VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM

 

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM
Za 6 malih tartova ili jedan tart prečnika 22cm

Korica:
50 g kokosovog brašna ili tostiranih listića kokosa
100 g blanširanih badema
100 g urmi (ako koristite sveže, počnite sa 2-3 urme pa dodajte po potrebi)
50 g suvih kajsija
2-3 kašike agavinog ili javorovog sirupa

Fil:
250 ml kokosovog mleka
Sok i korica od jednog limuna
50 ml agavinog ili javorovog sirupa
1 kesica bourbon vanilinog šećera
Prstohvat soli
Na vrh noža kurkume, samo zbog boje
½ kašičice agar-agar praha

Dekoracija po izboru

Priprema:

Prvo pripremite koricu tako što ćete sve sastojke izmiksati u seckalici dok ne dobijete teksturu takvu da kada pritisnete prstima, ostaje kompaktno. Ja sam iz dva puta miksala prvo urme, kajsije, kokos i agavin sirup a onda posebno samlela bademe pa pomešala sa vlažnim sastojcima. Smesu podelite 6 jednakih delova pa utisnite u kalupe. Najbolje je da prvo stavite prozirnu foliju pa da preko stavite smesu, kako biste lakše vadili nakon hlađenja. Kalupe stavite u zamrzivač dok pripremite fil.

Ukoliko ostane smese, možete da napravite i kuglice. Jako je ukusna smesa pa će vam dobro doći kao užina koju možete poneti sa sobom bilo gde.

U međuvremenu u šerpicu stavite sve sastojke za fil, stavite na ringlu i pustite da provri na srednjoj jačini. Kuvajte uz mešanje nekoliko minuta a zatim sklonite sa vatre i prohladite. Izvadite kalupe iz frižidera, stavite ih na ravan poslužavnik pa u tako hladne kalupe sipajte pripremljen fil. Vratite u frižider na sat vremena, da se stegne. Ukoliko želite da ubrzate, možete ih staviti i u zamrzivač. Brzo se steže, ne morate oko toga da brinete.

Ohlađene i stegnute tartove dekorišite po vašem ukusu. Čuvajte ih u frižider, najbolje u zatvorenoj kutiji. Mogu potrajati i nekoliko dana.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

BRIGADEIRO KUGLICE

BRIGADEIRO KUGLICE

400 g ZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (recept)
50 g putera
40 g kakao praha
prstohvat soli
čokoladne mrvice ili druge mrvice, po želji

Priprema:

Puter rastopite na srednjoj jačini pa dodajte kondenzovano mleko i kuvajte uz mešanje da se sjedini. Dodajte prosejani kakao prah i so pa kuvajte uz stalno mešanje 6-7 minuta da se smesa zgusne toliko da se vidi dno kada prođete varjačom.

Ohladite smesu u frižideru 1 sat a zatim formirajte kuglice dlanovima koje ste blago namazali puterom. Uvaljajte u kuglice po želji i poslužite. Čuvajte ih u frižideru.

izvor:milinkuvar.com

 

Domaća čokolada sa indijskim orahom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g indiјskih oraha
50 g kakaa
250 g margarina
250 g mleka u prahu
500 g šećera
Započni pripremu

Nauljite veliki pleh. Kuvajte šećer sa 100 ml vode dok se ne otopi. Sklonite sa ringle i dodajte mleko u prahu i kakao uz brzo mešanje. Dodajte margarin, dobro promešajte kako bi se otopio i dodajte indijski orah. Izručite smesu u pleh, poravnajte i ostavite da se stegne. Nakon toga isecite i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Čokoladni kolač sa malinama

Sastojci za 3 Osoba/e

95 g brašna
25 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
2 kom. jaja
50 g kakaa
200 g malina
2 g soli
115 g margarina
3 kom. vanilin šećera
140 g šećera

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Umutite margarin i šećer, dodajte jedno po jedno jaje i mešajte još dva minuta. Izmešajte brašno, kakao, so i sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom. Dodajte sitno iseckanu čokoladu i maline. Ubacite pola čokolade, a polovinu ostavite za preliv. Pecite oko 20 minuta. Kolač prelijte istopljenom čokoladom i ukrasite čokoladnim kremom. Servirajte i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

DUPLO ČOKOLADNI VAFLI

 

Za vafle:

3 jaja

1 kašika vanilinog šećera

1 kašika ekstrakta vanile

70 g šećera

50 g kakao praha

110 g rastopljenog putera

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

180 ml kiselog mleka

40 ml mleka

150 g brašna

Za čokoladni sos:

50 ml ekstrakta vanile

1 kašika šećera

200 ml slatke pavlake

100 g čokolade

voće po želji

Priprema:

Za smesu za vafle pomešajte sve suve sastojke u većoj činiji. Zatim, dodajte rastopljen puter, kiselo mleko, mleko, ekstrakt vanile i razmućena jaja. Sve umešajte žicom tako da smesa bude ujednačena i bez grudvica. Možete koristiti i mikser.

