RIŽOTO SA PEČURKAMA
Photo: Shutterstock

RIŽOTO SA PEČURKAMA: Pirinač neće biti suv ako mu dodate 2 tajna sastojka - preukusan, a može svako da priušti

Rižoto je, posebno u letnjim danima, uvek dobra ideja za ukusan ručak, a ovaj sa pečurkama će vas oduševiti na prvi zalogaj. Lako se pravi, a da pirinač ne bude suv, nego kremast koriste se puter i belo vino.

Umesto belog vina možete da stavite bujon, ili da kombinujete ova dva.

Sastojci:

350 g pirinča
50 g putera
200 g pečuraka
1 manji crni luk
100 g parmezana
150 ml belog vina

Priprema:

Iseckajte crni luk i pečurke, pa propržite na ulju.

Dodajte vino i kada malo ispari dodajte opran pirinač.

Začinite po želji. Sipajte oko litar vruće vode, promešajte i kuvajte oko 20 minuta na srednjoj temepraturi.

Pazite da se pirinač ne raskuva, pa sklonite sa šporeta i dodajte puter i parmezan.

Dobro sjedinite.

Grilovani račići sa soja sosom

 

Sastojci:

500 g račića (svežih ili kuvanih)
60 ml maslinovog ulja
15 ml Kikkoman Ponzu sosa sa limunom
1 čen belog luka
¼ kašičice bibera
½ kašičice tucane ljute paprike (opciono)

Čeri paradajz ili drugo povrće po želji
Sveži bosiljak

Priprema:

Račiće očistite tako što čete ukloniti ljušturu, glavu i nogice. Rep možete da ostavite ako želite lepši vizuelni ugođaj. Ukoliko koristite sveže račiće, onda vrhom noža po leđima plitko zasecite i izvadite crnu nit koja se prostire celom dužinom. Ukoliko koristite kuvane račiće, ovo ne morate raditi. Operite i osušite ubrusom. Zatim, napravite marinadu tako što ćete sve sastojke sipati u teglicu i dobro izmućkati. Prelijte preko račića i ostavite da stoje 20-ak minuta.

 

Marinirane račiće stavite na drvene ražnjiće. Čeri paradajz možete preliti preostalom marinadom i takođe staviti na ražnjiće. Grilujte na užarenom tiganju kratko. Ukoliko su vam račići sveži, po 2-3 minuta sa svake strane, ukoliko su prethodno kuvani po 1-2 minuta sa svake strane. Poslužite preliveno sa malo maslinovog ulja i sa seckanim bosiljkom.

izvor:milinkuvar.com

 

 

Pileća prsa sa pirinčem i kikirikijem

Sastojci

500 kg pilećih grudi
150 g pirinča
5 g soli
2 kom. tortilja

Započni pripremu

Izdinstajte pileća prsa sa belim lukom.

Sa druge strane stavite pirinač da se obari u slanoj vodi.

Stavite tortilju da se zapeče na tiganju, potom servriajte, dodajte izdinstanu piletinu, obaren pirinač i začinite po želji.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Savršena kombinacija: Pohovane tikvice punjene sirom

Sastojci:

2 tikvice,

150 g tvrdog sira,

300 g brašna,

2 jajeta,

4 kašike jogurta,

mirođija,

2 čena belog luka.

 

Priprema:

Tikvice isecite na deblje kolutove, a zatim svaki kolut presecite kao kiflu, ali ne do kraja, da možete da napunite.

Sir po izboru izrendajte, a zatim napunite tikvice. Uvaljajte ih u brašno, pa u umućena jaja i ispržite.

Jogurt posolite, pa pomešajte sa seckanom mirođijom i mlevenim belim lukom, pa prelijte preko gotovih tikvica.

izvor:direknto.rs

Piletina u čili sosu

 

Sastojci:

piletina ( krilca, bataci, karabataci ili iskošteni delovi belog mesa) kod mene je to bio skoro popunjen pleh od rerne, jedno kilogram ipo
začini ( 1 ravna kašika suvog začina, na kvrh kašičice soli, pola kašičice bibera, pola kašičice belog luka u prahu, kašika sušenog prešunovog lista, kašičica karija, pola kašičice kurkume, 1 kašičica crvene, mlevene paprike, 1 puna kašika kukuruznog brašna, ne palente, brašna )
50 ml čili sosa
50 ml kečapa
50 ml paradajz soka
1 kašičica čilija u prahu
60 gr maslaca + 65 gr maslaca
malo soli

Priprema:

Razdvojiti batake od karabataka ako nisu razdvojeni.

