Pastrmka sa tikvicama i šargarepom

Sastojci

4 pastrmke (po 200 g)

4 kašike limunovog soka

150 g biljnog margarina 

250 g pirinča 

450 g tikvica 

400 g šargarepe

120 ml belog vina

kari 

biber 

so

Priprema

1. Očišćene pastrmke isperite vodom, osušite. Poprskajte ih limunovim sokom, posolite i pobi-berite. U manjoj posudi rastopite 50 g margarina i masom premažite ribe spolja i iznutra. 

2. Pirinač kuvajte oko 20 minuta u 500 ml posoljene vode.

3. Zagrejte gril u rerni. Rešetku obložite alufolijom, stavite ribu i sa svake strane ih pecite po dese¬tak minuta.

4. Povrće dobro operite, očistite, a zatim isecite na tanke štapiće. Sve prodinstajte na 50 g margarina. Nalijte vinom i poklopljeno kuvajte desetak minuta. Začinite solju, biberom i karijem po ukusu.

5. Pastrmke, pirinač i povrće sipajte u tanjire. Preostali margarin izrendajte preko ribe. Sve ukrasite peršunom i limunom.

izvor: Stva rukusa

Riblje pljeskavice

Uz ove sočne pljeskavice kao prilog možete poslužiti kuvani krompir

Sastojci

1 kg ribe (oslića)

veza zeleni za supu

glavica luka

so, biber

slatka aleva paprika

4 jajeta

2 čena belog luka

ulje za prženje

Priprema

1. Povrće za supu skuvajte u slanoj vodi. Kad omekša, dodajte očišćenu ribu i kuvajte sve dok riba ne omekša.

2. Ocedite vodu, meso odvojte od kostiju i zajedno s povrćem sitno iseckajte. Dodajte sitno seckane crni i beli luk, biber, alevu paprika i jaja, i posolite.

3. Dobro izmešajte i oblikujte pljeskavice, a zatim ih pecite na roštilju ili propržite na vrućem ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Pohovani riblji fileti sa tartar sosem

Sastojci:

1/2 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, šta već možete da nađete...)

So i biber

Ulje za prženje

1 jaje

1 šolja  hlebnih mrvica

Za tartar sos:

1/2 šolje majoneza

2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavaca

2 kašike sveže mirođije sitno iseckane

1-2 kašike svežeg vlašca iseckanog

1 kašika kapra, sitno iseckanog

1 kašičica limunovog soka

Malo bibera

Za serviranje miks mlade zelene salate

Priprema:

Najpre spremite tartar sos. Sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i kisele krastavce. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna, biberom i stavite u frižider. Ja volim tartar sa više zeleniša, vi stavite količine sastojka prema svom ukusu. Za mene je ukus vlašaca super, mada originalno se ne stavlja u tartar sos. Da, tartar je čuveni francuski sos i super ide uz ribu.

Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom probajte da uklonite suvišnu vodu, pogotovo ako je riba bila zamrzuta. Isecite filete u manje komade. Posolite i pobiberite ribu. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ne previše, manje od 1cm visine. Važno je da temperature prženja bude jaka. Umočite filet ribe u umućeno jaje a zatim ga obložite prezlama, i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papiranti ubrus da izađe suvišna masnoća. Ribu odmah služite uz tartar sos i mladu zelenu salatu.

Pečena pastrmka

Sastojci

4 pastrmke od po 300-400 gr 

3 lista žalfije

peršun

2 čen belog luka

3/4 šolje suvog belog vina

1 1/2 limun

6 supene kašike ulja

so i biber

Priprema

1. Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati.

2. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.

3.  Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.

Izvor: Stvar ukusa

Riblji uštipci

Sastojci:

- 1 kg fileta soma

- 3 kriške hleba

- so, biber, biljni začin, ulje po potrebi

- kukuruzno brašno

Priprema:

Filete dobro ocedite, a hleb potpite u vodu, a zatim i njega dobro ocedite. Ribu sameljite sa hlebom, posolite, pobiberite, dodajte biljni začin i zamesite sve sastojke rukama. Formirajte uštipke, uvaljajte ih u kukuruzno brašno i pržite ih na jačoj vatri u dubokom ulju, a zatim ih ostavite na kuhinjski ubrus da se ocede od masnoće.

