FRITATA

FRITATA: Italijanski specijalitet pun povrća i sira (VIDEO)

Nije ni čudo da Italijani obožavaju da pripremaju i jedu fritatu.

Fritata je italijansko jelo koje bismo mogli definisati kao kombinaciju omleta i kiš lorena. U nju može da se dodaje raznovrsno povrće, ali u zavisnosti od ukusa možete da dodate i slaninu, šunku, sir... Ovaj specijalitet možete da služite kao predjelo ili kao doručak, ali isto tako može da menja bilo koji obrok, zbog svog bogatog ukusa.

Sastojci:

8 jaja
80 ml pavlake za kuvanje
3 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje seckanog crnog luka
4 čena belog luka
1 šolja seckane paprike
1 šolja seckanog krompira
1 šolja seckane tikvice
2 šolje spanaća
1,5 šolja iseckanog sira

Priprema:

Umutite jaja sa pavlakom za kuvanje i posolite. U tiganju zagrejte ulje i dodajte seckani crni luk, opet malo posolite i pržite dok ne omekša.

Dodajte mleveni beli luk i secaknu papriku, krompir i tikvice i nastavite da pržite sve dok povrće ne omekša.

Preko povrća sipajte 1/2 šolje sira, pa dodajte smesu sa jajima. Zatim pospite preostali sir i ostavite još 5 minuta na šporetu.

Prebacite u zagrejanu rernu i pecite na 200°C oko 8 minuta. Začinite po želji.

 {vembed Y=7pnWlcayj2o}

Izvor: Preppy Kitchen

 
SLANA TORTA SA PALAČINKAMA I PILETINOM

SLANA TORTA SA PALAČINKAMA I PILETINOM: Raskošno predjelo od jeftinih sastojaka

Slane torte su jednostavne, većina se ni ne peče, a ukrasiće svaku svečanu trpezu. Slana torta sa palačinkama, piletinom i kuvanim jajima je baš ukusna, a gosti će sigurno tražiti parče više.

Sastojci:

8-10 palačinki
500 g pilećeg filea
3-4 jajeta
150 g kisele pavlake
100 g majoneza
100 g tvrdog sira
Za dekoraciju:
paprika
kisela pavlaka

Priprema:

Meso posolite i pobiberite, pa propržite, a kada se ohladi sitno isecite. Jaja skuvajte, pa sitno iseckajte i pomešajte sa majonezom i pavlakom. Začinite po želji.

Palačinke stavite u okrugli kalup, pa premažite majonezom i pavlakom sa jajima, preko pospite piletinu i preko rendani tvrdi sir.

Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a kada stavite poslednju palačinku, celu tortu premažite kiselom pavlakom.

Dekorišite seckanom pečenom paprikom i paradajzom.

Izvor: Stvar ukusa

Mađarski rolat sa povrćem i jajima

Mađarski rolat sa povrćem i jajima

Ako želite da iznenadite svoje goste izgledom i ukusom predjela, napravite ovaj izuzetan mađarski rolat.

Sastojci

200 g smrznutog graška
200 g šargarepe
200 g krompira
200 g jabuka
1 limun
6 kašika majoneza
7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunnovog lista
biber
so

Priprema

Jaja kuvati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice šargarepe, graška i krompira kuvati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.

Povrće i jabuke staviti u veliku zdelu. Majonez pomešati s kiselom pavlakom, sa soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promešati.

Supu od kuvanog povrća pomešati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomešati sa smesom u zdeli.

Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poređati skuvana jaja i urolati. Ostaviti u friižider preko noći da se ohladi i stegne.
Posluženje

Rolat servirati na pladnju i ukrasiti ga sa crvenom paprikom i peršunovim lišćem.

Izvor: http://kuhinjarecepti.com

Slane kuglice od krompira i pilećeg mesa

Slane kuglice od krompira i pilećeg mesa - Predjelo sa kojim ne možete pogrešiti (VIDEO RECEPT)

Jednom isprobane stalno pravljene, kod mene svake godine na stolu u vreme praznika. Ne samo izgled već i ukus je fantazija. To možete proceniti i po sastojcima.

Sastojci:

- oko 600 - 700 gr. krompira (skuvati)
- 300 gr. pilećeg belog mesa (skuvati zajedno sa šargarepom i krompirom)
- manja glavica luka (ja stavim praziluk ili mladi luk)
- 2 jaja (skuvati)
- 2 kisela krastavca
- 2 kašike majoneza
- 4 kašike kisele pavlake
- malo bibera i soli
- malo iseckanog peršunovog lišća

Dekoracija:
- 1 skuvana šargarepa
- 2 male skuvane cvekle
- 1 veza peršunovog lišća
- 2 kašike tucane paprike
...može i nešto drugo, pečeni susam, lan, origano, mirođija..

