Šnicle sa inćunima

Potrebno:

4 svinjske šnicle (od po 200 g), 2 kašike putera, so, crni biber, 8 fileta inćuna (iz tegle), 2 kašike kapra, mirođija

Salata: 100 g cvekle (iz tegle), 4 kuvana jajeta

Priprema:

Operite šnicle i dobro ih osušite papirnim ubrusom. Puter zagrejte na tiganju i pržite šnicle sa obe strane po 4 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite meso iz tiganja i ostavite na toplom mestu. U vreloj masti ispržite jaja na oko. Posolite i pobiberite. Na tanjiru servirajte po jednu šniclu i ukrasite inćunima i mirođijom. Salata: Cvekla, lapar i po kuvano jaje.

Šnicle sa pečurkama

Potrebno:

500 g malih šampinjona, 2 crna luka srednje veličine, 250 g koktel-paradajza, 3 kašike ulja, 4 tanke svinjske šnicle (od po 100 g), so, biber, kašika brašna, kondenzovano mleko (170 g) ili malo slatke pavlake, kašika + pola kašičice instant goveđe supe, pola veze peršuna, 2 kašike vinskog sirćeta, 200 g zelene salate

Priprema:

Očistite pečurke, a crni luk iseckajte na kockice. Paradajz presecite na pola. Zagrejte ulje u tiganju i pecite na njemu šnicle 3-4 minuta sa obe strane. Posolite i pobiberite. Ostavite na toplom mestu. Pečurke i polovinu količine crnog luka dinstajte oko 5 minuta u ulju u kome ste pekli šnicle. Začinite, pospite brašnom i zagrejte. Postepeno i uz mešanje dolivajte četvrtinu litre vode i kondenzovano mleko. Kad proključa, dolijte 1 kašiku supe, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Iseckajte peršun. Pet kašika vode, sirće i ostatak crnog luka prokuvajte, pa dolijte pola kašičice supe. Začinite. Pomešajte sa paradajzom i salatom. Meso stavite na tanjir, prelijte pečurkama u sosu i ukrasite peršunom.

Grčka pita

Potrebno:

500 g fete, 3 manje tikvice, 2 struka praziluka, 1 crni luk, 3 jajeta, 70 ml ulja, biber

ZA TESTO: 900 g brašna, 2 čaše vode, 100 g margarina, so

Priprema:

 Tikvice operite, isecite ih na tanje kolutove i posolite da puste vodu. Praziluk i luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa posolite i pobiberite, a zatim ohladite. Zamesite tvrđe testo i podelite ga na pola. Od svakog dela napravite po šest loptica testa. Razvucite svaku lopticu malo oklagijom. Tri razvučene loptice testa ređajte jednu preko druge, a između ih mažite margarinom. Od 12 loptica dobićete tako četiri kore. Svaku od četiri kore razvucite tako da bude veća od pleha u kojem ćete peći pitu. U podmazan pleh stavite jednu koru od testa i malo je rukama naborajte. Umutite jaja i premažite koru. Fetu isecite na tanje listiće i ređajte ih preko kore. Preko sira rasporedite tikvice i malo luka, pa stavite drugu koru i ponovite filovanje. Poslednju koru premažite s malo ulja i umućenim jajima. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.

Savijača

Potrebno:

Pakovanje kora

ZA FIL: 500 g zelja ili spanaća, 500 g fete, 150 g mladog kajmaka, 200 ml mleka, 3 jajeta, so, biber

Priprema:

Očišćeno i oprano zelje isecite na rezanca, posolite ga i ostavite da stoji. President Somborsku izgnječite, pa dodajte kajmak, sneg od belanaca i žumanca. Promešajte sa oceđenim zeljem i dodajte mleko, a po potrebi posolite. Kore stavite na pleh, poprskajte ih uljem i urolajte. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada pleh izvadite iz rerne, prekrijte ga mokrom krpom i ostavite da tako malo odstoji.