Savet plus: Neprijatan miris tiganja u kom se pržila riba će brzo nestati ako ga obrišete novniskim papirom i operete sirćetom.

Prijatno!

Izvor: stil.kurir-info.rs

Prženi šaran

Potrebno:

1 kg šarana, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica majorana, prstohvat ruzmarina, pola veze sitno seckanog peršuna, 1 limun, 1 kašičica soli, kukuruzno brašno, ulje za pečenje

Priprema:

Očistite šarana i isecite po želji na komade. Marinadu pripremite tako što ćete pomešati maslinovo ulje, so, sok od 1 limuna, majoran, ruzmarin i sitno seckan peršun. Premažite šarana marinadom i ostavite ga da stoji najmanje sat vremena.

Šarana pecite na zagrejanom ulju prethodno uvaljanog u kukuruzno brašno 10 do 15 minuta dok ne bude rumen sa obe strane. Služite uz salatu.

Pastrmka sa limunom i belim vinom

Potrebno:

1 kg pastrmke, 1 limun, žalfija, 10 g belog luka, peršun, maslinovo ulje, 3 veze blitve, 200 ml belog vina, so, biber

Priprema:

Uzeti pastrmku i očistiti od krljušti i iznutrica, dobro oprati, napuniti je mešavinom belog luka, peršuna i žalfije sa malo maslinovog ulja. Staviti je sa strane da lagano poprimi mirise, u ključalu vodu malo dodati soli i limuna i potopiti blitvu samo nakratko. Pastrmku ispržiti sa obe strane, naliti belim vinom, servirati preko obarene blitve.

Somovina sa jabukama

Potrebno:

1 kg fileta soma, 1 limun, 200 g crnog luka, 1 kg kelja, 300 g jabuka, 50 g belog brašna, so, biber

Priprema:

Dobro ocediti filete soma i začiniti solju i biberom, preliti limunovim sokom, ostaviti da odstoji neko vreme. U međuvremenu na ulju propržiti crni luk na rebarca, kriške jabuke prethodno prelivene limunovim sokom, iseckan kelj, i lagano dinstati, posoliti i pobiberiti. Somovinu uvaljati u brašno i ispržiti somovinu. Servirati somovinu i preko nje staviti nadev od kelja i jabuka.

Štuka sa orasima i bademima

Potrebno:

1,5 kg štuke, 100 g oraha, 100 g badema, limunova kora, 200 ml belog vina, 200g crnog luka, 10 g crnog bibera, jaje, so, biber

Priprema:

Štuku iseći na kotlete i dobro začiniti, u tiganju propržiti štuku sa obe strane, u istom tiganju dodati crni luk, propržiti luk, dodati orahe mlevene i badem mleveni, malo belog vina i limunove kore, i ostaviti da se ukrčka, na samom kraju dodati umućeno žumance, i preliti preko štuke. Ukrasiti po želji.

Pečeni šaran

Potrebno:

šaran (1,5-2 kg), 200 g margarina, 4 čena belog luka, manja glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 2 kašike prezli, 2 kašike pavlake, 2 lovorova lista, list prešuna, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber

Priprema:

Ulupajte margarin penasto, pa dodajte pavlaku, peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber i sve izmešajte da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti. Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju usuti malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlama i staviti lovorov list, pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako što ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno. Pečenog šarana poslužite sa mladim krompirićima i toplog. Peći oko 35-40 minuta.

Pastrmka sa pečurkama

Potrebno:

4 manje pastrmke, kašičica Vegete, 3 kašičice soka od limuna, 150 g šampinjona, 150 g bukovača, 2 celerove stabljike, 50 ml belog vina, kašičica naseckanog peršuna, 2-3 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Očišćene pastrmke potopite u sok od limuna, a zatim natrljajte ribu Vegetom. Na maslinovu ulju propržite ribu sa svake strane oko 5 minuta, a zatim je stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite narezane stabljike celera i pečurke te ih pržite 10-ak minuta, malo posolite, polite vinom i još kratko propržite. Tople pastrmke poslužite sa pripremljenim pečurkama i celerom i kuvanim krompirom.