3 saveta za efikasnije i lakše kuvanje

3 saveta za efikasnije i lakše kuvanje

1. Matematika i kuvanje

Pre nego što počnete da kuvate izračunajte količinu namirnica koja vam je potrebna za jelo, u zavisnosti za koliko osoba pravite obrok. Ako kuvate za manje osoba nego što recept propisuje, onda izračunajte koliko namirnica vam je zaista potrebno i to zabeležite.

Pročitajte i Recept za najbrže i najlakše čišćenje rerne do sada (VIDEO)

2. Veličina i broj posuda

Ako koristite manje sastojaka za pripremu jela, to znači da ćete koristiti i manje posuda. Pri kuvanju uzmite u obzir i visinu i širinu šerpe. Kako biste kuvali brže probajte da delove jela kuvate u različitim posudama, ali tada morate više da se fokusirate kako vam nešto ne bi zagorelo.

3. Vreme pripreme

Vreme pripreme jela može biti promenljivo, ali možemo da predvidimo koliko nam vremena može oduzeti mućenje. Praksa je pokazala da je ručno mućenje dosta efikasnije od mućenja mikserom, pogotovo kada nešto pečemo u više manjih serija, kao i da se tako bolje fokusiramo na pripremu jela.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Pixabay/ congerdesign

Kako da kupujete namirnice?

S obzirom da sam dijetetičar, smatram da je isplanirana kupovina namirnica jedan od najosnovnijih koraka ka zdravijoj, bolje isplaniranoj ishrani.

Teško je praviti i pripremati hranu za sebe ako ne obnavljate zalihe namirnica dovoljno često. A onda su vam mnogo veće šanse da se priklonite manje hranljivim i skupljim opcijama kao što je hrana za poneti.

U okviru rada sa dijetetičarem, često će vam se desiti da idete u kupovinu namirnica kako biste naučili korisne strategije i veštine koje će biti osnova ukusnih i hranljivih užina i obroka. Evo nekoliko saveta za punjenje ostave i frižidera

1. Pre ovih saveta, evo jedne opšte preporuke: probajte da budete otvoreni za nove stvari.

Mnogi kupuju iste namirnice iz nedelje u nedelju. I naravno da svi imamo svoje favorite i omiljena mesta. Međutim, treba da se oslobodite tako suženog izbora: zastanite da pogledate šta stoji na policama iznad i ispod namirnica koje uzimate, isprobajte neko novo povrće, vidite šta je novo te nedelje ili trenutno na popustu. Raznovrsnost ishrane je odličan način da vam bude zanimljivo i da nastavite da pravite hranu koju ćete sa zadovoljstvom pojesti.

2. Napravite zalihe svežeg i smrznutog voća.

Već znate da osnova vaše ishrane treba da bude voće i povrće ali ako kuvate za jednu ili dve osobe, teško je održati takve namirnice cele nedelje. Smrznuto povrće i voće je jednako hranljivo kao sveže zahvaljujući činjenici da je većina upakovana u roku od 24 sata nakon branja. Takođe ostaju na biljci dok ne dostignu punu zrelost, tako da su svežeg i slatkog ukusa.

Možda ste videli ili čitali nešto o tome da treba da izbegavate voće sa visokim sadržajem šećera. Što se tiče svežeg voća, ne treba da brinete o „mnogo” ili „malo” šećera. Samo izaberite voće koje volite i radujte se što ćete ga dodati obroku ili užini. Suština je u tome da u stvari ne postoji dovoljna razlika u hranljivosti među različitim vrstama voća da biste trošili vreme razmišljajući da li treba da jedete ovo ili ono voće.

3. Ne plašite se da probate neku novu vrstu voća ili povrća.

Nema ništa loše u tome da probate voće koje nije poreklom iz vaše zemlje, kao što je mangostin,pomelo, zmajevo voće ili persimon. Ukusno je i predstavlja pravo osveženje u odnosu na standarno voće poput jabuke ili kruške. I svež liči je odličan; veoma je sladak, lako se ljušti i ne zahteva nikakvu posebnu pripremu! Ima ukus kao mešavina dinje i grožđa, pri čemu je svež liči mnogo ukusniji od onog u obliku sirupa ili u konzervi.

Od povrća treba jesti tamnozeleni lisnati zeleniš poput rukole, spanaća, kelja i raštana. Puni su vitamina A i folata. I krompir je dozvoljen. Pun je skroba ali zbog toga daje osećaj sitosti, da ne pominjemo ukus. Kao i kod voća, savetuje se da probate nove vrste povrća bilo da to znači da otkrijete da vam se dopada još nešto osim brokolija ili isprobate povrće koje se ne gaji tamo gde živite. Da ponovimo, raznovrsna ishrana je zanimljiva.

4. Jedite hleb koji je bogat i obezbeđuje sitost.

Hleb kao deo svakodnevne ishrane treba da bude hranljiv, da sadrži više proteina i vlakana i da bude od proklijalih žitarica sa celim zrnom, jer to znači da je bogat hranljivim materijama kao što je vitamin B. Ne sadrži konzervanse pa je preporučljivo da se drži u frižideru ili zamrzivaču da bi duže trajao.

Preporuka je da kupujete vekne koje imaju između tri ili četiri grama vlakana po parčetu i što manje grama šećera. Vlakna daju sitost i dobra su za varenje. Hleb sa više vlakana i proteina bolje zasiti od klasičnog sendviča. Ako kupujete hleb u pekari, izaberite onaj od žitarica sa celim zrnom koji je pun i težak.

5. Probajte da ne brinete zbog dodatog šećera.

Većina nas unosi previše dodatog šećera, što hranu čini ukusnijom ali ne nudi ništa u smislu hranljivosti, naročito kad se dodaje namirnicama kao što je hleb ili preliv za salatu. Bolje je jesti slatkiše i deserte za užinu nego u procesovanim namirnicama koje ne treba da budu slatke ali sadrže dodati šećer koji zamenjuje eliminisane masti ili daje ukus. Ugljeni hidrati su takođe sasvim u redu, naročito oni hranljivi kao krompir, na primer. Nijedan sastojak nije vredan prevelike brige.

6. Kad je reč o mesu, konzumirajte mešavinu svežeg i smrznutog.

Na odeljku za meso i ribu treba kupovati ono što je na akciji i ono što izgleda dobro. Tu obično spadaju ćureći kotleti sa kostima (bolje je kupovati meso sa kostima jer je jeftinije i ukusnije), losos, pakovanje smrznutih škampa (treba ih uvek imati u zamrzivaču ako hoćete brzo da napravite obrok) i celo pile za pečenje.

7. Kupujte tofu jer je dobra biljna opcija bogata proteinima.

Biljni proteini su dobri i korisno je uvek imati ekstra tvrd tofu u frižideru za pomfrit, na primer, ili za preliv za salatu. Takođe nije loše imati konzerve leblebije za brza jela kao što je kari ili sočivo za takose ili meksičko sočivo sa palentom.

8. Od mlečnih proizvoda, kupujte punomasno mleko i sir (ili barem one varijante koje ne sadrže premalo masti).

Što se tiče mlečnih proizvoda, za užinu mogu da se konzumiraju puter, mleko, feta i parmezan. Poželjno je izbegavati mlečne proizvode sa manje od dva odsto masti. Njihov ukus nije sjajan a nema konkretnih razloga da za zdravlje ima razlike između punomasnih i malomasnih mlečnih proizvoda. Ako vam je potrebna užina bogata proteinima, tu je švapski sir jer ima više proteina od većine vrsta jogurta sa različitim ukusima. Takođe sadrži kalijum i pakuje se u male plastične posude koje možete da držite u tašni.