Pita od paprika

Potrebno:

Pakovanje kora za pitu, maslinovo ulje (za podmazivanje pleha), 4 jajeta, 250 g jogurta, 120 g fete, kašika mleka  

ZA FIL: maslinovo ulje s ljutom paprikom, čili parika, 500 g zamrznutih paprika, glavica luka, 100 g fete

 Priprema:

Propržite luk i ljutu papriku na ulju, dodajte iseckanu papriku, propržite dok ne omekša i onda dodajte fetu, i mešajte još malo dok sos ne pobeli, a sir ipak ostane u komadu, pa skinite s vatre. Namažite plehove maslinovim uljem i na dno stavite po tri kore. Ostavite po tri kore za vrh. Ostatak kora zarolajte pa isecite na trake, kao da sečete rolat na šnite, pa trake rastresite u posudi. Za fil od sira odvojite belanca od žumanaca. Pola jednog žumanca ostavite sa strane i pomešajte s kašikom mleka za premazivanje pite. Umutite čvrst sneg od belanaca, a posebno umutite žumanca sa Soborskom i jogurtom, pa onda dodajte u belanca i lagano promešajte. Ređajte red fila od paprika, red fila od sira, trake od kora i tako dok ne napunite pleh, pa pokrijte odozgo s tri kore, premažite žumancetom s mlekom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Gibanica sa sirom

Potrebno:

1 kg kora za gibanicu, 1 kg fete, 10 jaja, 200 g kajmaka, 0,5 l gazirane mineralne vode, 3 kašike ulja, so

Priprema: 

Uzmite četiri kore i njima obložite podmazan veliki okrugao pleh tako da krajevi kora budu malo iznad ivice. Jaja umutite, dodajte im krupno narendanu President Somborsku, omekšali kajmak i toliko mineralne vode da dobijete žitku masu. Posolite po ukusu. Odvojte još četiri kore za pokrivanje, a preostale kore ređajte u pleh nabirajući ih. Kada stavite red kora, većom kašikom uzimajte fil i prelijte. Ponavljajte postupak s gužvanjem i prelivanjem dok ne utrošite materijal. Prekrijte gibanicu odvojenim korama, malo ih izbockajte viljuškom, pa poprskajte mineralnom vodom i premažite uljem. Gibanicu stavite u vruću rernu i pecite je oko jedan sat na 200 stepeni.

Burek

Potrebno:

0,5 kg kora za pitu, 500 g fete, 4 jajeta, 2 dl jogurta, čaša pavlake, malo soli, ulje, suvi začin, susam

Priprema: 

U većoj činiji umutite jaja, pa im dodajte izmrvljenu President Somborsku i pavlaku. Sve dobro pomešajte, pa začinite. U nauljenu okruglu tepsiju ređajte po četiri kore i svaku malo namažite jogurtom. Na četvrtu koru nanesite obilno pripremljen fil, pa ponovite postupak. Pecite burek 30-40 minuta na 200 stepeni, a pred kraj pečenja preko hrskave i nauljene kore pospite malo susama.

Paprika punjena sirom

Potrebno:

20 kiselih paprika, pola kg krompira, veća glavica crnog luka, kašičica suvog začina, kašičica bibera, 300 g belog sira , pola pavlake

Priprema:

Papriku izvaditi iz salamure i ostaviti je da se dobro iscedi. Skuvati krompir i napraviti pire. U pire dodajte Balans+ beli sir sa probiotikom, pavlaku, suvi začin i biber. Luk izdinstajte i dodajte u krompir. Tom smesom napunite paprike i sve pospite peršunom.

Kineska piletina u biber sosu

Potrebno:

300 g belog pilećeg mesa

1 veća glavica crnog luka

1 zelena paprika

2 supene kašike tamnog soja sosa (1 kašika za marinadu)

1 mala kašika crnog mlevenog bibera

1/2 male kašike šećera

2 kašike ulja (lepo je sa kašikom susamovog ulja)

po želji čili papričica

Priprema:

Piletinu iseckajte na rezance i marinirajte kašikom soja sosa 10 minuta.

