Potrebno je:
• 1,5 do 2 kg ribe deverike
• glavica crnog luka
• veza lista peršuna
• začin od sušenog povrća
• ulјe
Priprema:
Ribu dobro očistiti od krlјušti (od repa ka glavi), izvaditi utrobu, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati na svaka dva centimetra ukoso prema repu. Zatim ribu posuti začinom. Luk iseckati i pomešati sa seckanim peršunom, pa nadevom puniti ribe i slagati u pleh obložen alumofolijom.
Preliti ribe ulјem i peći u rerni 45 minuta na 200 stepeni, da porumene.
Ovaj jednostavan i brz recept za lјubitelјe rečne ribe dobili smo od beograđanina, strasnog pecaroša, Jugoslava Milisavlјevića.
Deverika je ukusna i jeftina riba. Može se naći kod alasa. Najbolјe je kupiti već očišćenu.
Izvor: Politika
Verovatno najlakši način da spremite ribu jeste da je ispečete na crnom luku, a ukus će vas potpuno osvojiti. Ribu prvo je marinirajte kako bi upila sve začine, a onda je ispecite i servirajte sa salatom po izboru.
Sastojci:
3 ribe po želji
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene paprike
30 ml ulja
2-3 crna luka
Priprema:
Prvo isecite ribu na komade pa je poređajte u vatrostalnu posudu. Začinite i prelijte uljem, pa dodajte začine.
Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte folijom i ostavite da se marinira pola sata.
Isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.
Prijatno!
Zbog svog visoko proteinskog sastava i niske kalorijske vrednosti pastrmka je neizostavan deo jelovnika svake osobe koja vodi računa o zdravoj ishrani. Pastrmka je izuzetno bogata sa kalijumom, fosforom, kompleksom B vitamina, selenom. Pogledajte kako da spremite pastrmku u rerni lako, a poslužite sa krompir salatom ili pirinčem.
Sastojci:
4 pastrmke
300 ml belog vina
1 veza peršuna
1 veći limun
3 čena belog luka
5 kašika ulja
70 g posnog margarina
Priprema:
Ribu presecite po dužini i očistite unutrašnjost, operite i osušite. Posolite i pobiberite i spolja i unutra. Stavite u tepsiju i ostavite u frižideru nekih 30-45 minuta.
U posudi pomešajte ulje, belo vino, seckani peršun i mleveni beli luk, kao i limunov sok. Pre toga isecite 4 koluta. Tepsiju obložite pek papirom i u svaku ribu sipajte malo marinade (tako gde ste presekli).
Prelijte preostalom marinadom (ostavite malo da prelijete i drugu stranu), pa okrenite na drugu stranu i opet prelijte. Poređajte preko svake ribe kolut limuna i stavite parče posnog margarina. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 40 minuta.
Izvor: stvarukusa.mondo.rs
Složenac sa sardinama, krompirom i drugim povrćem je jedno od onih ukusnih jela za čije vam spremanje neće trebati puni ni vremena ni znanja.
Preukusno jelo preliveno jogurtom i jajima je sočno koje će se dopasti celoj porodici, a ako imate zemljanu posudu obavezno spremajte u njoj jer će ukus biti još bolji. Sastojci nisu skupi, a priprema je nikad jednostavnija.
Sastojci:
5 krompira
2 jajeta
4 kašike jogurta
1 kašika parmezana
100 ml vode
2 kašike maslinovog ulja
1/2 crnog luka
puter
300 g čeri paradajza
1 kašika paradajz paste
2 konzerve sardine
Priprema:
Krompir sitnije iseckajte, pa stavite da se kuva. Zatim u posudi umutite jaja i jogurt, posolite i pobiberite, pa dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite.
Na puteru ispržite crni luk iseckan na rebarca, pa dodajte čeri paradajz isečen na polutke. Zatim sipajte paradajz pastu i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste iseckali i procedili. Pospite bosiljak i promešajte.
Posolite i pobiberite, pa promešajte. Krčkajte dok ne omekša. U tepsiju stavit 3 kockice putera, pa rasporedite kuvani krompir koji ste procedili.
Preko stavite povrće i sardine, pa sipajte preliv od jogurta i jaja. Malo promešajte, pa pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta.
Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pIpJf0vL22o&ab_channel=AlleRezepte
Za spremanje ribe nekako uvek se nametnu dva načina. Jedan je pečenje u ulju a drugi u rerni koji je i mnogo zdraviji. U ovoj kombinaciji je dodata i kukuruzna palenta (krupno kukuruzno brašno) da bi korica bila malo hrskavija.
Na isti način može da se pripremi i oslić.
Sastojci:
4 skuše, svaka oko 250 gr
1 kašika soli
biber i beli luk u granulama
kukuruzna palenta
maslinovo ulje
Priprema:
Skuši odseći glavu i dobro je oprati iznutra.