Vafle pecite u dobro zagrejanoj podmazanoj mašini za vafle 5-7 minuta, zavisno od jačine mašine. Za sos, u šerpici pomešajte ekstrakt vanile, šećer i slatku pavlaku, pa kada se sve zagreje, dodajte kockice čokolade i kuvajte, uz stalno mešanje, dok sos ne postane gladak i blago gust. Sklonite sa vatre i preručite u hladnu posudu.

Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa prebacite u frižider na 10-15 minuta ili dok se ne zgusne da bude fino tečan dok se sipa. Gotove vafle servirajte sa voćem po želji, prelivene sosom, tople ili hladne.

izvor:milinkuvar.com

BELA PITA

Za nas je bela pita oduvek bila limun pita. Ovaj kolač takvog pamtim i takvog želim da ga pamtim. Divne tanke korice i savršeno kremast fil sa ukusom limuna stvarno su dobra kombinacija u jednom kolaču. Pored maminih minjona, ovo mi je dugo bio jedan od najomiljenijih kolača. Imam sada mnogo novih miljenika, ali ovaj i dalje ima svoje posebno mesto u kuvaru. Uspela sam da ga napravim i sama, pa evo i recepta. Dajem vam smernice za polovinu mere. Udvostručite sastojke ukoliko želite da napravite punu meru a korice razvucite na veću veličinu.

Korice ↓

250 g brašna

1 jaje

80 g šećera

80 g putera

1/2 kašičice praška za pecivo

2 kašike mleka

1 kašika kisele pavlake

Fil ↓

500 ml mleka

1 puding sa ukusom slatke pavlake (blagog je i neutralnnog ukusa)

1 vanilin šećer

sitno rendana korica jednog limuna

1 kašika limunovog soka

1 kašika gustina

150 g šećera u prahu

130 g putera, sobne temperature

Priprema:

Sve sastojke za testo pomešati i sjediniti u čvrsto masno testo. Podelite ga na 4 jednaka dela i svaki rastanjite na mali pravougaonik pa stavite u kesu za zamrzivač ili uvijte prozirnom folijom. Stavite u frižider na 30 minuta. Rastanjivanje na pravougaonik u ovom stadijumu pomoći će vam kasnije kod razvlačenja testa koje će se stajanjem u frižideru stvrdnuti.

Dok testo odmara u frižideru, vi napravite fil. Od ukupne količine mleka odvojite 100 ml i pomešajte ih sa pudingom i gustinom. Ostatak mleka, vanilin šećer, koricu limuna i sok limuna stavite zajedno da skoro provre. U skoro ključalo mleko dodajte smesu sa pudingom i kuvajte nekoliko minuta uz mešanje dok ne dobijete gusti puding. Sklonite sa vatre i preručite u čistu pliću posudu. Pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Izvadite testo iz frižidera i pripremite četiri papira za pečenje. Rernu zaagrejte na 180°C stepeni. Testo oklagijom razvucite na papiru za pečenje. Preko testa možete staviti prozirnu foliju ili drugi papir za pečenje kako se testo ne bi lepilo za oklagiju. Testo treba dobro da rastanjite u oblik pravougaonika. Važno je da svako testo koje razvučete bude iste veličine zbog kasnijeg filovanja i sečenja kolača.

Razvučeno testo stavite na pleh i pecite 6-7 minuta u zagrejanoj rerni. Čim počne da rumeni, izvadite iz rerne. Korice treba da budu blede. Ponovite sa preostalim testom i ostavite korice da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Pomešajte puter i šećer u prahu mikserom. Dodajte kašiku po kašiku fila sobne temperature i mutite dok ne potrošite sav puding. Korice opkrojite taako da budu jednake, ukoliko je potrebno. Bogato nafilujte korice filom a psolednju koricu ostavite bez fila. Preko pospite šećer u prahu i ostavite kolač u frižideru preko noći pre nego što ga isečete.

izvor:milinkuvar.rs

PAVLOVA SA MARAKUJOM

 

A da li treba da napravite pavlovu ako do sada niste? Istog trenutka! To je najjednostavniji kolač a toliko ukusan. Hrskave ivice kore od belanaca i jednostavan krem koji možete doterati po svom ukusu i dodati koje god voće želite su dva najbolja razloga koji treba da vas nagovore na to!

