Posna voćna torta

Potrebno:

1,2 l gustog soka od jagode, 3 kesice pudinga od jagode, 1 kg posnog mlevenog keksa, 250 g margarina, 150 g šećera u prahu, 300 g zamrznutih jagoda, 3 kesice pudinga od karamele, 1 l vode, 2 kesice biljnog šlaga

Priprema:

U 800 ml gustog soka od jagode skuvajte puding i ohladite ga. Margarin umutite sa šećerom u prahu, polovinu sjedinite s pudingom i u to umešajte oceđene i usitnjene jagode.

Puding od karamele skuvajte s vodom i, kada se ohladi, umešajte preostali umućen maslac.

Keks natopite preostalim sokom. U kalup za tortu stavite red natopljenog keksa, preko nanesite fil s jagodama i stavite da se malo stegne.

Potom preko fila nanesite drugi sloj keksa i sve premažite filom od karamela. Pre služenja, kada setorta dobro stegne, skinite obruč kalupa i celu tortu premažite umućenim šlagom u koji ste dodali malo soka od jagoda.

Izvor: Bilic žena

Kolač od badema i kokosa sa sirom

Potrebno:

6 jaja, 200 g šećera, 200 g oljuštenih badema, 200 g kokosa. ZA GLAZURU: 200 g krem-sira, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 2 narendane korice limete.

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite žumanca i šećer, a u drugu posudu čvrsto umutite šam od belanaca. Umućena belanca polako dodati žumancima, a zatim dodati i mleveni badem i kokos. Mešajte lagano dok se smesa ne izjednači. U manji pleh stavite papir za pečenje, pa sipajte smesu i poravnajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Ohladite ga i stavite na tacnu za serviranje. Za glazuru penasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu i dodajte krem-sir i sve dobro umutite. Na kraju u glazuru dodajte i narendanu koricu od jedne limete. Glazuru premažite po vrhu torte i odozgo narendajte koricu od druge limete.

Izvor: Super recepti

Domaće karamele

Potrebno:

1 1/4 šolje smeđeg šećera

1 2/3 šolje belog šećera

1 šolja putera1 šolja kukuruznog sirupa (može i med kao zamena, ili šećerni sirup od vode u razmeri voda:šećer=1:2)

1 1/4 šolje slatke pavlake

3/4 šolje punomasnog mleka

2 kašičice ekstrakta od vanile

Priprema:

1. Braon i beli šećer stavite u šerpu i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.

2. Kuvati na ringli, povremeno mešajući. Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu. Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.

3. Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na odgovarajuću veličinu.

 Izvor: stvarukusa.rs

Neodoljive rafaelo kuglice

Potrebno:

- 200 g vode

- 1/2 kg šećera

- 250 g margarina (tvrdo pakovanje)

- 1/2 kg mleka u prahu

- kesica vanilinog šećer

- lešnici, bademi ili orasi

- kokosovo brašno

Priprema:

Smesu od vode, margarina i šećera ostaviti da provri na laganoj vatri. U provrelu masu sipati mleko u prahu i vanilin šećer. Kada se masa dobro ohladi i stegne, formirati od nje kuglice. U sredinu svake staviti lešnik, badem ili orah i uvaljati ih u kokos!

Prijatno! Uživajte u predivnom ukusu!

Izvor: Pressonline

Sladoled kuglice od keksa i oraha

Sastojci:

- 250 g margarina

- 250 g šećera u prahu

- 250 g mlevenog keksa

- 300 g mlevenih oraha

Priprema:

Umutiti penasto 250 g margarina sa 250 g šećera u prahu. Dodati 250 g mlevenog keksa i 250 g mlevenih oraha. Sve zajedno dobro izmešati i praviti kuglice veličine oraha. Gotove kuglice uvaljati u preostalih 50 g mlevenih oraha i stavljati ih u papirne korpice. Ostaviti u frižideru da se malo stegnu.

Prijatno!

Izvor: recepti.com

Kolač od jabuka i badema

Potrebno:

3 jabuke, 1 narendana kora limuna, 300 g šećera, 375 g listića badema, 8  jaja

ZA KREM: 150 g slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 štapić vanile

Priprema:

Za osnovu fino sameljite bademe u blenderu. Dodajte jaja odjednom u bademe i šećer. Izblendirajte ponovo dok ne dobijete homogenu mešavinu. Oljuštite i iseckajte jabuke na kockice. Stavite ih u šerpu, narendajte koru limuna, a posle iscedite i sok. Dodajte šećer, pa promešajte. Ostavite jabuke da se kuvaju 8 minuta. Dodajte jabuke u blender u mešavinu od badema i jaja, pa ponovo sameljite. Namažite maslacem okrugli kalup prečnika 24 cm, prekrijte dno papirom za pečenje, pa sipajte mešavinu i pecite kolač 40 minuta na 165 stepeni. Za krem od vanile umutite ručno pavlaku sa šećerom u prahu i sastruganom unutrašnjošću štapića vanile. Okrenite ispečeni kolač na poslužavniku. Poslužite parče kolača sa kašikom krema od pavlake i ukrasite listićima nane.

