Pastrmka sa tikvicama i šargarepom

Sastojci

4 pastrmke (po 200 g)
4 kašike limunovog soka
150 g biljnog margarina
250 g pirinča
450 g tikvica
400 g šargarepe
120 ml belog vina
kari
biber
so

Priprema

1. Očišćene pastrmke isperite vodom, osušite. Poprskajte ih limunovim sokom, posolite i pobi-berite. U manjoj posudi rastopite 50 g margarina i masom premažite ribe spolja i iznutra.

2. Pirinač kuvajte oko 20 minuta u 500 ml posoljene vode.

3. Zagrejte gril u rerni. Rešetku obložite alufolijom, stavite ribu i sa svake strane ih pecite po dese¬tak minuta.

4. Povrće dobro operite, očistite, a zatim isecite na tanke štapiće. Sve prodinstajte na 50 g margarina. Nalijte vinom i poklopljeno kuvajte desetak minuta. Začinite solju, biberom i karijem po ukusu.

5. Pastrmke, pirinač i povrće sipajte u tanjire. Preostali margarin izrendajte preko ribe. Sve ukrasite peršunom i limunom.

Izvor: Stvar ukusa

Šnicle šarana na pirinču

Sastojci

6 većih šnicli šarana

so

4 kašike ulja

3 glavice crnog luka

2 crvene paprike

2 kašike peršunovog lista

biber

250 g pirinča

0.75 l supe

Priprema

1. Šnicle šarana posoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata.

2. U međuvremenu na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Dodati iseckanu papriku, peršunov list i biber, pa dinstati da luk malo požuti.

3. Zatim dodati pirinač, dobro promešati i preručiti u pleh. Preko pirinča složiti komade ribe, naliti supom i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni peći oko 45 minuta.

Izvor: kuvajsam.com

Pohovana riba u smesi od piva

Sastojci

1 manja flaša piva
2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
500 g fileta morske ribe
so i biber
brašno za umakanje
ulje za prženje

Priprema

1. U činiju sipajte pivo, 2 šolje brašna, prašak za pecivo. Začinite solju i biberom.

2. Uvaljajte ribu u preostalo brašno i otresite višak. Umačite komade ribe u pripremljenu smesu od piva, ali je ostavite u smesi 10-ak minuta pre nego što je izvadite.

3. Pržite u zagrejanom dubokom ulju dok ne dobije zlatnu boju, oko 5-7 minuta.

4. Ocedite na ubrusima i poslužite odmah uz kriške limuna, tartar sos i povrće po želji.

Izvor: opanak

Ručak za celu porodicu: Pijani šaran

Tradicionalno jelo dunavskih alasa. Idealno za veća okupljanja jer se lako pravi,  i veći deo posla za vas obavi rerna. Modernija verzija podrazumeva gotovo u 100% slučajeva da šaran peče na pirinču, ali u izvornoj verziji bio je "klot šaran".

Savet: Uvek je bolje kupiti malo većeg šarana: ima zrelije i ukusnije meso i manje sitnih kostiju. AKo ga pečete na pirinču, njegova mast će lepo i zamastiti pirinač.

Sastojci

2 kg šarana (ili više, zavisi od broja gostiju)
ulje
biber mleveni
so
4 čena belog luka
peršunov list
100 ml beloga vina

Priprema

1. Šarana iseći na filete, dobro posoliti i pobiberiti.

2. U činiju sipati pola male šoljice ulja, izdrobljen beli luk i seckan peršunov list. Sipati na ribu i dobro utrljati.

3. U dublju šerpu staviti papir za pečenje, sipati malo ulja i poređati ribu, staviti da se peče u rernu na 200 stepeni.

4. Kad riba bude na pola pečena izvaditi i preliti belim vinom, vratiti u rernu da lepo porumeni. Uz ribu služiti i krompir salatu.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe
Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe

Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe

Za one koji nisu baš ljubitelji masng svinjkog mesa od kog se uobičajeno prave pihtije, donosimo vam recept kako da napravite pihtije od ribe. Pihtije se prave od šarana jer on spada u masnu rečnu ribu. Jelo je idealno i za posnu kuhinju.

Sastojci

1kg glava i repova od šarana
1 kuvana šargarepa
limun ili sirće
so

Priprema

1. Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom.

2. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine.

3. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

Izvor: Srbiju volimo

Foto: Novosti
Hrskavi smuđ sa pečurkama

Hrskavi smuđ sa pečurkama

Ljubiteljima ribe preporučujemo ovaj specijalitet za koji su potrebni fileti smuđa, pečurke po ukusu, crni luk, paradajz, belo vino, riblji bujon, maslinovo ulje, kisela pavlaka, limun, peršun...

