Pohovani oslić

Pohovani oslić - više recepata

Ribu bi trebalo da jedemo često, kako kažu nutricionisti i lekari. Posebno “belu ribu”, odnosno vrste riba koje su zdravije, te izuzetno pogoduju našem zdravlju.

Sam oslić bogat je zdravim masnim kiselinama koje povoljno utiču na naš nervni i kardiovaskularni sistem. Zbog toga se riba i preporučuje kao dobra hrana za čoveka, jer se u njoj nalaze potrebni nutritivni sastojci za zdrav razvoj organizma.

Osim zdravih masnih kiselina, oslić poseduje i proteine, koji igraju važnu ulogu u izgradnju jakog mišićnog sistema. Deca bi trebalo da jedu namirnice bogate proteinima, kako bi sebi obezbedili zdrav i pravilan razvoj.
Osim toga, u ribi, u ovom slučaju u osliću, nalaze se i pojedini minerali poput goždja i magnezijuma, kao i pojedini vitamini, poput vitamina grupe B.
Preporučljivo je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno, a koliko često je vi konzumirate? Možda spadate u onu grupu – od posta, do posta…

Ipak, oslića možete pripremiti i onda kada ne postite, te počastite sebe veoma ukusnim i zdravim obrokom.

Pomislićete, pohovano – možda i nije toliko zdravo. Ipak, postoji dosta načina da ispohujete oslića, a da izbegnete štetne masnoće, belo brašno i slične dodatke koji kvare nutritivnu vrednost samog oslića.

Pohovani oslić sa kukuruznim brašnom
Umesto belog brašna, iskoristite kukuruzno brašno. Odlična je zamena, jer, osim što je zdravije, oslić bude nekako fino hrskav, baš kako treba. Ova varijanta je posna, i ne koristim jaja, ali vi možete dodati ako pravite mrsnu verziju. Ono što takodje daje poseban šmek jesu začini, koji su nezaobilazni deo pohovanja ribe.. ako mene pitate!

Potrebni sastojci:

800 grama oslića
200 grama kukuruznog brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
So i biber po ukusu
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

 Možete iskoristiti filete oslića, ili parčad sa kostima, svejedno je, to je po vašem ukusu. Pripremite ribu tako što ćete je očistiti koliko je potrebno, i iseći na manja parčad.

Kukuruzno brašno pomešajte sa alevom paprikom, vegetom i malo soli. Biber je takodje poželjan, doprinosi lepom ukusu. Sve izmešajte da se suvi sastojci pomešaju.

Parčad oslića valjajte u tu mešavinu, pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana da fino porumene. Vadite potom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa redjajte na tanjir.

Pohovani oslić sa pivom
Odličan recept, preporučujem da isprobate prvom prilikom. Pivo osliću daje neku posebnu boju, a bogami i poseban ukus. Nisam ljubitelj piva ni najmanje, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada. Zapravo, njegov ukus se gubi i meša sa ostalim sastojcima, tako da postaje fantastičan!

Potrebni sastojci:

1 kilogram oslića
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
1 čaša integralnog brašna po izboru
1/2 flaše piva
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

U zavisnosti od toga da li ćete koristiti filete ili ne, oslića očistite i isecite na jednake parčiće. Zatim u odgovarajućoj posudi pomešajte začine, brašno i pivo, pa dobro promešajte da se sve fino sjedini. To je takozvani orli sos.

Sada ćete svako parče najpre valjati u malo brašna, zatim u orli sos, pa ponovo u brašno. Spuštajte potom u ulje i pržite sa svih strana da dobije finu zlatnu boju. Vadite na papirni ubrus, ili salvete, da se ocedi od viška ulja, pa složite na tanjir.

Savet +
Pomenula sam da možete izbeći prženje u dubokom ulju, i to tako što ćete pohovati oslić u rerni. Pohovani oslić iz rerne je jednako ukusan, mada ostaje pomalo suv. Ali, to je cena ako želite da izbegnete dodavanje masnoća. Pecite ga na pek papiru.

Ako ipak više volite da bude sočnije, onda umesto običnog ulja iskoristite maslinovo. Ili, neku drugu vrstu zdravijeg ulja – susamovo, bademovo…

Što se tiče začina, za pohovanje ribe obavezno koristim alevu papriku, kao i vegetu, oni su mi nekako favoriti. Mada sam ljubitelj začina, stavila bih sve odjednom. ?
Ipak, to ne ide tako, ali možete koristiti osim ova dva navedena i malo majčine dušice, origana, bosiljka, ruzmarina…ali, nemojte ih dodati sve zajedno, jer će preuzeti ukus i riba neće biti dominantna. Dakle, koristite mešavinu 2-4 začina.