Pomešati sve začine i brašno i izmešati.

Posuti po piletini celu smesu začina i dobro izmešati, da ta mešavina prodje svuda.

Ostaviti dok se rerna zagreje.

U pleh staviti papir za pečenje pa na njega naseckati 65 gr maslaca.

Na maslac poslagati komade piletine i staviti da se peku. Dole staviti deo sa kožicom.

Posle 45 minuta okrenuti i peći još 30 minuta ili dok ne bude dovoljno rumeno po vašem ukusu.

Za sos, pomešati sve sastojke, maslaca iseckati malo.

Staviti na vatru da provri i kuvati minuta.

Probati da li vam ukus odgovara – ljutina, slanoća, odnos slatko kiselo. Pa ko vam nešto još treba dodati.

Kada je piletina pečena izvaditi je u jednu dublju posudu i preliti ovim sosom.

Dobro sve izmuljati.

Pazite, piletina je pečena i hoće po neki komadić da otpadne, zato polako.

Servirajte uz pomfrit.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

Lignje u marinadi

Sastojci za 4 Osoba/e:

6 kom. belоg luka
1 kom. limuna
4 kom. krompira
500 g lignji
50 ml maslinovog ulja
1 kom. biberа
15 g peršunovog lista
so

Započni pripremu:

Očišćene i na kolutove isečene lignje propržite četiri-pet minuta na malo maslinovog ulja i na jakoj vatri, tako da dobiju zlatnu boju. U posebnoj posudi napravite marinadu od preostalog maslinovog ulja, usitnjenog belog luka, peršunovog lista, soli i bibera. Lignje prelijte marinadom i servirajte tople uz limun i kuvani krompir.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Pita od tikvica i griza

Sastojci
Potrebno je:

1 kg tikvica
180 g pavlake
1 šolja ulja
4 jajeta
3 kašike mešavine začina
po želji biber
200 g griza
Ostalo:
2 kašike ulja
3 kašike prezli

Priprema:

Tikvicu oljuštiti, očistiti od semenki i narendati. U posudu staviti narendanu tikvicu, dodati jaja, ulje, pavlaku i griz. Začiniti biberom i mešavinom začina. Sve dobro promešati.Pita od tikvica i griza
Okruglu tepsiju podmazati uljem i posuti prezlom. Izliti smesu od tikvica.Pita od tikvica i griza
Peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.Pita od tikvica i griza
Služiti uz salatu po želji ili jogurt.

izvor:recepti.com

Prolećne rolnice

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. belоg luka
1 kom. biberа
100 g crnog luka
200 g čeri paradajza
1 kom. jaja
500 g kora za pitu
100 g pečuraka
30 ml soja sosa
100 g pirinčanih rezanaca
100 g kupusa
100 g paprike
1 g so
1 kom. šargarepe
100 g zelene salate

Započni pripremu

Kratko prokuvajte 100 g priinčanih rezanaca da omekšaju. Isecite šargarepu, papriku, nekoliko listova kupusa, jedan crni luk, dva čena belog luka, 100 g pečuraka i brzo ih propržite u nauljenom voku. Dodajte malo soja-sosa, posolite, pobiberite i umešajte u smesu pirinčane rezance. Listove pola kilograma kora za pitu isecite na kvadrate dimenzija 20 x 20 i stavite ih na sto. Filujte listove kora prethodno pripremljenom smesom. Na kraju premažite obod kora jajetom i savijte smesu u rolnicu tako što ćete zatvoriti krajeve. Pržite ih u dubokoj posudi na ulju, na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatnožutu boju. Servirajte ih uz zelenu salatu i čeri paradajz.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Taljatele sa spanaćem i pršutom

Sastojci:

250 g taljatela

20 g putera

1 mladi crni luk

100 g tanko sečene pršute

50 ml belog vina

100 ml punomasne neutralne pavlake za kuvanje

100 g rendanog parmezana

100 g listova mladog spanaća

so i biber po ukusu

Priprema:

Pastu, kao i uvek do sada, kuvajte u dosta kipuće posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja. Ja uvek u vodu stavim dve kašičice soli i ostavim da provri. Neke testenine se kuvaju duže a neke kraće, pa obavezno ispratite ono što piše na pakovanju. Domaće taljatele se kuvaju kraće pa imajte i to u vidu ako pravite sopstvenu testeninu.

