RIŽOTO SA TUNJEVINOM: pikantno mediteransko jelo

RIŽOTO SA TUNJEVINOM: Pikantno mediteransko jelo

Sastojci:

1 šolja pirinča
1 glavica luka
1 konzerva tunjevine
2 dcl soka od paradajza
50 gr kačkavalja
ulje, so, biber
origano i peršun

Priprema:

Obariti pirinač u malo vode - dolivati kako se kuva i pred kraj poklopiti da se upije višak vode.

Očistiti i iseckati luk na rebarca pa upržiti na malo ulja.

Sipati skuvan pirinač, dodati tunjevinu iz konzerve pa začiniti i dosuti sok od paradajza.

Ukuvati rižoto na tihoj vatri, doterati ukus po želji, na kraju dodati origano i skinuti s vatre.

Posuti rendanim kačkavaljem i posuti peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

 

 

 

 

 

 

 

Ukusan domaći hleb sa slaninom i lukom koji se brzo priprema

Ukusan domaći hleb sa slaninom i lukom koji se brzo priprema

Ovaj hleb možete praviti i sa integralnim brašnom. Probajte ukus će vas sigurno oduševiti.

Sastojci:

2 kašike ulja
8 kriški slanine (ispržene i iseckane)
1 3/4 šolje brašna
1 šolja mladog crnog luka (iseckano)
1/2 šolje kačkavalja (iseckan)
2 kašičice praška za pecivo
1/3 šolje mleka
4 jajeta

Priprema:

Sve sastojke pomešajte i lepo umesite dok se sve ne sjedini.

Zatim ubacite u duguljasti pleh za pečenje hleba i pecite na 200°C nekih 30-45 minuta ili dok ne dobije lepu rumenu boju.

Izvor: stvarukusa.rs

Najbolja posna predjela: Pita od pirinča i praziluka
Foto: Shutterstock

Najbolja posna predjela: Pita od pirinča i praziluka

Pita sa pirinčem i prazilukom obavezno je predjelo na posnoj trpezi!

Sastojci:

500 g tankih kora
250 g pirinča
4 struka praziluka
2 dl ulja
so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač u slanoj vodi tako da zrna ostanu cela. Na ulju ispržite seckan praziluk, pomešajte ga s pirinčem i zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite.

Po tri kore koje su između poprskane mešavinom ulja i vode stavite na dasku i celom površinom premažite mešavinom od pirinča i praziluka. Uvijte u rolnu i ređajte u podmazan pleh.

Odozgo sve rolne premažite uljem i pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.

Izvor: Lepa & Srećna

Pita krompiruša
Foto: Shutterstock

Pita krompiruša: Tradicionalni recept za posnu pitu od krompira

Pita krompiruša je jelo koje sve generacije obožavaju!

Sastojci:

12 kora za pitu
1,5 krompira
2 glavice luka
ulje, so i biber

Priprema:

U tepsiji ugrejemo kašičicu ulja, dodamo seckani luk, malo ga posolimo, pa na laganoj vatri pržimo dok ne omekša.

Zatim u posudu dodamo oljušteni i naseckani krompir, začinimo solju i biberom, te uz stalno mešanje dinstamo desetak minuta, odnosno dok krompir malo ne omekša.

Na radnu površinu stavimo dve kore jednu preko druge. U posudu sipamo oko 150 ml hladne vode, dodamo 50 ml ulja i dobijenom mešavinom premažemo gornju koru.

Navlaženu koru do polovine pospemo pripremljenim krompirom, pa onda obe kore zajedno savijemo u savijaču.

Dobijene savijače složimo u namašćen lim za pečenje i stavimo peći u rernu zagrejanu na 180°C, oko dvadesetak minuta.

Izvor: Fini recepti by CroChef