Palačinke s piletinom i pečurkama

Recept za palačinke s piletinom i pečurkama

Palačinke s finim nadevom od piletine i pečuraka brza su večera idealna za kraj užurbanog dana. Za pripremu vam treba tek desetak minuta ili manje, za kuvanje dvadesetak, a dobićete pravi domaći obrok u kom ćete uživati.

Umesto da pržite piletinu, možete upotrebiti i ostatke kuvanog, pečenog ili prženog belog mesa, pa ćete imati još manje posla. Količine iz recepta biće dovoljne za četiri porcije, ali preporučujemo da ih udvostručite jer ćete nakon prve sočne palačinke sigurno želeti da ih okusite još nekoliko, piše Punkufer.

Sastojci za palačinke s piletinom i pečurkama

4 palačinke
2 kašike maslinovog ulja
100 g maslaca
250 g šampinjona, iseckanih
1 čen belog luka, zgnječen
2 kašike brašna
250 ml mleka
2 kašičice senfa
2 kašičice Worcestershire sosa
2 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
1 šaka iseckanog peršuna
so
biber

Priprema palačinki s piletinom i pečurkama

Ispecite četiri velike palačinke (paralelno možete pripremati nadev) ili podgrejte već gotove.

Na maslinovom ulju kratko pržite komadiće piletine, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite ih s tiganja i ostavite sa strane.

Otopite maslac u tiganju, dodajte pečurke i pržite dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut pa izmešajte brašno, mleko, senf i Worcestershire sos. Mešajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne, a zatim dobro začinite.

U sos dodajte piletinu i peršun i promešajte.

Napunite nadevom četiri tople palačinke i poslužite.

Piletina u azijskom stilu

Piletina u azijskom stilu

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo vam ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim sosom od citrusa i poslužite uz pirinač, rezance ili prilog po želji.

Sastojci

Sos
350 ml vode
½ narandže
½ limuna
80 ml sirćeta
3 kašike soja sosa
1 kašika rendane kore pomorandže

100 grama smeđeg šećera
2 cm svežeg đumbira
1 čen belog luka
20 g mladog luka
¾ kašičice čili paprike
3 kašike kukuruznog skroba
2 kašike vode

Meso
450 g pilećeg filea, isečenog na kockice
150 grama običnog brašna
¾ kašičice soli
¾ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika semena susama (opciono)

Priprema

Sos
Koru pomorandže narendajte, pa polovinu narandže i limuna iscedite da dobijete sok. Narendati đumbir, iseckati ili iseckati beli luk, a mladi luk iseći na kolutiće.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte vodu, sok od pomorandže, limunov sok, pirinčano sirće i soja sos. Umešajte 1 kašiku kore pomorandže, smeđi šećer, đumbir, beli luk, mladi luk i ljuspice čilija. Promešajte, pa kada sos provri sklonite sa vatre i ohladite 15 minuta.

Meso
Stavite isečene komade piletine u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog sosa, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.

U drugoj plastičnoj kesi pomešajte brašno, so i biber. Dodajte mariniranu piletinu, zatvorite kesu i dobro protresite.

Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pržite piletinu, često mešajući, otprilike 8-10 minuta ili dok ne porumeni.

Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.

U isti tiganj dodajte ostatak sosa i mešajte dok ne provri. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu u maloj posudi, pa dodajte u sos. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu i dinstajte 5 minuta, povremeno mešajući.

Poslužite sa pirinčem ili rezancima, a po želji pospite meso susamom.

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Još jedan brz i jednostavan recept za kuvare početnike koji ukusom ne zaostaje ni za mnogo složenijim jelima.

Sastojci

250 g testenine
300 g šampinjona
1 kocka smrznutog spanaća
4 čena belog luka
1 pavlakaa za kuvanje
So i biber
korijander

Priprema

Skuvajte testeninu.

Odmrznite spanać.

Narežite pečurke.

Dinstajte beli luk na laganoj vatri. Dodajte pečurke. Kada pečurke dovoljnoomekane, dodajte spanać. Poklopite sud da se spanać potpuno odmrzne. Dodajte pavlaku za kuvanje. Začinite solju i sveže mlevenim biberom i korijanderom.