Izvor: Super recepti

Višnje u čokoladi

Sastojci:

- 250g čokolade za kuvanje 

- 125g putera

- slatko od višanja (vaditi višnje iz slatkog)

Priprema: 

Rastopiti čokoladu i umešati puter, pa još tečnom masom ispuniti papirne korpice do polovine. U sredinu svake staviti po jednu oceđnu višnju iz slatkog i korpicu dopuniti čokoladom. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Nutela kolačići koji se ne peku

Potrebno:

-          2 šolje šećera

-          2 kašike kakaa

-          ½ šolje mleka

-          ½ šolje putera

-          ½ šolje Nutele ili nekog sličnog krema

-          3 šolje korn flejksa ili ovsenih pahuljica

-          1 kašika ekstrakta vanile

-          Prstohvat soli

Priprema:

U šerpici na srednjoj vatri prokuvajte kakao, mleko i puter. Sklonite sa vatre i dodajte Nutelu, žitarice, vanilu i so. Dobro promešajte i vadite smesu kašičicom za čaj. Kolačiće postavite na pek papir i ostavite da se prohlade.

Jednostavno, brzo i neverovatno ukusno.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Tiramisu

Sastojci:

- 2 dcl jake nes kafe (ili espresa)

- 3 do 4 kašike konjaka

- 3 veća jaja

- 100 g šećera

- 250 g maskarpone sira

- 120 g piškota

- kakao

Priprema:

1. Spremiti kafu i ohladiti. Dodati konjak. Umutiti žumanca i šećer. Dodavati sir po malo i mutiti. U četvrtast manji pleh poređati piškote umočene u kafu. Preliti polovinom krema i ponoviti postupak. Posuti kakaom, prekriti folijom i držati u frižideru nekoliko sati.

2. Da bi se ubrzao postupak može da se razmuti nes kafa u hladnoj vodi. Neki takođe od preostalih belanaca umute čvrst sneg, pa ga polako mešajući dodaju u krem, čime on postaje laganiji, ali to nije originalni recept.

 3. Po želji dodajte šlag. Možete praviti i duplu meru, ako je za više osoba.

 Prijatno!

Izvor: Pressonline

Gorki čokoladni kolač

Potrebno:

180 g poluslatke tamne čokolade, 1/3 neslanog putera, 4 jajeta, ½ šolje braon šećera, 3 ½  brašna

 Priprema:

Jedno parče ovog kolača koji se pravi sa velikom količinom crne čokolade, zadovoljiće potrebe najvećih sladokusaca. Od ovih mera dobićete deset parčića, za pripremu je potrebno 20 minuta, a isto toliko treba i da se kolač izpeče.

 Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite okrugli pleh i prekrijte mu dno papirom za kolače. Iseckajte čokoladu na parčiće, pomešajte je sa puterom i kuvajte na pari. Kada se smesa rastopi mešajte je lagano dok ne postabe glatka. U međuvremenu u drugoj činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne bude dovoljno čvrsta da kada prođete mikserom kroz nju, ostaje trag. Ubacite čokoladnu smesu u smesu sa jajima i na kraju preko toga dodajte brasno i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mesu u pleh i izravnajte površinu. Pecite  dok vrh kolača ne podtane čvrst na dodir, što bi trebalo da se desi za 15 do 20 minuta. Pustite da se ohladi, zatim izvadite iz pleha, odvojite papir i isecite na parčiće.

Izvor: Super recepti

Čokoladni fondi

Potrebno:

šolja nepunomasnog mleka, ¼ šolje šećera, ¼ šolje kakao praha, kašika ekstrakta vanile, 170 g listića čokolade (odabrati čokoladu sa 60 ili više procenata kakaoa), voće

Priprema:

U šerpi promešajte mleko šećer, kakao i vanilu dok se ne sjedine, dodajte listiće čokolade i kuvajte na pari sve dok se čokolada sasvim ne otopi, za šta je potrebno oko deset minuta. Poslužite u malim činijama uz iseckano voće koje ćete umakati u fondi.

