Ovo su najzdravije jesenje namirnice! Evo kako da ih upotrebite!

Izlečite prehladu, očistite lice i izbrišite bore pomoću ovih namirnica.

Jabuke

One pomažu u snižavanju lošeg holesterola i bogate su antioksidansom kvercetinom koji omogućuje bolji protok kiseonika u pluća. Takođe su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta i u borbi s prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, ovo voće je odličan odabir za doručak jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Slično kao i jabuke bogat je vitaminom C. Smatra se kako jedna porcija sadrži oko 77 posto preporučenog dnevnog unosa. Karfiol je bogat antioksidansima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se posebno preporučuje pušačima. 

Nar 

Ovo voće se zbog obilja vitamina C, folne kiseline i vitamina A i E, kao i kalija naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čijem je delovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa a pomaže i u borbi s depresijom. Osim toga pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa. 

Bundeva

Ona je odlična namirnica za sve one koje muče alergije. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, i cinkom i vitaminom A koji jačaju imunološki sistem. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima s bolestima želuca i creva. 

Kelj

Ovo povrće bogato je vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi.  Kelj čisti toksine iz organizma što je neophodno za zdrav organizam. Takođe pomaže u ublažavanju kašlja kod ljudi koji pate od alergije. 

Mandarine

One sadrže dvostruko više vitamina C nego narandže, a bogate su folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim tim i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine deluju zasitno i ne izazivaju stalan osećaj gladi.

Prokelj

Ovo povrće odličan je izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Takođe bogat je folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a bogat izvor vitamina povećava šanse preživljavanja spermatozoida u materici. Osim toga, sadrži fitonutrijent koji pomaže u regulaciji nivoa hormona kod žena.

Izvor: 24sata.hr, stvarukusa.rs

Ove namirnice nikako ne treba podgrevati

Zbog današnjeg ubrzanog načina života sveže pripremljeni obroci postaju sve veći luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate, a kojima ne smeta kratka ponovna termička obrada.

Podgrevanje hrane uopšteno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži jedinjenja koja prilikom podgrevanja postaju štetna, odnosno toksična. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo: 

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga jedite u isključivo svežem obliku. 

Sastav pečuraka se zbog svojih proteina lako menja pa postaju štetne. Zato se preporučuje da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kad je kuvan, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo. 

Meso zagrevanjem postaje strano našem telu, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nesvarljiva, a samim tim i toksična. 

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama, poput mesa živine, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečnih proizvoda i jela koja sadrže mleko, sir i jaja. Kod jela s ovim namirnicama podgrevanje ne bi trebalo da bude opcija. 

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob.

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, a ovaj postupak se preporučuje i kad je varivo u pitanju. Ukoliko kuvate velike porcije hrane pre konzumiranja, pametno je rasporediti ih u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata. 

Topla vodena kupka idealno je rešenje za grejanje ribe i mesa, jer na ovaj način odgovarajuća temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih supstanci u namirnicama. 

Izvor: zadovoljna.hr

Oljuštite glavicu belog luka za 10 sekundi

Zaboravite sve uobičajene načine za ljuštenje belog luka i pogledajte kako da to jednostavno učinite za 10 sekundi.

Uobičajen i često primenjivan način za ljuštenje belog luka je udaranje glavice nožem i zatim ljuštenje čenova.

Nova, revolucionarna metoda će vam ubrzati i olakšati pripremanje omiljenih jela.

Na dasci za sečenje, rukom udarite glavicu belog luka.

Zatim uzmite dve činije iste veličine i u jednu od njih stavite čenove razbijene glavice.

Poklopite činiju drugom činijom i jako tresite.  Za deset sekundi,  ili čak i manje, dobićete oljuštene čenove belog luka.

Pogledajte video i ubrzajte pripremu omiljenih specijaliteta.

Postavljanje i dekoracija kuhinjskog stola

Sto u kući, čak i kada ne dolaze gosti, treba da bude lepo postavljen. Sto uvek treba da bude pokriven stolnjakom. Ako su ručak ili večera svečani, preporučuje se beli stolnjak od kvalitetnog materijala (npr. damasta), a salvete treba da su u istom tonu. Stolnjak mora da bude savršeno čist i ispeglan. Za ručak ili večeru koji nisu svečani mogu se upotrebiti i stolnjaci u boji, šareni, karirani i sl.