Pomešajte sa kuvanom testeninom.

Fetučini (Fettuccine) sa belim lukom i parmezanom

Fetučini (Fettuccine) sa belim lukom i parmezanom

Evo recepta za kremastu pastu sa belim lukom i parmezanom, za koju će vam trebati samo 35 minuta i jedan veliki tiganj.

Sastojci
30 g maslaca
4 čena belog luka, zgnječena
470 ml pilećeg bujona
240 ml mleka
230 g testenine
25 g rendanog parmezana
2 kašike svežeg seckanog peršuna
so, biber

Priprema

U velikom tiganju, na srednjoj vatri, istopite maslac. Dodajte izgnječeni beli luk i pržite oko 1 minut.

Zalijte pilećim bujonom i mlekom, dodajte testeninu i začinite solju i biberom po ukusu.

Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, 18 do 20 minuta, ili dok se testenina ne skuva po vašem ukusu.

Umešajte parmezan, a ako je sos previše gust, po potrebi dodajte još mleka dok ne dobijete željenu gustinu.

Skloniti sa vatre, posuti sveže seckanim peršunom, po želji sa još malo parmezana i poslužiti.

Hortobágy palačinke

Hortobágy palačinke - Savršeni mađarski specijalitet

Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik – prvi put su predstavljeni na Svetskom sajmu u Briselu 1958. godine, a nazvani su po mađarskom regionu Hortobađ. Ovi paketići za palačinke su sočni, punjeni mesom i preliveni ukusnim sosom od pavlake.

Sastojci

Palačinke
130 grama običnog brašna
¼ kašičice soli
2 jaja
120 ml mleka
120 ml gazirane vode
30 g rastopljenog putera

Punjenje
400 g junetine, iseći na kockice
2 kašike masti
1 glavica crvenog luka
300 ml pavlake
Soli po ukusu
Crni biber, sveže mleveni
3 kašike slatke crvene paprike
1 kašičica brašna
Peršun, sitno iseckan

Priprema

Palačinke

Prvo pripremite palačinke tako što ćete u velikoj činiji pomešati brašno, so i jaja. Postepeno dodajte mleko, pa mineralno, sve vreme mešajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte puter, dobro promešajte i ostavite smesu u frižideru oko 20 minuta.

Zagrejte tiganj, dodajte malo ulja i počnite da pečete palačinke. Neka mera za svaku palačinku bude jedna kutlača za supu – dodajte je u tiganj i kružnim pokretima ravnomerno rasporedite smesu po tiganju. Pecite ih po 2 minuta sa svake strane. Na ovaj način bi trebalo da dobijete oko 12 palačinki.

Punjenje

Kada ste ispekli palačinke, možete pripremiti i fil. Meso operite i iseckajte na manje kockice. U tiganju zagrejte mast i propržite luk dok ne postane providan, pa dodajte seckano meso i pržite ga na jakoj vatri, često mešajući, 2 do 3 minuta.

Sklonite šerpu sa ringle, dodajte papriku, posolite i pobiberite, poklopite i vratite na šporet. Krčkajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, nakon čega ćete ga izvaditi iz tiganja, a mast ostaviti u tiganju jer će vam kasnije trebati. Meso malo izgnječite viljuškom.

U maloj činiji pomešajte kašičicu brašna i dve kašike pavlake. Dobro promešati, pazeći da nema grudvica, pa dodati u tiganj sa mesnom masnoćom. Pustite da provri, pa dodajte ostatak kreme i dobro promešajte. Odvojite dve kašike gotovog sosa i umešajte u meso koje ste prethodno izgnječili viljuškom.

Sada možete da uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje dok punite palačinke. Filujte ih mešavinom mesa i kajmaka, pa urolajte tako da ih prvo zatvorite sa strane, pa umotajte da fil ne ispadne ili iscuri. Dok ih punite, stavite u posudu za rernu, prelijte preostalim krem sosom i stavite u rernu.

