera tapioke
4 šolje jakog crnog čaja
kockice leda
2 šolje mleka

Za sirup

200 g šećera
250 ml vode
Priprema:

1. Zagrejati vodu i šećer i kuvati dok se ne rastvori, pa ostaviti da se ohladi.

2. Perle skuvajte prema uputstvu na pakovanju, pa ocedite i stavite u šećerni sirup.

3. Skuvajte čaj, ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

4. Kada se čaj ohladi, sve sastojke stavite u šejker i dobro promućkajte – dve kašike perli su dovoljne za jednu osobu. Poslužite sa širokim slamkama.

Tekst preuzet sa portala Punkufer.dnevnik.hr

SNIKERS TORTA
PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

SNIKERS TORTA: Ponos svake domaćice, a toliko je ukusna da će se tražiti parče više (VIDEO)

Sniker torta ima ukus kao omiljena čokoladica, a lako se pravi. Možete da je spremite u poslednji čas jer je vrlo jednostavna. 

Sastojci:
150 g čokoladnog keksa
150 ml vode
Za fil:
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
500 g krem sira
150 g bele čokolade
150 g mlečne čokolade
160 g pečenog i očišćenog kikirikija

Priprema:

Kalup dimenzija 25x25 cm obložite providnom folijom. Keks umočite u mleko, pa poređajte u kalup. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu.

Podelite na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte istopljenu belu čokoladu i sjedinite mikserom, a u drugi dodajte istopljenu mlečnu čokoladu. Opet dobro umutite.

Preko keksa sipajte pola belog fila, pa poređajte još jedan sloj keksa, zatim pola crnog fila, pa još jedan red keksa i onda preostali beli fil, još jedan red keksa, pa preostali crni fil.

Pospite kikirikijem i stavite u frižider na 2 sata.

{vembed Y=kIHpwruCTKs}

Izvor: Cookrate - Cakes

Vanilice

Ovo je najbolji recept za vanilice

Kada razmišljamo o listi prazničnih kolača i keksa kojima se iznova vraćamo svake godine, pomislimo na klasične mađarice, žerbo kocke, mak i orahe, ali i na neizostavne vanilice. 

Po oovm receptu u vanilice se dodaju orasi, a ako ih izbegavate, umesto njih možete u testo dodati bademe ili lešnike. Nakon što ste umesili testo, obavezno ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena, a kada izvadite vanilice iz rerne, budite strpljivi i sačekajte da se stisnu da ne popucaju.

KRATKA ISTORIJA VANILICA

Veruje se da su rolnice od vanile nastale u Austriji krajem 19. veka. Naime, najstariji recept za omiljene kolačiće od peciva nalazi se u kuvarici Katarine Prato „Južnonemačka kuhinja za početnike i praktične kuvare” („Die Suddeutsche Kuche Fur Anfangerinnen und praktische Kochinnen”) iz 1911. godine. Originalni naziv rolne od vanile je Vanille Kipferl.

Takođe, veruje se da su keksi, koji se danas povezuju sa rolnicama od vanile, proizvedeni još u 5. veku pre nove ere u Egiptu. Napravljene su za proslavu zimskog solsticija i poklanjane za posebne prilike. Kasnije, kada je umesto zimskog solsticija počeo da se slavi Božić, umesto keksa počeli su da se peku hlebovi u obliku zvezda ili životinja koje su mogli da priušte samo bogati. Ipak, na kraju smo se vratili keksima kao praktičnijem obliku slatkiša za uživanje i poklanjanje jedni drugima.

Sastojci:

200 g putera

70 g šećera

1 belanca

280 g običnog brašna

70 g mlevenih oraha

šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte puter, šećer i belanca. Dodati brašno i sitno mlevene orahe.

Umotajte smešu u providnu foliju i ostavite da se hladi pola sata.

Kada je homogeno odvojite delove, dlanovima pravite kiflice, isecite na manje delove i oblikujte rolne.

Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 do 18 minuta na temperaturi od 170 stepeni.

Gotove vanilice još tople uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: jutarnji.hr

Zaher (Sacher) torta

Zaher (Sacher) torta

Da li je ovo torta nad tortama?

Kulinarski simbol grada Beča je sigurno Saher torta (Sacher). Šta je specifično za ovu tortu?

Odgovor je savršen sklad čokolade i džema od kajsije. Čokoladna kora odličnog puterastog ukusa, kao i nežne kajsije koje smiruju slatkoću daju savršeni sklad.