Dok se testenina kuva vi počnite sa pripremom sosa. Na puteru propržite sitno seckani mladi crni luk pa dodajte pršutu koju ste isekli na kockice ili listiće. Propržite sve nekoliko minuta pa dodajte vino. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok vino ne ispari pa ulijte neutralnu pavlaku i dodajte 100 ml vode.

Promešajte i ostavite da se krčka dok ne uvri. Za to vreme bi trebalo da su taljatele gotove pa ih procedite i dodajte u tiganj u kojem pripremate sos. Nemojte bacati vodu u kojoj su se kuvale jer će vam možda trebati da doterate sos na kraju. Dodajte i spanać i parmezan pa sve kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje sve dok se spanać ne skuva. Na kraju začinite po ukusu, dodajte malo vode od kuvanja ukoliko vam nije dovoljno kremasto i poslužite.

izvor:milinkuvar.com

Grilovano meso sa sosom od kikirikija

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
200 g krastavca
250 g pavlake
50 g kikirikija
800 g pilećeg filea
5 g soli

Priprema:

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite vegetom i stavite da odstoji pola sata. Nakon toga raspalite vatru na roštilju ili zagrejte gril tiganj i pecite meso sa obe strane. Za to vreme napravite sos od kikirikija: samleveni kikiriki propržite na malo ulja, potom dodajte oavlaku, so i malo bibera i dobro promešajte. Propržite još malo i servirajte sa mesom i iseckanim krastavcem.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Šavarma

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. biberа
1 g aleve paprike
1 g cimetа
1 g korijandera
1 kom. krastavca
1 g ljute aleve paprike
1 g muskatnog oraha
1 kom. paradajzа
400 g pilećeg filea
1 kom. mlevenog kima
1 g peršunovог lista
1 g so

Započni pripremu

Piletinu isecite na kockice. Izmešajte pola kašičice mlevenog kima, pola kašičice muskatnog oraha, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice aleve paprike, pola kašike cimeta, pola kašičice suvog lišća peršuna, pola kašičice bibera, pola kašičice suvog lišča korijandera i pola kašičice soli.

Utrljajte začine u meso i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan meso rasporedite na nauljeni pleh za pečenje. Pecite 15 minuta sa jedne strane, potom okrenite meso i vratite u renu da se dopeče još 10 minuta dok ne porumeni i sa druge strane. Poslužite uz pita hleb koji je sličan našem somunu, bez sredine, sa dvema koricama koje služe kao džep za smeštanje sastojaka u njega. Isecite paradajz i krastavac, koji su neizostavni uz šavarmu, i dodajte mesu. Uživajte u ovom ukusnom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Tikvice punjene ovčjim sirom

Sastojci:

8 malih tikvica, opranih i izdubljene sredine za punjenje

150g starijeg belog ovčjeg sira, krupno izrendano ili izmrvljeno

1 mesnata slatka crvena paprika

1 kašičica senfa od zrna slačice

3-4 kašike sitno seckanog peršuna

2 jajeta, dobro umućena

biber

2 čena belog luka

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni a manju tepsiju obložiti papirom za pečenje. Tikvice oprati i ukloniti im sredinu. Pomešati sastojke za punjenje: sir, sitno seckanu crvenu papriku, sitno seckan beli luk, peršun, biber i umućena jaja. Tako pripremljenom smesom bogato puniti tikvice. Poklopiti isečenim delom tikvice pa peći 40 minuta u zagrejanoj rerni. Ispečene tikvice po želji preliti mešavinom maslinovog ulja, belog luka i peršuna.

izvor:milinkuvar.com

Jagnjeći vrat

Sastojci za 1 Osoba/e

200 ml belog vina
biberа
1 kom. nane
0,3 kg jegnjećeg mesa od vrata
5 kom. peršuna
10 g šećera
so
50 ml preliva od jagode

Započni pripremu

Dobro operite vrat. Osušite ga i utrljajte so, šećer, biber, peršun, nanu i beli luk.