Brašno je neophodno za pohovanje, ali ne morate da koristite obično belo ako ga izbevagate. Možete koristiti integralno pšeničn, kukuruzno koje sam već pomenula, a možete iskorisiti i ječmeno, speltino…

Ukoliko pravite mrsnu verziju, onda iskoristite jaja. Ne morate naravno, ali i možete ako volite. Onda ribu umačite u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno.
Kombinujte ukuse pa pronadjite onaj koji vama odgovara. Dva omiljena recepta sam izdvojila, te se nadam da će vam poslužiti. Možda samo kao ideja, a možda i vama postanu omiljeni.

Uvek sam za eksperimentisanje – iako deluje da nema mnogo mudrosti oko pohovanja ribe, ponekada samo pola kašičice začina može potpuno da promeni ukus..
Od začina možete dodati i beli luk, dobro izgnječen. On daje posebnu aromu, i tada riba zaista može fino da zasiti. Da ne pominjem koliko je beli luk zdrav, te eto načina da ga iskoristite u ishrani ako ga inače ne volite.

Da kažem par reči i za priloge uz ribu… Pošto važi kao zdrav obrok, nemojte ga kvariti lošim dodacima. Napravite zdrav pire od spanaća, graška ili krompira. Uz ribu jedite dosta salate napravljene od raznovrsnog povrća. Pijte jogurt. Probajte da jedete bez hleba, a ukoliko vam je potreban, birajte zdraviju verziju. Ne mora da bude integralni, ali neka onda taj mirisan hleb bude umešen od strane vas… Prijatno!

Izvor: receptopedija

Foto: Bojana Janjić/N1

Njoke s morskim plodovima

Ako ste ljubitelj kombinacije paste i morskih plodova, ovo je pravo jelo za vas!

Sastojci:

- 500g njoka skuvanih

- 600g morskih plodova (može i zamrznutih)

- 3-4 sardele (ili incuna)

- čen belog luka

- 3 supene kašike koncentrata paradajza

- 2 dl. belog vina

- malo seckanog peršuna

- malo soli i bibera

- malo maslinovog ulja

- 1/2 korice od limuna, rendana

Priprema

Na ulju popržiti morske plodove. Ubacite isitnjen beli luk, dodajte paradajz, vino i još malo vode. Zatim ubacite i inćun, dodajte bibera i sasvim malo soli ako treba.

Ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred sam kraj ubacite rendani limun i peršun

Skuvane njoke prelijte sa ovim umakom, a pred samo služenje možete posuti sa malo parmezana.

Izvor: N1

Brz i ukusan ručak: Đuveč sa oslićem (VIDEO)

Sastojci

1 glavica crnog luka

1 paprika

2 šargarepe

1 celer

1 paštnak

šoljica graška

šoljica boranije

1 šoljica pirinča

maslinovo ulje

suvi biljni začin

so

majčina dušica, ruzmarin, bosiljak

2 čena belog luka

600 g oslića

2 kašike brašna i prezli

1 kafena kašičica mlevene paprike

peršunov list

Priprema

1. U činiju naseckati peršunov list, dodati izdrobljen beli luk, malo ruzmarina, bosiljka i majčine dušice, zatim suvog začina i soli i maslinovog ulja.

2. Sa tim dobro istrljati ribu i ostaviti da malo odstoji taman dok se spremi povrće.

3. Na ulju propržiti seckanu glavicu luka i papriku, dodati seckano svo povrće pa kad se malo izdinsta dodati opran pirinač naliti vodom, smanjiti i na tihoj vatri kuvati da se skuva i voda uvri.

4. U tanjir izmešati brašno kukuruzno brašno i malo mlevene paprike. Svako parče ribe uvaljati u brašno pa ga staviti u povrće kome je tečnost uvrela.

5. Staviti u rernu na 200 stepeni peći oko 30 min. da se riba ispeče i porumeni.

{vembed Y=ynDbZggKl-I}

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Kuglice sa tunjevinom

Sastojci

225 g svežeg kravljeg sira

1/2 šolje tunjevine iz konzerve

50 g majoneza

malo bosiljka i ruzmarina

biber

100 g prženih badema, lešnika ili susama

Priprema

1. U oceđenu tunjevinu stavite usitnjeni kravlji sir i sve dobro promešajte.

2. Ovoj smesi dodajte majonez, začine i biber po želji i sve dobro sjedinite dok ne dobijete gustu masu, od koje ćete oblikovati 24 kuglice.

3. Uvaljajte ih u propržen susam (ili propržene seckane bademe i lešnike) i pre služenja držite ih sat vremena u frižideru da se stegnu.