Zagrejte vok (ako nemate vok, onda neku veću tavu u kojoj ne može pregoreti) i dodajte ulje. U vrelo ulje dodajte crni luk (luk prepolovite i seckajte na tanke komadiće), propržite dok malo ne porumeni, dodajte zelenu papriku koju ste takođe iseckali kao piletinu, zatim biber (čili po želji). To propržite 1 minut, pa dodajte piletinu. Nastavite pržiti dok piletina ne bude gotova. Dodajte soja sos, šećer i pržite dok luk ne postane karamela boje. Služiti sa kuvanom rižom.

Kuvani kineski kupus

Potrebno:

  • 50 grama egzotičnih pečuraka (muer)
  • 4 filea belog mesa (po 100 grama)
  • 75 ml soja sosa
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 luk
  • 1 crvena, žuta i zelena paprika
  • 800 grama (1 glavica) kineskog kupusa
  • 1 litar supe od povrća
  • 50 ml sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • so, biber
  • 3 kašike sosa od ostriga
  • 250 grama rezanaca
  • 2 kašike gustina
  • 1 veza vlašca

Priprema:

Muer pečurke staviti u činiju i preliti vrućom vodom, pa držati 60 minuta da bi omekšale. Pileće belo meso oprati, osušiti i iseći na trake. U činiji pomešati sa soja sosom i oko 60 minuta marinirati. Izvaditi i ocediti.

U šerpi zagrejati susamovo ulje, pa ispržiti meso sa svih strana. Luk oljuštiti i sitno iseckati. Papriku oprati, iseći napola, izvaditi semenke, pa iseći na trake. Zajedno sa lukom dodati mesu i pržiti oko 5 minuta. Kineski kupus očistiti, oprati, iseći na trake i zajedno propržiti.

Usuti supu, promešati i pustiti da provri. Dodati sirće i šećer. Začiniti solju, biberom, sosom od ostriga (ili drugih školjki) i na manjoj temperaturi kuvati oko 10 minuta. Skuvati rezance i ocediti ih. Začiniti po želji. Zatim kuvano povrće zajedno sa pilećim belim mesom rasporediti na tanjire, preko staviti rezance, blago promešati i pre serviranja posuti sitno seckanim lukom vlašcem.

Kineski rižoto

Potrebno (za 4 osobe):

  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 2 iseckana struka mladog luka
  • 250 grama iseckanih pečuraka
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1/2 šolje očišćenih račića (može, a ne mora)
  • 1/2 šolje (od 250 ml) vodenog kestena
  • 1/4 šolje (od 250 ml) bambusovih mladica
  • 1 kašika struganog đumbira
  • 2 iseckana čena belog luka
  • 4 i po šolje (od 250 ml) hladnog skuvanog pirinča
  • 1/2 šolje na kockice iseckane pečene piletine, junetine, svinjetine (po izboru, a ne mora ništa)
  • 1 šolja blanširanog graška
  • 100 grama šunke
  • 1/2 šolje (od 250 ml) pilećeg bujona
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • so, biber, peršun

Priprema:

Na malo ulja propržiti jaja, pa skloniti na stranu. Propržiti mladi luk, pečurke i crvenu papriku, oko 10 minuta. Dodati račiće i pržiti dok ne postanu rozikasti. Dodati vodeni kesten, bambusove mladice, đumbir i beli luk. Mešati još 1 minut. Dodati kuvani pirinač, malo promešati tako da se svako zrno obloži masnoćom, dodati grašak, šunku, meso, pileći bujon i promešati da bi se sjediničlo. Umešati sos od soje, 1 kašičicu susamovog ulja i jaja. Kuvati oko 3 minuta. Gotovo posuti peršunom.