Voće postaje još zdravije kada se utopi u masu punu antioksidanasa, poput gorko- slatke čokolade. Ovu poslasticu poslužite sa jabukama, ananasom, kruškama, pomorandžama ili bananom. Vreme potrebno za pripremu je pet minuta, a kompletna poslastica gotova je za 15 minuta.

Izvor: Super recepti

Divna topla čokolada po receptu Džejmija Olivera

Potrebno:

- 2 kašike mleka u prahu

- 4 kašike gustina

- 4 kašike šećera u prahu

- 4 kašike kakaa

- 100g crne čokolade

- 1 prstohvat cimeta

- 1 prstohvat morske soli

Priprema:

Sve sastojke sipajte u teglu a čokoladu iseckajte na male komadiće. Zatvorite teglu i dobro promućkajte.

Zagrejte mleko u lončetu (2 šolje od 1,5 dl). Malo mleka od te količine odvojte u šoljicu i tu sipajte 3 velike supene kašike čokoladne mešavine. Kao kad pravite puding. Kad mleko provri, dodajte ono što ste odvojili i mešajte da se ne naprave grudvice. Pustite da se malo krčka (isključite ringlu) ali pazite da ne zagori. Kada se dovoljno zgusne skolonite sa ringle i sipajte u šoljice.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Palačinke sa rikota sirom

Za 5 porcija, potrebno: 

3/4 šolje integralnog brašna, 1 kašika praška za pecivo, 2 kašike šećera, 1/4 kašičice soli, 1 šolja rikota sira,.1 jaje, 1 belance, 2/3 šolje obranog mleka, 3/4 kašičice ekstrakta vanile, bobičavo voće po želji, sveže ili zamrznuto.

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Umutite jaje, belance, rikota sir, mleko i ekstrakt vanile. Sipajte ovu smesu preko brašna, izmešajte da dobijete glatko testo. Na zagrejanom ulju pecite palačinke: 1/4 šolje testa za 1 palačinku, pecite sa svake strane 2-3 minuta. Ove palačinke su mekše od klasičnih, pa pazite prilikom okretanja. Preko svake palačinke stavite bobičavo voće (sveže ili zamrznuto koje ste ugrejali da se odmrzne), a po želji ih pospite šećerom u prahu.  

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa integralnim brašnom

Potrebno

1 šolja putera, 1 šolja meda (ili po ukusu), 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice cimeta, ½ kašičice karanfilića u prahu, 1/2 kašičice najkvirca u prahu, 3 i 3/4 šolje integralnog brašna.

Priprema: 

kuvajte med i puter, pa pre nego što će da provri, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Dodajte ovu mešavinu u mešavinu meda i putera i umesite meko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još brašna, kašiku po kašiku. Ako je testo previše suvo ili gusto, dodajte malo mleka, kašiku po kašiku. Formirajte testo u tanke rolnice, umotajte u peki papir i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Od rolnica testa secite tanke kriške i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 10 minuta. 

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa pomorandžom

Potrebno

2 šolje brašna, 3/4 šolje šećera, 3/4 šolje omekšalog putera, 1/4 šolje meda, 1 jaje, po pola kašičice sode bikarbone, mlevenog muskatnog oraščeta i ekstrakta pomorandže, 1/8 kašičice mlevenog karanfilića. 

Za glazuru:

1 šolja šećera u prahu, 1 kašika mleka, 2 kašike narendane kore pomorandže, 1 kašika soka od pomorandže. 

Priprema:

Pomešajte puter, šećer i med, dodajte jaje i sve dobro umutite. Dodajte preostale sastojke i umesite glatko testo. Kašičicom vadite testo i ređajte medenjake na peki papirom obložen pleh. Pecite 8-10 minuta na 190 stepeni. Napravite glazuru: pomešajte sve sastojke i premažite glazurom svaki medenjak dok je još topao.

Izvor: Zdravahrana.com

Medenjaci sa suvim smokvama

Potrebno: 

1 šolja suvih smokvi, 3/4 šolje šećera, 1/2 šolje meda, 1/2 šolje putera, 2 kašike mleka, 2 umućena jajeta, 2 i 3/4 šolje brašna, 1/2 kašičice soli, 3 kašičice praška za pecivo, 1/2 šolje kokosovog brašna, 1 kašičica ekstrakta limuna, 3 kašike narendane kore pomorandže, 1 kašika tamnog ruma.