Sastojci:

4 belanceta

250 g šećera

1 kašika ekstrakta vanile

1/2 kašičice sirćeta

1 kašika gustina

200 ml mlečne slatke pavlake

1 kašika ekstrakta vanile

sitno rendana korica jedne pomorandže

50 g šećera u prahu

pulpa od 4 marakuje

ukras po želji

Priprema:

Rernu uključite na 150 stepeni bez fena ili na 130 stepeni safenom. Pripremite pleh za pečenje i jedan list papira za pečenje na kojem ste sa donje strane olovkom iscrtali krug prečnika 20 cm. Belanca umutite penasto pa dodajte šećeri umutite u čvrst sneg koji se sjaji. Trebaće vam dobrih 10-ak minuta za ovo ako koristite ručni mikser. U samostojećim mikserima to ide malo brže. Zatim dodajte sirće, ekstrakt vanile i gustim pa mutite još minut-dva da se sve sjedini. Izručite na iscrtan krug i ravnomerno rasporedite. Oblik ne mora da bude pravilan, naravno, ali gledajte da napraviti malo udubljenje u sredini tj. da formirate blage ivice od umućenih belanaca. Pecite 1 sat. Ostavite da se potpuno ohladi pa pažljivo prebacite na tanjir za serviranje. Slatku pavlaku koju ste prethodno dobro ohladili umutite u čvrst krem pa dodajte preostale sastojke i sve izmešajte. Mlečna slatka pavlaka se malo kraće muti i sekunda je dovoljna da je premutite i pretvorite u puter pa budite pažljivi. Ako koristite biljnu pavlaku, to nije neki problem. I ako je premutite, samo dodajte još malo slatke pavlake ili mleka i stvar će se srediti. Pripremljen krem nanesite preko ispečene kore i to je to. Ukrasite po želji. Razlog iz kojeg vam ne pričam mnogo o dekoraciji koju sam stavila jeste taj što njom uopšte nisam zadovoljna. Ovu plodovi koje vidite na mojoj pavlovoj su plodovi fisalila koje isto možete naći u boljim marketima. I da, slažem se, strava izgledaju, ali meni je njihov ukus potpuno bezveze pa ih ne preporučujem u tom smislu. Vi probajte, svakako, možda vam se dopadnu. U sredini pavlove (slika ispod) je pulpa marakuje sa nekoliko listova nane.

izvor:milinakuhinja.com

GINGERBREAD KEKSIĆI

Kuća danima unazad miriše na začine ? Valjda ni nema lepšeg mirisa od decembraskog mirisa pečenih keksa. Moram priznati da me groznica još uvek nije uhvatila, valjda zato što nema snega da mi zaledi stopala a i u sred sam nekih vrlo uzbudljivih i ispunjenih dana, pa se nema ni vremena. Ovi Gingerbread keksići ili keksići od đumbira su divni da ih spakujete u celofan sa mašnom i poklonite najdražim ljudima.

Sitnice život znače a i niko neće ostati ravnodušan na domaći mirišljavi keks i crvenu mašnu. Ovo je po meni klasičan recept za keksiće od đumbira, veoma se lako i brzo pravi a rezultat je naravno očaravajuć. Kod nas ćete teško pronaći mešavinu začina za gingerbread keksiće, ali možete koristiti mešavinu za medenjakee koja je super.

Sastojci:

350g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica đumbira u prahu

115g putera, sobne temperature

150g smeđeg šećera

30ml bombonskog (kukuruznog) sirupa – u rinfuzima

2 jajeta

1 -2 kašičice mešavine za medenjake (cimet, đumbir, anis, kardamom, muškatni oraščić, korijander… Ako stavite samo cimeti mleveni đumbir, kolačaići će biti super, pa se nemojte opterećivati da pronađete sve začine.)

Rojal glazura ↓

1 belance

250 g šećera u prahu

2-3 kašike soka od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puter i šećer umutite da se sjedine, a zatim dodajte sve preostale sastojke i sjedinite u testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu oko 5mm pa kalupom vadite oblike. Ređajte ih na pleh a zatim pecite 10-12 minuta u zagrejanoj rerni. Na slikama su keksići koji su se pekli 12 minuta, videćete kako su malo tamniji. Pa ako ne želite da budu tako tamni, pecite ih kraće.

