Punjeni bataci

Potrebno:

4 pileća bataka sa karabatakom

100 g šunke

100 g kačkavalja

100 g šampinjona

vegeta

so

mast ili ulje za prženje 

Priprema:

Batake sa karabatakom očistiti od kostiju. Raširiti ih na nauljenu foliju, posuti vegetom i na svaki staviti listiće šunke, kačkavalja i šampinjona. Urolovati zajedno sa folijom i ostaviti kratko u frižideru. Mast ili ulje dobro zagrejati i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.

Zapečena testenina s piletinom

Potrebno:

  • 250 gr testenine
  • 500 gr pilećih fileta
  • 150 gr slanine
  • 3 dl pavlake za kuvanje
  • 3 dl bešamela
  • so
  • biber
  • paprika
  • curry začin

Priprema:

Testeninu skuvati u slanoj vodi. Pileće filete narezati na kockice i začiniti sa soli, biberom, crvenom paprikom i curry začinom (po želji). Na malo ulja piletinu pržiti, a pred sam kraj dodati i narezanu slaninu da pusti miris. Potom piletinu i slaninu pomešati sa testeninom i dodati bešamel, pavlaku za kuvanje i staviti u posudu za pećenje. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180ºC.

Rolat od krompira

Potrebno:

1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, kašičica margarina, so, biber, 2 čena belog luka

Priprema:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Testenina sa svežim kravljim sirom

Potrebno:

40 dkg širokih rezanaca

40 dkg svežeg kravljeg sira

30 dkg luka

10 dcl ulja

10 dkg brašna

So i biber po ukusu

Priprema:

Otprilike tri litre vode zakuvati do vrenja, posoliti i malo pouljiti, kada voda proključa staviti testo da se kuva. Testo mora ostati malo pod zub, odnosno ne sme se raskuvati (osim ako vi baš ne volite raskuvano testo). Nakon kuvanja testo ne isprati nego odmah umešati u luk i sir. Luk oguliti pa deo narezati na sitne kockice, a deo na kolute. Kolute uvaljati u brašno i prepržiti na ulju kao čips. Luk narezan na sitne kockice prepržiti na masnoći, dodati sveži sir i na kraju umešati kuvanu testeninu. Sve zajedno promešati, da se sjedini. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ukrasiti hrskavim kolutima luka.

Rižoto od praziluka i mlevenog mesa

Potrebno:

  • malo ulja
  • malo belog luka
  • 200 grama pilećeg mlevenog mesa
  • 1 praziluk
  • po želji soja sosa
  • malo soli
  • malo bibera
  • 200 grama smeđeg pirinča

Priprema:

Na malo belog luka dinstati meso te podlivati vodom, dodati praziluk, začine po želji (so, biber, soja sos) i na pola kuvan smeđi pirinač, dobro izmešati i dinstati dok ne omekša.

Sataraš

Potrebno:

  • 1 patlidžan
  • 1 paradajz
  • 1 crni luk
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1,5 dcl belog vina
  • 2-3 žlice pasata
  • začini (so, biber, crvena ljuta paprika, biljni dodatak jelima)
  • 1 jaje

Priprema:

Oguliti,oprati i na sitne kockice narezati patlidžan. Staviti ga na tanjir i posoliti te pustiti da tako stoji cca 20min 

Blanširati jedan veći paradajz, oguliti i izrezati ga na kockice. U međuvremenu na sitne kockice izrezati luk, papriku i tikvicu.

Na zagrijano ulje staviti luk i papriku i dinstati minutu, a zatim dodati patlidžan i tikvicu te nakon što povrće malo omekša dodati paradajz i dinstati još 2 minute. Začiniti po volji.

Dodati 1,5dcl belog vina i 2-3 kašike paraajz pirea te 1 dcl vode. Kuvati uz povremeno mešanje dok povrće skroz ne omekša. Dodavati vodu tekom kuvanja (po potrebi). Kad je povrće gotovo, razmutiti jedno jaje i politi po vrhu te dobro promešati i kuvati još 1 minutu

Piletina u sosu od belog luka

Potrebno: 

  • 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog 
  • so i sveže mleven crni biber 
  • 2 supene kašike maslinovog ulja 
  • 30 g neslanog maslaca 
  • 4 pileća bela mesa, s kožom 
  • 1 lovorov list 
  • 450 ml suvog sajdera 
  • 200 ml jabukovog soka 
  • 200 ml punomasne pavlake 
  • 1 supena kašika listova timijana 

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuvajte četiri minuta cele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite. 

Zagrejte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče. 

Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite beli luk u tom soku pa kuvajte dok tečnost delimično ne ispari i malo se zgusne. 

 

Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.

Janjeći but s mirođijama

Potrebno:

  • jedan manji janjeći but
  • ulje
  • malo soli
  • malo bibera
  • 100gmrvica (prezle)
  • list peršuna
  • majčina dušica
  • vlasac
  • malo maslinova ulja
  • malo maslaca

Priprema:

But namazati uljem, posoliti ga i pobiberiti, pa ga najprije 15 minuta peći na veoma jakoj, a zatim još 3/4 sata na umjerenoj vatri. 