9. Ako namirnice birate samo u jednom delu radnje, propuštate mnogo toga dobrog.

Vreme je da razbijemo jedan od najdugovečnijih i najpopularnijih mitova kad je ishrana u pitanju: onaj koji kaže da ako želimo da kupujemo zdravo, treba da kupujemo samo u jednom delu prodavnice. To uopšte nije tačno; hranljive namirnice su svuda.

Gondole u sredini takođe imaju sjajnu ponudu: konzervisan i sušen pasulj, ovsenu kašu, testeninu (u redu je i pasta od pšenice sa celim zrnom i bela, a i savršena je za pripremu unapred), konzervisanu tunjevinu, orašaste plodove i semenke i začine. Tu je i maslinovo ulje, najbolje je ekstra devičansko za kuvanje i jelo. U srednjoj gondoli možete naći i energetske pločice koj su bogate proteinima i imaju jednostavne, cele sastojke. Možete ih jesti za doručak, posle vežbanja, u kolima na putu do posla.

10. Kupujte namirnice koje možete termički da obradite i jedete (ili termički obradite i poslužite).

Čak i ako sami kuvate, desi se da nemate vremena da pripremite sve. Zato nije loše imati pri ruci smrznute pileće štapiće, piletinu, humus, smrznute riblje štapiće i smrznute prolećne rolnice.

11. Ne zaboravite desert ili omiljene grickalice.

To može biti čips, keks ili sladoled.

Suština kupovine namirnica nije u samo u pripremanju savršenih jela i užina. Bitno je imati normalan odnos prema hrani, što znači da je sva hrana dozvoljena, pri čemu se nijednoj vrsti namirnica ne daje posebna prednost. Ako su vam neke vrste hrane duže vreme „zabranjene”, velike su šanse da ćete ih na kraju jesti u mnogo većim količinama, što nije zdravo a i jako je teško prekinuti sa takvom praksom.

Zdrava ishrana podrazumeva veliku raznovrsnost namirnica i dobar stav prema hrani i jelu. Život je suviše kratak za bilo šta manje od toga.

Izvor: https://www.self.com/story/rd-grocery-shopping-tips

foto: Shutterstock

VREME JE DA I VI NAUČITE: Kako se pravi staklena glazura za torte i kolače?

Torte sa staklenom glazurom izgledaju kao da su spremljene samo za izlog neke prelepe poslastičarnice.

Ipak, nije tako. Ova glazura je jestiva i sve više osvaja naše trpeze za posebne prilike.

Među slikama se mogu pronaći torte, krofne, kolači i mnoge druge poslastice i možemo reći da njihov izgled predstavlja najlepše napravljene poslastice na svetu.

U jednu ruku ćete poželeti da pojedete sve te slatkiše, dok ćete u drugom biti ljuti na sebe jer ne znate da ih napravite. E pa, došlo je vreme da i vi naučite da pravite ove savršene kolače, saznajte kako!

Sastojci:

20 g želatina,
120ml vode,
300 g glukoze,
300 g šećera,
150 ml vode,
200 g zaslađenog kondenzovanog mleka,
300 g čokolade (bele, crne, mlečne ili kombinovane)
boja za hranu.

Priprema:

Stavite želatin u vodu i sačekajte da naraste. Prokuvajte glukozu, šećer i vodu. Sklonite smesu sa ringle, pa dodajte želatin. Dodajte kondenzovano mleko. Prelijte preko čokolade da biste se rešili mehurića (koristite temperaturu od 35 stepeni).

Prateći ova upustva, dobićete glazuru koju možete da prelijete preko torte.

Kako biste dobili efekat mermera, koristite više boja za hranu.

Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live

foto: Shutterstock

Saveti iskusnih kuvara: Ovo su najčešće greške u pripremi pilećih prsa

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi greše, a evo i kako..

1.Uklanjanje kožice sa mesa

To je velika greška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suva jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim delovima pileta. Ostavljanje kože na njima tokom pečenja ili dinstanja, osiguraće da na kraju budu sočnija, a samim tim i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je pre jela sklonite.

2.Ne stavljanje mesa u marinadu

Kao što je već spomenuto, pileća prsa su suva, ali dobra marinada osiguraće da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan ukus koji će ući i u najdublje slojeve. Recepata za marinade je puno i svako može pronaći ukus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mešavini začina.

3. Ne udaranje čekićem po mesu

Kuvari preporučuju čekićem dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vreme pripreme na šporetu ili roštilju trajati kraće.

4. Šnicle nisu jednake debljine

To je vrlo čest propust – šnicle pilećih prsa nisu ravnomerne debljine svuda pa se tokom pripreme deo previše ispeče i tako osuši, a deo ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, zavisno od toga kolika je razlika u debljini.

5. Prekuvano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuvari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim delovima mesa. Savetuju pečenje sve dok unutrašnja temperatura ne bude oko 70 stepeni.

6. Meso ne odstoji pre jela

Verovatno ste primetili da, isečete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjir, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocenu vlagu što kasnije utiče na ukus. Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo “odmori” jer će se tako sokovi u njemu stabilizovati. Prekrijte ga i ostavite kratko pa tek onda jedite.

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi ukusu koji tako postaje još bolji. Ako malo razmislite, setićete se da nijedno meso samo po sebi nema neki fini ukus – začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti.

 

Izvor: 24sata.hr

foto: Shutterstock

10 grešaka zbog kojih vam pizza ne uspeva

Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste želeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju.

Nikad previše sira…

Iako mnogi misle da na pizzi nikad ne može biti previše sira, problem nastaje u tome kad testo više ne može izdržati tu težinu, pa pizza izgubi svoj oblik.

More nadeva

Osim dela o “urušavanju” testa kao što je slučaj s viškom sira, previše dodataka znači da se pizza neće ravnomerno ispeći, a lako se može dogoditi da testo zagori, a nadev nije ni približno gotov.

Previše povrća

Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, testo za pizzu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto važi i ako se povrće koje sadrži puno vode reže na prevelike komade.

Ledeno doba

Pizzu uvek stavite u prethodno zagrejanu rernu, i to na što višu temperaturu. Peče li se na niskoj temperaturi, testo može biti premekano ili vlažno.

Samo opušteno

Koristite li kupovno testo ili domaće koje je bilo u frižideru, pre pečenja mu pružite dovoljno vremena da se zagreje na sobnu temperaturu. U suprotnom će biti tvrdo i neukusno.

Oklagija neuspeha

Ukoliko koristite oklagiju za testo budite oprezni kako ga ne biste previše razradili i “ispumpali” sve one mehuriće vazduha koji pružaju fantastičnu strukturu. Umesto oklagije bolje je zaprljati ruke.

Papir spoticanja

Papir za pečenje odlična je stvar za kolače, ali ne i za pečenje pizze jer se testo neće dovoljno zagrejati. Pecite je na nauljenom limu ili kamenu za pizzu.

Već se vidi sto…

Italijani su poznati po tankom testu, ali i oni znaju zadržati meru u razvlačenju pre nego što postane prozirno. Razvucite ga, ali ipak ne previše tanko jer neće moći izdržati nadev. Idealna je debljina između 3,5 i 6 milimetara.

Minuti kao godine

Dobru pizzu isplati se čekati pa je ostavite pet minuta u ugašenoj rerni pre posluživanja kako bi se ukusi lepo povezali.