Dok se kolačići peku, pripremite rojal glazuru. Belance razmutite žicom pa postepeno dodajte šećer u prahu sve vreme mešajući.Kada dodate sav šećer tada će smesa biti jako gusta i tada treba da počnete sa dodavanjem limuna.

Stavite prvo jednu kašičicu pa razmutite da vidite kako će se ponašati, zatim dodajte postepeno još dok ne dobijete gustinu koja je potrebna. Smesa ne treba da je retka, već treba da bude dovoljno gusta da se, kada biste nožem prošli kroz nju, polako vrati.

Pripremljenu glazuru stavite u dresir kesicu sa tankim nastavkom. Ispečene keksiće išarajate po želji.

izvor:milinkuvar.com

Napoleon torta sa kremom od Plazme

Sastojci za8 Osoba/e

310 g maslaca
15 ml jabukovog sićeta
150 g šećera
45 g kukuruznog skroba
50 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
200 g mlevene plazme
460 g brašna
7 kom. jaja
4 g soli
750 ml mleka

Započni pripremu

Najpre umesite testo za korice. U odmereno brašno dodajte so, izmešajte, pa dodajte 260g hladnog putera, krupno izrendanog. Utrljajte puter u brašno, napravite udubljenje u sredini, pa u udubljenje dodajte ostale sastojke: 1 jaje, sirće i 160 ml ledene vode. Umesite glatko, elastično testo, pa ga podelite na 12 loptica. Loptice testa nežno uvijte u providnu foliju, pa stavite u frižider da odstoji otprilike 2 sata. Nakon toga zagrejte rernu na 210 stepeni. Papirom za pečenje obložite dva pleha. Svaku lopticu testa razvijte na pobrašnjenoj podlozi do prečnika 22 cm. Krug od testa izbockajte viljuškom. Nije važno ako krug nije pravilan, jer se viškovi testa odsecaju nakon pečenja. Torta će biti prečnika 18 cm, a testo se pečenjem skuplja, pa je važno da prečnik pre pečenja bude znatno veći. Pecite koricu 7-8 minuta u zagrejanoj rerni. Odmah je prebacite sa papira za pečenje na kuhinjsku krpu i tanjirom prečnika 18 cm odsecite višak testa, a formirani disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane. Nastavite sa preostalih 11 loptica testa. Dok se jedna korica peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi pleh obložen papirom za pečenje. Dok su loptice testa u frižideru, pripremite krem. Za pripremu krema, mleko odmerite u veću šerpu i ubacite štapić vanile. Zagrevajte do ključanja. Posebno izmešajte šećer, skrobno brašno i 6 žumanaca da dobijete smesu bez grudvica. Iz vrelog mleka izvadite štapić vanile. U ovu smesu dodajte vrelog mleka, malo-pomalo, da se žumanca zagreju. Tako ćete sprečiti da se zgrušaju. Toplu smesu sa žumancima vratite u vrelo mleko i mešajte na blažoj vatri dok se ne zgusne. Vrelu smesu sklonite sa vatre, dodajte 50g putera na sobnoj temperaturi i umešajte, pa pokrijte providnom folijom površinu fila da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodatno ohladite u frižideru. Neposredno pre filovanja, ulupajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ohlađenom kremu dodajte 100g Mlevene Plazme i ulupanu slatku pavlaku i sve sjedinite. Na tanjir na kom će biti torta stavite kašiku krema, pa prvu koru. Preko prve kore razmažite 2-3 kašike krema, pa stavite drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano pritisnite i stavite u frižider. Nemojte potrošiti sav krem. Nakon 2 sata tortu izvadite iz frižidera, opet malo pritisnite, pa premažite ostatkom krema po obodu i površini. Viškove pečenih korica usitnite, pa im dodajte 100 g Mlevene Plazme i tom smesom obilno pospite tortu sa svih strana. Ostavite u frižideru da prenoći, pa služite.

izvor:maxi.rs

BADEM KEKSIĆI SA TAMNOM ČOKOLADOM

Sastojci:

100 g omekšalog putera

80 g krupno mlevenog pečenog badema

1 kašika ekstrakta vanile

1/4 kašičice mlevenog cimeta

sitno rendana korica jedne pomorandže

150 g brašna

150 g tamne čokolade

1 kašika ulja

2 kašike seckanog pečenog badema za ukrašavanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U posudi pomešajte brašno, koricu pomorandže, cimet i badem. Dodajte puter sečen na kocke i vanilu pa sve zajedno rukama izmesite da dobijete kompaktno testo. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od oko 6-7 mm s tim što ćete paziti da se testo ne raspada pa ćete prvo pažljivo rukama rastanjiti pa preći oklagijom da poravnate. Testo jeste malo suvlje i teže za rad ali keksići će biti super, ništa ne brinite ☺ Pobrašnjenim kalupima vadite željene oblike i ređajte na pleh. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni pa ponovite sa preostalim testom. Ostavite keksiće da se dobro ohlade pre nego što ih izvadite iz pleha. Glayuru napravite tako što ćete čokoladu izlomiti na komadiće i preliti kašikom ulja pa otopiti u šerpici na slaboj vatri. Prelivajte keksiće i stavljajte na rešetku da se cede. Pospite seckanim bademom i ostavite da se na sobnoj temperaturi čokolada stegne. Ja sam ih posle držala u frižideru i bili su super!

izvor:miinkuvar.com

MUS OD BELE ČOKOLADE

Jednostavnost je najlepša. Desert poput ovog je pravi dokaz za to. Vazdušasta a opet savršeno kremasta tekstura i super mogućnosti upotrebe su ono zbog čega volim da pravim i koristim musove. Osim što ga možete servirati ovako kao jedinstveni desert, takođe ga možete koristiti i kao fil za tortu, frosting za cupcakes ili od njega napraviti super desert kombinovan sa voćem. Na blogu imam i recept za mus od obične čokolade, koji je takođe fenomenalan, pa pogledajte i njega na ovom linku.

Sastojci:

200 g bele čokolade

200 ml + 150 ml biljne slatke pavlake (važno da je biljna jer kasnije ne postoji mogućnost da premutite mus, što bi se verovatno desilo sa mlečnom slatkom pvlakom)

30 g putera

komadići čokolade i kakao za dekoraciju

Priprema:

200ml slatke pavlake zagrejte do ključanja pa sklonite sa ringle. U šerpu dodajte čokoladu seckanu na kockice ili kapljice (ako njih koristite) i puter. Ostavite 1-2 minuta da stoji pa žičanom mutilicom sjedinite smesu da postane potpuno glatka i ujednačena. Ohladite do sobne temperature pa ubacite u frižider na 1 sat. Što se bolje smesa ohladi lakše ćete i bolje dobiti teksturu musa kasnije. Zatim, ohlađenu smesu mutite 4-5 minuta mikserom na najačoj brzini pa onda postepeno dodajte drugi deo slatke pavlake, sve vreme muteći. Treba da dobijete teksturu dobro umućenog šlaga. Sve možete oplemeniti voćem, ukoliko želite. Podelite u čaše, dekorišite po želji pa dobro ohladite pre služenja.

izvor:milinkuvar.com

KAPKEJK SA TREŠNJAMA

Kada za kapkejk pronađete recept kojim ste zaodovljni, čuvajte ga i ne dirajte. Od osnovnog vanila testa uvek možete napraviti i čokoladno, dodavanjem nekoliko kašika kvalitetnog kakao praha. Od istog testa možete napraviti i klasične kapkejkove sa voćem kao što je ovaj kapkejk sa trešnjama. Uz dodatak limunovog soka i korice imaćete savršene limunaste kolače.

Svaki će ukus biti dobar uz dobar recept i uz vođenje računa o sitnim detaljima kao što su temperatura namirnica. Za većinu recepata je najbolje koristiti namirnice sobne temperature. Izvadite ih sat vremena ranije iz frižidera i ostavite na kuhinjskom pultu. Puter, jaja, mleko, krem sir… sve će doći na skoro jednaku temperaturu i nikada se neće desiti da se, na primer, puter odvoji tokom mućenja. Kada dodajete voće u kolače obavezno ih pospite sa malo brašna, da ne bi padale na dno.

Danas jedan totalno majski recept iako je početak juna. Kapkejkovi sa trešanjama i kremom od maskarpone sira. Možete staviti bilo kakav frosting ali mene je uhvatila manija sa maskarpone sirom pa ga stavljam u sve ? Kapkejkovi treba da su jednostavni i laki za pripremu. Savršeno sočni biksvit i neki lagani fil preko će biti sasvim dovoljni.


