Recept za ajvar je manje-više svima poznat (biće ispisan ispod), ali ostaje nedoumica da li je ajvar bolji sa paprikom koja je pečena na roštilju ili sa onom koja je pečena u rerni!? Mali eksperiment je podrazumevao uporedo pravljenje obe vrste ajvara. Recept je bio isti za obe varijante: 4kg…
Kada imamo puno obaveza, najlakše je unapred pripremiti dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač pa ih onda koristiti kad nam bude bilo potrebno. Međutim, imajte na umu da zamrzivač nije idealno mesto za sve namirnice. Evo koje namirnice nikada ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču. MlekoAko držite…
Nije vam potreban ceo arsenal noževa, dovoljna su tri, za baš sve. Chef Andi Baragani objasnio je da su nam u kuhinji potrebna samo tri noža, a ne kompletni set. “Ovo su jedina tri noža koja su vam potrebna u kuhinji, bitno je da oni rade za vas, a ne…
Ramstek predstavlja odrezak od goveđeg mesa. Obično je debljine 2 cm i teži 160-200 g. Ramstek je zapravo dug mišić goveda koji se nastavlja na poslednji kičmeni pršljen goveđeg repa i poseduje belu opnu na samoj površini. Ramstek se može spremati na raznorazne načine ali se najčešće konzumira kao pečen…
Možda jeste savršen kuvar, ali svejedno možete u kuhinji da pravite stalno jedne te iste greške a da toga niste ni svesni. Evo nekoliko saveta kako da ih izbegnete... 1. Zagorela hrana Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu…
Ako ste navikli da jedete hleb uz svako jelo, a s druge strane brinete zbog viška kalorija koje unosite, stručnjaci su podelili trik kojim ćete jednostavne ugljenohidrate u hlebu pretvoriti u one zdravije, 'rezistentne'. Hleb se često proglašava glavnim krivcem za gojenje, mada u većini slučajeva to nije, posebno ako…
Zgnječeni pečeni krompiri su hit u mnogim kuhinjama već neko vreme. Reč je o dvostruko termički obrađenom krompiru koji se prvo skuva, a potom ispeče u rerne. Hrskavost je zagarantovna ako krompir pre stavljanja u rernu zgnječite viljuškom, čašom ili kakvim nekim kuhinjskim pomagalom, odnosno ako mu izravnate površinu. Ne…
So je definitivno ta koja hrani daje ukus. Ali da li ste znali da ima različitih vrsta soli, i da je svaka specifične teksture i ukusa? U produžetku sledi vodič koji će vam pomoći da za svaki kulinarski podvig izaberete odgovarajuću so. Kuhinjska so Poznata i kao jodirana, u pitanju…
Postoji nekoliko načina da utvrdite kada je vaše meso gotovo. Takođe, svako ima drugačiji ukus i koliko dugo meso treba da bude na tiganju često je individualno. Evo nekoliko trikova kako da utvrdite stepen termičke obrade vašeg mesa, kao i koliko vremena treba da pečete meso kako biste ga pripremili…
Jelo pod nazivom “poke činija” (poke bowl) je steklo veliku popularnost poslednjih par godina širom sveta, a stiglo je i do Srbije. Poke činija je tradacionalno jelo Havaja, a u prevodu “poke” doslovno znači “iseći na komade”. Jelo se pravi tako što se iseckaju različite namirnice, pre svega marinirana sirova…
Izbor između plastične i drvene daske za sečenje zavisi od toga šta ćete seći. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso seče na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se seče većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa…
Leto je godišnje doba tokom kojeg se konzumira najviše svežeg voća i povrća. Tikvice se nalaze u grupi povrća, koja se najčešće nalazi na našoj trpezi od kasnog proleća do rane jeseni. One se konzumiraju kao predjelo, ali i kao glavno jelo i to sveže i kulinarski i termički obrađene.…

Možda će vas interesovati i...