5 belih povrćki koje treba češće da jedete

Često možete da čujete da je dobro da se jede povrće i voće raznih boja i da je bolje da ima što više boje. Ali boja je samo jedan od indikatora hranljivosti. Povrće bele boje može biti podjednako dobro. Ovo belo povrće sadrži neophodne hranljive materije  kao što su kalijum, magnezijum i vlakna.

 1) KARFIOL

 Karfiol, kao i drugo povrće iz njegove porodice (brokoli, kupus, prokelj), sadrži jedinjenja sumpora. Ta jedinjenja doprinose borbi protiv raka, jačanju koštanog tkiva i održavanju zdravlja krvnih sudova.

 2) PEČURKE

 Pečurke imaju malo kalorija, nemaju masti, nemaju holesterol, nemaju gluten, imaju veoma malo natrijuma, a bogate su selenom, kalijumom, riboflavinom, vitamin D i vitaminom B3.

Pečurke su dobre i zato što su ukusne, a pomažu vam u mršavljenju.

 Pored toga, dobar su izvor retkog ukusa koji se zove umami, koji je jedan od pet osnovnih ukusa, pored slatkog, kiselog, gorkog i slanog.

3) BELI LUK

 Za beli luk se veruje da može da podstakne rast dlaka, učini da bubuljice nestanu i da nas drži podalje od gripa i prehlade. Njegova antioksidantska svojstva poboljšavaju imunitet, a kako biste na najbolji način iskoristili alicin, aktivnu hemikaliju belog luka, iseckajte ga i ostavite malo da odstoji pre nego što ga skuvate.

 4) CRNI LUK

 Crni luk je veoma zdrav, a kvercetin, hemiklaija koja se nalazi u luku, dobra je protiv zapaljenja, a može da olakša i neprijatnosti koje izaziva artritis. Pored toga, kvercetin se povezuje i sa manjim rizikom od razvijanja raka, manjim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa i boljim imunitetom.

5) KROMPIR

 Beli krompir obezbeđuje dosta vlakana i mnogo više kalijuma nego bilo koje drugo povrće ili voće. Jedan neoljušteni pečeni krompir srednje veličine sadrži 163 kalorija, neverovatnih 940 miligrama kalijuma i 3,6 grama vlakana. Banana, koja je, isto tako bele boje, sadrži 422 miligrama kalijuma i 3,1 grama vlakana. Krompir sadrži i vitamin C, vitamin B6 i magnezijum, kao i mali broj viskokvalitetnih proteina.

Možda će vas interesovati i...