Stavite vrat u nauljeni pleh i pecite na 250 stepeni oko sat vremena. Potom prelijte sa 200 ml belog vina i vratite da se peče još sat vremena.

Servirajte i ukrasite prelivom od jagoda.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Svinjetina sa grilovanim povćem

Sastojci za 4 Osoba/e

3 kom. lovorovog lista
2 g soli
2000 g svinjskog filea

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Meso posolite sitnom soli sa svih strana, osim one gde je kožica. Položite u tepsiju za pečenje tako da kožica bude na dnu. Ulijte malo vode, toliko da meso bude 1 cm u vodi. Dodajte listove lovora i povrće po želji. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite pola sata. Potom okrenite meso da koža bude na vrhu, posolite krupnom solju i ponovo dodajte malo vode, toliko da meso bude 1 cm u vodi. Sada smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 90 minuta. Povremeno proverite da li je voda isparila, pa dodajte vode po potrebi. Nakon toga meso izvadite iz rerne i ostavite 15 minuta da se ohladi, a onda secite meso i služite.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Cepkana svinjetina sa pirinčem i pasuljem

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. biberа
2 kom. bosiljka
300 g crvenog pasulj
2 g origana
200 g pirinča
600 g svinjskog filea
2 g soli

Započni pripremu

U manju posudu stavite so, biber i začine, potom utrljajte u meso. U vrelom nauljenom tiganju zapecite meso sa svih strana, prebacite meso u dublju tepsiju, umotano u alu-foliju i pecite u rerni na 150 stepeni najmanje dva sata. Kada meso bude skoro pripremljeno, skuvajte pirinač u vodi i ocedite ga, potom ga začinite po želji, servirajte i dodajte preko njega crveni pasulj. Servirajte svinjetinu i uživajte u ovom nedeljnom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Beef Wellington

 

Sastojci:

Smesa od pečuraka:

20 ga putera

2 šalot luka ili 1/2 glavice crvenog luka

40 g suvog vrganja

1 kašika balzamiko sirćeta

1 maleni čen belog luka

Meso:

400 g bifteka u komadu

1 kašika ulja

prstohvat soli, prstohvat bibera

Ostalo:

1 komad smrznutog lisnatog testa (polovina regularnog Frikom pakovanja)

nešto brašna za razvlačenje testa

1 kašika senfa

1 žumance

malo susama za posipanje

Priprema:

1. Sužene vrganje prelijte toplom vodom i ostavite da stoje tako dok skroz ne omekšaju. Kada omekšaju, procedite ih i sitno iseckajte oštrim nožem. Na puteru propržite sitno sečen luk da počne blago da rumeni. Ubacite sitno sečene pečurke pa uz stalno mešanje pržite 15-20 minuta s tim što ćete verovatno morati da dodajete po pola čaše vode jer će pečurke upijati kao lude ☺ Učiniće vam se da je količina premala ali bez brige, jer će se pečurkama uvećati volumen tokom kuvanja. Negde na sredini kuvanja dodajte balzamiko a na kraju začinite sitno sečenim belim lukom. Sklonite sa vatre, preručite u drugu posudu i ohladite na sobnoj temperaturi.

2. Meso dobro osušite papirnim ubrusom pa ga sa svih strana začinite solju i biberom. Na dobro zagrejan tiganj ulijte ulje pa stavite meso na zagrejano ulje. Pržite meso po minut sa svake strane. Možete i duže ako želite bolje pečeno meso na kraju. Sklonite sa vatre i stavite na tanjir da se hladi. Idealno bi bilo da meso stavite na neku rešetku kako bi se sokovi iz njega cedili što će kasnije bolje izgledati u finalnom proizvodu jer testo neće biti previše natopljeno sokovima. Nije strašno ako to ne uradite.