Vreme pripreme: 30 minuta

Špageti sa vinom i pavlakom

Potrebno:

500 grama špageta

1 jaje

so i biber

50 grama putera

2 glavice crnog luka, sitno iseckanog

200 ml neutralne pavlake

200 grama rendanog dimljenog sira

100 ml belog vina

200 grama šunke iseckane na komadiće

Priprema:

Kuvajte špagete u šerpi u koju ste dodali maslinovo ulje i so. Kad se skuvaju, procedite ih pod hladnom vodom. U drugoj šerpi dinstajete na puteru crni luk (10 min) i zatim dodajte vino. Kad više nema tečnosti, dodajte šunku i mešajte. Dodajte špagete pa sipajte pavlaku koju ste umutili sa jajetom, posolili i pobiberili. U pavlaku dodajte 200 grama rendanog dimljenog sira. Mešajte dobro.

Vreme za pripremu: 30 minuta

Lazanje bolonjeze

Potrebno:

  • 40 g kačkavalja
  • 250 g testenina za lazanje

Bešamel sos

  • 80 g kačkavalja
  • 500 ml mleka
  • 100 g brašna
  • po ukusu so
  • 60 ml suncokretovog ulja

Bolonjeza sos

  • 350 g mlevenog mesa
  • 250 ml paradajz pirea
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica timijana
  • 1 kom grančica ruzmarina
  • 1 kašičica bibera
  • 70 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica bosiljka
  • so po ukusu

Priprema:

Priprema bešamel sosa

U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, mešajući dodajte brašno. Brašno pržite svega nekoliko minuta. Kada je zaprška gotova, lagano dospite nleko. Posolite po ukusu i dodajte sir. Vodite računa da bi brašno trebalo da dobije samo blagu žutu boju, ne sme da porumeni. Mleko sipajte lagano uz brzo mešanje kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Priprema bolonjeza sosa

U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, dodajte meso i kratko ga dinstajte. Ukoliko želite da vaš obrok bude niže kalorijske vrednosti, polovinu količine mesa zamenite soja ljuspicama. U prodinstano meso sipajte sok od paradajza i paradajz pire. Pustite da sos prokuva, pa dodajte so i biber. Dodajte ostale začine. Nakon toga sos kuvajte još desetak minuta. Dodajte grančicu ruzmarina i nastavite da kuvate sos narednih deset minuta. Ne zaboravite da nakon toga ruzmarin izvadite.

Filovanje testa

U vatrostalnu posudu sipajte ulje. Ređajte testo, bešamel pa bolonjeza sos. Ne zaboravite da je testo za lazanje prvo potrebno skuvati, osim, naravno, ukoliko nije u pitanju testo koje se ne kuva, tj. testo koje je već skuvano (to je naznačeno na ambalaži). Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke. Pecite na temperaturi od 220° C oko 45 minuta. Kada su lazanje pečene, pospite ih sirom.

Meso sa spanaćem

Potrebno:

200 g svinjskog mesa bez masnoće, so, biber, kašika kukuruznog griza, nekoliko listova blanširanog spanaća, kašika ulja

Priprema:

Meso isecite na kocke, posolite, pobiberite, uvaljate u kukuruzni griz i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Prženo meso spakujte sa listovima blanširanog spanaća.

Belo meso sa roštilja

Potrebno:

150 g pilećeg belog mesa, so, krupno mleveni biber, pola kašičice ulja, kašičica limunovog soka, kriška limuna, čeri paradajz, listovi bosiljka

Priprema:

Belo meso posolite, pobiberite, poprskajte limunovim sokom i uljem, pa ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Zatim ga prepecite u gril tiganju da porumeni s obe strane. Šniclu ponesite s kriškom limuna, čeri paradajzom i listovima bosiljka.

Piletina u sosu od dimljenog sira

Potrebno:

pileći file

šampinjoni

grašak

konjak

dimljeni sir

neutralna pavlaka

so

Priprema:

Piletinu propržiti na tiganju, dodati šampinjone sečene žilijen, zatim dodati grašak i konjak! Dodati dimljeni sir i neutralnu pavlaku, pa servirati sa rižom.