Pribor za jelo postavlja se tako što se viljuška postavi levo, a nož desno od tanjira. Kašika se postavlja desno od noža, sa spoljne strane. Kašike, viljuške i nož treba postaviti tako da im drške budu okrenute prema ivici stola, a oštrica noža prema tanjiru.

Kod jednostavnog rasporeda pribora za jelo, kada se jede u vlastitoj kući, obično se postavlja veliki plitki tanjir, a na njega duboki tanjir za supu. Ako se služi i predjelo, onda se stavlja manji tanjir za predjelo, sa posebnom viljuškom i nožem.

Kada se priređuje ručak ili večera za goste, postavljanje stola je nešto komplikovanije. Ako se služi više jela, valja staviti odgovarajući pribor, ali nikada više od tri viljuške i tri noža. Ako se pre glavnog jela služi riba, obavezno se postavlja poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož između kašike i noža za glavno jelo.

Ko nema pribor za ribu, može je jesti samo viljuškom i komadićem hleba. Viljuška za ribu stavlja se pre viljuške za meso. Dobro je ako viljuška za ribu ima drugačiji oblik, npr ako je nešto manja. U tom slučaju, s leve strane tanjira biće postavljene dve viljuške, a sa desne jedan nož.

Kašičice i male viljuške za desert mogu se staviti s gornje strane tanjira, s drškom okrenutom prema desnoj ruci.

Posuda za kompot, zajedno sa kašičicom, postavlja se levo od tanjirića za salatu. Na tanjir se stavlja složena salveta, a isečeni komad hleba u korpicu. Posude za so i biber takođe su uobičajeni predmeti na stolu. Na stolu bi trebalo da se nalazi i bokal sa vodom i čaša za svaku osobu. Ako se pije voda, postavlja se čaša od 2 dl, a za vino čaša od 1 dl. Čaše se na stolu ne okreću naopako, već se postavljaju tako da se u njih može odmah sipati.

Veliki pribor za vađenje jela (velika kašika za supu, kašika za varivo i pribor za vađenje mesa, salate..) stavlja se na sto desno od domaćice.

Aditivi u hrani koje treba da izbegavate

Iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbegavati.

1. Olestra 

Zamena za masnoću koju su sintetizovali u Procter&Gamble, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi naše probave ne mogu da razgrade velike molekule, olestra ima kalorijsku vrednost 0. 

U čemu je problem? 

Može da izazove dijareju. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih materija, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može da izazove brže debljanje nego prava masnoća. 

2. Pigment karamele 

Veštački pigment koji je proizveden zagrevanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.

U čemu je problem? 

Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim umacima, hlebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Kompanije nisu dužne da objavljuju da li su boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne. 

3. Saharin 

Veštački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih. 

U čemu je problem? 

Studije povezuju saharin s rakom bešike. Pre tri godine istraživanje je pokazalo da se štakori brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer. 

4. Kalijum bromat 

Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje testa tokom pečenja. 

U čemu je problem? 

Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitnje žlezde kod štakora. Mnoge zemlje su ga zabranile. Neki američki lanci brze hrane još ga koriste. 

5: BHA - Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene 

Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte. 

U čemu je problem? 

Američka kancelarija The Department of Health and Human Services izdala je saopštenje u kom stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su mast Goya i Orbit žvake. 

6. Delimično hidrogenizovano biljno ulje 

Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodonika u nezasićene masne kiseline. 

U čemu je problem? 

Delimično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima kao i u margarinu. 

7. Sulfiti 

Održavaju boju hrane i sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumporovog dioksida. 

U čemu je problem? 

Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Ali kod osetljivih i astmatičara sulfiti mogu da izazovu poteškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na sveže namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a. 

8. Azodikarbonamid 

Sintetički žutonarandžasti aditiv za testo. 

U čemu je problem? 

Ova hemikalija se pre svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaći kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin' Donuts i pecivu u McDonald'su. 

9. Karagenan 

Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi - E407 karagenan. 

U čemu je problem? 

Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima. 

izvor: ljepota

Kako pravilno prati voće i povrće?

Poštujući nekoliko jednostavnih saveta, zaštitite sebe i ukućane od trovanja sirovim namirnicama.

Pre čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja i guljenja. 

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. 

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i držati potopljene u vodi nekoliko minuta. Potom listove treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. 

Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice destilovanog belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a sirće delimično može uticati na teksturu i ukus hrane. 

Povrće poput brokolija i karfiola potrebno je držati u hladnoj vodi jedan minut pre pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom, poput paradajza i manga, potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom isključivo za sirove namirnice. 