Umesto kuvanog mesa može konzerva tunjevine (ili dve konzerve kako volite) odaspite ulje.

Priprema:

Luk sitno iseckajte, stavite u činiju pa izmešajte sa rendanim jajima, krompirom, iseckanim mesom, rendanim karstavcima.

Dodajte majonez, pavlaku, začine, peešunovo lišće. Od ove smese formirajte odmah kuglice, možete držati i u frižideru pa naknadno praviti.

Jedan deo kuglica uvaljate u iseckano peršunovo lišće, drugi deo u narendanu šargarepu, treči u narendanu cveklu.

Ja sam malo napravila i sa ljutom paprikom. I to je to. Uživajte u divnom ukusu.

Mogu da stoje u frižideru 2-3 dana. Duže mi nikad nisu opstale jer se sve pojedu prve.

{vembed Y=K4wIDbvqsjw}

Izvor: serpica.net

CELE PEČURKE SA BELIM VINOM: Jednostavno i brzo jelo spremno za 15 minuta (VIDEO)

Pečurke propržite sa belim vinom i lukom i napravite odličan obrok.

Vegetarijancima će ovo da bude odličan ručak, a onima koji više vole mesne obroke biće odličan kao prilog uz meso ili ribu. Priprema je jednostavna i brza, treba vam svega 15 minuta, a sastojci su jeftini. 

Napomena: Pečurke nikad ne perite, samo ih obrišite suvom krpom ili papirnim ubrusom.

Sastojci:

500 g šampinjona
60 g putera
1/2 crnog luka
3 kašike belog vina
4 čena belog luka
1-2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

U tiganju istopite puter, pa prodinstajte seckani crni luk.

Kada omekša dodajte cele i očišćene šampinjone, pa posle 7-8 minuta sipajte belo vino.

Ostavite još 2-3 minuta, pa dodajte mleveni beli luk. Promešajte, posolite i pospite seckanim peršunom.

Opet promešajte i servirajte.

{vembed Y=j5g1mIMe4XY}

Pašteta sa tunjevinom i kuvanim jajima

Jednostavna i laka za napraviti i super ukusa.

POTREBNO:

4 tvrdo kuvana jaja 
1 konzerva tunjevine u ulju (cca 150g)
1/2 manje glavice crnog luka ili 1 mladi luk
so, biber
peršunov list

PRIPREMA:

Jaja iseckati na sitnije, dodati tunjevinu sa uljem iz nje, posoliti po ukusu, dodati pola iseckane glavice crnog luka i peršunovo lišće.

Sve dobro izmiksati u blenderui ili štapnim mikserom dok ne dobijete fini namaz. Ako nemate blender mozete jaje i luk sitno izrendati i izmešati sa tunjevinom. Ukus je ostaje isti :)

Namažite na svoj omiljeni hleb i od gore stavite kripku paradaiza, paprike, krastavca...

Izvor: serpica.net

Mađarski slani rolat koji se ne peče

Mađarski slani rolat koji se ne peče

Izgledom veoma bogat madjarski slani rolat. Na presjeku se vidi mnogo povrća.

Sastojci:

1kg povrća za francusku salatu
30g želatina
15 kašika vode
7 kašika majoneze
3 kašike kisele pavlake
50g kiselih krastavaca
sok od jednog limuna

Priprema:

Skuvati povrće i posoliti. Razmutiti želatin sa vodom u kojoj smo kuvali povrće ili običnom vodom i ostaviti 10 minuta da odstoji.

Rastopiti želatin na pari. Izmešati majonezu sa kiselom pavlakom i postepeno dodavati u želatin.

Dobijenu smesu od želatina istresti u povrće. Povrće nije potrebno skroz hladiti, bolje kad je toplo. Bolje se sjedinji sa smesom od želatina.

Istresti u kalup u koji smo stavili streč foliju. Istresti prvo pola smese pa poređati kuvana jaja, a zatim istresti preostali deo smese.

Ostaviti da se ohladi u frižiferu najmanje 2-3 sata.