Izvor: Kurir

POSNA RIBA: Brancin u povrću

Sastojci

4 manja brancina,

prstohvat soli,

2 kašičice suvog začina,

4 kašike limunovog soka,

4 kašike maslinovog ulja.

Za prilog:

200 g kuvanog kukuruza,

200 g kuvanog brokolija,

100 g kuvane šargarepe,

pečurke,

malo soli,

kašika maslinovog ulja.

Priprema

Ribu očistite, operite i dobro prosušite papirnim ubrusom.

Spolja je posolite, a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom.

Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče.

Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem.

Pecite je sa svake strane 5-10 minuta.

Kuvano povrće malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.

Izvor: Posnajela.rs

Šnicle od oslića

Sastojci

1 kg oslića
2 čena belog luka
glavica crvenog luka
kriška hleba
jaje

Priprema

Oslić prokuvajte u slanoj vodi i ostavite da se ohladi, potom odvojte od kostiju i stavite u posudu sa hlebom natopljenim s malo vode.

Luk, i crveni i beli, naseckajte sitno, dodajte jaje, posolite i pobiberite po ukusu i sve pomešajte. Rukama pravite šnicle i pržite ih na zagrejanom ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Pečene lignje sa krompirom

POTREBNO JE:

800 g lignji,
500 g krompira,
1 luk,
2-3 čena belog luka,
50 ml maslinovog ulja,
100 ml belog vina,
100 g maslina,
1 kašičica ruzmarina,
1 kašičica suvog začina.

PRIPREMA:

Lignje očistite, operite i prosušite papirnim ubrusom. Krompir ogulite, a luk narežite na četvrtine. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite krompir, lignje, luk, sitno iseckani beli luk i ruzmarin pa sve pospite suvim začinom. Dodajte ulje, masline, sve dobro promešajte i stavite u odgovarajući pleh. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju, dodajte vino i pecite još pet minuta. Poslužite sa salatom po želji.

Izvor: Super recepti

Zapečena testenina sa tunjevinom

Sastojci

1 pakovanja makarona
2 konzerve tunjevine
1 manja glavica luka
150 g rendanog kačkavalja
čaša paradajz soka
malo ulja
so, biber

Priprema

1. Uključite rernu na 200C.

2. Skuvajte makorone u slanoj vodi.

3. U činiju umešajte tunjevinu, iseckan luk, paradajz sok, malo soli i bibera. Umešajte makarone kad budu gotove.

4. Pouljite tepsiju i izručite mešavinu.

5. Pospite kaškavaljem i pecite oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Lignje
Foto: Super žena

Lignje

Sastojci:

500 gr očišćenih lignji,
po potrebi brašna,
malo hlebnih mrvica,
100 gr ulja,
po ukusu soli,
preliv od 3 čena belog luka i veza peršuna
sok od 1/2 limuna.

Priprema:

Lignje iseći na kolutiće oko 2 cm širine u posudu staviti dosta brašna i malo hlebnih mrvica lignje bogato uvaljati u brašno.

U pliću posudu (tepsiju) staviti ulje.Zagrejati ga na vrelo ulje staviti lignje i protresti da se lepo rasporede. Rernu u međuvremenu zagrejati na maksimum- 250 C.

Ubaciti tepsiju u rernu i peći lignje da porumene. U toku pečenja jednom prevrnuti.

Pečenje traje oko 20 min. Kada su gotove, ocediti višak ulja i posoliti. Preliv pripremljen od seckanog belog luka, peršuna i limunovog soka preliti preko vrelih lignji. Ukrasiti kolutovima limuna.

Posluživanje- uz lignje servirati bareni krompir preliven maslinovim uljem i posuti začinskim travama.

Izvor: Super žena

Foto: Profimedia

Oslić sa krompir salatom

Barem jednom nedeljno na vašem jelovniku treba da se nađe riba. Izbor je veliki, a evo predloga za najčešće korišćenu morsku ribu kod nas - oslić.

POTREBNO JE

600 g oslića,
100 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
300 ml ulja,
2 čena belog luka,
200 ml maslinovog ulja,
1 veza peršuna

ZA SALATU

400 g krompira,
160 g crnog luka,
sirće, so, biber, peršun

PRIPREMA

Isecite ribu na komade, pa svaki posolite, pobiberite i uvaljajte u smesu od kukuruznog i pšeničnog brašna. Pržite na vrelom ulju sa obe strane. Kada je riba gotova, izvadite je na salvetu da se ocedi višak masnoće. Svaki komad prelijte smesom od rendanog belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Skuvajte krompir i isecite ga na kolutove, dodajte crveni luk isečen na rebarca i dolijte sirće, so, biber i maslinovo ulje. Salatu služite uz ribu.