3. Uključite rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. Lisnato testo koje je stajalo barem 30 minuta van zamrzivača sada dobro pobrašnite i rastanjite na debljinu od nekoliko milimetara – neka bude pravougaonog oblika, tako ćete lakše zatvoriti ivice. Na slici ispod ćete videti da su pečurke raspoređene skoro preko celog testa – to je greška. Prvo što treba da uradite drugačije jeste da pečurke rasporedite u širinu onoliko koliko je dugačak komad mesa. Linijama je obeleženo kako treba da se rasporedi fil. U tom slučaju će sloj biti i malo deblji, ali to neće smetati jer je ukus fantastičan ☺ Meso ponovo osušite papirnim ubrusom pa premažite senfom i stavite na raspoređene pečurke. Preklopite testom pa zatvorite kako vama odgovara. Ja sam veći deo viška odsekla pa onda uvila na unutra ka mesu s tim što sam ivice lepila umućenim žumancetom.. Bitno je da meso bude dobro zatvoreno, nije bitno kako. Bogato premažite žumancetom i pospite sa malo susama. Stavite na pleh pa u frižider na 15 minuta.

4. Izvadite meso iz frižidera pa stavite odmah u zagrejanu rernu. Pecite 25 minuta pa izvadite iz rerne i ostavite da odmori 10-15 minuta. Pažljivo isecite na šnite debljine 1,5 cm i služite uz priloge po želji.

izvor:milinkuvar.com

Sarme sa pečurkama

Sastojci za 6 Osoba/e

2 kom. bibera
2 g aleve parike
5 g brašna
300 g crnog luka
500 g kupusa
100 g pirinča
5 kom. peršuna
600 g šampinjona
100 g šargarepe
3 g soli
3 g vegete

Započni pripremu

Odvojite listove dve glavice kiselog kupusa. Izdinstajte na ulju tri glavice crnog luka, dodajte 600 g šampinjona i malo propržite. Posolite, pobiberite, dodajte malo vegete. Ubacite jednu izrendanu šargarepu i dve šolje pirinča opranog u nekoliko voda. Na kraju pobiberite i dodajte jednu kašičicu aleve tucane paprike i fil je gotov. Stavite jednu i po kašiku fila u list kupusa i uvijte sarmu. Od ovog fila možete napraviti 25-30 sarmi. Na dno lonca stavite koren od lista kupusa i dva lista, pa poređajte sarme. Na kraju prelijte zaprškom od malo ulja, jedne kašike brašna i malo tucane paprike. Prelijte sarme toplom vodom do vrha. Stavite nekoliko zrna krupnog bibera i nekoliko listova lovora. Poklopite i krčkajte na umerenoj temperaturi tri sata. Nakon toga servirajte sa listovima peršuna.

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Grilovani biftek

Sastojci za 3 Osoba/e

20 ml maslinovog ulja
2 g rukole
400 g telećeg bifteka
 
Započni pripremu

Meso isecite i premažite uljem. Kratko grilujte tako da u sredini ostane crvene boje. Kada bude pečen, dodajte malo rukole. Prijatno!

 

izvor:maxi.rs
 

Svinjski stomak

Sastojci za 6 Osoba/e

3 kom. lovorovog lista
3 g soli
2000 g svinjskog filea

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Zarežite kožu sve do mesa. Posolite meso sa svih strana osim tamo gde je koža. Stavite meso u tepsiju tako da koža bude na dnu. Ulijte vode u tepsiju da meso bude 1 cm u vodi. Dodajte nekoliko listova lovora. Smanjite temeperaturu na 200 stepeni i pecite pola sata. Potom okrenite meso da koža bude gore, posolite, dodajte vode ponovo da meso leži u vodi 1 cm. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite sat i po vremena. Meso secite kad se malo prohladi u uživajte u ovom obroku sa prilogom po želji

Prijatno!

izvor:maxi.rs

Govedina na italijanski način

Sastojci za 4 Osoba/e

4 kom. belоg luka
5 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. bibera
100 g paprike
2000 g junetine
1 kom. jaja
120 ml maslinovog ulja
2 g soli
500 ml paradajz soka
400 g turšije
5 g senfa
120 ml ulja

Započni pripremu

Isecite meso po želji. Očistite crni luk, beli luk i paprike. U nauljenu tepsiju rasporedite luk, meso, paprike i paradajz. Umutite jaje, iseckani beli luk i senf, te dodajte obično i maslinovo ulje, pa mešajte dok ne dobijete majonez. Turšiju sameljite u multipraktiku, pa dodajte majonezu. Sve dobro pormešajte, začinite sollju i biberom. Ostavite da odstoji u frižideru. Meso stavite u zagrejanu rernu na 100 stepeni da se peče oko šest sati. Nakon toga servirajte i poslužite s prilogom. Prijatno!

izvor:maxi.rs