Pecite palačinke do zlatno smeđe boje, oko 10 minuta. Pre serviranja pospite ih seckanim peršunom. Poslužite toplo.

Junetina sa suvim šljivama

Junetina sa suvim šljivama

Junetina u sosu od suvih šljiva odlično ide uz široke rezance ili pire krompir. Gusti sos od povrća, vina i šljiva može se kombinovati i sa odrescima drugih vrsta mesa.

Sastojci

600g junećeg buta
30g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
100 g suvih šljiva bez koštica
80 g korena celera
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
100 ml belog vina
2 kašike svežeg seckanog peršuna
Soli po ukusu
Biber po ukusu
Voda po potrebi

Priprema

Suve šljive i koren celera iseći na manje komade, luk iseckati na kolutove, a šargarepu izrendati.

Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom i udarite batom sa obe strane. Začinite po ukusu solju i biberom.

U šerpu stavite puter i 2 kašike maslinovog ulja i ostavite da se zagreju. Pržite meso sa obe strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom.

U isti tiganj dodajte kašiku maslinovog ulja, ostavite da se zagreje, pa dodajte luk, šargarepu i koren celera. Pecite dok se povrće malo ne karamelizira, pa dodajte suve šljive. Vratite meso u šerpu, dinstajte uz dolivanje vode po potrebi dok meso i povrće ne omekšaju.

Izvadite odreske i stavite ih na topli tanjir, a povrće i suve šljive sa vodom prebacite u činiju i sameljite štapnim mikserom. Dobijeni sos vratite u šerpu, dodajte vino i vodu po želji u zavisnosti od gustine sosa. Vratite odreske u tiganj i kuvajte još 10 do 15 minuta. Umešajte peršun i sklonite sa vatre.

Poslužite goveđe odreske sa širokim rezancima ili pire krompirom.

Pečena piletina sa medom, senfom i sosom od pomorandže sa prilogom od luka i slanine

Pečena piletina sa medom, senfom i sosom od pomorandže sa prilogom od luka i slanine

Klasičnu piletinu pečenu u rerni poslužite sa prilogom od dinstanog luka i slanine, a prelijte je hladnim sokom od pomorandže i sosom od meda. Za još ukusniju piletinu pre pečenja dodajte grančicu timijana.

Sastojci

Piletina
1 pile (1,5-2 kg)
Soli po ukusu
Timijan, po ukusu

Prilog od luka i slanine
4 glavice luka, iseckanog na kockice
200 g slanine, iseckane
Soli po ukusu
Biber, po ukusu
list lovora
1 kašika putera

Med, senf i sos od pomorandže
4 kašike meda
2 kašike senfa
Sok od 1 pomorandže

Priprema

Zavežite pile konopcem: uvrnite krila u unutrašnjost i zavežite, a batake približite prsima. Ostavite piletinu na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Posle 30 minuta posolite piletinu i stavite je u rernu na 200 stepeni bez ulja. Najbolje bi bilo da pre pečenja pospite sa malo svežeg timijana. Pecite piletinu oko 60 do 80 minuta.

Prodinstati luk i slaninu, dodati lovorov list i začiniti. Na kraju umešajte malo putera za ukus i kremastost.

Stavite med, senf i sok od pomorandže u činiju. Začinite solju i biberom i dobro promešajte.

Poslužite sos sa isečenom pečenom piletinom i prilogom od luka i slanine.

Piletina Kijev po receptuslavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Piletina Kijev po receptu slavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Slavni kuvar Marko Pjer Vajt poznat je po tome što je podučavao kuvare kao što su Gordon Remzi, Mario Batali i Kertis Stoun, ali i po svom odličnom receptu za piletinu Kijev.

Sastojci

2 čena belog luka
120 g mekog putera
2 komada pilećih prsa bez kože
2 jaja, umućena
30 g brashna
1 izmrvljena pileća kocka
120 g prezle
ulje
1 veza seckanog svežeg peršuna
1 limun, isečen na kriške, za serviranje

Priprema

Beli luk sitno iseckajte, pospite prstohvatom soli i dobro izgnječite nožem.