Izvor: Blic žena

Punjena riba

SASTOJCI:

- 4 očišćene skuše

- 2 kašičice senfa

- 4 čena belog luka

- ½ limuna

- 2 dl belog vina

- 1 veza peršuna

- 1 kašičica suvog ruzmarina

- 3 kašike maslinovog ulja

- So

- Biber

 PRIPREMA:

Ukoliko je potrebno, očistite ribu, operite, pa poređajte u pleh u kome ćete je peći.Posolite, pobiberite, i  premažite maslinovim uljem. za to vreme napravite fil.U činijici umešati senf, peršun, ruzmarin, maslinovo ulje, isitnjen beli luk,začin, biber i sok od 1/2 limuna. Puniti skuše ovom smesom.Možete zatvoriti čačkalicama. Pomešati belo vino i drugu polovinu limuna, pa preliti skuše. Preko staviti foliju.Rernu zagrejati na 200 C. Skuše peći 15-tak minuta, dok ne omeksaju.Skinuti foliju pa peći još 15-20 minuta, dok ne porumene.Povremeno prelitivati sokom u kome se peku.

Izvor: Super recepti

Šnicle od oslića

Sastojci

1 kg oslića

2 čena belog luka

glavica crvenog luka

kriška hleba

jaje

Priprema

Oslić prokuvajte u slanoj vodi i ostavite da se ohladi, potom odvojte od kostiju i stavite u posudu sa hlebom natopljenim s malo vode. Luk, i crveni i beli, naseckajte sitno, dodajte jaje, posolite i pobiberite po ukusu i sve pomešajte. Rukama pravite šnicle i pržite ih na zagrejanom ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Rolat od krompira i ribe

POTREBNO JE:

1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, 1 kašičica margarina, so, biber, 2 čena belog luka.

PRIPREMA:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Izvor: Super recepti

Ruska salata sa ribom

POTREBNO JE:

500 g fileta ribe, 500 g zamrznutog mešanog povrća za rusku salatu, 5 kiselih krastavčića, 1/2 l vode, 1 kašika mešavine suvih začina, 3 kašike skrobnog brašna, 1 dl ulja, sok od 1/2 limuna, 2 kašičice senfa.

PRIPREMA:

Ribu skuvajte, očistite od kostiju i usitnite. Povrće skuvajte i prohladite. Krastavčiće sitno iseckajte, pa sjedinite sa ribom i povrćem. Posolite po želji. Stavite vodu sa začinom da proključa, dodajte skrobno brašno, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Sklonite sa vatre i mutite uz postepeno dodavanje ulja. Dodajte sok od limuna i senf i sve dobro sjedinite. Prelijte povrće i sve dobro izmešajte. Riblju rusku salatu držite u frižideru do služenja.

Izvor: SUper recepti

Orada u bistroj supi

Sastojci

200 g fileta orade sa kožom

120 g barenog brokolija

10 g seckane šargarepe

6 dl daši (bonito) bujona (daši bujon najčešće se prodaje u praškastom stanju ili u kockama)

0,5 dl soja sosa

2 g soli

Sake rakija

Suiđi supa (prokuvati 6 dl daši bujona, 3 gr soli i 10 cl soja sosa)

Priprema

1. Pripremiti daši bujon i suiđi supu.

2. Iseći oradu na filete (ne skidati kožu).

3. Tanko iseći šargarepu.

4. Usoliti filete orade i ostaviti ih da stoje 30 minuta.

5. Nakon toga ih dobro isprati vodom i obrisati papirom.

6. Peći ih na grilu dok koža ne dobije braon boju.

7. Sipati malo sakea na svaki filet i potom ih kuvati na pari 10 minuta.

8. Skuvati šargarepu i brokoli sa suiđi supom.

9. Zagrejati bujon, dodati soli i kuvati ga do ključanja.

10. U bujon dodati soja sos i skloniti sa vatre.

11. Ubaciti filete i brokoli u posudu.

12. Doliti supu i izrendanu limunovu koru.

Ovaj recept je pripremio jedan od najpoznatijih kuvara Japana, Cučija Naofumi tokom boravka u Beogradu.

Izvor: Stvar ukusa

Pastrmka na mlinarski način

Sastojci

1 kg manjih krompira 

so

4 pripremljene pastrmke (po 300 g) 

kašika vinskog sirćeta 

biber 

3 kašike ulja

4 kašike brašna 

6 kašika  maslaca 

125 g badema 

2 limuna 

sitno seckan peršun

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i skuvati u posoljenoj vodi.