Dok perete ona pušta neku čudnu crnu boju, zato dobro operite do unutrašnje kosti. Unutrašnju kost posebno dobro istrljajte.
Zatim usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle.
Uključite rernu na 200 stepeni.
U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja.
Pospite po ribi malo bibera i belog luka u grnulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu.
Poslažite u pleh i stavite da se peče.
Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati na sredinu pući će, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.
Pećite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.
Servirati uz pečene mlade krompiriće i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.
Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Ne preterujte sa prelivom, na svaki komad ribe ide po malo.
Izvor: domacirecepti.net
Losos u finom sosu najbolje sa slaže sa pečenim krompirom.
Sastojci:
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 kašika limunovog soka
– 600 g fileta lososa
– 1 kašika suvog biljnog začina
Sos:
– 25 g maslaca
– 1 kašika brašna
– 1/2 kašičice šećera
– 250 ml mleka
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašika limunovog soka
– 1 kašika senfa
– 1 kašika rena
– 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Maslinovom ulju dodajte limunov sok i suvi biljni začin. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.
Losos pecite u rerni na 190 stepeni dok ne dobije lepu boju.
Pripremite sos tako što ćete na zagrejan tiganj staviti maslac, dodati brašno, šećer i mešati dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom.
Sipajte mleko i konstantno mešajte dok sos ne počne ne ključa.
Posolite, dodajte limunov sok, senf, ren i kuvajte na umerenoj temperaturi par minuta.
Ugasite šporet, dodajte pavlaku za kuvanje, promešajte i posle par minuta skinite sa šporeta i poslužite uz pečeni losos.
Kao prilog možete poslužiti pečeni krompir.
Izvor: n1
Prave se jednostavno i brzo, a svi ih obožavaju.
Sastojci:
1 kg bele ribe,
200 g griza,
100 g sredine hleba,
5 čena belog luka,
1 krompir,
1 kašika prezli,
biber,
so.
Priprema:
Ribu očistite, operite, pa skuvajte. Kad je riba kuvana prohladite je i odstranite kosti, pa sameljite na mašini za meso dva puta.
Dodajte na sitno izrendan krompir kome ste odstranili vodu. Zatim dodajte beli luk, hleb, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta.
Oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u griz i pecite na vrelom ulju.
Sastojci za 3 Osoba/e
50 ml limunovog soka
150 ml maslinovog ulja
1500 g ribe
5 g peršunovog lista
200 g tikvica
5 g ruzmarina
300 g paprike
Započni pripremu
Očistite ribu spolja i iznutra. Zasecite je je po dužini, posolite i pobiberite. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Na gril tiganju propržite tikvice i papriku. Pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, seckanog ruzmarina i peršuna, belog luka, limunovog soka, soli i vegete. Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom smesom. Servirajte ribu sa povrćem. Prijatno!
izvor:maxi.rs
Ribu sam najčešće pripremala u rerni. Uvek mi je to super opcija jer je najzdravija, najjednostavnija i može se uvek dodati nešto novo da jelo bude drugačije. A ako vam zafali još neka ideja, možete kliknuti ovde i pogledati šta sam sve to na blogu objavljivala proteklih godina a vezano je za ribu i morske plodove.
Sastojci:
Sastojci:
700 g sveže pastrmke
maslinovo ulje
nekoliko kriški limuna
peršun
beli luk isečen na listiće
so
Priprema:
Ribe položite na pleh obložen papirom za pečenje. U svaku ribu stavite po nekoliko kriški limuna, nekoliko listića belog luka, malo peršuna i malo soli. Prelijte maslinovim uljem pa pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
izvor:milinkuvar.com
Sastojci
Potrebno je:
500 g zamrznutih očišćenih kalamara
1 kašika oštrog brašna
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašičica kukuruznog griza
malo soli
malo maslinovog ulja
Priprema
Kalamare ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da se odlede, zatim ih oprati i osušiti kuhinjskim papirnim ubrusom.Prženi kalamari
U dubokom tanjiru pomešati oštro brašno, kukuruzno brašno, kukuruzni griz i so. U tu smesu uvaljati krakove i cela tela kalamara.Prženi kalamari
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i kalamare staviti da se kratko prže na srednjoj temperaturi, samo da dobiju lepu žutu boju.Prženi kalamari
Kalamari se ne smiju dugo pržiti jer što se duže prže postaju gumastiji, a kratkim prženjem su sočni.Prženi kalamari
Pržene kalamare odlagati na kuhinjski papirni ubrus da upije masnoću. Servirati sa prženim pomfritom ili kuvanim krompirom.
Jedna fantastična kombinacija. Oslić smo uvaljali u laneno i kukuruzno brašno i tako ga pekli, dobio je nekako poseban i drugačiji šmek, dok je rižoto od šampinjona i pirinča zaokružen neutralnom pavlakom i tako dobio onaj kremasti i izgled i ukus.