Pogrešno brašno

Dobar je odabir brašna za pizzu sitno mleveno, tip 00, ali poslužit će i glatko. Možete mu dodati i oštrog, ali nemojte preterati, neka ga ne bude više od trećine na ukupnu količinu.

 

Izvor: punkufer

foto: Shutterstock

MALI TRIKOVI: Spremite najukusnije meso do sada!

Ako filujete meso, trebaće vam više vremena da se ispeče u rerni, dok kod prženja mesa u tiganju treba paziti na debljinu odreska zbog ravnomernog pečenja.

Pečenje u rerni

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrejana rerna. Ako rerna nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i po dovoljno je sat i po na 200°C. Isto važi i za pile, dok će pilećim batacima i grudima trebati 45 minuta na istoj temperaturi.

Ćurka teška oko 2,5 kilograma peče se na 170 °C dva i po do tri sata, a ako je punjena trebaće joj tri do tri i po sata. Jagnjećoj plećki teškoj oko 2,5 kilograma ili butu od 1,5 kg treba sat i po na 200 °C, dok se teleći odrezak peče na istoj temperaturi ali 30 do 40 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200 °C.

Vreme pečenja zavisi od toga da li je meso nadeveno ili ne, pa tako u proseku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za ćuretinu.

Pečenje na tiganju

Pileći i ćureći file peku se sedam do osam minuta na umereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa svih strana. Svinjskim kotletima treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vreme potrebno je i za goveđe odreske debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to duže treba da se peku.

Kuvanje

Kuvanje je baš kao i pečenje u rerni iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i po sata na srednje jakoj vatri. Pile se kuva sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i po do dva. Dimljena svinjska leđa trebaju se kuvati oko 45 minuta.

Pohovano meso

Pohovano meso može da se peče u dubokom ulju ili u rerni. Pohovani pileći file (oko pet komada) treba da se peče 25 minuta do pola sata na 210 °C, a svinjske odreske na oko sat i 20 minuta na 180 °C. Za ćuretinu rerna treba biti zagrijana na 200 °C, a meso se peče 45 minuta.

Za prženje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i ćuretinu treba pržiti na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno pržiti oko pet do šest minuta sa svake strane.

Izvor: zenasamja.me

foto: Shutterstock

Rešite se kućnih mrava na prirodan način

Kada se neočekivano pojave u kući najbolje je da ih se rešite, što je brže moguće.

Međutim, ako u kući imate malu decu i kućne ljubimce, možete pokušati da se oslobodite njihovog prisutstva bez štetnih hemikalija, uz pomoć prirodnih sredstava.

Srećom, postoji mnogo načina da se rešite mrava na prirodan način, a o jednom od takvih koji se pokazao poprilično efikasan, danas ćemo vam nešto više reći.

Da biste pripremili svoje “oruđe” u borbi protiv ove napasti, biće vam potrebno eterično ulje karanfilića.

Inače, ovo ulje se koristi kao prirodni insekticid i repelent (odbija komarce, muve, žute mrave, bubašvabe itd).

Ono što je potrebno, to je da 40 kapi ulja karanfilića razrediti u 200ml vode. Rastvor sipati u bocu sa raspršivačem, dobro promućkati pre upotrebe i naprskati sve otvore gde izlaze insekti.

Ovaj postupak ponavljati jednom na svaka 3 dana. Nepoželjni gosti uskoro će napustiti vašu kuću zauvek!

Stvar je u tome da mravi ne tolerišu fenol – toksičnu supstancu koja se nalazi u ulju karanfilića, ali koja je apsolutno bezopasna za čoveka i životinje.

Inače, ulje karanfilića je veoma korisno za ljudsko zdravlje, njegova aroma ima sposobnost pojačavanja imuniteta. Koristi se za prehlade i infekcije, kao antivirusno i antibakterijsko sredstvo.

Takođe, ono ima stimulišući učinak na psihu i uklanja mentalnu iscrpljenost i stres. Ulje karanfilića podstiče dubok i miran san. Uvek se upotrebljava razređeno!

Izvor: uspesnazena.com

foto: Shutterstock

NEKA ZABLISTAJU: Vratite sjaj požutelim kućnim aparatima!

Svako od nas, posebno žene, ne voli kada nam kućna bela tehnika, dobije žućkastu boju.

Isto važi i za stare televizore i monitore, kućišta kompjutera, tastature… pogledate oko sebe, a sve ima neku žutu boju i nije vam jasno kako se to desilo kad redovno brišete prašinu.

Kako i zašto se desilo, nije bitno, važno je da postoji jedan stari trik ili recept, ko ga kako nazove, koji rešava ovaj problem.

Isključite uređaj iz struje, sklonite sve sa njega, ako je moguće pomerite ga od zida, ili ako su u pitanju televizori i monitori, premestite na sto na kom će te obaviti detaljnu operaciju čišćenja i izbeljivanje.

Potrebno je uređaj ,pre procesa izbeljivanja, obrisati od prašine. To možete uraditi praškom ili vlažnom krpom, potrudite se da obrišete sve delove prašine kako bi ste videli na kojim mestima ima najviše žutila.

Uzmite pumpicu u koju ste prethodno sipali sirće, može razblaženo u razmeri 1:10, ili čisto, ako mislite da je previše žuto.

Poprskajte pumpicom ceo uređaj, osim delova koji idu u struju, ili u slučaju tv i monitora, onaj deo gde tečnost može ući u unutrašnjost aparata.

Uzmite čist sunđer i prebrišite uređaj, možete koristiti i onu zelenu stranu, ne bojite se da će izgrebati ili oštetiti, čak i ako su u pitanju aparati koji su ofarbani u ovu modernu inox boju.

Ostavite da deluje 30 minuta, zatim vlažnim sunđerom obrišite uređaj, i odmah posušite pamučnom krpom.

Ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatima, postupak možete ponoviti odmah ,s tim što morate ostaviti da deluje duže, ili razmisliti o alternativi, a to je da umesto sirćeta koristite limun, isečen na pola, kojim ćete premazati ceo uređaj, ili umesto sirćeta, u pumpicu sipati izbeljivač, razblažen u razmeri 1:10.

Izbeljivač obavezno razblažite, da ne bi oštetili ruke, ili koristite rukavice.

Izvor: recepti-i-zdravlje.xyz

OTKRIVAMO: Koju hranu TREBA JESTI, a koju IZBEGAVATI kada ste bolesni

Kada ste bolesni, vaš apetit se menja baš kao i potrebe organizma.

Ono što nikako ne želite dok se borite s neugodnim simptomima jeste to da pogrešnim odabirom namirnica sve još dodatno pogoršate.

Stoga vam donosimo savete šta jesti i piti u određenim situacijama, a šta svakako treba izbegavati.

Dijareja

Ako vas muči “trčkalica”, odnosno proliv, najbolje je jesti banane, pirinač, sok od jabuke i tost. Dobar izbor će biti i ovsene pahuljice, kuvani krompir, slani krekeri, i posebno pečena piletina ili ćuretina bez kože. Svakako izbegavajte slatkiše jer zaslađivači mogu pogoršati stanje, baš kao i luk, jabuke, brokoli, kupus i pasulj. Mlečni proizvodi takođe mogu pogoršati dijareju, kao i alkohol i kofein.

