Zasićene masti ipak ne škode srcu?

Ogromna studija dovela je u pitanje nutricionistički savet kom su mnogi godinama verovali – da su zasićene masti loše za srce.

Razni savetnici upozoravali su da se treba kloniti masti, ali najnovije analize 72 studije i 600.000 ispitanika pokazuju kako ne postoji veza između zasićenih masti i bolesti srca. 

Velika analiza pokazala je da ne postoje dokazi da zasićene masti loše deluju na srce kao i da takozvane zdrave masti uopšte nemaju učinka na rizik od srčanih bolesti. 

Međutim, dva tipa masnih kiselina omega 3 u ribljem ulju EPA I DHA i masnih kiselina povezani su sa smanjenjem rizika od bolesti srca. 

S druge stane, dodaci omega 3 i 6 masnih kiselina nemaju taj uticaj. Ova studija sprovedena zbog sve veće kontroverze zbog važnosti šećera i masti i njihovog uticaja na organizam. 

Već duže se smatra da unos masti u organizam utiče na srce i uzrokuje gojaznost, ali najnovije britansko istraživanje pokazalo je da su u stvari nepravedno demonizovane i da zapravo treba optužiti šećer. 

Vodeći naučnik koji je radio na istraživanju doktor Radživ Čaudri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da su ovi naučni rezultati nove smernice za nutricioniste. 

"Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svetu. U 2008. više od 17 miliona ljudi umrlo je od kardiovaskularnih problema širom sveta", rekao je doktor Čaudri. Kako bi uspešnost prevencije i lečenja bila što bolja, potrebno je informisati se o najnovijim naučnim otkrićima. 

Tim koji je ovo istraživanje objavio u Annals Of Internal Medicine, analizirao je 72 studije koje su obuhvatile 600.000 ispitanika u 18 zemalja. 

Najvažniji zaključak je bio taj da ne postoji povezanost između zasićenih masnih kiselina i bolesti srca. Masti su dobile epitet nezdrave hrane zbog pogrešnih tumačenja naučnih studija.

Izvor: TPORTAL.HR

Možda će vas interesovati i...