{vembed Y=swqtQ637DJ}

Izvor: domacikuhar.com

SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA I PIRINČA

SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA I PIRINČA: Za dvadeset minuta napravite laganu večeru ili predjelo (VIDEO)

Isprobajte recept za slane palačinke sa pire krompirom i pirinčem. Jednostavne za pripremu, brzo su gotove, a kombinacija sastojaka će vas osvojiti na prvi zalogaj. Možete ih servirati kao prdjelo, meze ili laganu večeru.

Sastojci:

300 g kuvanog pirinča
3 srednja krompira, kuvana, oljuštena
1 luk, seckani
1 šargarepa, rendana
3 kašike ulja
2 čena belog luka, mlevena
2 kašike peršuna, seckanog
2 jajeta
200 ml mlaćenice
pola kašičice sode bikarbone
150 g brašna
so i biber

Priprema:

Počnite sa zagrevanjem biljnog ulja na srednjoj vatri. Kuvajte šargarepu i luk 10 minuta.

Kuvano povrće pomešati sa pirinčem i pire krompirom, dodati beli luk i peršun.

Mešajte da se sjedine i formirajte pljeskavice. Umutite jaja sa mlaćenicom, solju, biberom, brašnom i sodom bikarbonom.

Koristite viljušku da umočite pljeskavice u testo.

Pržite pljeskavice u zagrejanom ulju na srednjoj vatri oko 3 minuta po strani.

{vembed Y=gjWWdis8fho}

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=gjWWdis8fho&ab_channel=CookistWow

Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)
Foto: Domaćica za vas

Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)

Baba ganuš – možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.

Patlidžan, beli luk, susam…

Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.

Možda ste nekada nešto slično napravili, a da niste znali da je baš to-to.

Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:

500 g patlidžana (2 manja)
2 čena belog luka
2-3 kašike tahinija
so, biber, sok od limuna po ukusu

Priprema:

Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.

Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.

Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.

Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Probajte i doradite ukus.

Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.

Izvor: Domaćica za vas

 

Pohovani crni luk

Pohovani crni luk

Prilog uz razna jela koji se veoma lako i brzo pravi.

Sastojci (za 2 osobe):

30 g brašna
300 g crnog luka
1 kom. jaja
100 ml piva
50 g prezli
30 ml ulja

Priprema:

Isecite crni luk, umutite jaje, dodajte prezle, malo brašna i malo piva.

Crni luk koji ste umočili u pripremljenu smesu pržite na ulju u tiganju svih strana i potom stavite na paprini ubrus da se ocedii višak masnoće.

Servirajte.

PITA SA PRAZILUKOM I JOGURTOM

PITA SA PRAZILUKOM I JOGURTOM: Jeftina, jednostavna, a ukusna - samo pomešajte sastojke i ispecite (VIDEO)

Pita je odličan predlog za predjelo, doručak ili večeru, a ova sa prazilukom i jogurtom će vas oduševiti.

Jednostavni i jeftini recepti su uvek dobra ideja, pogotovo ako su ukusni. Upravo takav je i ovaj recept za pitu sa prazilukom i jogurtom. Priprema je nikad lakša, a namirnice skoro svaka kuća ima u frižideru. Sve što treba da uradite je da iseckate i pomešate sastojke, a onda ispečete. Pita je spremna, a količina je dovoljna da jede cela porodica.

Sastojci:
500 g kora
400 g feta sira
300 g šunke
1 praziluk
6 jaja
650 ml jogurta
50 g putera

Priprema:

Isecite koru na trakice, pa dodajte izmrvljeni feta sir i seckanu šunku, kao i praziluk. Umutite jaja sa jogurtom i istopljenim puterom.

Dobijenu smesu dodajte u kore i dobro promešajte. Sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali puterom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 60 minuta.

{vembed Y=njkaOCWnSlw}

Pita sa jogurtom
Photo: Shutterstock

Pita sa jogurtom

Pita je uvek dobar predlog za doručak, predjelo, kod kuće ili za poneti.

Sastojci:

– 1 pakovanje kora za pitu

– 1 l jogurta

– 3 kašike pavlake

– 1 dl ulja

– 1 kesica praška za pecivo

– 1 kašičica soli

Priprema:

U dublju posudu staviti pet jaja izmutite ih, a preko njih sipati jogurt i dve do tri kašike pavlake.

Kada se smesa sjedini dodati prašak za pecivo i kašičicu soli i na kraju dodati ulje.

Mutiti mikserom dok se smesa ne sjedini.

Kore polako savijajte da izgleda kao harmonika.

Kada se napuni tepsija, preko kora sipati predhodno napravljenu smesu.