Za 4 osobe potrebno je:

4 fileta smuđa (svaki od 150 g), 150 g raznih pečuraka po ukusu, 2 glavice crnog luka, 100 g paradajza, 125 ml suvog belog vina, kašičica paradajz sosa, 200 ml ribljeg bujona, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g kisele pavlake, limun, kriška integralnog tosta, peršun, majčina dušica, so i biber.

Priprema:

1 Pečurke očistite, očetkajte i sitno izrežite. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i prodinstajte glavicu seckanog luka. Sipajte pečurke i dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Umešajte peršun, so i biber, sklonite s ringle i ohladite.

2 Paradajz kratko blanširajte u kipućoj vodi, oljuštite, izvadite semenke i isecite na kockice. U drugom tiganju zagrejte pola kašike ulja, prodinstajte ostatak luka, dodajte kockice i sos od paradajza, majčinu dušicu i promešajte.

3 Sipajte belo vino i na jakoj vatri kuvajte 10 minuta. Kad se smesa prepolovi, nalijte bujon i kuvajte još 10 minuta. Umešajte pavlaku, smanjite temperaturu, ostavite da sos prokuva, sipajte sok od pola limuna, posolite i pobiberite.

4 Tost izblendirajte i sjedinite s pečurkama. Filete operite, osušite i prelijte ostatkom limunovog soka. Jednu stranu nafilujte pečurkama, lagano pritisnite i pecite na zagrejanom ulju. Servirajte sa pirinčem i sosom od paradajza.

Izvor: Večernje novosti

Pečeni smuđ na krompiru

Pečeni smuđ na krompiru

Smuđ važi za najkvalitetniju rečnu ribu, a spremljen na ovaj način će biti i centralna figura vaše trpeze.  Sprema se lako, brzo je gotovo, a ukus će vas oduševiti.

Potrebno:

4 smuđa
1 kg krompira
1 dl pavlake
1 manja glavica belog luka


3-4 kašičice peršunovog lista
limunov sok
mešavina začina i biber po ukusu
1 dl ulja
50 g putera
so

Priprema:

1. Ribu dobro očistiti, preliti je mešavinom ulja i limunovog soka, usoliti i utrljati sitno seckan beli luk.

2. Posuti je biberom i peršunovim listom, te ostaviti da odstoji 1-2 sata.

3. Krompir očistiti, iseći na kolutiće i pore đati u pleh. Preliti sa malo ulja, posuti mešavinom začina i peršunom. Peći u rerni na 250 °C.

4. Kada je krompir dopola pečen, preko njega poređati usoljenu ribu, te ponovo vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

5. U međuvremenu pomešati puter sa kiselom pavlakom i limunovim sokom, pa preliti ribu i vratiti je da se još malo zapeče.

Izvor: Pošalji recept

Pohovane šnicle šarana

Potrebni sastojci:

1 šaran do 2 kg,
kukuruzno brašno za paniranje,
prezle,
3 jaja,
suvi začin,
2 dl ulja za prženje,
1 dl ulja za preliv,
3 čena belog luka,
peršunovo lišće i
so

Priprema:

Očistiti šarana, odseći glavu i rep. Iseći ribu na komade debljine do 2 cm.

Svako parče posuti suvim začinom, uvaljati u brašno, provući kroz umućena jaja i na kraju uvaljati u prezle.

Peći u tiganju na vrelom ulju sa obe strane da dobije lepu zlatnu boju. Izvaditi na salvetu da upije suvišnu masnoću.

Posebno napraviti preliv od ulja, izgnječenog bijelog luka, sitno seckanog peršunovog lišća i soli. Preliv samo malo prokrčkati.

Pečenu ribu preliti prelivom i služiti uz kukuruz šećerac i krompir salatu.

Pre ovog obroka poslužiti supu od povrća.

Šaran na pirinču

Sastojci

6 većih šnicli šarana
4 kašike ulja
3 glavice crnog luka
2 crvene paprike
2 kašike peršunovog lista
so, biber
250 g pirinča
0.75 l supe

Priprema

Šnicle šarana posoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata.

U međuvremenu na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Dodati iseckanu papriku, peršunov list i biber, pa dinstati da luk malo požuti.

Zatim dodati pirinač, dobro promešati i preručiti u pleh.

Preko pirinča složiti komade ribe, naliti supom i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni peći oko 45 minuta.