Hotel Sacher u Beču je dobio pravo da svoju tortu nazove (Original Sacher Torte) koja nosi okrugli čokoladni pečat. Torta se poslužuje sa šlagom koji nije zaslađen, a uz tortu ide neizostavna kafa melanž (Wiener Melange).

Recepata za ovu tortu ima zaista puno, ali je suština kod svih ista, ispeče se čokoladni biskvit, preseče na pola a sredina premaže džemom od kajsija i na samom kraju ide čokoladna glazura. Torta ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra.

Šta nam je sve potrebno:

Za koru:

6 jaja
150 g brašna
100g šećera
150g putera
150g čokolade za kuvanje
50g šećera u prahu
1 kesica vanil šećera
prstohvat soli
kašičica praška za pecivo

Za premazivanje kore:

200g džema od kajsija
50ml vode

Za glazuru:

200g čokolade za kuvanje
60g putera
kašičica ulja

Način pripreme:

Belanca i žumanca zasebno umutiti. Belanca umuriri sa šećerom u prahu i prstohvatom soli.

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati vanil šećer, omekšali puter i sve zajedno izmešati mikserom.

U belanca dodati brašno i prašak za pecivo pa spojti sa žumancima.

Čokoladu otopiti na pari i tako istopljenu lagano sipati u pripremljenu smesu, neprestano mešajući.

U prethodno zagrejanoj rerni koru peći 45 minuta na 180C stepeni.

Nakon što se kora ohladi, podeliti je uzdužno na dva dela.

Džem zagrejati uz dodatak vode. Džemom od kajsije namazati donju polovinu kore i naokolo. Možete lagano skinuti i gornji sloj kore pa namazati još jedan sloj džema.

Za glazuru, puter otopiti na laganoj vatri, dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, na kraju dodati ulje.

Gotovu glazuru preliti preko torte. Nakon toga tortu staviti u frižider. Pola sata pre posluživanja tortu izvaditi iz frižidera kako nam glazura ne bi popucala prilikom sečenja.

Izvor: danas.rs

Plazma voćni tiramisu

Plazma voćni tiramisu

Sastojci

300 g mlevene plazme
4 zumance
1 kom. želatina
100 g šećera
50 ml vode
350 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
5 ml arome vanile
200 ml mleka
1 kom. bananе
400 g malina

Priprema

Kalup (30 cm x 12 cm) obložiti masnim papirom i na dno složiti kekse umočene u toplo mleko. Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari oko 10 min. Ohladiti.

Želatin preliti vodom. Mascarpone, pavlaku i aromu vanile umutiti mikserom. Nabubreni želatin otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na laganoj vatri i lagano ulivati u kremu uz stalno mućenje.

Deo kreme premazati preko keksa, složiti banane te ih premazati kremom.

Natopljene kekse slagati po kremi, premazati kremom i utisnuti maline. Pokriti natopljenim keksima i hladiti nekoliko sati.

Kolače izvaditi iz kalupa i posuti kakaom.

Domaće karamele sa pistaćima

KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆE KARAMELE OD SAMO 3 SASTOJKA - Brzo, jeftino, ukusno

Uživajte u domaćem receptu za karamele sa pistaćima koje se veoma lako prave.
Domaće karamele su poslastica koja je tako savršena za prazničnu sezonu! Jednostavno se pravi, a kada lepo upakujete biće savršen poklon najmlađima za praznike. Za ovaj slatkiš su vam potrebna samo 3 sastojka, a u nastavku pročitajte i postupak pripreme. Po želji pistaće možete zameniti drugim orašastim plodovima ili suvim voćkama.

Sastojci

180 g tamno braon šećera
115 g putera
izlomljeni pistaći

Priprema:

U tiganj stavite šećer i puter i otopite, a zatim krčkajte dok se ne zgusne.

Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje, poravnajte pa pospite seckanim pistaćima.

Ostavite da se stegne pa izlomite i sladite se.

Izvor: Stvar ukusa

REFORM TORTA - Čokoladni klasik: Pravi od jednostavnih sastojaka i uspeva svima
PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

REFORM TORTA - Čokoladni klasik: Pravi od jednostavnih sastojaka i uspeva svima

Reforma je najčuvenija čokoladna torta koja je nastala u Jugoslaviji, a naučite kako da je spremite.

Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljenisastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im deluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspeva svima. 

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca
320 g šećera
320 g mlevenih oraha
8 kašika brašna

Za fil:

12 žumanaca
12 kašika šećera
150 g čokolade
270 g putera

Priprema:

Mutite belanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte mlevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promešajte.

Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala belanca sa šećerom i lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru. P

ečene kore pokrijte krpom da se ne osuše. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i kuvajte ih na pari.

Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuvajte, neprestano mešajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci.

Pazite da ne prekuvate fil jer ne sme da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte.

Poslednju koru celu nafilujte da pokrijte sve stranice.

Izvor: Stvar ukusa

Kolač sa jabukama i orasima

Kolač sa jabukama i orasima

Jabuke i orasi su uvek dobra kombinacija kada su u pitanju kolači.

Sastojci:

– 2 jaja

– 200 g šećera

– 200 ml ulja

– 200 ml mleka

– 200 g mlevenih oraha

– 200 g griza

– 200 g brašna

– 2 rendane jabuke

– 1 kesica praška za pecivo

– 1 kesica vanil šećera

– malo ruma

– 50 g džema od kajsije

– 50 g seckanih oraha

Priprema:

U odgovarajućoj posudi penasto izmešajte jaja, šećer i vanilin šećer.

Dodajte ulje, mleko, orahe, griz i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo.

Na kraju umešajte rendane jabuke i rum, pa smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh.

Pripremljenu smesu pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 30 do 35 minuta.

Pečeni kolač premažite džemom od kajsija i pospite naseckanim orasima.

Kolač isecite na kocke, pa pospite šećerom u prahu i cimetom.

Beli Egipat torta

Beli Egipat torta (VIDEO)

Tako kremast da ćete ga jednostavno obožavati

Tanke kore od belanaca i pečenog lešnika, a krem vazdušast i lagan... jednostavno nećete moći da se zaustavite sa jelom dok sve ne nestane sa tanjira.

Peku se dve kore. Sastojci za jednu koru su:

4 belanca
4 kašike šećera
1 kašika mekog brašna
6 kašika pečenih mlevenih lešnika
5gr praška za pecivo

Fil I:

8 žumanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1l mleka
100gr bele čokolade
150gr margarina ili maslaca

Fil II:

500 ml slatke pavlake ( ako je biljna ne treba šećer u prahu, ako je mlečna, treba )
100gr kisele pavlake
100gr mlevenog pečenog lešnika ( ili nekoliko kašika, procenite sami, pošto se posipa )

Beli Egipat - priprema

{vembed Y=dUp3iG41bWI&t}

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni, a za to vreme ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu, pa dodati lešnik, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Istresti u obložen pleh 25x35cm i staviti da se peče 13-14 minuta.

Dok se peče prva kora ponoviti postupak mućenja i za drugu.

Izvaditi pečenu koru, pa skidati papir kada se kora ohladi.

Odmah staviti papir za pečenje u pleh, promešati smesu za drugu koru, istresti i peći kao i prvu.

Dok se druga kora peče kuvamo fil.

Pomešati žumanca, brašno i šećer, dodati malo hladnog mleka i sve izmešati, a ostatak mleka staviti an vatru da provri.

Pre nego što mleko provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.

Kada se zgusnulo skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati dok se otopi, pa staviti prijanjajuću foliju i ostaviti da se ohladi.

Za malo čvršći fil i lakši rad staviti fil u frižider sat vremena. Opet, može i ne mora.

Umutiti maslac ili margarin pa mu dodavati ohladjen fil od žumanaca iz tri puta.

Posebno umutiti slatku pavlaku bilo da je biljna, ili mlečna.

100gr kisele pavlake ako koristite biljnu sl. pavlaku samo uzmepati da omekša, a ako koristite mlečnu dodati šećer u prahu i izmešati.

Kiselu pavlaku dodati slatkoj i sve sjediniti.

Na koru naneti pola žutig krema, posuti mlevenim lešenikom, pa naneti pola slatke pavlake.

Postupak ponoviti još jednom kora, fil I, pa fil II.

Sve dekorisati lešnikom i belom čokoladom, pa dobro ohladiti.

Izvor: domacirecepti.com

Kuglice od kestena
Photo: Shutterstock

Fenomenalne kuglice od kestena

Brze kuglice od kesten pirea fantastičnog ukusa, bez pečenja, a gotove za manje od pola sata!

Sastojci:

- 200 g kesten pirea

- 250 gr mlevenog keksa

- 250 ml slatke pavlake

- 100 g čokolade za kuvanje

- kašičica ruma

- kakao za dekoraciju

Priprema:

Slatku pavlaku zagrejati, ali ne sme da proključa, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi i sjedini sa pavlakom.

Zatim dodati kesten pire, rum i keks, pa sve zajedno još jednom promešati. Ostaviti da se ohladi.

Od ohlađene smese praviti kuglice i uvaljati ih u kakao.

Ako želite možete istopiti čokoladu i umočiti samo gornju polovinu kuglice.