Zatvor

Zatvor često nastaje ako ne jedete dosta vlakana ( 25-30 grama na dan). U tom slučaju, najbolje je jesti celovite žitarice, orahe, pasulj, suve šljive, ovsene pahuljice, lanene semenke, brokoli, kruške i jabuke i piti puno vode. Izbegavajte čokoladu, mlečne proizvode, gvožđe kao dodatak ishrani, lekove protiv bolova.

Mučnina

Uzimajte male porcije hrane i namirnice koje nemaju intenzivan miris. Najbolje je jesti slane krekere, pereci, malo tosta i žitarice, čaj od đumbira, limun. Izbegavajte tešku i masnu hranu, kofeinske napitke, alkoholna i gazirana pića.

Bolovi u grlu

Neugodni bol u grlu, posebno pri gutanju, ublažiće mlak čaj od nane s medom. Konzumirajte krem supe, pire krompir, jogurt, omlet. Izbegavajte vruće napitke i supe, namirnice koje će dodatno iziritirati grlo su i čips, orašasti plodovi, a zbog kiseline i limunada, sveži sokovi od narandže, grejpa.

Glavobolja

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka glavobolje. Najbolje rešenje je popiti pola litre vode i pričekati 20 minuta da vidite hoće li bol proći. Izbegavajte namirnice i napitke koje dodatno dehidriraju poput sireva, soja sosa, čokolada, crveno vino, suhomesnate proizvode, suvo voće.

Izvor:vecernji.hr

foto: Shutterstock

Bez ribanja: Trik za čišćenje stakla i rešetke rerne

Jedan od delova u domu na koje najmanje obraćamo pažnju, najlakše zaboravljamo i najređe čistimo jeste staklo i rešetka od rerne.

Predstavljamo vam način da ih operete zajedno i to pritom bez ikakve muke.

Sve što vam treba jeste jedna tableta za mašinsko pranje sudova, aluminijumska folija i kada napunjena toplom vodom. Proces traje najmanje tri sata, ali vi skoro ništa ne radite.

Izvucite rešetke i staklo, obložite ih pojedinačno folijom i spustite u vruću vodu, pa dodajte tabletu i ostavite da stoji tri i po sata. Kad izvadite iz folije, bićete zapanjeni izgledom rešetki i stakla!

Trik je u tome što aluminijska folija ima hemijsku reakciju sa tabletom za pranje posuđa i ostavlja predmete neverovatno čistim.

Ako nemate mašinu za sudove, a samim tim ni tablete, možete da iskoristite i prašak za veš.

Izvor: Stil

Foto: Shutterstock

Ovako se peče svinjetina da ima hrskavu koricu (VIDEO)

Hrskavo svinjsko pečenje koje se priprema na poseban način.

Potrebno je:

Komad svinjskog mesa sa kožom
krompir
prašak za pecivo
so
biber
svinjska mast

Priprema:

Komad svinjskog mesa sa kožicom izbodite nekim oštrim predmetom i isecite po dužini kožicu na kockice. Takođe sa druge strane zasecite meso malo.

Nakon toga uzmite parašak za pecivo i pospite po kožici pa utrljajte u meso. Potom ravnomerno utrljajte so, vodite računa da uđe i u meso i to isto uradite i sa druge strane. Tako usoljeno stavite u foliju i ostavite da stoji 24 sata.

Izvadite meso iz folije, prekrijte ga ubrusom da pokupite lepo višak vode sa korice. Potom premažite crvenom paprikom, biberom.

Isti postupak ponovite i sa druge strane. Ponovo malo posolite. Potom uzmite svinjsku mast, i to najbolje onu koja je sa dna, koja ima sitne mrvice od čvaraka, i utrljajte u meso sa obe strane.

Potom stavite još malo bibera i soli.

Krompir oljuštite i isecite na veća rebra. U tepsiju stavite žicu i meso stavite na žicu. Dodajre vodu i svinjsku mast.

Na kožu dodajte još malo masti. Stavite da se peče na najvišu temperaturu. Pecite 35 minuta uz povremeno okretanje. Nakon sat vremena izvadite meso iz tepsije, stavite krompir u masnoću koja se skupila u tepsiji i začinite krompire.

Preko njih vratite meso. Pecite još nekih pola sata. Ostavite da se ohladi i uživajte u fantastičnom ručku za celu porodicu.

{vembed Y=pxsLPxzk7gw}

Izvor: Tonchy Shultz

Foto: Profimedia

SKRATITE VREME PROVEDENO U KUHINJI: Korisni trikovi za savremene domaćice!

Kuvate skoro svaki dan? U vašoj porodici se skoro uvek jede „kašikom“? To sigurno znači da je teško da se uklopite sa obavezama i da mnogo vremena provodite u kuhinji… Zato vam donosimo super trikove koji će vam biti od velike koristi…

1. Dinstanje luka

Iako je osnova za mnoga jela, dinstanje luka je em zamorno, em se mirisi šire svuda, em sve to seckanje oduzima mnogo vremena.

Trik je da onog dana kad dođem s pijace, i donesem luk i zelen, lepo sve operem, isečem na krupnije komade (luk, praziluk, koren celera, šargarepu, paškanat, peršun ili sve ono što volite) i stavim u seckalicu. Za 30 sekundi sve je sitno iseckano. Podelim u male kesice i stavim u friz. Kada mi zatreba, samo iz kesice direktno sipam u tiganj! Na taj način i iskoristim zelen, koju koliko god malo da kupim, često bacim, jer može da bude sveža u frižideru samo dan, dva. Plus, uštedi se vreme na seckanje, pripremu, a i na pranje seckalice.

2. Pravi krompir pire

Ne onaj iz kesice. Skuvaćete ga za 10 minuta, ako ga kuvate u mleku. Onda to mleko iskoristite za pire – stavite krompir u visoku posud, malo viljuškom izbockate, dodate (vruće!) mleko, maslac, so, malo pavlake i štapnim mikserom sve umutite. Pire za 10 minuta, a savršen!Trikovi za domaćice – provedite manje vremena u kuhinji

3. Krompir za musaku pripremite ranije

Oljuštite, isecite na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Sutradan normalno pravite musaku, a mleku dodate ulupana jaja i time prelijte musaku.

4. Ostavljajte povrće u zamrzivač blanširano

Ovako ostavljeno povrće se bolje i pravilnije čuva u frižideru, a i kasnije ćete imati poluspremljenu namirnicu, od koje za krato vreme možete da napravite obrok. Povrće se pravilno blanšira tako što se manje od minuta kuva na pari, pa se onda kratko stavi u hladnu vodu. Povrće možete kratko propržiti, ili odmah zamrznuti, a obrok dovršiti kada odledite povrće.

5. Zamrznite višak

Sigurno retko kad pogodite da spremite tačno onoliko hrane koliko vam je potrebno za obrok. Višak bolje zamrznite, nego da danima bude u frižideru, i na kraju tu hranu bacite. U male posude zamrznite nekoliko porcija, i kada nemate vremena za kuvanje, odmrznete, podgrejete i imate ručak! Pasulj, grašak, sos za špagete, pite, neke vrste kiflica, razni ćušpajzi se dobro zamrzavaju. Bitno je da hrana bude u kutijama ili na neki drugi način zaštićena od mešanja mirisa.

6. Mikrotalasna kao šporet

Ma koliko su suprostavljena mišljenja oko koristi i štete korišćenja mikrotalasne rerne, ako je već imate, iskoristite je! Postoji mnogo obroka koji se mogu skuvati u mikrotalasnoj rerni , a neki modeli imaju i gril, pa u njoj možete da napravite čitav ručak.