Testo:
125 g putera
80 g smeđeg šećera
70 g belog šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
130 g maskarpone ili krem sira
½ kašičice sitno rendane korice limuna ili limete
50 ml mleka
190 g brašna + 1 kašika za trešnje
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
150 g trešanja, bez koštica

Fil:
150 ml mlečne slatke pavlake
200 g maskarpone sira
2 kašike šećera u prahu
1 burbon vanilin šećer
1 kašika arome vanile

Za dekoraciju:
Trešnje, korica limete ili limuna

Priprema:

Puter i šećer izmutite mikserom da se sjedine. Dodajte jaja pa ponovo umutite. Zatim, dodajte maskarpone sir i koricu limuna/limete. Sjedinite mikserom pa dodajte mleko i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sjedinite mikserom pa dodajte trešnje koje ste prethodno oprali, očistili od koštica i pomešali sa kašikom brašna.

 Sjedinite testo i trešnje špatulom u nekoliko pokreta rukom pa korpice za mafine napunite skoro dve trećine do vrha i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 22-25 minuta. Da biste proverili da li su mafini ispečeni, u sredinu zabodite čačkalicu. Ako izađe suva, gotovi su. Ohladite ih.

 Umutite slatku pavlaku pa dodajte maskarpone, burbon vanilin šećer, aromu vanile i šećer u prahu. Razmutite mikserom da dobijete fil kremaste i glatke teksture. Ukoliko je potrebno, zasladite još. Mlečna slatka pavlaka je uglavnom nezaslađena, ali sve biljne pavlake su preslatke, pa obratite pažnju na ovaj deo pripreme kako ne biste dodali previše šećera. Ohlađene mafine nafilujte maskarpone filom i ukrasite po vašoj volji.

izvor:milinkuvar.com

Čokoladne oblande – jeftine i izdašne

Ove čokoladne oblande spadaju u jeftine oblande koje prave se od celog pakovanja oblandi i malo sastojaka. Keks i čokolada. Mogu da budu posne i mrsne, kako god želite.

Sastojci:

400 ml mleka ili vode ( sojino mleko )
400 gr šećera
250 gr margarina ili maslaca
200 gr čokolade
500 gr mlevenog keksa ( ukoliko imate oraha i lešnika možete jedan deo i njih da stavite umesto keksa )
1 pakovanje oblandi

Priprema:

Pomešati mleko ili vodu sa šećerom, staviti na vatru, pa naseckati margarin ili maslac i sačekati da se sve otopi i provri.

kada provri kuvati oko 2 minute, pa dodati izlomljenu čokoladu.

Nastaviti mešanje dok se čokolad aotopi.

Skloniti sa vatre, dodati keks i dobro promešati.

Ako je redje ne brinite, steže se kako se hladi pa da vas to ne buni.

Ostaviti 10 minuta da se prohlade, povremeno promešati kako bi vrelina izašla napolje.

Mazati hrapavu stranu bogato ovim filom.

Pritisnuti nečim celu površinu oblande kako bi se svi listovi lepo zalepili.

Najlakše je mazati na dasci za seenje mesa ili naopakoj tacni jer tako rubovi tacne ne smetaju.

Posle nekog vremena okrenuti oblandu naopako, da bi se donji deo hladi.

Ovims prečavate da vam oblande budu žilave od dole.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

Ferrero kuglice – Ferrero bombice

Ferrero kuglice koje se prave od tri već gotova sastojka, lešnika, napolitanki i eurokrema. Lešnike obično ne meljem nego blendiram kako bih imala i krupnije i sitnije komadiće koji hrskaju, pa zbog toga se malo teže umese, tačnije oblikuju. Ukoliko ih sameljete lakše ćete oblikovati kuglice, a ukoliko volite ovako kao ja trebaće vam malo više truda. Ovde nema šta da ne uspe, jer su sastojci već gotov proizvod koji se samo meša.

Sastojci:

200 gr pečenog lešnika
150 gr lešnik napolitanki
250 gr eurokrema ( preporučuju nutellu, al sam ja koristil ai običan i radi posao )

Glazura:

200 gr čokolade
2 kašike ulja
50 gr peenog lešnika

Priprema:

Samleti lešnik i napolitanke. Ja to uradim zajedno jer je lešnik suvlji a napolitanke vlažnije i kako se napolitanke ne bi lepile meljem zajedno. Vi uradite kako vam je lakše.

Stavite sve u jednu posudu i dodajte 250 gr omekšalog eurokrema.

Dobro izmešajte i sjedinite.

Masu stavite sat vremena u frižider.

U frižideru će se stegnuti, ali od topline ruku će otpustiti i oblikovaćete kuglicu.

Nemojte ni predugo da držite masu za kuglicu u rukama, onda nećete baš moći da je oblikujete.

Kakve god da napravite valjaće.

Zašto? Jer ćete ih slagati na tacnu i vratiti u frižider i čokoladirati kada budete imali vremena a one će se stegnuti.