Potrebno je oprati i plodove čija se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti prekriveni. U tom slučaju je potrebno najpre isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći u vodu i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite neposredno pre upotrebe. 

Sprej za uklanjanje hemikalija mora delovati barem deset minut

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem i operite je. Ulijte u nju kašiku sveže ceđenog soka limuna, dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci izmešali. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom obrišite pre guljenja i sečenja. Nakon ispiranja, ukus i miris sirćeta se neće osetiti. 

Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, karfiol i ananas 

Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane, ali je to mnogima finansijski neprihvatljivo. 

Ukoliko ne možete doći do organskih namirnica, birajte one koje se najmanje tretiraju pesticidima. U tu grupu spadaju kelj, luk, špargle, patlidžan, dinja, karfiol, mango, kivi, avokado, ananas i grejp. 

Kod agruma je, međutim, potreban dodatan oprez i ne preporučuje se upotreba njihove kore, na primer u spremanju kolača.

Izvor: 24SATA.HR

Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo najboljeg recepta.

Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnoa za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Za pripremu bešamela vam je potrebno:

70 g maslaca

30 g brašna

800 ml mleka

2 kašičice soli

1/2 kašičice muskatnog oraščića

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.

Izvor: Stvarukusa

Najčešće greške u pripremi piletine

Pazili ste da ne izgori, pekli dovoljno dugo i začinili, ali piletina vam nije ni malo ukusna? Evo u čemu grešite.

Piletina je vrlo prilagodljivo meso, jer se može pripremati na najrazličitije načine: od pečenja i grilovanja, preko prženja, do kuvanja i dinstanja. Zbog toga se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Povrh svega, nije mnogo skupa i zato je dobro imati je pri ruci u svojoj kuhinji.

Iako je verovatno najpopularnija među mesnim proizvodima, jedna je od onih koje ljudi često pogrešno pripremaju.

Ako ne možete da shvatite zašto vaša piletina nije onakva kakvu ste očekivali, možda je niste pravilno začinili. Ili možda niste sigurni kada je dovoljno kuvana. A možda je greška nastala još u trenutku kada ste je izvadili iz zamrzivača.

Pravilo broj jedan jeste kupovina kvalitetne piletine, jer je to prvi uslov da svoju porodicu ili prijatelje obradujete ukusnim obrokom. Ali, budite pažljivi kako biste izbegli najčešće greške u pipremi.

Odmrzavanje

Ako izvadite meso iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne na radnoj površini ili slično, pogrešili ste u startu. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi može biti vrlo opasno, jer tako možete pospešiti razvoj bakterija na mesu, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Umesto toga, napunite jednu posudu hladnom vodom i stavite piletinu da se u njoj odmrzne. Takođe, ukoliko piletinu čuvate u frižideru, nemojte je odmah zagrevati, jer će se u tom slučaju neravnomerno peći ili kuvati. Ostavite je bar 15 minuta na sobnoj temperaturi.

Začinjavanje

So možete dodati i na kraju kuvanja, ali to uopšte neće dati ukus piletini. Kada pečete piletinu, najbolje je posoliti ispod kožice. Zapamtite da dodavanje soli i bibera nije jedini način da začinite ovo meso. Na primer, ukoliko lagano rasporedite puter i limun po piletini, dobićete odličan ukus koji će vam se sigurno dopasti.

Grilovanje

Još jedan način da upropastite piletinu jeste da je direktno izložite izvoru toplote. Ovakvim načinom pripreme, piletina može totalno da izgori spolja, dok će unutra ostati nedopečena. Kada je reč o grilovanju, najbolji ukus dobićete ukoliko svako parče piletine istrljate mešavinom soli, smeđeg šećera i aleve paprike koju ste prethodno pripremili.

Pretrpavanje tiganja

Većina ljudi stavi što više piletine u tiganj da bi se što pre spremila. Tako zapravo zadržavate toplotu ispod mesa, pa se piletina ne peče kako treba. Takođe, ljudi mahom okreću piletinu previše često dok je pripremaju na tiganju. Jedan od znakova da ne treba još da prevrćete piletinu jeste ukoliko vam hvataljka i malo zapinje kada pokušate da je podvučete pod parče mesa.

Hlađenje

Ukoliko počnete da sečete meso čim ste ga sklonili sa vatre, ono će ispustiti sav saft koji se u njemu nalazi i vaša piletina će biti suva. Ako su u pitanju mali parčići piletine, sačekajte pet minuta pre nego što počnete da je sečete. Sa druge strane, celo pečeno pile zahteva oko 20 do 30 minuta "odmora" nakon pečenja.

izvor: Stvar ukusa

Evo kako da pripremite savršen pomfrit u rerni!

Iako je asocijacija na pomfrit prženje u ulju, možete ga pripremiti u rerni i biće jednako ukusan.

Prženje kao način pripreme hrane nije baš preporuka nutricionista, ali ukusu prženih krompirića je teško odoleti. Ipak, ima načina da krompir bude veoma ukusan, a pripremljen na zdraviji način.

Isečen krompir pre pečenja umočite u belance u kome su pomešani začini po želji. Poređajte krompiriće po papiru za pečenje ili nauljenom plehu. Krompir pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumene.

Belance će tokom pečenja pomfrit učiniti hrskavim, a krompirići neće biti okupani u ulju. 

Izvor: stvarukusa.rs

ŠTA URADITI SA BAJATIM HLEBOM: Ovo je način da uvek bude svež!

Najvažnije pravilo čuvanja hleba je da ga držite na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru

Ako ste kupili veću količinu hleba ili jednostavno imate višak ove namirnice, ne morate više da brinete da će se brzo isušiti. Da bi vam hleb duže bio svež, pomoći će vam celer.

Naime, hleb stavite u plastičnu kesu i dodajte mu stabljiku celera. Na taj način, celer će mu pružiti dodatnu vlagu te se neće osušiti.

Inače, stabljike celera nemaju jak miris, pa hleb neće promeniti aromu.

Najvažnije pravilo čuvanja hleba je da ga držite na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru. Ako ipak odlučite da ga zamrznete, imajte na umu da hleb može da stoji u zamrzivaču najviše šest meseci.

Izvor: dnevno.rs

Najčešće greške u pripremi pice

Izbegnite greške u pripremi pice i uživajte u savršenom italijanskom specijalitetu.

Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste želeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju. 

Previše preliva 

Iako se na prvi pogled čini da će pica biti sočnija ako date sebi oduška, to nije tačno. Ako stavite previše nadeva, rizikujete da korica bude pečena, a sredina sirova ili će korica već zagoreti dok se sredina ispeče. Nemojte stavljati više od centimetar visine nadeva zajedno s umakom. 

Previše sira 

Mnogima je pica nezamisliva bez sira i to im je najvažniji sastojak, ali ni s njime ne treba preterati. A kako znati da ste preterali? Dok god ispod sira vidite ostale namirnice i umak, sve je pod kontrolom. To je ujedno i jedini način da se celi nadev ravnomerno ispeče. 

Rasporedite namirnice 

Ponekad u žurbi na testo samo nabacamo ostale sastojke ne razmišljajući o tome da se zbog toga pica neće ravnomerno ispeći ili će ostati previše korice. Dakle, koliko god se žurili, ravnomerno rasporedite sve sastojke. 

Debljina testa 

Jednako je bitna kao i nadev. Ako kod razvlačenja testa primetite jako tanak deo, očekujte da će puknuti pod umakom i ostalim namirnicama. Radije se potrudite i oblikujte novi komad testa pa ga ponovo razvucite. 

Vrste mesa 

Bilo koji tip obrađenog mesa poput pršuta ili kulena neće biti opasni za zdravlje, ali na picu nikada nije preporučljivo staviti sirovo meso bilo koje vrste, jer postoji mogućnost da se neće ispeći. Tada rizikujete bolesti i bakterije poput trihinoze, E. coli ili salmonele. 

Pravilo od pet minuta 

Kada se čini da je pica gotova, ostavite je još pet minuta u rerni. Ako je odmah izvadite, moguće je da korica neće biti dovoljno hrskava. Znaćete da je gotova kada rubovi počnu dobijati smeđe-zlatnu boju. I na kraju, ostavite je barem pet minuta da odstoji van rerne pre sečenja, jer će biti lakše razdvojiti nadev. 

izvor: tportal

8 fantastičnih namena crnog luka

Ublažavanje otoka, čišćenje metala, prva pomoć kad hrana zagori, samo su neke od neuobičajenih namena luka.

Bogat antioksidantima, veruje se da može pomoći u sprečavanju raka, dijabetesa pa čak i prehlade – crni luk je veoma moćno povrće. Ali to nije sve. Ista svojstva koja ga čine fantastičnom namirnicom čine ga i odličnim oruđem za druge stvari, od isceljenja kože do čišćenja metala.

Evo par drugačijih načina kako možete upotrebiti ovo povrće.

Ako utrljate crni luk na kožu, to će komarce i druge bube držati na odstojanju.

Niste poslušali prethodni savet? Trljanje luka na ujed insekta ublažiće bol.

Čaj od luka odličan je lek za smirivanje bolnog grla. Proključajte vodu sa ljuskom luka. Procedite čaj i spreman je za konzumiranje.

Trljanje luka na opekotinu ublažiće bol.

Zanemarili ste pirinač na šporetu pa je malo zagoreo? Nema potrebe da ga bacate. Jednostavno stavite pola glavice luka na pirinač. On će upiti taj ružni miris.

Presecite glavicu luka i upalite roštilj. Koristeći viljušku, prelazite lukom preko roštilja dok ga ne očistite.

Izrežite luk i zatim ga zgnječite. Pomiješajte ga s vodom. U dobijenu mešavinu umočite krpu i čistite metalne površine.

Ista mešavina za poliranje metala može vam poslužiti i da se rešite neprijatnih, a ponekad i nezdravih, mirisa boje i lakova.

Autor: minimagazin.info

20 jednostavnih saveta za lako mršavljenje

Najjednostavnije dijete su često najefikasnije.

Ne morate robovati strogim načinima ishrane da biste postigli željenu kilažu. Dovoljno je samo da poštujete određene pravila, korigujete svoje navike i vaša borba sa kilogramima će dati rezultate.

Pratite ovih 20 saveta i dođite do idealne težine za nekoliko nedelja.

1. Pre svakog jela popijte veliku čašu vode.

2. Nemojte da pijete kalorična pića (slatke sokove, alkohol...).

3. Jedite proteine u svakom obroku.

4. Smanjite unos prerađenog brašna i žitarica.

5. Jedite 30 do 50 grama vlakana dnevno.

6. Jedite jabuke i bobičasto voće svaki dan.

7. Ne jedite ugljene hidrate nakon ručka.

8. Naučite da čitate sastojke koje se nalaze na namirnicama. Tako ćete uvek znati šta jedete.

9. Naučite da uvek napravite pravilnu porciju svakog jela. Dobar trik je da sve jedete iz malih tanjira, tako se nećete nepotrebno prejesti.

10. Ne koristite zaslađivače.

11. Izbegavajte beli krompir.

12. Odaberite jedan dan u nedelji kad nećete jesti meso.

13. Prestanite da jedete brzu i prženu hranu.

14. Svaki dan pojedite zdrav i hranljiiv doručak.

15. Kuvajte. Najmanje deset obroka nedeljno napravite i pojedite kod kuće.

16. Izbegavajte slanu hranu.

17. Jedite puno povrća!

18. Ne jedite pre spavanja.

19. Spavaj najmanje 7 do 8 sati svaki dan.

20. Jednom nedeljno dajte sebi oduška. Pojedite šta god želite i volite, ali nemojte preterivati.

Izvor: 24sata.rs

Nemojte prati piletinu pre kuvanja i pečenja!

SLUČAJ Britanca Pitera Klarka (79), koji je oprao pile pre stavljanja u rernu i potom doživeo teško trovanje, naterao je englesku Agenciju za standardizaciju hrane da izda saopštenje u kojem upozorava javnost da nipošto ne treba prati pileće meso pre pečenja.

Naime, većina piletine sa farmi, koje kupujemo u radnjama, sadrži na sebi kampilobakter, bakteriju koja može ozbiljno da naruši ljudsko zdravlje. Od nje godišnje, kako piše "Dejli mejl" oboli oko 280.000 Britanaca što je više od ešerihije koli, salmonele i listerije zajedno.

Zato piletinu pre kuvanja, pečenja, grilovanja ili pohovanja ne bi trebalo prati, jer kada to radite bakterija se sa kapljicama vode proširi na kuhinjske radne površine i može da zagadi i ostalu hranu. Dovoljno je da je dobro termički obradite.

Kampilobakter je bakterija koja izaziva gastrointestinalnu infekciju. Većina ljudi koja se inficira ovom bakterijom je bolesna 3 do 5 dana, ali u oko 20 posto slučajeva simptomi mogu trajati i do dve nedelje, pa i duže. Dešava se da su ljudi toliko bolesni da moraju ići u bolnicu.

Simptomi se javljaju tri do pet dana posle unošenja bakterije u organizam. U nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti posle samo jednog dana, ili tek posle 10 dana od dana kada je organizam bio izložen bakteriji. Najčešće se pojavljuje dijareja, bolovi u stomaku, premor, groznica, mučnina i povraćanje. Stolica može biti tečna i krvava.

Izvor: Novosti online

KORISNO: Evo kako da izaberete dobru lubenicu!

Upoznajte se sa savetima za odabir savršene slasne lubenice. Možda upali!

Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika.

Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

Svežinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zaseče poteče lepljiv sok.

Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima mali "ožiljak". Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.

Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj deo bele boje ili svetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Izvor: Prva.rs

Namirnice koje smanjuju znojenje

S dolaskom vrućina vaše telo se suočava sa pojačanim znojenjem koje mnogi pokušavaju da spreče održavanjem higijene, ali da li ste znali da vam i određena hrana može umanjiti znojenje...

1. Hrana koja je bogata vlaknima kao što je bobičasto voće, orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće i žitarice celog zrna trebalo bi tokom vrućina da vam budu glavni obrok. 

2. Meso zamenite ribom jer riba sadrži veliku količinu kalcijuma koji smanjuje znojenje. Takođe, citrusi pored toga što vas osvežavaju, utiču na manje lučenje znoja. 

3. Maslinovo ulje počnite da koristite kao glavni sastojak kuvanja i pripreme hrane. Obično suncokretovo ulje se mnogo teže vari u organizumu od maslinovog i kao takvo se pretvara u štetne sastojke koje telo izbacujete kroz pore kože. 

IZVOR: SUPER ŽENA

5 grešaka koje pravimo pri kupovini voća i povrća

Ishrana bogata voćem i pvrćem će vam pružiti mnogo više od ukusnih obroka, pre svega učinićete dobro svom zdravlju.

Pogledajte u čemu se najviše greši pri kupovini voća i povrća, piše womenshealtmag.com.

Kupujete namirnice samo jednom nedeljno. Imajte na umu da se ove namirnice veoma brzo kvare i sa svakim danom koje provedu u vašem frižideru ili ostavi, voće i povrće gubi nešto od hranljivih vrednosti. Zato se ne morate snabdevati ogromnom količinom svežih proizvoda koje ne planirate odmah da upotrebite.

Kupujete na početku sezone. Znamo da je teško odoleti prvim jagodama, trešnjama i lubenicama. Ali bolje je da sačekate, jer prve voćke, pored toga što su verovatno veoma skupe, često nisu baš najukusnije.

Kupujete namirnice iz uvoza. Ako je vaše voće i povrće prešlo okean kako bi stiglo do vaše pijace ili prodavnice, moguće je da nije baš sveže ni ukusno. Zato je najbolje da se snabdete domaćim proizvodima.

Kupujete voće koje je već isečeno. Iako je jednosatvnije za upotrebu, već isečeno voće ili povrće možda nije baš najsvežije. Zato je bolje da se odluučite za celu lubenicu, a ako vam se čini da je ne možete pojesti celu, izaberite neku manje veličine, a ostatak iskoristite za pripremu šejka ili neke poslastice.

Niste sigurni da li je zrelo. Ne možete se pridržavati univerzalnog pravila provere da li je neko povrće ili voće zrelo. Neko možete oceniti prema boju, drugo prema teksturi.

Recept za apsolutno savršene domaće palačinke

Put do laganih, ukusnih, neodoljivih palačinki nikada nije bio jednostavniji.

Bez obzira na to koliko puta ste ih preipremili, da li ste početnik u kulinarstvu ili već imate zavidan staž u kuhinji, nije na odmet da svoje pripremu palačinki dovedete do savršenstva.

Evo nekoliko saveta za pripremu savršenih palačinki.

1. Pivo. Ovaj alkoholni napitak daje blagu aromu palačinkama, a gazirana tekstura čini palačinke mekim i laganim.

2. Odgovarajući tiganj. Nabavite specijalni tiganj za palačinke, koji je napravljen od posebnog materijala i nije dubok. Takođe, neka vam ovaj tiganj isključivo služi za pripremu palačinki.

3. Procedite smesu. Kada ste napravili smesu, procedite je kroz cediljku kako biste se rešili nepoželjnih grudvica i dobili homogenu masu.

4. Ostavite smesu da odmori. Najbolje bi bilo da smesu za palačinke pripremite dan pre ili bar osam sati pre pripreme. Takozvano odaranje smese omogućava glutenu u brašnu da se veže za mleko i jaja i da poslastici da bolji ukus.

5. Zagrevanje mleka. Zagrejte mleko, ali ne toliko da počne da vri, a zatim mu dodajte puter ukoliko želite. Nakon toga mleko dodajte jajima i brašnu.

6. Odgovarajuća temperatura. Neka vam prve dve palačinke budu za probu. Odnosno, iskoristite ih da pronađet pravu temperaturu. Počnite tako što ćete prve palačinke napraviti na uemrenoj temperaturi koju ćete kasnije povećavati.

Izvor: Stvar ukusa

Kako da pripremite savršeno pečeno pile

Želite pečeno pile sa hrskavom kožicom i sočnim mesom? Evo nekoliko korisnih saveta za priremu pečenog pileta.

Hrskavo spolja i mekog i sočnog mesa sa savršenim spojem ukusa. Pečeno pile iz rerne zaslužuje malo više pažnje i malo više začina od obične soli.

Prvi koraci

Za ukusno pile potrebno vam je, naravno, zdravo pile. Najbolje je da je piletina domaća. Dobro očistite pile, operite pod mlazom vode i osušite krpom ili ubrusima spolja i iznutra. Premažite ga maslinovim uljem ili puterom. (Poželjno je da pile odstoji na sobnoj temperaturi pre pečenja 30 minuta). Zavrnite krilca i povežite noge kuhinjskim koncem.

Dodaci i začini

Za ukusno pečeno pile važni su, pored soli i bibera, i beli i crveni luk, majčina dušica i pileći bujon. Pripremljeno, nauljeno pile pospite solju i biberom iremažite iznutra začinskim puterom.

Slavni kuvar Džejmi Oliver savetuje da pile „opkolite“ šargarepama, celerom, crvenim i belim lukom i napunite jednim limunom. Koristite 2 luka srednje veličine, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 beli luk (čitav), 1 limun, morsku so, maslinovo ulje, biber i malu vezicu bilja – majčina dušica, ruzmarin, lovor ili žalfija (ili mešavina ovih biljaka).

Beli luk podelite na čenove, ali ih ostavite neoguljene, a povrće nasecite na krupne komade. Sve povrće stavite u vatrostalnu posudu u koju ste stavili maslinovog ulja, pa stavite pripremljeno pile (nauljeno, posoljeno, pobibereno i povezano) preko povrća. U unutrašnjost pileta stavite limun, koji ste prethodno malo rukom izvaljali po stolu da bi omekšalo i izbušili viljuškom. Ubacite u pile i začinsko bilje. Na temperaturi od oko 200 stepeni pile pečete 1 sat i 20 minuta (ako dodajete ikrompir ubacite ga 45 minuta pre kraja pečenja). Ukoliko je potrebno zalijte pile i povrće bujonom ili vodom.

Izvor: Lifepress magazin

20 novih načina na koje možete da iskoristite limun!

Svima je poznata tradicionalna upotreba limuna za ublažavanje bola u grlu i poboljšavanje ukusa određene hrane. Ali limun se može koristiti i za mnoge druge stvari. Otkrivamo vam još 20 načina na koje možete upotrebiti limun.

KORISNO: 20 novih načina na koje možete da iskoristite limun!

1) OSVEŽAVA FRIŽIDER: Uklonite neprijatan miris iz frižidera s lakoćom. Pospite sok od limuna na vatu ili sunđer i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Izbacite sve namirnice neprijatnog mirisa iz frižidera kako se smrad ne bi ponovo stvorio.

2) VISOK KRVNI PRITISAK: Limun sadrži kalijum, a on drži pod kontrolom visok krvni pritisak i ublažava mučninu i vrtoglavicu.

3) SPREČAVA KARFIOL DA POSTANE BRAON BOJE: Karfiol postaje braon čak i posle najkraćeg kuvanja. Kako bi ostao beo, pre nego što uključite rernu, stavite jednu kašičicu sveže isceđenog limuna u lonac.

4) MENTALNO ZDRAVLJE: Sok od limuna može da vam poboljša i raspoloženje i ublaži depresiju i stres. Ljudi koji mnogo šetaju i mnogo putuju često jedu limun. Kadgod se zamore, posisaju ceo limun. On je veoma brz lek i neverovatno je osvežavajući.

5) ČISTI DASKU ZA SEČENJE: Nije ni čudo što daska za sečenje ima neprijatan miris kad na njoj sečete beli i crni luk i pripremate ribu. Kako biste se rešili smrada i dezinfikovali dasku za sečenje, istrljajte je polovinom limuna ili je operite limunovim sokom.

6) PROBLEMI SA DISANJEM: Limunov sok može da smanji količinu sluzi i da vam pomogne da dišete lakše, a pomaže i osobama koje boluju od astme.

7) SPREČAVA KAMEN U BUBREGU: Ako redovno pijete ovo osvežavajuće piće, povećaće se proizvodnja urinarnog citrata, hemikalije u urinu koja sprečava formirane kristala koji mogu obrazovati kamen u bubregu.

8) DRŽI INSEKTE VAN VAŠE KUHINJE: Ne trebaju vam insekticidi niti lepak za insekte da biste insekte držali van kuhinje. Potreban vam je samo limun. Prvo icsedite malo limuna po pragu vrata i daskama prozora. Zatim iscedite limun u sve rupe i pukotine kroz koje insekti mogu da uđu. Na kraju stavite komadiće limunove kore sa spoljašnje strane kuhinje. Mravi vam više neće zalaziti u kuhinju. Limun je delotvoran i protiv nekih drugih buba i protiv buva. Pomešajte sok od 4 limuna i dve litre vode i operite pod tom smesom.

9) USPORAVA STARENJE: Sok od limuna smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože i oštećenja kože. Sok od limuna nema kalorija i deluje kao antioksidant.

10) ORALNA HIGIJENA: Sok od limuna zaustavlja krvarenje desni i ublažava bol zuba.

11) PROSVETLJUJE PEGE NASTALE USLED STARENJA KOŽE: Ne morate da kupujete skupe kreme – dovoljan vam je samo sok od limuna. Nanesite limunov sok direktno na oblast sa pegama. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite kožu.

12) STVARA SVETLE PRAMENOVE: Za pramenove kao iz frizerskog salona pomešajte četvrinu šolje limuna sa tri četvrtine šolje vode i isperite kosu tom smesom. Zatim sedite na sunce dok vam se kosa ne osuši. Kako biste postigli što bolji efekat, ponavljajte postupak bar jednom nedeljno.

13) ČISTI I IZBELJUJE NOKTE: Sredite nokte bez manikira. Iscedite pola limuna u jednu šolju tople vode i potopite prste  u smesu na pet minuta. Nakon što uklonite zanoktice, istrljajte nokte limunovom korom.

14) ČISTI LICE: Iscedite limun direktno na mitisere kako bi ih tokom dana isušio. Možete se i umiti sokom od limuna, pa ćete tako na prirodan način očistiti kožu i mesta gde se peruta. Izgled vaše kože trebalo bi da bude lepši nakon nekoliko dana tretmana

15) OSVEŽAVA DAH: Najednostavnija smesa za ispiranje usta je sok od limuna. promućkajte ga u ustima i porgutajte kako bi vam dah duže ostao svež. Citrična kiselina iz soka povećava pH nivo u ustima i ubija bakteriju koja izaziva neprijatan zadah. Isperite nakon nekoliko minuta, jer duga izloženost kiselini iz limuna može da ošteti zubnu gleđ.

16) UMEKŠAVA SUVE I GRUBE LAKTOVE: Ako želite da vam laktovi budu meški ili da vas ne svrbe, pomešajte sodu bikarbonu i sok od limuna kako biste napravili abrazivnu pastu, a onda je utrljajte na svoje laktove. Nakon toga isperite i namažite maslinovo ulje.

17) UBLAŽAVA GLAVOBOLJE: Sok od limuna sa nekoliko kašičica svežeg čaja dobar je za one koji pate od glavobolje zbog mamurluka i drugih vrsta glavobolja.

18) VAGINALNA HIGIJENA: Razblaženi sok od limuna sigurna je i dobra metoda vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, ne sadrži iritirajuće supstance.

19) DOBAR JE ZA ZDRAVLJE STOMAKA: Digestivni problemi su jedna od najčešćih vrsta problema, ali topla voda i sok od limuna rešenje su za većinu digestivnih problema. Sok od limuna pomaže da se pročisti krv, smanjuje šansu od lošeg varenja i zatvora i eliminiše toksine iz tela.

20) DEZINFIKUJE POSEKOTINE I OGREBOTINE: Zaustavite krvarenje i dezinfikujte manje posekotine i ogrebotine tako što ćete ukapati nekoliko kapi limuna direktno na ranu. Limun možete naneti i vatom koju ćete držati na rani oko jedan minut.

Izvor: zena.blic.rs