Pomešajte tako izmleveni beli luk, peršun i puter i pomešajte viljuškom da dobijete kompaktnu mešavinu začinjenog putera.

Isecite pileća prsa na dasci za sečenje po sredini, ali pazite da ne isečete do kraja. Otvorite prsa kao leptirova krila, stavite između 2 lista prijanjajuće folije i udarajte ravnom stranom bata za meso od sredine ka ivicama. Uverite se da je meso dovoljno tanko. Takođe, pazite da ne udarite previše kako ne biste pocepali meso. Ponovite sa preostalim pilećim prsima i začinite solju i biberom sa obe strane.

U 3 odvojene činije stavite umućena jaja, brašno i prezle, pa u brašno dodajte izmrvljene pileće kocke.

Stavite pileća prsa na plastičnu foliju i prekrijte sredinu kašikom začinjenog putera. Uverite se da ima dovoljno plastične folije da čvrsto umotate piletinu u nekoliko slojeva. Počnite da motate puter i piletinu, uvlačeći strane dok motate. Kada dobijete usku pileću rolnu, čvrsto je umotajte u plastičnu foliju. Ponovite i sa drugim pilećim prsima. Stavite rolovanu piletinu u frižider na 50 do 60 minuta

Izvadite piletinu iz frižidera i pažljivo je odmotajte od plastične folije.

Ohlađena prsa pažljivo uvaljajte u začinjeno brašno, dobro umočite u jaje i prekrijte prezlama. Ponovite postupak još jednom sa jajima i prezlama, kako biste osigurali dobar premaz koji će sprečiti da puter nestane.

U tiganju zagrejte sloj suncokretovog ulja od 2 cm i pažljivo dodajte piletinu. Pecite po 10 minuta sa svake strane, pa skinite sa ulja i ocedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna i posuto peršunom.

Pašta fažoli

Pašta fažoli

Pasta fažoli (pasta e fagioli) je italijanski klasik. Kao što sam naziv kaže, glavni sastojci su: testenina (pasta) i pasulj (fagioli).

Sastojci

0,5 kg pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe (manje)
150 g korena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 kašičica dvostrukog koncentrata paradajza
300 g testenine po izboru
so, biber
100 g slanine
4 čena belog luka
svež peršun

Priprema

Suvi pasulj možete potopiti preko noći da omekša i skratite vreme kuvanja.

Stavite da provri u hladnu vodu, a nakon što provri i kuva oko 10 minuta, procedite i bacite vodu.

U šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj, na maslinovom ulju prvo propržite sitno seckani luk, celer i šargarepu iseckanu na sitno. Dodajte lovorov list i sve zajedno dinstajte oko 5 do 7 minuta.

Dodajte pasulj i sve zalijte vodom. Neka se kuva.

Pripremite pesto tako što ćete seckati pancetu, beli luk i peršun u blenderu ili seckalici dok ne dobijete teksturu paste.

Kada je pasulj napola skuvan, u njega stavite pesto i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka.

Varivo je gotova kada pasulj omekša. Pred kraj skuvajte testeninu, pazeći na uputstvo na pakovanju da se ne prekuva.

Napomena
Ako koristite suvo meso, kuvajte ga u isto vreme kada i pasulj. Ako želite da dodate kobasicu, stavite je pred kraj kuvanja.

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Ovi hrskavi kroketi su napravljeni od pirea napravljenog od prženog krompira i punjeni su mlevenim mesom. Možete ih poslužiti uz sos ili prilog po želji.

Sastojci

Krompir
500 grama krompira
45 grama sira
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Pljeskavice
400g mlevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Kroketi
4 kriške mocarele
75g brašna
2 jaja
100 g hlebnih mrvica

Priprema

Krompir

Svaki krompir iseći na 8 delova. Krompir pržiti dok ne bude lep i zlaćan, ali ne previše suv. Prženi krompir stavite u činiju,pa izgnječite gnječicom dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i izrendani sir. Promešati i ostaviti na stranu.

