Najukusniji pečeni krompir

Recept uz koji će vam krompir uvek ispasti hrskav.

Svima nama se desilo da pečeni krompir upije previše masnoće, bude mekan ili da mu nedostaje hrskavi spoljašnji sloj. Uz ovaj recept, sa samo jednim dodatkom koji svi imate u kuhinji, to vise neće biti slučaj.

Potrebno:

  • 2 kašike mlevene paprike
  • 1 glavice crnog luka
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 0.5 kg krompira
  • 20 g maslaca
  • so, biber

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite na kriške. 

Isecite luk na kolutove širine do 5mm.

Krompir kuvajte oko 10 minuta, pa ostavite da se prohladi.

Dužina kuvanja je samo okvirna. Proveravajte koliko je krompir skuvan, uz pomoć čačkalice ili viljuške, središte krompira ne treba da bude potpuno mekano. Krompir ne sme da se raspada.

Kada se krompir dovoljno ohladio, prelijte ga obilno uljem.

Dodajte alevu papriku kako bi dobio lepu rumenu boju i čili (po želji, ako volite pikantnija jela).

Pobiberite i posolite po ukusu. Sve dobro promešajte rukama.

Rasporedite krompir u posudu za pečenje i dodajte luk i maslac.

Pecite krompir u prethodno zagrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta, zatim povećajte temperaturu na 250ºC i pecite još oko 10 minuta dok ne porumeni ili ukoliko imate šporet sa turbo rernom (ugređenim ventilatorom) uključite tu opciju i pecite do 5 minuta.

Burito sa govedinom

Iako potiče iz Meksika (preciznije iz Ciudad Juareza, grada sa severa Meksika) burito je poznat i prihvaćen svuda u svetu.

Prvi put možete da ga napravite da biste videli zašto je tako, već drugi put ćete ga spremati jer će vam postati jedno od omiljenih jela. Uobičajeno se burito filuje piletinom, svinjetinom ili, kao što je slučaj u ovom receptu, sa junetinom tj. govedinom.

Potrebno:

  • 8 kom tortilja

Nadev:

  • 100g paprike
  • 4 kašike ljute salse (možete i umešati malo paradajz pirea i ljute tucane paprike)
  • 30 g tvrdog sira
  • malo suncokretovog ulja
  • 80 g kukuruza šećerca
  • 50 g edamera
  • 400 g mlevene govedine / junetine
  • 1 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Očistite papriku od semenki i isecite je na kockice.

Sipajte ulje u pliću posudu i zagrejte ga.

Dodajte mleveno meso i kratko ga propržite.

Dodajte papriku i beli luk, pa sve pržite još desetak minuta.

Dolijte vodu i kuvajte oko 15 minuta.

Sipajte salsu, kukuruz šećerac, posolite i promešajte.

Narendajte oba sira u nadev.

Nadevanje tortilja

Na jedan kraj tortilje stavite otprilike 3 kašičice nadeva.

Rasporedite nadev tako da imate dovoljno za osam tortilja.

Čvrsto zavijte tortilju, a krajeve blago uvijte unutra.

Tortilje uzdužno pričvrstite čačkalicama.

Tortilje poređajte u pleh i pecite na 200°C 5 do 10 minuta.

Burito poslužite sa nekoliko listova salate ili uz dekoraciju po želji.