Šaran sa suvim šljivama

Sastojci

1 kg očišćenog šarana

10 glavica crnog luka

aleva paprika

mleveni biber

pola vezice lista peršuna

malo celera

250 g suvih šljiva

1 kašičica brašna

malo sirćetaulje

Priprema

Očišćenog šarana naseći sa obe strane, pa posoliti. Crni luk, isečen na rebarca staviti u šerpu, u dobro zagrejano ulje. Kada luk postane staklast dodati alevu papriku, biber i list peršuna kao i malo očišćenog, isečanog celera.

Oprati suve šljive, pa ih pomešati sa lukom. Luk sa šljivama izručiti u tepsiju, đuvečaru, pa preko šljiva staviti šarana. Naliti vodom da luk ogrezne, sipati još malo ulja i staviti ribu u rernu da se peče.

Kada je riba skoro pečena, razmutiti jednu kašičicu brašna sa alevom paprikom i ulje, dodati još malo sirćeta, pa tom mešavinom preliti ribu. Staviti šarana opet u rernu i peći još malo. Kada je riba pečena, izneti je na sto.

Umesto šljiva za ovo jelo se može upotrebiti suvo grožđe.

Riblja čorba

SASTOJCI:

- 2 očišćene skuše

- 1 šolja rendane šargarepe

- ½ šolje rendanog krompira

- 1 glavica crnog luka

- 3 čena belog luka

- 1 šolje karfiola

- ½ praziluka

- ½ šolje kukuruza šećerca

- Maslac

- 2 lista lovora

- Biber

- So

- Začinska paprika

PRIPREMA:

Skušu iseći i kratko popariti, pa skloniti da se prohladi. Prodinstati crni luk i praziluk iseckan na sitno

na otopljenom maslacu, a potom mu dodati i beli luk. Ostaviti da se dinsta par minuta, dok luk ne

postane staklast. Dodati šargarepu, krompir, skušu,i karfiol i sve naliti vodom. Poklopiti sud i ostaviti

da se kuva na srednjoj temperaturi sve dok povrće omekša. Dodati kukuruz šećerac nakon 15 minuta.

Nakon što povrće sasvim omekša isključiti ringlu, a kad se malo prohladi, začiniti po želji i ukusu.

Izvor: Super recepti

Riblji bećarac

Sastojci

1 kg iseckane ribe 

3 glavice crnog luka

300 g iseckane paprika

300 g kuvanog paradajza

malo ulja

so, biber

Priprema

Ribu stavite u pleh, posolite, prelijte uljem i pecite na 200-220 stepeni.

Kad je polupečena, dodajte iseckano povrće, prelijte kuvanim paradajzom, posolite i pobiberite, i vratite u rernu da se zapeče. Služite vruće.

Izvor: Stvar ukusa

Pastrmka sa tikvicama i šargarepom

Sastojci

4 pastrmke (po 200 g)

4 kašike limunovog soka

150 g biljnog margarina 

250 g pirinča 

450 g tikvica 

400 g šargarepe

120 ml belog vina

kari 

biber 

so

Priprema

1. Očišćene pastrmke isperite vodom, osušite. Poprskajte ih limunovim sokom, posolite i pobi-berite. U manjoj posudi rastopite 50 g margarina i masom premažite ribe spolja i iznutra. 

2. Pirinač kuvajte oko 20 minuta u 500 ml posoljene vode.

3. Zagrejte gril u rerni. Rešetku obložite alufolijom, stavite ribu i sa svake strane ih pecite po dese¬tak minuta.

4. Povrće dobro operite, očistite, a zatim isecite na tanke štapiće. Sve prodinstajte na 50 g margarina. Nalijte vinom i poklopljeno kuvajte desetak minuta. Začinite solju, biberom i karijem po ukusu.

5. Pastrmke, pirinač i povrće sipajte u tanjire. Preostali margarin izrendajte preko ribe. Sve ukrasite peršunom i limunom.

izvor: Stva rukusa

Riblje pljeskavice

Uz ove sočne pljeskavice kao prilog možete poslužiti kuvani krompir

Sastojci

1 kg ribe (oslića)

veza zeleni za supu

glavica luka

so, biber

slatka aleva paprika

4 jajeta

2 čena belog luka

ulje za prženje

Priprema

1. Povrće za supu skuvajte u slanoj vodi. Kad omekša, dodajte očišćenu ribu i kuvajte sve dok riba ne omekša.

2. Ocedite vodu, meso odvojte od kostiju i zajedno s povrćem sitno iseckajte. Dodajte sitno seckane crni i beli luk, biber, alevu paprika i jaja, i posolite.