U međuvremenu pripremiti tijesto od mrvica (prezle), mirođija i od maslinova ulja. 

Tim tijestom obložiti ispečeni but, pa ga staviti da se još peče. 

Zaljevati ga rastopljenim maslacem.

Gulaš od junećeg ribića

Potrebno:

juneći ribić 500-600 gr , 1 struk praziluka, po jedna glavica crnog i crvenog luka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa, ½ korena celera, 1 mala glavica brokole, 1 ½ kašičica soli, 1 kašičica majčine dušice, ½ kašičice bibera, ½ kašičice karija, 4-5 zrna korijandera, ½ veze svežeg peršuna (ili 1 kašičica suvog), 1 kašičica aleve, 4 kašike ulja

Priprema:

Isecite juneći ribić na kocke (2 – 3 cm ) i stavite na zagrejano ulje da se proprži sa svih strana 10 –tak minuta. Isecite sve vrste luka na krupnije komade i dodajte mesu. Smanjite temperaturu na 1/3 poklopite i dinstajte uz dodatak 1 šolje vode.

Očistite šargarepu i celer isecite i dodajte mesu. Sve zajedno dinstajte 20 minuta a zatim dodajte sve začine i isečenu brokolu. Dinstajte još 15-20 min i po potrebi dodajte još ½ šolje vode. Na kraju kuvanja dodajte alevu papriku.

 

Skuvajte rezance i dodajte u gulaš 2 čase vode u kojoj su se kuvali rezanci. Služite uz salatu –sladak ili kiseo kupus, ajvar, pečena paprika.

Punjeni pohovani šampinjoni

Potrebno:

20 pečuraka, 200 g šunke, 200 g dimljenog sira, 1-2 kašike kisele pavlake, malo peršuna, so, biber, 1 kašika margarina, 1/2 kašika ulja, jaje, ulje za prženje, brašno, prezle.

Priprema:

Očistite šampinjone i uklonite im drške. Njih iseckajte na sitne kockice. U tiganj stavite margarin i ulje pa zagrejte i stavite iseckane šampinjone sa sitno iseckanom šunkom. Ostavite da se proprži pa uklonite višak tečnosti. Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se ohladi, pa dodajte rendani sir i peršun i promešajte. Dodajte jednu kašiku pavlake da bude gusto i kompaktno. Uzimajte po jedan šampinjon i punite unutrašnjost ovom smesom. Uvaljajte u brašno, jaje pa prezlu i pohujte na ulju zagrejanom na srednjoj jačini. Ispohovane šampinjone odstranite na ubus da se ocedi višak masnoće. Poslužite tople.

Junetina u pivu sa krem sirom

Potrebno:

500 g junetine, krem sir (za preliv, količina po želji), 250 ml piva, 2 kašike ulja, so.

Priprema:

Isecite junetinu na komadiće. U tiganj stavite ulje pa junetinu da se proprži pet minuta. Neka bude jaka vatra i sve vreme mešajte. Kada se proprži nalijte pivo i ostavite da se krčka 30 minuta. Povremeno dolivajte po malo vode. Pre nego što je meso gotovo zagrejte rernu na  200 stepeni. Kada je meso gotovo istresite sve u tepsiju, a odozgo stavite sir i stavite da se peče, tačnije da se sir otopi još 5–10 minuta. Poslužite toplo uz pire krompir.

Punjena ćurka

Potrebno:

2-2,5 kg ćurke, 2 šolje kockica suvog hleba, 1 šolja svežih šampinjona, 1/4 šolje iseckane slanine, 1/4 šolje putera, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 1 šolja iseckanog celera, 2 kašičice suvog peršuna, 1 kašičica suve žalfije, 1 kašičica origana, 1 kašičica začina, 1 šolja supe od kocke, so,  biber.

Priprema:

Izdinstajte isitnjeni beli luk na puteru. Dodatijte šampinjone, iseckani crni luk i celer, a nakon toga slaninu. Smanjite temperaturu, ubacite kockice hleba i dodajte začine, pa dinstajte još oko pet minuta. Na kraju dodajte supu i kuvajte još 30 minuta na tihoj vatri, poklopljeno. Pripremljenim nadevom napunite ćurku i pecite na 200 stepeni u poklopljenom plehu.

Punjeni pileći rolat

Potrebno:

1 1/2 šolje prezli, 1/4 šolje pileće supe, 1 kašika sitno seckanog belog luka, 2 kašičice sitno seckanog svežeg ruzmarina, 2 kašičice sitno seckanog svežeg origana, 1 kašičica rendane kore limuna, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera, 400 g narezane na tanke kriške slanine, 2 komada pilećih prsa bez kostiju.