Otopiti čokoladu sa uljem, pa dodati blendirani lešnik. Treba da bude sitan.

Ostaviti da se prohladi 5 – 10 minuta.

Umakati kuglice u čokoladu, otresti višak i staviti kuglicu na rešetku ili papir za pečenje. Sa papira se lako skida.

Papir lako prebacite na tacnu, samo podmetnete i svučete na nju i stavite u frižider do služenja. Posle ih samo spakujete u korpice.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

FRANCUSKI SLATKI TOST

Stvar je u pretvaranju običnih namirnica u nešto sasvim novo na šta nismo navikli. Navikli smo na prženice, ali ne i na francuski slatki tost. Ovo je doručak za posebna nedeljna jutra kada se probudimo kasno, spremimo mirisnu kafu i zajedno sednemo za sto. Dodajte omiljeno voće tog jutra i započnite dan uz osmeh!

Sastojci:

4 kriške belog tost hleba

1 jaje

80 ml mleka

30 ml slatke pavlake

1 kašika vanilinog šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat cimeta

60 g putera

2 kašike svežeg voća po želji

2 kašike meda

2 kašike oraha

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte jaje, mleko, slatku pavlaku, vanilin šećer, ekstrakt vanile i cimet. Puter podelite na 4 dela. Tiganj zagrejte na srednju temperaturu pa dodajte jedan komad putera da se istopi. Komad tosta dobro umočite u smesu pa stavite na zagrejan puter i pržite po 3 minuta sa obe strane. Tako ponoviti sa preostala tri tosta, svaki put stavljajući sledeći komad putera. Servirajte 2 gotova tosta na tanjir, pospite kašikom voća, kašikom oraha i kašikom meda. Dovoljno za dve osobe.

izvor:milinkuvar.com

Kinder toblerone

Za kinder toblerone masa je ista kao kod rafaelo kuglice do dodavanja kokosa. Izuzimamo ga i dodajemo čokoladu. Divan ukus, drugačiji od ostalih slatkiša na koje ste navikli. Ukoliko nemate trouglaste kalupiće izlijte obe smese u neki manji pleh i posle secite na štanglice, može i tako.

Sastojci:

300 gr šećera
100 ml vode
125 gr margarina ili maslaca
200 gr mleka u prahu
100 gr kvalitetne crne čokolade
100 gr mlečne bele čokolade


Priprema:

Pomešati vodu, šećer i iseckan margarin.

Staviti na vatru da se otopi provri.

U toku otapanja povremeno mešati kašikom.

kinder toblerone

Masa će provriti pre nego sto se otopi margarin, nastaviti polako mešanje.

Kada se margarin otopio kuvati naredne 3 minuta na srednjoj vatri.

Skloniti sa vatre, dodati mleko u prahu i miksirati.

Najbolje bi bilo da ranije pripremite mikser i mleko u prahu, kako bi čim ga istresete mutili, da ne bi došlo do grudvica.

Kada ste izmutili u jednu posudu izlomite belu čokoladu i preko nje prelijte pola ove smese.

Možete odokativno, ako slučajno je malo jedne mase više ništa strašno.

U drugu polovinu nalomite crnu čokoladu i izmešajte dok se čokolada otopi.

Spremite trouglasti kalupić i u njega stavite streč foliju.

Kašikom sipajte malo jedne pa malo druge smese naizmenično.

Smese ima dovoljno za pun kalup, a malo i preko.

Ja nisam punila do kraja pa mi je ostalo malo i jedne i druge smese, koje kada pomešate i dodate malo keksa možete da oblikujete kuglice.

Ostavite da se stegne pa izvadite iz kalupa, naseckajte i poslužite.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

Zapečene palačinke sa orasima u slatkoj pavlaci

Kako i sam naslov kaže, zapečene palačinke u slatkoj pavlaci. Sam recept i nema neke nauke, više je kao ideja šta bi sočno i onako baš fino mogli napraviti sebi i svojima. Slatka pavlaka dodaje punoću ukusa, verujem da ste obične palačinke sa orasima već jeli, a ove imaju tako fini umak oko sebe i baš su sočne. Preporučujem da probate, meni su bolje na ovaj način. Količinu šećera možete da dozirate sami pošto je slatka pavlaka već slatka, mada ni ova mer anije baš previše, ali je u dobroj meri, za one koji vole slatkiše, u suprotnom smanjite količinu šećera.