Pljeskavice

Pomešati mlevenu junetinu sa začinima. Podeliti na 4 dela, pa napraviti pljeskavicu. Prziti pljeskavice dok ne porumene sa obe strane. Pošto su juneće pljeskavice ispečene, stavite ih na rešetku za hlađenje da uklonite višak ulja.

Kroketi

Podeliti pire krompir na 4 dela. Poravnajte na ½ cm debljine. Stavite pljeskavicu i parče mocarele na krompir. Zatim ga umotajte u krompir i formirajte kroket. Krokete uvaljajte u brašno, pa u jaja i prezle. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite krokete dok ne postanu lepi i zlatni. Nakon što su kroketi ispečeni, kuhinjskim papirom upijajte višak masnoće. Poslužite sa sosom po želji i uživajte!

Sarma po receptu s Hilandara

Sarma po receptu s Hilandara – kombinacija koju nikad ne biste probali, a može da se jede i tokom posta

Umesto mesa ide riba.

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom – da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr pirinča
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (šaran, deverika...)
  • 12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Izvor: kurir.rs

Jaja na turski način ili çılbır

Jaja na turski način (originalno çılbır) su prava eksplozija ukusa, a spremaju se za 10 minuta

Birajte što svežija jaja, i to hladna - direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja...

Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. veku „çılbır“ je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika. Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki kuvari će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana, navodi punkufer.hr.

Sastojci

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašikice maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašikica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • Kapar

Priprema

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku.

Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.

Zapečena testenina sa lukom i sirom

Svi vole dobru zapečenu testeninu, a mi vam donosimo recept inspirisan francuskom supom od luka. Ova tepsija sa testeninom, krem sosom od luka i topljenim sirom biće vaš izbor svakog dana u nedelji.

Sastojci

55 g putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
230 ml suvog vina
2 čena belog luka, iseckana
250 g smeđih šampinjona, isečenih na kriške (ukolik nemate smeđe, mogu i beli šampinjoni)
2 kašičice sveže majčine dušice(ili sušene ako nemate sveže)
Krupna so
Crni biber
700 ml povrtnog bujona
1 kašika Vorcestershire ili soja sosa
2 lista lovora
500 g vaše omiljene testenine
¼ kašičice kajenskog bibera ili po ukusu
300 ml slatke pavlake
30 izmrvljenog gorgonzola sira (opciono)
200 rendanog sira (Parmezan ili Grana Padana)

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni C.

Otopite puter, luk i med zajedno u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodajte 120 ml vina dok se vino ne ukuva u luk. Nastavite da kuvate još 8-10 minuta da se luk dobro karamelizuje.

Dodajte beli luk, pečurke i timijan, začinite solju i biberom i kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte preostalo vino, temeljac, vorčester sos, lovorov list i testeninu. Kuvajte smešu, često mešajući, dok testenina ne postane al dente i bujon se upije, oko 8-10 minuta. Umešajte biber, pavlaku i 100 g parmezana. Sklonite sa vatre.

Ako je potrebno, prenesite testeninu u posudu za pečenje. Stavite preostali sir na vrh. Stavite posudu za pečenje u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano porumeni na vrhu.

Ohladite 5 minuta pre serviranja. Poslužite sa svežom majčinom dušicom i uživajte!

Pečena teriyaki piletina

Pečena teriyaki piletina

Teriaki piletina je japansko jelo koje kombinuje slatke i slane ukuse soja sosa i obično meda ili šećera. Pileće meso se premazuje sosom i prži na tiganju ili priprema u rerni.

Sastojci

1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika hladne vode
100 g šećera
120 ml soja sosa
60 ml jabukovog sirćeta
1 čen belog luka, seckani
½ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice mlevenog bibera
12 pilećih bataka ili bataka, bez kože

Priprema

U maloj šerpi na laganoj vatri pomešajte kukuruzni skrob, hladnu vodu, šećer, soja sos, sirće, beli luk, đumbir i biber. Pustite da proključa, često mešajući, dok se sos ne zgusne.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Podmažite pleh dimenzija 23 x 33 cm i stavite piletinu koju ćete sa svake strane premazati prethodno pripremljenim sosom.

Pecite 30 minuta, a zatim okrenite komade piletine i pecite još 30 minuta. Tokom pečenja, svakih 10 minuta premažite meso sosom.

Poslužite uz pirinač i povrće po izboru.

Piletina u gorgonzoli

Piletina u gorgonzoli - Fantastičan recept za sočna pileća prsa

Jednostavan i univerzalan obrok koji će svi voleti. Odličan za dane kada nemate vremena za prirpemu "velikih" jela.

Sastojci

400 g pilećih prsa
40 g maslaca
200 g izmrvljene gorgonzole
200 ml pavlake za kuvanje 8Ili kisele pavlake)
soli, po želji
beli biber, po želji
Malo rendanog muškatnog oraščića

Priprema

Pileća prsa iseckajte na manje komade ili trake. Rastopite puter na veoma laganoj vatri, često mešajući.

Dodajte komade piletine u tiganj i pržite do zlatno smeđe boje sa obe strane.

Dodajte izmrvljenu gorgonzolu i uz lagano mešanje otopite sir.

Dodajte pavlaku za kuvanje. Ukoliko nemate pavlaku z akuvanje, možete koristiti i kiselu pavlaku.

Dodajte beli biber i so po svom ukusu i narendajte malo muskatnog oraščića.

Pustite da sve to krčka nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine i sos ne postane kremast.

Poslužite uz prilog po želji - testenina, krompir pire ili pirinač.

izvor: index,hr

Lepinje punjene kobasicom i sirom

Jelo gotovo za tili čas, a idealno za doručak, večeru, da se ponese na izlet ili slično. Ako koristite pikantnu kobasicu biće još i bolje :)

Sastojci

350 grama običnog brašna
200 ml mlake vode
15 grama svežeg kvasca
so
kobasica i sir

Priprema

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Stavite brašno i so u činiju i polako sipajte mešavinu vode i kvasca.

Zamesiti testo i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Testo podelite na manje ili veće loptice, u zavisnosti od toga koliko velike želite da napravite lepinje. Napunite sitno isečenom kobasicom i sirom.

Svaku lopticu testa razvaljajte rukama i pržite na malo ulja u zagrejanom tiganju na srednjoj vatri dok obe strane ne porumene.

Džambalaja

Šta je džambalaja i kako se pravi?

Džambalaja je jedno od najpoznatijih jela kreolske kuhinje i jedno od onih jela što se kuvaju u jednoj šerpi i mogu da nahrane familiju. Postoji više varijanti ovog jela, a mi vam donosimo klasičnu varijantu.

Potrebno je:

pola kilograma belog pilećeg mesa
dve veće i deblje domaće ljute kobasice (dimljene, poluosušene ali može i sveže)
nekoliko štapića zelenog celera
jedna veća šargarepa
dva crna luka
dve paprike babure ili šilje (bilo koje boje)
nekoliko čena belog luka
1 konzerva paradajz pelata
1 veća šolja pirinča
nekoliko kašika maslinovog ulja (može i obično)
oko 1 l pilećeg temeljca (može i od kocke za supu)

Opcionalno je potrebno i oko 250 gr. škampa ali postoji verzija Džambolaje i bez škampa.

Ovo su osnovne namirnice, sve ostalo je u začinima: so, kajenski biber, crni biber, majčina dušica, bosiljak sušeni, peršun sušeni, dimljena crvena paprika, origano.

Džambalaja – kako pripremiti?

Iseckati luk na ulju i dinstati dok ne bude staklast, dodati beli luk, iseckan celer, papriku,šargarepu iseckanu na kockice, sve dinstati na luku dok povrće malo ne odmekne.

Dodati kobasice narezane na deblje komade i pržiti dok ne počne da se hvata za dno šerpe, dodati piletinu isečenu na komade (veličina kao kobasice) i nju lagano zajedno sa kobasicom ispržiti da dobije smeđu koricu.

