Kinoa: najzdravija namirnica na planeti!?

Uprkos tome što najverovatnije čak niste ni čuli za nju, kinoa je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena! Saznajte više o njoj!

Kinoa je namirnica koja se kuva i konzumira poput žitarica. Ipak, ona nije žitarica, već je više srodna spanaću, blitvi i repi. Deo koji se jede podrazumeva semenje koje se kuva poput riže i nema glutena. 

Ova namirnica je posebno zdrava jer predstavlja jedinstven izvor proteina, tačnije sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. pa je nazivaju kompletnim izvorom belančevina. Interesantno je da sadrži recimo više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa.

Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave hleb, alkoholno piće koje "vraća snagu", supe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, pet odsto masti, 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom. 

Od više vrsta najkomercijalnije su bela, crvena i crna kinoa.

Iako se ubraja u zrnastu hranu koja potiče od trava, kinoa botanički pripada porodici spanaća. Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, bogate vrednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobija iz belanca.

Za kuvanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuva se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u spoljašnjoj opni. Može da se jede i hladna i topla, a lepo se kombinuje sa povrćem u salati ili kao testo u supi.

Izvor: Pressonline/Novosti

Možda će vas interesovati i...