Sastojci za 4 osobe:
4 oslića bez glave, težina 1 kg
laneno i kukuruzno brašno ( možet praviti i svoju kombinaciju – suncekretovo, bundevino, bademovo itd )
ulje ze pačenje
200 – 300 gr šampinjona – po želji zavisno koliko ih volite
1 šolja od 250ml, ne puna pirinča
200 ml neutralne pavlake
začini po želji – so i biber obavezno
Priprema:
Oslić iseći na pola, pa dobro posoliti sa obe strane.
Kada se ulje zagrejalo, ne na najjače, malo slabije, izmedju srednje i najjače, uvaljati svaki komad ribe u mešavinu brašna koje ste napravili. Nemojte ga napraviti puno jer nije potrebno.
Oslic sa kremastim rizotom
Peći negde oko 20 minuta uz povremeno okretanje, sve dok ne dobije rumenu boju.
U manju šerpu staviti pirinač i naliti dosta vode, 3 puta više. Kuvati 15 minuta, pa skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti tako 15 minuta.
Dok se oslić peče u jednu šerrpu staviti malo ulja, čisto da se šampinjoni odmah ne zalepe.
Narendati šampinjone na listiće, malo posoliti i prodinstati ih.
Posoljeni će pustiti vodu, pa će taman u toj vodi da omekšaju.
Kada voda ispari i količina se smanji na pola dodati neutralnu pavlaku i obavezno biber i promešati.
Procediti pirinač, oprati ga u cediljki, pod mlazom vode i dodati šampinjonima, promešati, probati, ako je potrebno dosoliti.
Dok završite taj prilog i riba je pečena, obe ture. Vreme pripreme je nekih sat vremena, po 20 minuta za pečenje jedne ture ribe, a biće dve, to je 40 i još ostane 20 za pripremu. Isto toliko treba i prilogu.
Prijatno!
izvor: domacirecepti.net
Posni đuveč sa ribom je idealan ako postite, ali i ako ste samo ljubitelj ribe i povrća.
Ribu ne morate da stavite, ali daje poseban šmek. Jelo sadrži nekoliko vrsta povrća i lako se sprema, a izuzetno je ukusno.
Sastojci:
3 veće glavice crnog luka
6-7 mesnatih paprika
1-2 šargarepe
2 krompira
peršunov list
biber, so
malo začinske paprike
riba po izboru (može i bez nje)
4 kašike opranog pirinča
2 paradajza ili 1 veći, oljušten
Priprema:
Na ulju propržite iseckan crni luk i šargarepu sečenu na kolutove. Kad se uprži, dodajte seckanu papriku. Začinite, pa sipajte uprženu smesu u nauljenu tepsiju, pa dodajte pirinač, krompir isečen na kolutove i paradajz na kocke. Za još bolji ukus stavite ribu preko, prethodno je uvaljajte u brašno. Pecite na 220°C nekih 60 minuta.
Izvor: bakina i dekina kuhinja
Veliki broj ljudi od hobotnice pravi salatu, ali ako ste više za "standardniju" varijantu, ovo je jedan poprilično jednostavan način kako da pripremite hobotnicu sa krompirom u rerni.
Potrebno
1 hobotnica (cca 2kg)
1,5kg krompira
2 glavice crnog luka
1 beli luk
1,5dcl belog vina
ruzmarin
lovor
maslinovo ulje
so, biber
Priprema
Ja sam uzeo već smrznutu hobotnicu, ali ako ste u prilici da kupite svežu hobotnicu, obavezno je pre pripreme zamrznite na bar 24h.
Hobotnicu stavite u šerpu sa 1dcl vode i poklopljeno kuvajte 15-ak minuta.
Ona će pustiti svoju vodu i promeniti boju.
Krompir isecite i zajedno sa očišćenim crnim lukom stavite u pekač. Dodajte i beli luk (ceo), 3 lista lovora i grančicu ruzmarina.
Na povrće stavite hobotnicu, začinite i sve zalijte maslinovim uljem.
Poklopljeno pecite sat vremena na 180C.
Nakon sat vremena dolijte 1,5 dcl belog vina i nastavite da pečete još 30-ak minuta. Zadnjih 10 minuta otklopite pekač.
Hobotnica bi za ovo vreme trebalo da je ispečena, ali to proverite viljuškom. Trebalo bi da lako prolazi kroz meso.
Izvor: kuvar.in.rs
Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!
Viralni snimak u kojem legendarna pevačica Josipa Lisac priča kako rado kuva, a poseban specijalitet joj je "štuka u šlagu" nasmejala je mnoge. Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili.
Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Reč je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.
U dublji pleh stavite nekoliko komada seckanog korenastog povrća - šargarepe, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo belog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.
Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni. Za to vreme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući proceđen sok od pečenja ribe.
Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.
Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.
Izvor: Lepa&Srećna