Riba na kiselo-slatki način

Potrebno:

jaje, fileti ribe, ulje za pečenje, crveni luk, listići đumbira, beli luk, 5 kašičica šećera, 5 kašika sirćeta, 3 kašike soja sosa, kašika vina, prstohvat soli, bibera i glutamata, skrob

Priprema:

Jaje umutite i dodajte mu brašno, dodajući onoliko vode koliko je potrebno da dobijete gusto testo.

 Ribu narežite na komadiće dugačke 5-6 cm, uronite ih u testo i pržite u voku (ili u posudi) na puno vrelog ulja. Čim meso požuti, izvadite ga i stavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Odstranite ulje iz voka.

Očistite luk, narežite ga na trake i propržite u voku na 2-3 kašike svežeg ulja zajedno s listićima đumbira i usitnjenim belim lukom.

Dodajte 5 kašika šećera, 5 kašika sirćeta, 3 kašike soja sosa i kašiku vina, kao i prstohvat soli, bibera i glutamata. Pržite još 2-3 minuta, pa luku dodajte skrob koji ste razredili sa malo vode.

Ribu služite zajedno s kiselo-slatkim sosom na tanjiru za posluživanje koji ste ukrasili listovima peršuna.

 

Vreme pripreme: 60 minuta

Orada iz rerne

Potrebno:

2 orade, 200 ml belog vina, 1 manja glavica belog luka, 150 ml maslinovog ulja, so, biber, vegeta, grančica ruzmarina, 500 g blitve, 400 g krompira, 2 čena belog luka

Priprema:

Beli luk očistimo i isitnimo, te ga potopimo u belo vino i pustimo da odstoji oko dva sata kako bi vino upilo beli luk. U drugoj posudici pomešamo ulje, biber i vegetu. Ribu očistimo, operemo i papirnatim ubrusom prosušimo, uzdužno presečemo, posolimo i namažemo pripremljenim uljem uz pomoć grančice ruzmarina. Ostatak ovog ulja pomešamo s prethodno pripremljenim vinom i belim lukom. Ribu stavimo u pouljenu vatrostalnu posudu i pečemo poklopljenu na 200 stepeni oko 50 minuta. Dok se peče, ribu premazivati vinom koje smo pomešali sa uljem i belim lukom. Sa druge strane očistimo i operemo blitvu i krompir. Krompir naseckati na kockice i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 15 minuta, a onda dodamo u vodu blitvu, dva čena belog luka, malo maslinovog ulja i sve kuvati još 5-7 minuta. Procediti i služiti uz ribu.

Oslić u belom vinu

Potrebno:

1 kg filea oslića, 2 šargarepe, malo celera, glavica luka, paškanat, malo bibera.

Za sos: čaša belog vina, čaša vode, brašno, ulje, biber, seckani peršun, so

Priprema:

Šargarepu, luk, celer i paškanat iseći na krugove. U veću pravougaonu činiju koju ste malo podmazali uljem staviti red fileta oslića, preko staviti svu količinu sečenog povrća, zrna bibera, posoliti i po želji pobiberiti i završiti drugim redom fileta oslića. Staviti u rernu da se peče. Pripremite sos. Na laganoj vatri zagrejati 2 kašike ulja, dodati 2 kašike brašna, malo soli i bibera. Mešati par minuta da se dobije masa svetle boje. Na masu odjednom sipati čašu vina i čašu vode. Kratko prokuvati uz mešanje. Ovim sosom preliti ribu i u toploj rerni kratko zapeći. Posuti sitno sečenim peršunovim listom.

Brancin sa povrćem

Potrebno:

4 manja brancina, prstohvat soli, 2 kašičice suvog začina, 4 kašike limunovog soka, 4 kašike maslinovog ulja.

Za prilog: 200 g kuvanog kukuruza, 200 g kuvanog brokolija, 100 g kuvane šargarepe, pečurke, malo soli, kašika maslinovog ulja

Priprema:

Ribu očistite, operite i dobro prosušite papirnim ubrusom. Spolja je posolite, a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom. Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče. Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem. Pecite je sa svake strane 5-10 minuta. Kuvano povrće malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.

Punjene lignje na mediteranski način

Potrebno:

1 kg srednjih lignji, 2 čena belog luka, 50 ml belog vina, 500 g paradajza iz konzerve, 1 kg krompira, maslinovo ulje, malo vegete.