Vreme za pripremu: 15 minuta 

Puškinove faširane šnicle

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa

2 kašike maslaca

2 parčeta sredine hleba

2 kašike kisele pavlake

pola šolje mleka

jaje

prezle

peršun

so, biber po ukusu

Priprema:

Samleti pileće meso. Dodati so i biber u meso. Dodati sredinu hleba prethodno umočenu u mleko. Dodati pavlaku i peršun po ukusu. Sve dobro izmešati i praviti male šnicle. Pre prženja ih umakati u izmućkano jaje, pa u prezle. Pržiti ih na vrelom maslacu.

Vreme za pripremu: 35 minuta

Musaka od kiselog kupusa

Potrebno:

  • dve srednje glavice kiselog kupusa
  • 400 grama mlevenog mešanog mesa (i ne mora)
  • 250 grama suve slanine
  • dve glavice crnog luka
  • tri čena belog luka
  • mleveni biber
  • aleva paprika
  • tri jajeta
  • pola litra jogurta ili mleka
  • lovorov list
  • dve kašike masti
  • malo ulja
  • dve kašičice biozačina

Priprema:

Kiseli kupus iseći na kocke i oprati ga, kuvati sat-dva ili u ekspres-loncu oko 45 minuta. Dok se kuva kupus, u dublji tiganj staviti dve kašike masti i malo ulja i na njemu propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kada porumeni, dodati meso i slaninu koje isto tako treba da se proprže.

 Kada se propržilo, dodati začine: biber, alevu papriku, biozačin, lovor i dobro promešati. Kupus ocediti i stavljati u tepsiju, prethodno malo podmazanu, po pravilu jedan red kupusa pa jedan red mesa i na kraju treba da ostane kupus.

 

Blago ga poravnati, preko toga svuda ravnomerno sipati preliv od jaja i mleka (prethodno umućen) i staviti da se zapeče na 180 stepeni oko 30-45 minuta.

Musaka od tikvica i krompira

Potrebno:

1 kg mlevenog mesa

1 kg krompira

1 kg tikvica

2 glavice crnog luka

1 veća šargarepa

200 grama pirinča

vezica lišća peršuna

3-4 čena belog luka

so, biber

3+2 jajeta

Priprema:

Tikvice iseći uzduž na 1 cm debljine, posoliti, svako parče uvaljati u brašno pa u umućena jaja (3 komada) i ispohovati.

Dok se pohuje, propržiti na malo ulja iseckan crni luk, dodati mleveno meso i bez dolivanja vode dinstati oko 15 minuta (može i živo meso da se stavi u musaku, ali onda se stvrdne u musaki, a izdinstano je rastresito i "vazdušasto"). Sipati pirinač, dodati šolju vode i dinstati dok voda ne ispari. Skloniti sa vatre, dodati izrendanu šargarepu, sitno iseckan beli luk, soli i bibera po ukusu, kao i sitno iseckano lišće peršuna. Krompir oljuštiti i iseci na krugove debljine oko pola cm.

U uljem podmazanu šerpu ređati red posoljenog krompira, red pohovanih tikvica, staviti celu količinu mesa, ponovo red tikvica i red krompira preko (taj krompir posoliti i uvaljati u kašiku ulja). Sipati preko 2 šolje vode i staviti u zagrejanu rernu.

Inače, od ove količine bude puna šerpa od 8 litara.

 

Peći na 200 stepeni oko sat vremena, zatim ulupati preostala 2 jajeta sa malo vode, preliti preko musake i zapeći.

Piletina sa jogurtom

Potrebno:

3 pileća filea

150 grama jogurta

150 grama majoneza

pola kašičice origana

pola kašičice majčine dušice

so

biber

1 paradajz iseckan na kockice

Priprema:

Zagrejati rernu na 220 stepeni. U jednu posudu staviti sve sastojke i mešati kašikom da biste dobili sos. U sos saviti piletinu. Zatim odmah staviti u pleh sa papirom za kuvanje. Piletinu peći pola sata na 200 stepeni i služiti uz pirinač.