Peći u rerni na 200 stepeni od 20 do 25 minuta.

Mini rolati od šunke
Photo: Shutterstock

Mini rolati od šunke

Ovo lagano predjelo odličan je izbor kao posluženje za goste, priprema se lako, a kombinacija ukusa učiniće da svaki zalogaj bude pravo uživanje.

Sastojci:

200g tanko nasečene šunke ili stišnjene šunke
3 supene kašike mlevenih lešnika
4 supene kašike majoneza
2 čena belog luka
1 kašičica blago preprženog susama

Priprema:

Pomešajte lešnike sa susamom, istucanim ili izrendanim belim lukom i delom majoneza.

Šunku isecite na tanke kriške, a zatim ih premazujte smesom od lešnika i uvijajte u rolate. Prekrijte ih folijom i stavite u frižider.

Neposredno pre serviranja, rolate od šunke dekorišite preostalim delom majoneza.

Domaće sardine u maslinovom ulju

 

Sastojci:

oko 500 g sardina (koristila sam smrznute)

1 manja glavica crnog luka

1 manja veza peršuna

2-3 lista lovora

nekoliko zrna bibera

300 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 limun isečen na kolutove

1 puna kašičica krupne morske soli (ili manje ako ne volite slane sardine)

Priprema:

Jako je prosto: sve sastojke stavite u šerpu redom. Luk isecite na četvrtine, limun na kolutove. Sve ostalo stavite tako kako jeste.pravljenje-domace-sardineStavite na ringlu, uključite da provri pa smanjite jačinu vatre skroz. Kuvajte oko 2 sata na tako tihoj vatri, bez mešanja (eventualno protresite šerpu ako vam je nešto sumnjivo) da bi sardine zadržale oblik. Skuvane sardine ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.sardina-domaca

Ohlađene sardine stavite u teglu, nalijte sokovima iz šerpe i čuvajte u frižideru ako ih ne pojedete odmah. moje stoje evo ima već skoro tri meseca – ništa im ne fali. U frižideru će se maslinovo ulje skroz stegnuti pa vi pola sata pre serviranja izvadite teglu da se otkravi na sobnoj temperaturi.

izvor:milinkuvar.com 

Pečurke

Sastojci za 2 Osoba/e

10 g peršunovog lista
400 g pečuraka
5 g soli

Započni pripremu

Pečurke očistite i stavite da se dinstaju sa malo vode. Kada budu gotove, dodajte malo soli i iseckani peršun. Servirajte i uživajte u ovom obroku uz prilog po želji.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

SLANI ROLAT SA AJVAROM

 

Kod rolata je važno da vruće ispečeno testo uvijete u vlažnu krpu i tako ga ohladite. To će vam testo održati dovoljno vlažnim i lako ćete ga uviti kasnije kada ga urolate sa filom. Nakon toga, sklonite ivice i premažite po površini. Obavezno nakon toga ohladite rolat pre sečanja, da bi presek bio uredan i komadi lepi kao na slikama. Vrlo je jednostavno za pripremu, posebno uz video koji možete pogledati pre pripreme, da se rešite svih dilema oko pripreme.

Testo:
6 Premia jaja, odvojeno žumanca i belanca
8 kašika Premia glatkog brašna T400
1 kašičica Premia praška za pecivo
½ kašičice Premia peršuna
2 kašike Premia ulja
½ kašičice Premia himalajske soli
4 kašike Premia blagog ajvara

Fil:
100 g Premia suve pečenice
1 kašičica Pemia tucane paprike
Premia peršun, beli luk i himalajska so po ukusu
200 g krem sira
400 g Premia milerama
Delhaize Bio kuvani šećerac, po ukusu

Dodatno:

Mileram za premazivanje
Parmezan, peršun, listići badema – za dekoraciju

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pleh veličine 30×40 cm obložite papirom za pečenje. Belanca umutite u lvrst sneg, a zatim jedno po jedno dodajte žumanca sve vreme muteći. Zatim, dodajte brašno, so i peršun i umutite. Dodajte ulje i ajvar pa izmešajte špatulom. Rasporedite na pripremljen pleh pa pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Ispečeno testo okrenite na vlažnu krpu, uklonite papir pa uvijte u rolat i ohladite.