2. Pastrmke oprati i obrisati krpom. Sirće pomešati sa solju, biberom i kašikom ulja, pa ribu premazati dresingom i uvaljati je u brašno.

3. U 2 velika tiganja zagrejati po kašiku ulja i maslac. U tiganjima pržiti pastrmke sa svake strane po 5 minuta, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.

4. Očistiti tiganj, na njemu zagrejati 4 kašike maslaca i propržiti bademe. Iscediti sok od limuna. Sokom preliti pastrmke i posuti bademima. Ocediti krompir i posuti ga peršunom.

Izvor: Stvar ukusa

Skuša sa povrćem u sopstvenom soku

POTREBNO JE:

600 g skuše, 3 krompira, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, 200 g graška, beli luk, peršun, 1 limun, ulje, mešavina suvog začina, biber.

PRIPREMA:

Skušu očistite, odstranite glavu i krljušti, posolite je i napunite nadevom od sitno iseckanog peršuna pomešanog sa limunovim sokom i sitno iseckanim belim lukom, pa ostavite da odstoji pet minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga na kockice srednje veličine, očistite šargarepu i isecite luk. Sve sjedinite, dodajte grašak i sipajte malo ulja, dodajte začin i promešajte. Potom napravite vrećicu od aluminijumske folije, sipajte smesu, na vrh toga stavite ribu po dužini i zatvorite foliju. Tako dobijenu vrećicu stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, a potom smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Kada je gotovo, izvadite foliju na jedan tanjir za serviranje, rasecite je odozdo i sačekajte da sav sadržaj izađe u posudu.

Izvor: Super recepti

Punjene lignje

POTREBNO JE:

2 veće lignje, 3-4 čena belog luka, peršun, so, biber, maslinovo ulje, 2 kašike prezli, 2 dl belog vina.

PRIPREMA:

Lignje očistite i operite. Krila i krakove narežite na rezance i stavite da se prže u tiganju na malo maslinovog ulja. Beli luk i peršun naseckajte, kao i krakove i krila lignji kada se isprže. Bitno je da lignje ne pržite dugo, jer će postati žilave, već čim lagano počnu da hvataju boju sklonite ih s vatre. Izmešajte seckane lignje sa začinima, prezlama i uljem u kojem su se pržili krakovi i krila. Tim nadevom napunite lignje, vrh zatvorite čačkalicom, pa ih stavite da se peku na roštilju ili u rerni, zalivajući ih belim vinom. Poslužite uz kuvanu blitvu i krompir ili salatu po želji.

Izvor: Super recepti

Skuša u marinadi od ananasa

POTREBNO JE:

4 manje skuše, 150 g kompota od ananasa, 2 ljute papričice, 1 kašika senfa, 1 kašika kečapa, biber, limun, mešavina suvog začina, 3 čena belog luka.

PRIPREMA:

Kompot od ananasa pomešajte sa propasiranim crnim lukom, sitno seckanom papričicom, kečapom i senfom. Ribu pospite začinom, stavite u marinadu i ostavite da odstoji 24 sata. Ispržite ribu zajedno sa marinadom.

Izvor: Super recepti

Losos sa salatom od boranije

POTREBNO: 

2 kašike Balsamiko sirćeta, 2 kašike sitno seckanog vlašca, 1/4 šolje i 1 kašika maslinovog ulja, so, crni biber, 4 fileta lososa (svaki oko 180 g), 250 g zelene boranije, 200 g čeri paradajza, 100 g crnih maslina

PRIPREMA: 

U manjoj posudi, pomešajte sirće, vlašac i 1/4 šolje maslinovog ulja, a zatim po ukusu ovu mešavinu začinite solju i biberom. Obe strane fileta začinite solju i biberom. Veliki tiganj zagrejte na temperaturi srednje jačine, pa odajte preostalu kašiku maslinovog ulja i na tome pržile filete. Ovo meso se jako brzo priprema, pa je dovoljno da ga propržite sa svake strane po svega 3 minuta. Zatim ribu izvadite iz tiganja i stavite na tanjir. U mežuvremenu zagrejte šerpu sa slanom vodom, i u njoj prokuvajte boraniju oko 5 minuta )treba da zadrži lepu zelenu boju). Kada je sve gotovo, paradajz iseckajte na polovine ili četvrtite. Poraniju podelite na četiri tanjira, na svaki stavite i paradajz i masline, i dodajte do jedan file ribe na svaki tanjir. Na kraju sve prelijte sa pripremljenom mešavinom sirćeta i ulja.

Izvor: Blic žena