7. Polugotovi proizvodi

Već pripremljen pomrfit, kuvani pasulj, grašak, kukuruz šećerac, riblji štapići, supa iz kesice, već iseckan kupus ili salata, možda nisu ušteda za kućni budžet, ali za dragoceno vreme jesu. Izbegavam da ih koristim jer najčešće nikako ne spadaju u zdravu hranu, ali nekad je bolje i to nego brza hrana. S obzirom na to da ovi proizvodi imaju emulgatore, pojačivače i ostale sastojke neophodne da bi ih održali svežim, dobro je ovakve obroke obogatiti hranljivim i zdravim dodacima – u gotovu supu dodajte sitno iseckano povrće koje će biti gotovo za 5 minuta, uz riblje štapiće obarite blitvu ili neko drugo povrće koje se brzo kuva. itd.

8. Sipaj i spremi

Na policama supermarketa sve je više ovih proizvoda – vanilica, smesi za palačinke, mafine, čokoladni kolač. Jednostavno i vrlo brzo se spremaju, a kada kolač bude gotovo niko vas neće pitati da li ste sami merili sastojke ili ne. I ovo izbegavam, upravo zbog raznih dodataka koje sadrže, ali eto, postoji kao opcija.

9. Više rerne manje ringli

Meso i povrće, zaćinjeno, pa u rernu ništa lakše.
Zapečeno, gratinirano, musakasto, što više iz rerne, manje ćete stajati pored šporeta. Neka jela koja inače spremate na šporetu poput pomrita, faširanih šnicli, ribe, mogu se sasvim lepo (i sa manje ili čak nimalo masnoće ispeći u rerni.

10. Kuvajte pod pritiskom

Stari dobri „ekspres lonac“, uštediće vam mnogo vremena, jer kuva hranu višestruko brže nego da kuvate u „regularnom“ loncu . Dok se jelo kuva, možete da radite nešto drugo, ili da se – posvetite sebi.

Ove trikove svakodnevno koristim u svojoj kuhinji, a otkrila sam još neke ideje kako da kuvate brže.

Izvor: maminsvet.rs

foto: Shutterstock

Dekoracija stola za slavu: Kako odabrati pravi stolnjak, tanjire, salvete

Iako slava u svojoj osnovi predstavlja čuvanje porodične tradicije običajima koji se ne menjaju, dekoracija trpeze pruža mogućnost da modernim elementima oplemenite rustičnu postavku stola.

Izbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise od vas. Dekor prilagodite broju gostiju i izgledu i veličini prostorije da bi sve delovalo skladno.

Za manje prostore: jednobojnost i jednostavnost. Jednobojan stolnjak, jednostavan geometrijski dizajn posuđa i čaša, escajg svedenog dizajna bez previše detalja, da biste postigli elegantan i svečan efekat vaše trpeze.

Veliki stambeni prostor: pustite mašti na volju. Na raspolaganju vam stoji veliki izbor dezena stolnjaka, dekora na stolicama, svećnjaka i posuđa.

Ipak, važno je da trpeza bude u skladu s izgledom enterijera.

Stolnjak
Stolnjak, koji je u našoj tradiciji često rustičan, može imati svedeniju šaru, a ako ste tradicionalista koji bi da se okrene savremenom načinu života, jednobojni stolnjak možete razigrati tkaninom u nekoj kontrastnoj boji, što je zanimljiv način za postizanje dinamike.

Tanjiri
Bela boja servisa u kombinaciji sa zlatnom ornamentikom biće zanimljiv pandan belom cveću. Ovakvi tanjiri uvek će se lepo složiti s kontrastnim bojama pribora ili čaša. Nije bitno samo da postavite duboki tanjir na plitki, već je potrebno uskladiti i dezen tanjira s ostatkom stola, mada to ne mora da predstavlja specijalan zadatak. Dovoljno je odabrati dve do tri boje koje će se provlačiti vašom slavskom trpezom.

Escajg
Iako se često ne razmišlja o posebnosti escajga, on može biti vrlo dekorativan, kreativan, elegantan, jednostavan ili kakav god poželite. Dizajn kašika, viljušaka i noževa može biti jedina okosnica pri postavljanju stola za slavu. Čak i kada su svi drugi detalji izostavljeni, postići ćete utisak stila odabirom lepog i neuobičajenog escajga.

Domaćice koje su romantičnog raspoloženja, klasičan pribor mogu povezati nekom ukrasnom trakom ili mašnom u boji.

Čaše
Odabir čaša zavisiće od vrste pića koje ćete služiti. Tu će se svakako naći čaše za vodu i vino. Nemojte se opterećivati time da one budu istog dizajna ili stila. Čak će spoj čaša različite obrade i oblika biti zanimljiva dekoracija na jednostavno postavljenom slavskom stolu. Poigrajte se kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih. Uparite ih prema njihovim različitostima, ali samo u okviru jednog mesta za sedenje.

Salvete
Salvete su neizostavni praktični ukras svake trpeze. Mogu biti papirne i platnene. Iskoristite salvete za dodatno ukrašavanje vašeg stola tako što ćete odabrati odgovarajuću boju i dezen koji će se uklopiti uz sve ostale već postavljene elemente. Ukoliko niste vešti u pravljenju figura od salveta, iskoristite mogućnost da je uvežete u “prsten”. Ali ako se niste pripremili za to, biće dovoljno jednostavno i uredno postaviti složenu salvetu pored tanjira.

Činije i poslužavnici
Činije i poslužavnici iznose se na sto kada svi sednu, ali upravo iz tog razloga se na njih obraća najveća pažnja. Potrebno je imati na umu da bi činije i poslužavnici, na kojima ćete iznositi hranu, trebalo da budu istog dizajna i boje, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

Izvor: srbijuvolimo.rs

Starinski i zaboravljeni: 15 NAJBOLJIH BAKINIH TRIKOVA

Starinski i već pomalo zaboravljeni, ali veoma korisni saveti, dobro će doći svakoj domaćici.

Da li se sećate bakine kuhinje i kako je sve blistalo u njoj i kako je sve mirisalo na cimet i peršun i kako su na ringli su uvek stajale barem tri pune šerpe i šerpice?

Bake se skoro i ne sećate bez kecelje na cvetiće i sa varjačom u ruci. U kredencu je uvek bilo milion začina i unutra je sve tako lepo mirisalo na nju, mleko i nešto što sada znate da je bio muskatni oračšić.

Imala je baka i svoju svesku, uvek raskupusanu i sa oticima prstiju od džema ili brašna. Koristila je jednu malu drvenu olovku koju bi zarezivala sve dok može da stane u ruku. Pronađite tu svesku, to vam je naš savet.

Verujte da vredi više nego mapa zakopanog blaga Riđobradog i Henrija Morgana zajedno! U njoj ćete naći najmudrije i najbolje savete za lakši i lepši život u kuhinji.

Dok ne pronađete, evo par saveta koje smo mi skupili iz svezaka naših baka.

1. Prvo nešto lako. Ukoliko stavite varjaču (ne mora biti originalna bakina) poprečno preko šerpe u kojoj kuvate pastu, povrće ili bilo šta drugo u vodi što može lako da iskipi – to se neće desiti.

2. Nakon što isečete beli luk ili očistite ribu, neprijatni miris sa ruku ćete najlakše ukloniti tako što uzmete nerđajuću kašiku i pod mlazom vode je protrljate preko ruku, kao da je kašika sapun. Ne pitajte zašto, ali metal uklanja mirise sa kože.