Za nadev: 3 kašike prezli, 2 čena belog luka, 1 kašika peršuna, 3-4 kašike maslinovog ulja, odvojeni kraci od lignji, malo soli, bibera i vegete

Priprema:

Očistiti lignje i odstraniti krake. Krake staviti sa strane, a lignje staviti u malo maslinovog ulja u koje smo dadali dva sitno naseckana čena belog luka, i ostavimo da se marinira najmanje pola sata. Za to vreme sitno naseckati krake, pomešati ih sa prezlama, sitno naseckanim belim lukom, peršunom, maslinovim uljem, solju, biberom i vegetom. Tom smesom napuniti lignje. Tepsiju namastiti maslinovim uljem i sipati u nju paradajz iz konzerve. Krompir oljuštiti i iseći, staviti u tepsiju i posuti vegetom. Staviti sve da se peče u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Kada je krompir napola gotov, dodati lignje, preliti vinom i sve zajedno peći još oko pola sata.

Pečene lignje sa krompirom

Potrebno:

800 g lignji, 500 g krompira, 1 luk, 2-3 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, 100 g maslina, 1 kašičica ruzmarina, 1 kašičica suvog začina.

 Priprema:

Lignje očistite, operite i prosušite papirnim ubrusom. Krompir ogulite, a luk narežite na četvrtine. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite krompir, lignje, luk, sitno iseckani beli luk i ruzmarin pa sve pospite suvim začinom. Dodajte ulje, masline, sve dobro promešajte i stavite u odgovarajući pleh. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju, dodajte vino i pecite još pet minuta. Poslužite sa salatom po želji.

Izvor: Super recepti

Rižoto od morskih plodova

Potrebno:

  • 40 ml maslinovog ulja
  • 20 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 paket zamrznutih morskih plodova
  • 1 paket zamrznutih gambera
  • 200 g paradjaza iz konzerve
  • 150 g pirinča arborio
  • 75 ml belog vina
  • oko 500 ml povrtnog ili ribljeg bujona
  • po ukusu so, biber
  • seckani peršun za posipanje

Priprema:

Na ugrejanom maslinovu ulju i maslacu prepržiti naseckani luk, dodati naseckani beli luk i još malo mešajući dinstati. 

U poseban lonac staviti pirinač u kipuću slanu  vodu jedno 5 minuta kako bi se delimično skuvala.

U trećem lončiću ugrejati bujon da bude vruć za podlivanje pirinča (ako nemate domaći bujon super je i onaj iz (bio) povrtne kocke).

Luku dodati odmrznute i oceđene morske plodove (pojačane ekstra porcijom gambera, a i ne mora) i dinstati dok plodovi ne pobele i tečnost ne ispari.

Dodajte seckani paradajz s malo njegovog soka.

Pirinač procedite i dodajte u morske plodove.

Zatim u rižoto dodajte vino, a kada ono malo ispari, postupno krenite s dolivanjem vrućeg bujona – kako pirinač upija bujon, tako vi podlivajte.

Kad je pirinač skuvan kako treba (jedno 10-tak min), rižoto  posolite i pobiberite prema ukusu i na kraju umešajte naseckani peršun.

Losos sa krompir salatom

Potrebno:

Polovina lososa, ulje, beli luk, peršun list, 1 limun, 1,5 kg krompira, 6 glavica crnog luka, 2 dl ulja, 100 g maslina, so, biber, ulje i sirće

Priprema:

Losos posolite, pobiberite i namažite maslinovim uljem. Stavite papir za pečenje, namažite ga uljem i položite losos na stranu sa kožom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada je pečen premažite ga marinadom od belog luka, maslinovog ulja i limuna. Krompir u kori dobro operite. Birajte da budu slične veličine da se ravnomerno skuvaju. Obaren krompir malo prohladite. U činiju stavite iseckan crni luk na rebarca, malo posolite, pobiberite, dodajte ulje i sirće. Sve dobro izmešajte. Topao krompir oljuštite i isecite na kolutove. Pažljivo promešajte. Na činiju za služenje rasporedite krompir salatu, složite isečen losos, pospite seckanim peršunovim listom i maslinama ili drugim povrćem po želji.

Hobotnica ispod peke

Hobotnica ispod peke

Ovo jelo je idealno za posnu trpezu i spada među izuzetno lepa i ukusna posna jela.

Ovaj morski specijalitet verovatno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Hobotnica ispod sača ili peke, ustvari može biti napravljena na isti način i u rerni. Ovo jelo je sito i ukusno, tako da i zakletim ljubiteljima mesa neće dati nikakvog prostora za izgovor. 

Potrebno:

  • 2,5 kg hobotnica
  • 1,5 kg krompira
  • 3 šargarepe (na komade)
  • 1 velika glavica luka
  • 1 dcl belog vina
  • so, biber

Priprema:

Prethodno zamrznutu hobotnicu po potrebi očistiti i obavezno oprati. Nauljiti lim za pečenje, posložiti krompire, hobotnicu, šargarepu na komade, luk rezrezanu na koliko delova i sve podliti sa belim vinom.

Peku prekriti žarom i peći cca 30min, a zatim pogledati stanje i probati močing koji je hobotnica pustila te posoliti i pobiberiti po želji i nastaviti peći još cca 15 minuta.