3. Dobro izmešajte i oblikujte pljeskavice, a zatim ih pecite na roštilju ili propržite na vrućem ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Pohovani riblji fileti sa tartar sosem

Sastojci:

1/2 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, šta već možete da nađete...)

So i biber

Ulje za prženje

1 jaje

1 šolja  hlebnih mrvica

Za tartar sos:

1/2 šolje majoneza

2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavaca

2 kašike sveže mirođije sitno iseckane

1-2 kašike svežeg vlašca iseckanog

1 kašika kapra, sitno iseckanog

1 kašičica limunovog soka

Malo bibera

Za serviranje miks mlade zelene salate

Priprema:

Najpre spremite tartar sos. Sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i kisele krastavce. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna, biberom i stavite u frižider. Ja volim tartar sa više zeleniša, vi stavite količine sastojka prema svom ukusu. Za mene je ukus vlašaca super, mada originalno se ne stavlja u tartar sos. Da, tartar je čuveni francuski sos i super ide uz ribu.

Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom probajte da uklonite suvišnu vodu, pogotovo ako je riba bila zamrzuta. Isecite filete u manje komade. Posolite i pobiberite ribu. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ne previše, manje od 1cm visine. Važno je da temperature prženja bude jaka. Umočite filet ribe u umućeno jaje a zatim ga obložite prezlama, i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papiranti ubrus da izađe suvišna masnoća. Ribu odmah služite uz tartar sos i mladu zelenu salatu.

Pečena pastrmka

Sastojci

4 pastrmke od po 300-400 gr 

3 lista žalfije

peršun

2 čen belog luka

3/4 šolje suvog belog vina

1 1/2 limun

6 supene kašike ulja

so i biber

Priprema

1. Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati.

2. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.

3.  Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.

Izvor: Stvar ukusa

Riblji uštipci

Sastojci:

- 1 kg fileta soma

- 3 kriške hleba

- so, biber, biljni začin, ulje po potrebi

- kukuruzno brašno

Priprema:

Filete dobro ocedite, a hleb potpite u vodu, a zatim i njega dobro ocedite. Ribu sameljite sa hlebom, posolite, pobiberite, dodajte biljni začin i zamesite sve sastojke rukama. Formirajte uštipke, uvaljajte ih u kukuruzno brašno i pržite ih na jačoj vatri u dubokom ulju, a zatim ih ostavite na kuhinjski ubrus da se ocede od masnoće.

Savet plus: Neprijatan miris tiganja u kom se pržila riba će brzo nestati ako ga obrišete novniskim papirom i operete sirćetom.

Prijatno!

Izvor: stil.kurir-info.rs

Prženi šaran

Potrebno:

1 kg šarana, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica majorana, prstohvat ruzmarina, pola veze sitno seckanog peršuna, 1 limun, 1 kašičica soli, kukuruzno brašno, ulje za pečenje

Priprema:

Očistite šarana i isecite po želji na komade. Marinadu pripremite tako što ćete pomešati maslinovo ulje, so, sok od 1 limuna, majoran, ruzmarin i sitno seckan peršun. Premažite šarana marinadom i ostavite ga da stoji najmanje sat vremena.

Šarana pecite na zagrejanom ulju prethodno uvaljanog u kukuruzno brašno 10 do 15 minuta dok ne bude rumen sa obe strane. Služite uz salatu.

Pastrmka sa limunom i belim vinom

Potrebno:

1 kg pastrmke, 1 limun, žalfija, 10 g belog luka, peršun, maslinovo ulje, 3 veze blitve, 200 ml belog vina, so, biber

Priprema:

Uzeti pastrmku i očistiti od krljušti i iznutrica, dobro oprati, napuniti je mešavinom belog luka, peršuna i žalfije sa malo maslinovog ulja. Staviti je sa strane da lagano poprimi mirise, u ključalu vodu malo dodati soli i limuna i potopiti blitvu samo nakratko. Pastrmku ispržiti sa obe strane, naliti belim vinom, servirati preko obarene blitve.

Somovina sa jabukama

Potrebno:

1 kg fileta soma, 1 limun, 200 g crnog luka, 1 kg kelja, 300 g jabuka, 50 g belog brašna, so, biber

Priprema:

Dobro ocediti filete soma i začiniti solju i biberom, preliti limunovim sokom, ostaviti da odstoji neko vreme. U međuvremenu na ulju propržiti crni luk na rebarca, kriške jabuke prethodno prelivene limunovim sokom, iseckan kelj, i lagano dinstati, posoliti i pobiberiti. Somovinu uvaljati u brašno i ispržiti somovinu. Servirati somovinu i preko nje staviti nadev od kelja i jabuka.