3. Da bi vam karfiol ostao snežno beo i nakon kuvanja, u vodu dodajte malkice mleka i prstohvat soli.

4. Redak sos? Nije problem. Pomešajte kašičicu margarina i dve kašike mleka. Dodajte to u sos i gledajte kako se na vaše oči pretvara i duvan i žitak gusti sos, baš kao što ste isprva i zamislili.

5. Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali krompir ili testeninu. Bakina difenbahija nije bila onoliko velika, lepa i sjajna tek tako. Baka je uvek tu ohlađenu vodu sipala biljkama da ih nahrani hranljivim materijama koje ostaju u vodi.

6. Opet ste presolili supu i već ste se spremili da vam neko soli pamet kad je proba. Ne brinite. Oljuštite jedan krompir i dodajte ga u supu. On će upiti višak soli i sakriti sve tragove vaše greške.

7. Kako krompir ne bi proklijao (osim ako nije u naučne svrhe, da dete nosi na čas biologije kao rezultat kućnog eksperimenta), u džak ili zdelu ili kutiju sa krompirima ubacte i jednu jabuku. Ona će održavati red. Naravno, ne zauvek, pa bacite ponekad pogled i zamenite jabuku drugom njenom koleginicom ako se ova umorila.

8. Pre pečenja, limunovim sokom istrljajte pileće belo meso kako bi zaista i ostalo belo a postalo sočno.

9. Ne bacajte stari hleb. Da li ste nekad videli hleb u bakinom đubretu? Nismo ni mislili. Ono što je baka radila je sledeće: starom hlebu je koru ovlažila sa malo vode i stavila ga u rernu na srednju temperaturu, ne više od 10 minuta. Hleb posle takvog tretmana uvek izađe mlad i zdrav kao ruža.

10. Ukoliko u jednom danu spremate u pirinač i spanać, poslušajte baku i uradite sledeće: u vodi u kojoj ste skuvali spanać skuvajte posle i pirinač. Biće ukusniji ali i bogatiji za par vitamina.

11. U frižideru uvek držite šoljicu sa malo sirćeta i listovima nane kako se nikad ne bi osećali neprijatni mirisi.

12. Znamo da skoro svi imate super turbo veš mašine, ali da se kladimo da vam krpe nisu bele kao bakine! To je zato što ih ne ostavljate preko noći potopljene u vodu sa dve velike kašike sode bikarbone. Probajte pa se uverite i sami.

13. Kupili ste divan komad mesa ali ste ga nekako zaboravili ili niste stigli da ga spremite dok je bilo sveže? Nema problema, baka ga ne bi bacila. Ona bi ga pažljivo oprala a zatim držala 15 minuta u blagom čaju od kamilice.

14. Kad mleko iskipi po šporetu, a desi se i najboljima, brzo ugasite ringlu i pospite malo soli po njoj kako ne bi i komšije osetile šta vam se upravo desilo.

15. Kad smo već kod mleka, svako meso je lepše kada ga barem sat vremena potopite u mleko. Bilo da nameravate da ga pržite, pečete, pohujete ili bilo šta drugo.

I ZA KRAJ

Bakine ruke najlepše grle jer su uvek mekane i bele. I to najviše zato što ih je redovno čašćavala maskom od pire krompira. Topao i svež pire bi držala par minuta na rukama a zatim isprala prvo toplom pa hladnom vodom i namazala sokom od limuna. I to je to.

A posle kafice, sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente. A zatim obrišite sa spiska za kupovinu onaj preskupi piling! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Zna baka znanje, a sada znate i vi.

Sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Izvor: agrosmart.net

Evo šta ZAPRAVO ZNAČE oznake na jajima u radnji i KOJA JE RAZLIKA između braon i belih jaja

Jaja su nam na meniju praktično svakog dana, a ipak ne znamo o njima onoliko koliko bi trebalo. Recimo, da li ste koja je razlika između braon i belih jaja, ili šta znače slova koja se nalaze na deklaraciji zalepljenoj za karton? Evo odgovora!

Kao što smo već najavili, u saradnji sa stručnjacima koji stoje iza aplikacije "Šta jedem?", svakog četvrtka razbijaćemo mitove o ishrani. Ovog četvrtka, pod lupom su nam jaja.

Jaje je skoro pa idealan izvor proteina. Ugljenih hidrata praktično nema, a jedno prosečno jaje ima 6,3g proteina i 5g masti, od čega je 99 odsto njih smešteno u žumancetu. Uz to, bogato je svim vitaminima osim vitamina C.

Međutim, postoje stvari koje sigurno ne znate o jajima, a morali biste pre nego što odaberete svoj karton jaja.

DA LI IMA RAZLIKE IZMEĐU BELIH I BRAON JAJA?

- Boja ljuske zavisi od pigmenta koji ljuska sadrži, ako ga ne sadrži – ljuska je bela. Boja može varirati i kod same koke kao individue. Prisutvo pigmenta ne ukazuje na kvalitet jajeta, ali treba istaći da proizvođači insistiraju na sortama koje imaju jaku i pigmentiranu ljusku u cilju lakše manipulacije i održavanja svežine jajeta. Može se dogoditi da je jaje sa poroznom i nepigmentiranom ljuskom zdravije, ukoliko se konzumira sveže (jaje seoskih domaćinstava) - objašnjava za Žena.rs Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta aplikacija "Šta jedem?" i "Nutri- Skener".

ZAŠTO JE TOLIKA RAZLIKA U VELIČINI IZMEĐU JAJA?

- Veličina jajeta zavisi od vrste i rase koke, spoljašnjih uticaja (ishrana, uzgoj, godišnje doba) i starosti koke. Što je koka starija i što se manje kreće, jaje je veće. U letnjim mesecima jaja su manja, jer sadržaj brže isparava kroz poroznu ljusku. Jaja su najveća u proleće. Važno je znati da veća jaja imaju više belanca u odnosu na žumance. U odnosu na svoje divlje pretke, kokoškino jaje se najviše povećalo (čak 70%). Težina kokošijeg jajeta je u proseku oko 60g (u granicama 40g-110g). Najteže zabeleženo je imalo 320g - objašnjava Miroslav Otašević.

KAKO BIRATI JAJA U RADNJI?

U vezi sa čuvanjem jaja, na tržištu se nalaze 3 kategorije:

- Sveža;

- Hlađena;

- Konzervisana.

Sveža jaja su ona koja su nehlađena i nekonzervisana. U nekim zemljama je dozvoljeno pranje jaja. Deklarisanjem jaja kao „svežih“ prodavac je dužan da maksimalno skrati vremensku distancu između proizvođača i potrošača.

Hlađena jaja se čuvaju u hladnjačama i njihova održivost može trajati i do pola godine.

Konzervisana jaja su ona koja se prelivaju krečnom vodom ili „vodenim staklom“ (10% rastvor natrijum-silikata) u cilju zapušavanja pora na ljusci.

Prema kvalitetu, kokošja jaja se stavljaju u promet kao:

1) Jaja ekstra kvaliteta (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su 1. od dana proizvodnje);

2) Jaja prvog (I) kvalitet (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su najkasnije 3. dana od dana proizvodnje);

3) Jaja drugog (II) kvaliteta;

4) Jaja trećeg (III) kvaliteta.

Jaja prvog (I) i jaja drugog (II) kvaliteta stavljaju se u promet klasirana prema masi u sedam klasa:

klasa (SU) 70 g i više od toga

klasa (S) manje od 70 g do 65 g

klasa (A) manje od 65 g do 60 g

klasa (B) manje od 60 g do 55 g

klasa (C) manje od 55 g do 50 g

klasa (D) manje od 50 g do 45 g

klasa (E) manje od 45 g

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da se jaja ne klasiraju na osnovu ishrane živine i načina uzgoja.