Sastojci:

izmedju 8 i 12 palačinki
koliko palačinki toliko kašika mlevenih oraha i isto toliko kašika šećera
200 ml slatke pavlake
malo ulja za podmazivanje pleha ( preporučujem vatrostalnu tepsiju ili keramičku )

Priprema:

Podmazati posudu u kojoj ćete peći.

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Na svaku palačinku naneti jednu kašiku mlevenih oraha i jednu kašiku šećera.

Izaberite način motanja. Da li će to biti u rolnicu ili u paketić, kako god želite.

Poslažite umotane palačinke u pleh.

Trebate da imate jedan pun red.

Ako je posuda veća sva slatka pavlaka će vam iscureti u taj deo i palačinke će upiti jako malo tog safta, tako da ako ih imate manje uzmite i manju posudu.

Kada poslažete palačinke samo ih zalijte slatkom pavlakom i stavite da se peku u zagrejanu rernu.

Rernu smanjite na 180 stepeni.

Pecite oko 30 minuta kako bi se šećer u palačinkama otopito.

To je to, gotove su. Ko uspe da istrpi da ne proba još vrele čestitam na čeličnim živcima :)

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

KAPUĆINO KREMA SA PIŠKOTAMA

Zar nije lepo kada nam stigne decembar i kada sve uvijemo u čaroliju? Kada svemu dodajemo šarene trakice, svetlucave lampione, zvezdice i lampice… Oduvek volim taj osećaj i oduvek se radujem svemu što me tera da budem bolja, nasmejanija i raspoloženija. A zima je definitivno to. Ušuškavanje, dekorisanje kuće tako da odiše toplinom i udobnom svečanošću, svećice i mirisne kafe, tople čarape i mirišljave kreme za ruke. Najlepše godišnje doba je stiglo ♥

Sastojci:

2 kesice praha za kapućino

½ kašičice cimeta

1 vanilin šećer

3 kašike tople vode

3 kašike šećera u prahu (1 kašika se dodaje u kapućino smesu a ostatak kasnije u slatku pavllaku)

200 g grčkog jogurta

100 ml slatke pavlake

1 pakovanje piškota

malo mleka za piškote

kakao za posipanje

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte kapućino prah, cimet, vanillin šećer i vodu. Dodajte grčki jogurt i dobro sjedinite. Dodajte 1 kašiku šećera u prahu pa promešajte i ostaavite sa strane. Odvojeno umutite slatku pavlaku sa dve kašike šećera u prahu a zatim sjedinite ove dve smese. U čaše ređajte kapućino kremu i piškote umočene u mleko, naizmenično. Zatim, ukrasite kakao prahom i polomljenim piškotama.

Tulumbe

Sastojci za 4 Osoba/e

200 ml ulja
6 kom. jaja
750 g šećera
350 g oštrog brašna

Započni pripremu

Prokuvajte 500 ml vode i dve šolje ulja. Sklonite sa ringle i dodajte 350 g oštrog brašna uz neprestano mešanje. Dodajte jedno po jedno jaje, takođe uz neprestano mešanje. Kada ubacite svih šest jaja, trebalo bi da se masa izjednači, a tada snažno promešajte i napunite špric za tulumbe. Istiskajte ih i pržite na vrelom ulju. Skuvajte sirup od 750 g šećera i 500 ml vode, pa ohlađene tulumbe prelijte vrućim sirupom i ostavite da odstoje.

izvor:maxi.rs

Kuglice sa Plazmom i puterom od kikirikija

Sastojci za 8 Osoba/e

300 g kikiriki putera
120 ml slatke pavlake
15 ml ulja
150 g mlevene plazme
150 g bele čokolade
200 g crne čokolade

Započni pripremu

U jednu šerpu sipajte puter od kikirikija, 100g izlomljene bele čokolade i slatku pavlaku. Šerpu stavite na tihu vatru da se sastojci istope, a zatim je sklonite sa vatre, dodajte Mlevenu Plazmu i sve dobro izmešajte. Dobijenu smesu ostavite da se ohladi do sobne temperature pa je nakratko ubacite u frižider da se dodatno stegne. Kad se smesa potpuno ohladila i stegla, napravite kuglice, poređajte ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje i vratite u frižider. Na tihoj vatri otopite crnu čokoladu. Umočite kuglice u otopljenu čokoladu pa ih viljuškom izvadite na papir za pečenje da se glazura stegne. Kad završite kuglice, ponovo ih vratite u frižider nakratko. 50g bele čokolade, sa malo ulja, otopite na pari pa sipajte u poslastičarski špric i dekorišite kuglice.

izvor:maxi.rs