U međuvremenu pripremite fil tako što ćete pomešati seckanu pečenicu sa svim ostalim sastojcima i stavite u frižider da se prohladi. Ohlađeno testo odrolajte pa nafilujte ohlađenim filom. Zarolajte i isecite ivice. Premažite mileramom i ukrasite kako želite. Ohladite minimum jedan sat pre sečenja. Poslužite.

izvor:milinkuvar.com

Kuglice sa tunjevinom
Photo: Shutterstock

Kuglice sa tunjevinom

Slane kuglice koje se lako pripremaju.

Sastojci:

– 2 kuvana krompira
– 1 kuvana šargarepa
– 2 kuvana jaja
– 2 mlada crna luka
– malo prešuna
– 2 šake kuvanog graška
– 1 konzerva tune
– sok od pola limuna
– so, začini po želji

Priprema:

Kuvane krompire i šargarepu izrendajte na krupno rende. Kuvana jaja takođe.

Mladi crni luk i peršun sitno iseckajte.

Dodajte grašak, tunjevinu, oceđen limunov sok, posolite i začinite.

Sve lepo pomešajte i rukama oblikujte kuglice malo veće od oraha.

Mozete ih uvaljati u mleveni len, susamezam ili rendani kačkavalj.

Izvor: coolinarika.com

Carska pita
FOTO: BAKINA I DEKINA KUHINJA

Šarena poslastica: Najukusnija i najmekša carska pita po bakinom receptu (VIDEO)

Doručak, užina ili večera - Vi birate.

Sastojke za ovu ukusnu pitu verovatno već imate kod kuće.

Potrebno je:

4 jaja
200 g šunke
150 g tvrđeg sira
200 g kiselog mleka
3 kisela krastavčiča
3 crvene paprike
1,5 čaša brašna (čaša od 200 g)
pola čaše griza (može kukuruzno brašno)
70 ml maslinovog ulja
so

Priprema:

Jaja umutiti i dodati sve nabrojane sastojke, dobro izjednačiti.

Pleh 30x18 podmazati ili obložiti pek papirom.

Izliti testo i poravnati.

Peći na 200 stepeni oko 50-60 min.

Ohlađenu seći.

{vembed Y=lHhDxN0SpEA}

 Izvor: Bakina i dekina kuhinja

SLANA TORTA SA ŠUNKOM I KUVANIM JAJIMA

SLANA TORTA SA ŠUNKOM I KUVANIM JAJIMA: Gotova za 15 minuta, a ukus oduševljava i najzahtevnije gurmane

Jednostavno jelo za pripremu čak i za početnike

Sastojci

2 tost hleba
5 kiselih pavlaka
500 g majoneza
100 g kečapa
500 g šunke
300 g kačkavalja za rendanje
15 kiselih krastavčića
10 kuvanih jaja

 

Priprema:

Pomešajte pavlaku i majonez i time filujte "koru" koje čine kruške tosta poredjane na tacnu.

Potom ređajte isečena jaja i krastavčiće isečene na kolutove.

Drugi red tosta premažite sa obe strane s mešavinom majoneza i pavlake, pa ređajte krastavčiće, šunku i sipajte kečap preko.

Postupak ponovite dok imate materijala.

Na zadnji red tost hleba premažite mešavinu pavlake i majoneza i ukrasite peršunom.

 

Izvor: Lepa&Srećna

Izvor: Youtube/Printscreen/Foodie's Hut

SLANA TORTA SA ŠUNKOM I KUVANIM JAJIMA: Gotova za 15 minuta, a ukus oduševljava i najzahtevnije gurmane

Jednostavno jelo za pripremu čak i za početnike

Sastojci

2 tost hleba

5 kiselih pavlaka

500 g majoneza

100 g kečapa

500 g šunke

300 g kačkavalja za rendanje 15 kiselih krastavčića 10 kuvanih jaja

Koliko god da smo racionalno kupovali za uskršnje praznike, hrane nekako uvek preostane,a kuvana jaja su ono što nam najčešće pretekne s praznične trpeze.

Iskoriste ih i jednostavno napravite tortu koju će svi ukućani obožavati.

Priprema:

Pomešajte pavlaku i majonez i time filujte "koru" koje čine kruške tosta poredjane na tacnu.

Potom ređajte isečena jaja i krastavčiće isečene na kolutove.

Drugi red tosta premažite sa obe strane s mešavinom majoneza i pavlake, pa ređajte krastavčiće, šunku i sipajte kečap preko.

Postupak ponovite dok imate materijala.

Na zadnji red tost hleba premažite mešavinu pavlake i majoneza i ukrasite peršunom.

 

Izvor: Lepa&Srećna