Dakle, ako želite krupno jaje – dobićete najverovatnije jaje starije ili „lenje“ koke u kome je više belanca, a ako želite jaje mlađe i dinamičnije koke– dobićete sitnije jaje, sa većim udelom žumanca u odnosu na belance.

Izvor: zena.blic.rs

foto: Shutterstock

TOP 10 TRIKOVA: Od sada će vam svaki kolač ispasti savršeno

Pečenje kolača je, reći će mnogi čista nauka i zato je veoma važno da ne odstupate od recepta i ne eksperimentišete ukoliko niste baš iskusan poslastičar.

Samo jedna kašičica manje ili više nekog sastojka može napraviti veliku razliku. Ako testo mesite kraće ili duže od onoga što je preporučeno može doćii do poptpunog fijsaka.

Pored glavnog pravila da pažljivo pratite recept veoma je važno da tokom pečenja kolača znate i nekoliko trikova koji će vas za tren oka promovisati u pravog majstora za slatkiše.

1. Manji nered kad pripremate mafine

Ako ste ikada pripremali mafine, a sigurno jeste onda sigurno znate koliko je nezgodno sipati smesu u kalupe, bilo da to radite pomoću obične ili kašike za sladoled. Da biste olakšali ovaj deo posla kašiku premažite sa malo ulja i testo će samo skliznuti u korpicu, bez kapanja.

2. Puter u mikrotalasnoj

Topljenje putera u mikrotalasnoj je uvek dobar izbor ako želite ubrzati proces pravljenja kolača, ali samo ako to uradite na pravi način. Da bi se puter ravnomerno istopio, stavite ga na tanjirić i poklopite staklenom čašom pa tek onda otopite.

3. Napunite špric za ukrašavanje bez nereda

Špriceve za ukrašavanje je prilično nezgodno napuniti, posebno ako ga punite nešto tečnijom smesom. Da biste olakšali sebi, stavite špric u duboku čašu, ivice kese prebacite preko pa tek onda sipajte smesu.

4. Puter umesto ulja i margarina

Čak i ako vam u receptu stoji da u biskvit stavite ulje vi ga zamenite istom količinom otopljenog putera jer ćete dobiti puno bolji rezultat.

5. Zamrznite sirove keksiće

Koliko puta vam se desilo da umesite više keksića nego što vam je u tom trenutku potrebno? Višak testa nipošto nemojte bacati, već od njega oblikujte keks i zamrznite ih. Kad ih ispečete biće jednako ukusni kao i oni prvi.

6. Biskvit savršeno ravan za savršene torte

Moramo priznati da se i nama retko dešava da dobijemo biskvit koji je na vrhu savršeno ravan tako da bez problema možemo staviti glazuru ili krem. Da biste to sprečili oko tepsije zavežite komad vlažne tkanine koji će sprečiti da se sredina biskvita digne pre nego ostatak.

7. Koristite zdravije alternative puteru i ulju

Kad je u pitanju masnoća nemojte se ograničavati samo na puter ili ulje, kao zdraviju zamenu možete koristiti čak i avokado.

8. Da keks duže traje

Već smo spomenuli kako u većini slučajeva napravimo više keksića nego što bi trebalo, a da bi oni što duže ostali sveži spremite ih u plastičnu posudu zajedno sa komadićem jabuke ili sa malo hleba koji će održavati vlažnost.

9. Omekšajte smeđi šećer

Da tokom pečenja ne gubite vreme na razbijanje grudvica smeđeg šećera, stavite ga u plitku posudu, pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi.

10. Ne bacajte zagorele mafine

Ako su vam mafini uhvatili malo na vrhu, nipošto ih nemojte bacati već zagoreli deo izrendajte na sitno rende, zamaskirajte nekom kremom i rešili ste problem.

Pečenje kolača je više nauka nego umetnost i zato je veoma važno da pazite na sitnice jer ćete na taj način izbeći moguće katastrofe. Verujte nam, naučili smo na teži način.

Izvor: opusteno.rs

REŠENA DILEMA: Da li je pileća džigerica zdrava ili je otrov za organizam?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, a evo i zašto

Oni koji su kao deca bili sklonianemiji, dobro se sećaju pileće džigerice. Verovatno im je mama u skoro svako jelo ubacivala džigericu kako bi popravili krvnu sliku. Međutim ne možemo a da se ne zapitamo da li je ona zaista zdrava?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, jer ima visok sadržaj holesterola i masti. Jedna pileća džigerica sadrži malo masti (2,86 grama od toga 0,9 grama zasićenih masti) i 248 miligrama holesterola.

Zdrave osobe troše manje od 300 miligrama holesterola dnevno, što znači da osobe sa poremećajem metabolizma masti, koje moraju da obrate pažnju na unos holesterola, mogu da konzumiraju džigericu povremeno i u manjim količinama.

Daleko veća zabluda je da su u džigerici zadržani svi toksini iz našeg tela koje je jetra prečistila, što je potpuno netačno.

Jetra (džigerica) jeste filter našeg tela i ima ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materija, međutim jetra neutrališe otrovne hemijske supstance i putem detoksikacije ih eliminiše iz tela, ne zadržavajući ih pri tom u sebi.

Džigerica je jeftina, zdrava i hranljiva životna namirnica i pravi je izvor vitamina (B, A, D, E, K) i minerala (bakra, gvožđa, cinka).

Od sadržaja vitamina najzastupljeniji je B vitamin. Jedna pileća džigerica sadrži 7,41 mikrograma vitamina B12, što je mnogo više od 2,4 miligrama ovog vitamina, koliko nam je dnevno potrebno.

Takođe, jedna džigerica sadrži 254 mikrograma folne kiseline, a dnevne potrebne su oko 400 mikrograma. Sadržaj vitamina A je takođe visok i ne bi trebalo konzumirati džigericu svaki dan u velikim količinama, jer uzimanje velikih količina vitamina A može da inhibira sposobnost tela da apsorbuje vitamin D.

Jedna pileća džigerica sadrži 5,12 miligrama gvožđa. Preporučeni dnevni unos gvožđa za muškarce iznosi 10 miligrama dok je za žene duplo veći, 18 do 22 miligrama.

Na kraju možemo zaključiti da konzumiranje pileće džigerice ne samo da nije štetno, nego može biti i veoma korisno, naravno ako vodimo računa o svom zdravlju i unosimo onoliko hranljivih materija koliko nam je preporučeno.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: Profimedia

TAJNA NAJUKUSNIJEG KROMPIRA: Spolja hrskav, unutra sočan i mekan!!!

Ako volite pečeni krompir i volite kad je onako hrskav i žut spolja, a opet suvkast i mekan iznutra, ovo je recept za vas! Jedan dodatan korak pre stavljanja u pećnicu će promeniti mnogo toga, a kad jednom probate, verovatno više nećete menjati način na koji spremate ovo jelo!

Hrskavi pečeni krompir

Verovatno ste već pomislili da vam baš i nije potreban recept za pečeni krompir. Operete, isečete, nauljite, posolite i ubacite da se peče! Istina, to ne deluje kao da je potrebno mnogo objašnjavanja. Naravno, takav krompir je sjajan, ali postoji i jedan malo drugačiji način pripreme, koji vam omogućava da dobijete fino hrskave i onako “rumene” kriške krompira! Ne zahteva više vremena, ako ne i manje, ali istina je da morate ispuniti par usputnih koraka!