Priprema:

Stavite smokve u vodu sa kašikom ruma i ostavite da se natapaju 10 minuta. Zatim ih u toj tečnosti kuvajte. Kad tečnost provri, krčkajte još 10 minuta. Procedite i ostavite da se ohlade, pa ih iseckajte. Umutite puter i šećer, dodajte umućeno jaje, med, mleko i sve dobro izmešajte. Dodajte brašno, so, prašak za pecivo, kokosovo brašno, ekstrakt limuna, narendanu koru pomorandže i iseckane smokve. Sve dobro izmešajte. Vadite kašikom testo i ređajte na pleh obložen podmazanim peki papirom. Pecite na 220 stepeni 12-14 minuta.

Izvor: Zdravahrana.com

Čokoladni kolač za samo pet minuta!

Sastojci:

-         4 kašike brašna

-         4 kašike šećera

-         1 veliku kašiku kakaa

-         3 kašike mleka u prahu

-         3 kašike ulja

-         1 jaje

-         1 kašika ekstrakta vanile

-         po želji dodajte i 3 kašike mlevene ili rendane čokolade

Priprema:

Uzmite običnu šolju za čaj i u nju sipajte sve gore navedene sastojke i dobro promešajte. Stavite šolju u mikrotalasnu pećnicu i uključite da se peče 3 minuta na 1000 vati.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

San od južnog voća

Priprema:

ZA KORU: 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu,  4 žumanceta, 600 g mlevenog keksa, 100 g seckanih oraha, sok od ananasa iz konzerve.

ZA I FIL:  0,5 l mleka, 7 kašika gustina, 150 g šećera, 150 g maslaca.

ZA II FIL:  250 g krem šlaga od vanile, 175 ml vode, 300 g bele čokolade,  ananas iz konzerve.

ZA DEKORACIJU: šlag

 Priprema:

 Maslac umutite sa šećerom u prahu, zatim umešajte žumanca, keks, orahe i sok od ananasa. Smesu oblikujte u koru za tortu. Za prvi fil skuvajte mleko sa gustinom i šećerom, a kad se smesa zgusne, skinite s vatre, ohladite, dodajte maslac i dobro sjedinite. Za drugi fil umutite krem šlag od vanile s vodom i dodajte rastopljenu belu čokoladu. Spojite filove. Na pripremljenu koru stavite prvi fil, seckani ananas, premažite drugim filom, ravnomerno stavite seckani ananas i na kraju premažite šlagom.

 

Izvor: Super Recepti

Tuti Fruti rolat

Potrebno

ZA KORU: 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g prženih mlevenih lešnika, kašika brašna.

ZA FIL: 0,5 l mleka, kesica i po pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 100 g šećera, 10 žumanaca, 250 g maslaca, 300 g čokolade s mlevenim lešnicima, 300 g mešavine brusnica, pistaća, lešnika i suvog grožđa.

ZA PRELIV: 100 g čokolade, 2 kašike mleka, kašika šećera.

 Priprema:

 Za koru umutite belanca i šećer i u to umešajte lešnik i brašno. Sipajte u podmazan pleh i ispecite. Za fil kuvajte mleko sa šećerom, pa u njega lagano ulijte razmućen prah za puding, brašno i žumanca. Kada krem postane gust, ohladite ga i sastavite s maslacem i dodajte čokoladu s lešnicima. Koru premažite filom, pospite mešavinom suvog voća i uvijte u rolat. Kad se ohladi, prelijte glazurom.

Izvor: Super Recepti

Straćatelina

Priprema:

 ZA KORU: 3 jajeta, 60 g šećera, 60 g brašna tipa 400, pola kesice praška za pecivo, 20 g kakaoa.

ZA FIL:  2 kesice želatina, 10 kašika vode, 500 ml slatke pavlake,  2 kesice vanilin šećera,  2 kesice šlag-fiksa, 500 ml jogurta,  200 g čokolade.

ZA GLAZURU: kašika maslaca, 2 kašike vode, 2 kašike kakaoa, 70 g šećera u prahu.

 Priprema:

 Žumanca i šećer umutite, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa umešajte u smesu od žumanaca. Preručite u podmazan pleh i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Koru ostavite da se ohladi. Za krem prvo potopite želatin u vodu i ostavite da nabubri. Slatku pavlaku umutite s vanilin šećerom i šlag-fiksom. Nabubreli želatin otopite i umešajte jogurt i rendanu čokoladu. Smesu izlijte na koru oko koje je obruč od kalupa i ostavite da se stegne u hladnjaku. Za glazuru zagrejte maslac s dve kašike vode, kad provri, skinite s vatre i dodajte kakao i šećer. Mešajte da smesa postane glatka, ostavite da se ohladi i prelijte preko torte.

Izvor: Super Recepti