Ovo ne radite na putovanjima

Da li ste sigurni da znate kako treba da se ponašate u nekim zemljama za vreme obroka? Da li vam je ikada palo na pamet da je u Tajvanu podrigivanje za stolom poželjno, u Venecueli svi kasne na večere i ručkove, a u Francuskoj se salata nikada ne seče nožem?

Ono što definitivno prvo naučite za vreme putovanja jeste činjenica da se ljudi, zemlje i gradovi u kojima žive poprilično razlikuju. I dok se negde određene stvari i ponašanja smatraju neprihvatljivima, na drugim mestima se percipiraju kao izuzetno lepo ponašanje. Evo nekoliko stvari na koje svakako treba da obratite pažnju za vreme obroka u različitim zemljama. 

Ne posežite za viljuškom i nožem dok jedete tako u Meksiku, on se jede vrlo jednostavno – rukama. 

U Čileu je sasvim drugačija situacija, tamo se "finger food" baš i ne preferira. Stoga, ako dobijete nož i viljušku, svakako ih upotrebite. 

U Francuskoj nikako nemojte salatu seći nožem, osim ako želite da ispadnete nepristojni i vrlo loše vaspitani. 

U Portugalu nikada nemojte tražiti so i biber, osim ako već nisu stavljeni na sto. Naime, Portugalci su vrlo ponosni na svoju kuhinju, a traženje bilo kakvih začina jako će ih uvrediti. 

Kada ste u Jordanu, domaćinu nemojte vraćati praznu šoljicu kave, to će odmah biti shvaćeno kao da želite još jednu. 

U Boliviji za stolom ne potežite ozbiljne teme, a razgovor o poslu odložite nakon obroka. Naime, tamo razgovor o novcu i poslu za stolom izaziva mrgođenje. 

U Venecueli slobodno zakasnite na dogovorenu večeru ili ručak. Naime, ako stignete na vreme, smatrat će vas pohlepnim. 

Drveni štapići za jelo u Japanu su sastavni deo svakodnevnog života. Međutim, postoje stroga pravila o njihovom svakodnevnom korišćenju. Na primer, nikada za vreme obroka nemojte štapiće ostaviti u činiji sa pirinčem jer je to običaj za vreme pogreba. 

U Tajvanu se nemojte uzdržavati od podrigivanja jer ćete upravo tako dati najveći kompliment domaćinu i kuvaru. 

U Južnoj Koreji smatra se nepristojnim kada neko prvi počne da jede. Sačekajte da stariji ljudi za stolom započnu sa jelom. 

U Etiopiji pojedinačni tanjiri za svaku osobu za stolom se smatraju razbacivanjem. Tamo se hrana poslužuje u zajednički tanjirima s hlebom.

IZVOR: TPORTAL.COM

Možda će vas interesovati i...