Dodati začine po ukusu i pirinač pa sve zajedno sa mesom i povćem kratko pržiti. Na kraju naliti sa pelatom i supom da ogrezne i ako bude potrebe kasnije dodati još temeljca da se skuva priniač.

Poklopiti i staviti da se na laganoj vatri da se kuva oko 45 minuta. Pred kraj dodati škampe, oni se brzo skuvaju. Služiti uz proju ili kukuruzni hleb i neku sezonsku salatu.

Izvor: Bečejski dani

Domaće njoke od bundeve

Domaće njoke od bundeve

Kako god da pripremite bundevu, njen slatki ukus će vas osvojiti. Ovog puta donosimo vam recept za pravljenje domaćih njoka od bundeve. Zapecite kuvane njoke po želji, a možete ih poslužiti sa sosom od pečuraka ili paradajza.

Sastojci

Pire od bundeve
1 komad (oko 500 g) bundeve
malo soli
malo maslinovog ulja
Njoki od bundeve
350 g pire bundeve
200 grama oštrog brašna
1 jaje

Priprema

Pire od bundeve

Prerežite bundevu na pola, kašikom uklonite semenke i mekani centar. Zajedno sa korom iseći na kriške, prebaciti u pleh, preliti sa malo maslinovog ulja i posoliti.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite isečenu bundevu u rernu na 20 minuta ili dok ne omekša.

Sačekajte kratko da se ohladi, a zatim ogulite kožu i viljuškom ili štapnim mikserom sameljite do kremaste teksture.

Njoki od bundeve

Dobijeni pire prebacite u veću posudu, dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Zamesiti rukama meko testo. Ako primetite da se testo lepi, dodajte još malo brašna.

Testo isecite na kriške, pa svaku krišku uvijte u rolnu debljine 2 cm. Nožem isecite testo na željenu veličinu njoka.

Posolite i prokuvajte veliku količinu vode i u nju stavite njoke. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu.

Skuvane njoke kratko isperite pod hladnom vodom i dobro ocedite. Poslužite sa sosom po želji.

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Još jedan brz i jednostavan recept, idealan za kuvare početnike iako će u ovom jelu svi uživati.

Sastojci

250 g testenine
300 g šampinjona
1 kocka smrznutog spanaća (ili 250g svežeg)
4 čena belog luka
1 pavlaka za kuvanje
So, biber
korijander

Priprema

Skuvajte testeninu.

Odmrznite spanać.

Narežite pečurke.

Pirjajte beli luk na laganoj vatri. Dodajte pečurke. Kada pečurke počnu da dodaju spanać. Pokrijte da se spanać potpuno odmrzne. Dodajte kremu za kuvanje. Začinite solju i sveže mlevenim biberom i korijanderom.

Pomešajte sa kuvanom testeninom.

Piletina na lovački način. Francuski klasik na vašoj trpezi.

Ovaj francuski klasik je jednostavan za pripremu i savršen uz kremasti pire ili hrskavi hleb. Piletina se dinsta u sosu na laganoj vatri, da omekša i da se ukusi spoje.

Sastojci

1 kašičica maslinovog ulja
25 g maslaca
2 pileća bataka sa karabatkom
1 glavica crnog luka, iseckana
2 čena belog luka
200 g šampinjona
230 ml crnog vina
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica sušenog timijana
500 ml pilećeg bujona
seckani peršun (opciono, za posipanje)

Priprema

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i polovinu (od 25 g) putera.

Začinite piletinu i pržite je oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ostavite piletinu na stranu.

U tiganju otopite preostali puter, pa dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite oko minut, a zatim dodajte pečurke i pržite dva minuta. Ulijte crno vino.

Umešajte koncentrat paradajza, pustite da provri, pa smanjite vatru na pet minuta. Dodajte timijan i prelijte pilećim bujonom.

Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri sat vremena dok piletina ne omekša.

Uklonite piletinu iz lonca. Ostavite sos da ključa desetak minuta dok ne postane kao sirup, a ukusi se prožmu. Vratite piletinu i poslužite uz prilog po želji, a po želji jelo možete posuti i seckanim peršunom.