Priprema:

Pileća prsa presecite po sredini, ali ne do kraja, pa otvorite. Spojite oba dela u pravougaonik na dasci za meso, pa ih blago izlupajte. Spojite sve sastojke za nadev osim slanine i supe. Izmešajte da se sjedini, pa ako je suvo sipajte supu da se dobije gusta smesa. Stavite nadev po sredini pravougaonika. Uvijte belo meso. Slaninu poslažite vodoravno, pa na nju stavite uvijen rolat. Zavijte slaninu oko belog mesa, pa pričvrstite sa koncem za pečenje ili alu folijom. Stavite da se peče na 170 stepeni 70 minuta. Ako pečete sa folijom skinite je posle 50 minuta, da se fino zapeče slanina okolo. Pečenu punjenu piletinu prohladite 10 minuta, pa je onda isecite na kriške i poslužite.

Božićna česnica

Potrebno:

250g mleka, 1kg brašna tip 400, 75g putera, jaja

Priprema:

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

 U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

 Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.

Pasta sa piletinom i pavlakom

Potrebno:

  • 500 g testenine (spirale, špagete, makarone)
  • 300 g pilećeg filea
  • 6 dl kisele pavlake
  • 300 g šampinjona
  • so
  • origano
  • parmezan
  • 100 g kačkavalja
  • 150 g feta-sira

Priprema:

Iseckajte piletinu na kockice, posolite i pospite origanom, pa je pržite dok ne porumeni, a onda dodajte šampinjone iseckane na listiće. Kada se sve uprži (nestane vode), dodajte pavlaku. Testeninu skuvajte prema uputstvu i procedite. Servirajte je i prelijte sosom, pospite malo rendanim kačkavaljem, kockicama feta-sira, i na kraju obilno pospite rendanim parmezanom.

Izvor: stvarukusa.rs

Karamelisani bataci

Potrebno:

1 kašičica sušene majčine dušice, 2 kašike braon šećera, 3 kašike Worcestershire sosa, 2 kašike sirćeta, 2 kašike tamnog soja sosa, 2 kašike kečapa, 3 kašike maslinovog ulja, 4 bataka s karabatakom, 4 velika crvena luka, 10 čeri paradajza,

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Sve sastojke za marinadu stavite u veliku plastičnu kesu, pomešajte, pa unutra ubacite batake i kolutove luka, i opet promešajte. U keramičku posudu stavite piletinu, prelijte sa marinadom, i ubacite paradajz. Pecite 15-20 minuta, dok se piletina ne ispeče. Servirajte sa salatom.

Punjeno belo meso

Potrebno:

4 komada pilećih prsa, 4 veća komada slanine, 4 komada kačkavalja, 1 kašika maslinovog ulja, 2/3 šolje pileće supe, 1 kašičica gustina, so, biber, aleva paprika, peršun

Priprema:

Oštrim nožem, napravite džep na debljoj strani svakog parčeta mesa. Napunite ga parčetom slanine i parčetom sira. Umotajte i zakačite čačkalicom. Pospite solju i biberom. Svaku rolnicu propržite na jakoj temperaturi sa obe strane kratko, samo da potamni. Zatim smanjite temperaturu i pržite 10 minuta, dok ne bude potpuno pečeno. Izvadite iz tiganja, pa u njega ubacite supu i gustin, i dobro promešajte da se rastvori. Ubacite peršun i kuvajte mešajući dok se ne zgusne. Služiti meso preliveno ovim sosom

Piletina sa ruzmarinom i pomorandžom

Potrebno:

1/2 pomorandže sa korom, 3 čena belog luka, 1 kašika lišća svežeg ruzmarina, 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike crnog vina, 1 kašika meda, 1 celo pile isečeno na 8 delova, so, biber, aleva paprika

Priprema:

Pomorandžu, ruzmarin, sirće, ulje, med, so , biber i alevu papriku pomešajte u blenderu, dok se pomorandža ne usitni na male komade. Piletinu začinite solju i biberom, pa onda svako parče umočite u napravljenu marinadu. Meso poređajte u plastičnu posudu, prelijte viškom marinade i ostavite da odstoji u frižideru 2-8 sati. Na tiganju ili na roštilju pržite meso dok ne dobije lepu braon boju. Služite toplo, sa krompirom i ukrašeno komadima pomorandže.

Rolat od mlevenog mesa

Potrebno:

500 g mlevene teletine, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber

Priprema:

Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru. Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Zavijte meso u rolnu i pecite u zagrejanoj rerni. Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite..

Pastirska pita

Potrebno:

200 g krompira, 400 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, kašika paradajz pirea, 100 ml paradajz soka, 50 g nastruganog kačkavalja, kašika maslaca, 40 ml mleka, biber, malo muskatnog oraha, so

Priprema:

Oljušteni krompir kuvajte u posoljenoj vodi, procedite i izgnječite. Dodajte mu mleko i maslac, pa posolite, pobiberite i umešajte nastrugani muskatni orah. Seckani crni luk i mleveno meso kratko propržite. Dodajte kocke šargarepe i još malo pržite. Umešajte paradajz pire i kratko dinstajte. Sipajte paradajz sok, posolite i pobiberite. Smesu od mesa preručite u podmazani okrugli kalup, odozgo rasporedite pire i pospite nastruganim kačkavaljem. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni