Veliki broj ljudi od hobotnice pravi salatu, ali ako ste više za "standardniju" varijantu, ovo je jedan poprilično jednostavan način kako da pripremite hobotnicu sa krompirom u rerni.

Potrebno

1 hobotnica (cca 2kg)
1,5kg krompira
2 glavice crnog luka
1 beli luk
1,5dcl belog vina
ruzmarin
lovor
maslinovo ulje
so, biber

Priprema

Ja sam uzeo već smrznutu hobotnicu, ali ako ste u prilici da kupite svežu hobotnicu, obavezno je pre pripreme zamrznite na bar 24h.

Hobotnicu stavite u šerpu sa 1dcl vode i poklopljeno kuvajte 15-ak minuta.

Ona će pustiti svoju vodu i promeniti boju.

Krompir isecite i zajedno sa očišćenim crnim lukom stavite u pekač. Dodajte i beli luk (ceo), 3 lista lovora i grančicu ruzmarina.

Na povrće stavite hobotnicu, začinite i sve zalijte maslinovim uljem.

Poklopljeno pecite sat vremena na 180C.

Nakon sat vremena dolijte 1,5 dcl belog vina i nastavite da pečete još 30-ak minuta. Zadnjih 10 minuta otklopite pekač.

Hobotnica bi za ovo vreme trebalo da je ispečena, ali to proverite viljuškom. Trebalo bi da lako prolazi kroz meso.

Izvor: kuvar.in.rs

Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!

Viralni snimak u kojem legendarna pevačica Josipa Lisac priča kako rado kuva, a poseban specijalitet joj je "štuka u šlagu" nasmejala je mnoge. Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili.

Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Reč je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.

U dublji pleh stavite nekoliko komada seckanog korenastog povrća - šargarepe, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo belog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.

Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni. Za to vreme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući proceđen sok od pečenja ribe.

Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.

Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Ukoliko su pastrmke prevelike možete ih zaseći i u džepove ubaciti tanke kolutove limuna. Odlična ideja i za ručak i za večeru.

Pastrmka je jedna od najomiljenijih riba u našim krajevima. Njeno belo, posno mesno je veoma nežno pa se priprema lako i brzo. Poseban su specijalitet takozvane losos pastrmke, koje su nastale kao hibrid, rastu znatno veće i imaju ružičasto meso pa podsećaju na lososa. Ako spremate obične pastrmke, treba vam više komada za porodični ručak.

Sastojci za Pečenu garniranu pastrmku:

5-6 pastrmki

1 glavica belog luka

1 čaša belog vina

1 čaša maslinovog ulja

malo bosiljka

malo ruzmarina

začin, so, limun

Priprema Pečene garnirane pastrmke:

Pastrmke očistiti, oprati, i zarezati pa posoliti.

U činiju iseckati beli luk, dodati malo soli, malo vegete, bosiljka, ruzmarina, ulja i vina.

Dodati ribu i ostaviti pola sata, da odstoji, zatim sve to isipati u tepsiju, narezati limun i dodati ribi.

Pokriti aluminijumskom folijom i peći pola sata.

Nakon toga, skloniti foliju i peći još pola sata.

Ako je potrebno još malo, toliko da dobije lepu žućkastu koricu.

 Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

 

 

 

Sastojci

4 kom. belоg luka
1000 g lososa
50 ml limunovog soka
10 g peršunovog lista
5 g soli
3 g vegete

Priprema lososa iz rerne

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite iseckanim belim lukom i peršunom i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon toga pecite meso u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz prilog po želji. Prijatno!

Popularan način pripreme ribe koja sadrži dosta proteina je u slanoj korici, ne samo zbog svog izgleda već i ukusa.

Za savršen rezultat pripreme ribe u slanoj korici, važno je poštovati neka pravila i trikove:

Korica od soli se priprema od mešavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jajeta.

Kad se ova dva sastojka pomešaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažan pesak koji se koristi za pravljenje kula od peska na plaži.

Koristite grubu morsku so, jer će se ispečena korica lako polomiti. Ako odlučite da koristite sitnu morsku so, korica će biti toliko tvrda da ćete morati da uložite veliki napor kako bi je slomili.

Korica će se najbolje ispeći na 200°C
Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je za pripremu svih vrsta ribe sa visokim sadržajem proteina, jer od 200°C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90°C-100°C, tako da protein ne izađe, a riba se ne isuši.

Orada u slanoj korici

1 krupna orada, očišćena i spremna za kuvanje
2 kg grube morske soli
150 g brašna
60 g skroba
4 jajeta
2 čena belog luka
1 limun
veza svežih začina

Priprema:

Prvo napravite mešavinu za slanu koricu. Pomešajte so, brašno i skrob i dodajte jaja

Masu dobro izmešajte mikserom

Iseckajte limun, beli luk i začine, pomešajte i napunite ovom mešavinom trbušnu duplju orade

Masu za koricu, stavite u pleh obložen papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu.

Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite masom koju cete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakovana“ u koricu.

Pecite ribu u rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Izvadite pleh iz rerne i pažljivo slomite koricu tako što cete je iseći nožem, ili slomiti.

Vodite računa da ne oštetite ribu tokom lomljenja korice.

Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.

Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.

Izvor: hrana-pice-price.com

Sastojci

800 g ribe
100 g spanaća
200 g čeri paradajza
3 čena belоg luka
bosiljak
1 ml limunovog soka
ruzmarin
20 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Operite i očistite ribu, pa je prosušite papirnim ubrusom.

Napravite po tri reza na ribi. Posolite i pobiberite, potom prelijte limunovim sokom.

Pomešajte tri čena belog luka, bosiljak i ruzmarin, maslinovo ulje.

Lepo izmešajte i utrljajte ribu, posebno u rezove i unutrašnjost. Stavite ribu na roštilj koji ste pre toga premazali uljem.

Povremeno ih okrećite i kada budu gotove, servirajte i ukrasite kriškama limuna, baby spanaćem i čeri paradajzom. 

Ribu bi trebalo da jedemo često, kako kažu nutricionisti i lekari. Posebno “belu ribu”, odnosno vrste riba koje su zdravije, te izuzetno pogoduju našem zdravlju.

Sam oslić bogat je zdravim masnim kiselinama koje povoljno utiču na naš nervni i kardiovaskularni sistem. Zbog toga se riba i preporučuje kao dobra hrana za čoveka, jer se u njoj nalaze potrebni nutritivni sastojci za zdrav razvoj organizma.

Osim zdravih masnih kiselina, oslić poseduje i proteine, koji igraju važnu ulogu u izgradnju jakog mišićnog sistema. Deca bi trebalo da jedu namirnice bogate proteinima, kako bi sebi obezbedili zdrav i pravilan razvoj.
Osim toga, u ribi, u ovom slučaju u osliću, nalaze se i pojedini minerali poput goždja i magnezijuma, kao i pojedini vitamini, poput vitamina grupe B.
Preporučljivo je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno, a koliko često je vi konzumirate? Možda spadate u onu grupu – od posta, do posta…

Ipak, oslića možete pripremiti i onda kada ne postite, te počastite sebe veoma ukusnim i zdravim obrokom.

Pomislićete, pohovano – možda i nije toliko zdravo. Ipak, postoji dosta načina da ispohujete oslića, a da izbegnete štetne masnoće, belo brašno i slične dodatke koji kvare nutritivnu vrednost samog oslića.

Pohovani oslić sa kukuruznim brašnom
Umesto belog brašna, iskoristite kukuruzno brašno. Odlična je zamena, jer, osim što je zdravije, oslić bude nekako fino hrskav, baš kako treba. Ova varijanta je posna, i ne koristim jaja, ali vi možete dodati ako pravite mrsnu verziju. Ono što takodje daje poseban šmek jesu začini, koji su nezaobilazni deo pohovanja ribe.. ako mene pitate!

Potrebni sastojci:

800 grama oslića
200 grama kukuruznog brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
So i biber po ukusu
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

 Možete iskoristiti filete oslića, ili parčad sa kostima, svejedno je, to je po vašem ukusu. Pripremite ribu tako što ćete je očistiti koliko je potrebno, i iseći na manja parčad.

Kukuruzno brašno pomešajte sa alevom paprikom, vegetom i malo soli. Biber je takodje poželjan, doprinosi lepom ukusu. Sve izmešajte da se suvi sastojci pomešaju.

Parčad oslića valjajte u tu mešavinu, pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana da fino porumene. Vadite potom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa redjajte na tanjir.

Pohovani oslić sa pivom
Odličan recept, preporučujem da isprobate prvom prilikom. Pivo osliću daje neku posebnu boju, a bogami i poseban ukus. Nisam ljubitelj piva ni najmanje, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada. Zapravo, njegov ukus se gubi i meša sa ostalim sastojcima, tako da postaje fantastičan!

Potrebni sastojci:

1 kilogram oslića
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
1 čaša integralnog brašna po izboru
1/2 flaše piva
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

U zavisnosti od toga da li ćete koristiti filete ili ne, oslića očistite i isecite na jednake parčiće. Zatim u odgovarajućoj posudi pomešajte začine, brašno i pivo, pa dobro promešajte da se sve fino sjedini. To je takozvani orli sos.

Sada ćete svako parče najpre valjati u malo brašna, zatim u orli sos, pa ponovo u brašno. Spuštajte potom u ulje i pržite sa svih strana da dobije finu zlatnu boju. Vadite na papirni ubrus, ili salvete, da se ocedi od viška ulja, pa složite na tanjir.

Savet +
Pomenula sam da možete izbeći prženje u dubokom ulju, i to tako što ćete pohovati oslić u rerni. Pohovani oslić iz rerne je jednako ukusan, mada ostaje pomalo suv. Ali, to je cena ako želite da izbegnete dodavanje masnoća. Pecite ga na pek papiru.

Ako ipak više volite da bude sočnije, onda umesto običnog ulja iskoristite maslinovo. Ili, neku drugu vrstu zdravijeg ulja – susamovo, bademovo…

Što se tiče začina, za pohovanje ribe obavezno koristim alevu papriku, kao i vegetu, oni su mi nekako favoriti. Mada sam ljubitelj začina, stavila bih sve odjednom. ?
Ipak, to ne ide tako, ali možete koristiti osim ova dva navedena i malo majčine dušice, origana, bosiljka, ruzmarina…ali, nemojte ih dodati sve zajedno, jer će preuzeti ukus i riba neće biti dominantna. Dakle, koristite mešavinu 2-4 začina.

Brašno je neophodno za pohovanje, ali ne morate da koristite obično belo ako ga izbevagate. Možete koristiti integralno pšeničn, kukuruzno koje sam već pomenula, a možete iskorisiti i ječmeno, speltino…

Ukoliko pravite mrsnu verziju, onda iskoristite jaja. Ne morate naravno, ali i možete ako volite. Onda ribu umačite u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno.
Kombinujte ukuse pa pronadjite onaj koji vama odgovara. Dva omiljena recepta sam izdvojila, te se nadam da će vam poslužiti. Možda samo kao ideja, a možda i vama postanu omiljeni.

Uvek sam za eksperimentisanje – iako deluje da nema mnogo mudrosti oko pohovanja ribe, ponekada samo pola kašičice začina može potpuno da promeni ukus..
Od začina možete dodati i beli luk, dobro izgnječen. On daje posebnu aromu, i tada riba zaista može fino da zasiti. Da ne pominjem koliko je beli luk zdrav, te eto načina da ga iskoristite u ishrani ako ga inače ne volite.

Da kažem par reči i za priloge uz ribu… Pošto važi kao zdrav obrok, nemojte ga kvariti lošim dodacima. Napravite zdrav pire od spanaća, graška ili krompira. Uz ribu jedite dosta salate napravljene od raznovrsnog povrća. Pijte jogurt. Probajte da jedete bez hleba, a ukoliko vam je potreban, birajte zdraviju verziju. Ne mora da bude integralni, ali neka onda taj mirisan hleb bude umešen od strane vas… Prijatno!

Izvor: receptopedija

Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku.

Potrebno:

1 kg šarana u šniclama
5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
4 šargarepe
4 korena peršuna
200 ml belog vina
4 čena belog luka
1 limun
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 200 C stepeni.

Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta.

Povrće očistite i isecite na krupnije komade.

U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite.

Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.

Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.

Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.

Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.

Pospite peršunovim lišćem i poslužite.

Izvor: Lepa&Srećna

Pastrmka je idealna riba za posni jelovnik! Evo odličnog recepta za ribu mariniranu u belom vinu i pečenu u rerni.

Sastojci:

3 veće pastrmke
100 g margarina
nekoliko čenova belog luka
veza peršuna
čaša belog vina
so

Priprema:

Ribe očistite, operite, posolite i napunite margarinom izmešanim s istucanim belim lukom i peršunom.

Tako pripremljene pastrmke stavite u podmazanu, dobro zagrejanu tepsiju, prelijte vinom i ostavite preko noći.

Pred služenje pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: Lepa i srećna

Blaga čorba od oslića nije ljuti, gurmanski specijalitet na kakav obično pomislimo kad spomenu riblju čorbu. Međutim, ne bi ga se postideli ni restorani sa najfinijim jelima!

Sastojci:

500 gr hoki oslića
500 gr krompira
300 gr šargarepe
2 krupne glavice luka
2 kašike alkoholnog sirćeta
3-4 lista lorbera
so, biber, suvi začin
peršun
maslinovo ulje (po želji)

Priprema:

Dobro obrisane osliće isecite popreko, na šnicle (kotlete) debljine oko 3 cm.

Krompir oljuštite i isecite na deblje kolutove (oko 1,5 cm).

Šargarepu i luk oljuštite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm.

Ređajte sastojke u široku, pliću šerpu (kao za gulaš), ovim redom: krompir, luk i šargarepa, šnicle oslića. Završite krompirom.

Nalijte hladnom vodom da svi sastojci dobro ogreznu i sipajte sirće.

Stavite na jaku vatru da što pre provri (pazite da vam ne pokipi). Čim provri, smanjite na tihu vatru i kuvajte dok krompir ne bude kuvan.

Ova supa ne sme da se meša, samo protresajte šerpu s vremena na vreme.

Začinite po ukusu.

Maslinovo ulje, po želji, dodajte svakome u tanjir kad sipate vrelu supu.

Pospite peršunom.

Izvor: Lepa & Srećna

Strana 1 od 6

Možda će vas interesovati i...