Kad pečemo krompir na klasičan način, ukoliko ga sasvim ne prepečemo, obično ima mekanu ili pomalo gumenastu koricu. Sloj hrskave korice koji se stvori je veoma tanak i čim bude ispečen, para iz unutrašnjeg dela krompira je omekša.

Da bismo tome doskočili, treba ga najprije prokuvati, a zatim, uz dodatak masnoće, fino izmešati tek toliko da okrnjimo ivice i da dobije neki neuredan izgled. E, te skrobne mrvice i pukotine koje nastanu mešanjem su savšene za zadržavanje vruće masnoće, i zaslužne su za hrskav i dobro pečen krompir.

Mladi pečeni krompir

Na internetu se može pronaći mnogo verzija pripreme “savršenog pečenog krompira” i uglavnom sve navode postupak prokuvavanja, ceđenja, a zatim pečenja sa dodatkom masnoće i začina. Razlike se tiču načina i dužine kuvanja i pečenja, odabira masnoće i vrste krompira, kao i odabira začina i začinskih biljaka.

Priprema krompira za pečenje

U napomenama, u delu sa receptom sam navela neke predloge za izbor krompira i masnoće, ali tvrde da je najbolja kombinacija skrobni krompir i pačja ili svinjska mast. Čisto da znate!

Ako želite da jedete baš kuvan krompir, onda se on obično ostavlja ceo, naliva se hladnom vodom i trebalo bi so staviti tek pri kraju kuvanja. To će pomoći da se spoljašnji deo sačuva ceo dok unutrašnjost ne bude gotova. U suprotnom, može se dogoditi da se krompir spolja praktično rasipa, a da je iznutra još toliko čvrst da pruža otpor ako probodete vrhom noža. Takođe, ukoliko je deo onih jela koja se dugo kuvaju i važno je da krompir ostane ceo, trebalo bi jelo krčkati na veoma tihoj vatri, tako da biste izbegli to prekuvavanje spolja i rasipanje po jelu.

Pečeni krompir

U ovom receptu, koristimo ključalu vodu. Krompir je naseckan na komade (ili je sitan), kratko se kuva i ne smeta ako se spolja malo prekuva, štaviše to doprinosi hrkavijoj korici prilikom pečenja. Osim toga, sve traje 10-ak minuta kraće (dok perete i ljuštite, voda je već proključala). Ako vam to nije važno, onda možete raditi propisno.

Kako ispeći mladi krompir da bude hrskav i ukusan

Ovo jelo možete spremati tokom perioda kada ima mladih krompirića. U ovom slučaju, pečete ih cele, i na pola pečenja ih okrenete i lagano pritisnete kako bi se povećala površina koja dodiruje pleh.

Hrskavi krompir iz rerne

I naravno, ukoliko imate vreme, ali niste rasploženi da prljate dodatne sudove i gledate na sat, onda pripremite iste sastojke (izuzev vode), sve izmešajte i stavite da se peče oko sat vremena ili malčice više, uz povremeno mešanje. Nije baš isto, ali je i dalje fino, naročito ako ćete odmah služiti obrok.

Izvor: natanjiru.com

foto: Shutterstock

IMA RAZLIKE: Evo kad u kolače treba da stavljamo prašak za pecivo, a kad sodu bikarbonu

I soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu svrhu kod pripreme pekarskih proizvoda i zahvaljujući njima dobijamo lepe i visoke kolače ili slane zalogaje, ali ipak postoje razlike zbog koji se koriste u različitim receptima, pa nije svejedno ako ih zamenimo.

Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koje koristimo za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunovog soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u pećnici dobiti volumen. Njegov ukus je pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a njegov ukus je blag i neutralan. Zato kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer sa mlekom.

Da li smemo zameniti sodu bikarbonu i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalan ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

Drugi problem koji bi vas mogao zadesiti je da se kolač neće lepo dignuti tokom pečenja, a to je zato što soda bikarbona nema kiselost koju ima prašak za pecivo.

Pročitajte i: JELO NA KAŠIKU: Boranija sa junetinom iz ekspres lonca
Takođe treba imati na umu da soda bikarbona ima tri do četiri puta jače delovanje od praška za pecivo pa za toliko umanjite količinu ako je koristite kao zamenu.

Kod recepata koji imaju mere na čaše možete stavljati četvrtinu kašičice sode bikarbone na jednu čašu brašna. Prašak za pecivo stavlja se u odnosu jedna kašičica na jednu čašu brašna.

Testirajte ako niste sigurni u rok trajanja

Neke namirnice poput meda nemaju rok trajanja dokle god su pravilno skladištene, no prašak za pecivo i soda bikarbona gube moć pa treba pripaziti na datum utisnut na pakovanju.

Možete ih testirati pre upotrebe, posebno ako je rok prošao. U čašu stavite tri kašike tople vode i dodajte pola kašičice praška za pecivo, pa polako promešajte. Ako je prašak za pecivo još dobar, voda će zapeniti, a ne valja ako nema reakcije.

Sodu bikarbonu testirajte s sirćetom u istoj razmeri kao što se radi s vodom i praškom za pecivo. Čim sipate sodu bikarbonu u sirće i počnete mešati, trebalo bi dobro zapeni.

Izvor: tportal.hr

Foto: Shutterstock

SUPER TRIK: Kako ukloniti masne naslage sa filtera kuhinjskog aspiratora?

Kada ste poslednji put zavirili ispod kuhinjskog aspiratora i proverili filtere?

Ako je prošlo dosta vremena ili to nikada niste uradili ovo neće biti lak posao. Svrha filtera je prikupljanje masti, pa ako vaš aspirator ne obavlja svoj posao dobro, najverovatnije se zapušio od previše masnih naslaga.

Osim toga, tokom vremena, masnoća može blokirati rad filtera, pa je izuzetno bitno da povremeno očistite sve filtere. Srećom, čišćenje može biti jednostavno.

Ovaj vodič će vam pokazati kako očistiti filter u sudoperi s kipućom vodom, soda bikarbonom i sredstvom za pranje sudova. Neki se filteri mogu prati u mašini za pranje posuđa, ali zavisno od toga koliko je vremena prošlo od poslednjeg čišćenja, odnosno koliko slojeva imaju masne naslage.

Da biste se rešili masnoće potrebno vam je:

Vrlo vruća ili kipuća voda
Kvalitetno sredstvo za pranje sudova
Soda bikarbona
Neabrazivna četka za četkanje
Papirnati ubrusi

Uputstvo:

Skinite filtere sa aspiratora
Napunite sudoperu ili posudu kipućom vodom.Što je voda više vruća, to je delotvornija.
Dodajte sodu bikarbonu, oko pola šoljive i sredstvo za pranje posuđa. Prođite četkom po vodi, sve dok ne postane penasta. Stavite masne filtere u vodu. Uronite masne filtere u vodu. Pustite ih da se natapaju bar 10 minuta.

Očistite filtere

Nakon natapanja prođite neabrazivnom četkom za čišćenje i očistite filtere. Ako je potrebno, dodajte još sredstva za pranje sudova na vašu četku tokom pranja.

Isperite i osušite filtere

Temeljno isperite filtere u toploj vodi i osušite papirnatim ubrusom ili čistom krpom.

Vratite čiste filtere i ponovite ceo postupak, ako je potrebno.

 

Izvor: jutarnji.hr