Rolat od krompira i ribe

POTREBNO JE:

1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, 1 kašičica margarina, so, biber, 2 čena belog luka.

PRIPREMA:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Izvor: Super recepti

Ruska salata sa ribom

POTREBNO JE:

500 g fileta ribe, 500 g zamrznutog mešanog povrća za rusku salatu, 5 kiselih krastavčića, 1/2 l vode, 1 kašika mešavine suvih začina, 3 kašike skrobnog brašna, 1 dl ulja, sok od 1/2 limuna, 2 kašičice senfa.

PRIPREMA:

Ribu skuvajte, očistite od kostiju i usitnite. Povrće skuvajte i prohladite. Krastavčiće sitno iseckajte, pa sjedinite sa ribom i povrćem. Posolite po želji. Stavite vodu sa začinom da proključa, dodajte skrobno brašno, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Sklonite sa vatre i mutite uz postepeno dodavanje ulja. Dodajte sok od limuna i senf i sve dobro sjedinite. Prelijte povrće i sve dobro izmešajte. Riblju rusku salatu držite u frižideru do služenja.

Izvor: SUper recepti

Orada u bistroj supi

Sastojci

200 g fileta orade sa kožom

120 g barenog brokolija

10 g seckane šargarepe

6 dl daši (bonito) bujona (daši bujon najčešće se prodaje u praškastom stanju ili u kockama)

0,5 dl soja sosa

2 g soli

Sake rakija

Suiđi supa (prokuvati 6 dl daši bujona, 3 gr soli i 10 cl soja sosa)

Priprema

1. Pripremiti daši bujon i suiđi supu.

2. Iseći oradu na filete (ne skidati kožu).

3. Tanko iseći šargarepu.

4. Usoliti filete orade i ostaviti ih da stoje 30 minuta.

5. Nakon toga ih dobro isprati vodom i obrisati papirom.

6. Peći ih na grilu dok koža ne dobije braon boju.

7. Sipati malo sakea na svaki filet i potom ih kuvati na pari 10 minuta.

8. Skuvati šargarepu i brokoli sa suiđi supom.

9. Zagrejati bujon, dodati soli i kuvati ga do ključanja.

10. U bujon dodati soja sos i skloniti sa vatre.

11. Ubaciti filete i brokoli u posudu.

12. Doliti supu i izrendanu limunovu koru.

Ovaj recept je pripremio jedan od najpoznatijih kuvara Japana, Cučija Naofumi tokom boravka u Beogradu.

Izvor: Stvar ukusa

Pastrmka na mlinarski način

Sastojci

1 kg manjih krompira 

so

4 pripremljene pastrmke (po 300 g) 

kašika vinskog sirćeta 

biber 

3 kašike ulja

4 kašike brašna 

6 kašika  maslaca 

125 g badema 

2 limuna 

sitno seckan peršun

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i skuvati u posoljenoj vodi.

2. Pastrmke oprati i obrisati krpom. Sirće pomešati sa solju, biberom i kašikom ulja, pa ribu premazati dresingom i uvaljati je u brašno.

3. U 2 velika tiganja zagrejati po kašiku ulja i maslac. U tiganjima pržiti pastrmke sa svake strane po 5 minuta, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.

4. Očistiti tiganj, na njemu zagrejati 4 kašike maslaca i propržiti bademe. Iscediti sok od limuna. Sokom preliti pastrmke i posuti bademima. Ocediti krompir i posuti ga peršunom.

Izvor: Stvar ukusa

Skuša sa povrćem u sopstvenom soku

POTREBNO JE:

600 g skuše, 3 krompira, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, 200 g graška, beli luk, peršun, 1 limun, ulje, mešavina suvog začina, biber.

PRIPREMA:

Skušu očistite, odstranite glavu i krljušti, posolite je i napunite nadevom od sitno iseckanog peršuna pomešanog sa limunovim sokom i sitno iseckanim belim lukom, pa ostavite da odstoji pet minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga na kockice srednje veličine, očistite šargarepu i isecite luk. Sve sjedinite, dodajte grašak i sipajte malo ulja, dodajte začin i promešajte. Potom napravite vrećicu od aluminijumske folije, sipajte smesu, na vrh toga stavite ribu po dužini i zatvorite foliju. Tako dobijenu vrećicu stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, a potom smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Kada je gotovo, izvadite foliju na jedan tanjir za serviranje, rasecite je odozdo i sačekajte da sav sadržaj izađe u posudu.

Izvor: Super recepti

Punjene lignje

POTREBNO JE:

2 veće lignje, 3-4 čena belog luka, peršun, so, biber, maslinovo ulje, 2 kašike prezli, 2 dl belog vina.

PRIPREMA:

Lignje očistite i operite. Krila i krakove narežite na rezance i stavite da se prže u tiganju na malo maslinovog ulja. Beli luk i peršun naseckajte, kao i krakove i krila lignji kada se isprže. Bitno je da lignje ne pržite dugo, jer će postati žilave, već čim lagano počnu da hvataju boju sklonite ih s vatre. Izmešajte seckane lignje sa začinima, prezlama i uljem u kojem su se pržili krakovi i krila. Tim nadevom napunite lignje, vrh zatvorite čačkalicom, pa ih stavite da se peku na roštilju ili u rerni, zalivajući ih belim vinom. Poslužite uz kuvanu blitvu i krompir ili salatu po želji.

Izvor: Super recepti

Skuša u marinadi od ananasa

POTREBNO JE:

4 manje skuše, 150 g kompota od ananasa, 2 ljute papričice, 1 kašika senfa, 1 kašika kečapa, biber, limun, mešavina suvog začina, 3 čena belog luka.

PRIPREMA:

Kompot od ananasa pomešajte sa propasiranim crnim lukom, sitno seckanom papričicom, kečapom i senfom. Ribu pospite začinom, stavite u marinadu i ostavite da odstoji 24 sata. Ispržite ribu zajedno sa marinadom.

Izvor: Super recepti

Losos sa salatom od boranije

POTREBNO: 

2 kašike Balsamiko sirćeta, 2 kašike sitno seckanog vlašca, 1/4 šolje i 1 kašika maslinovog ulja, so, crni biber, 4 fileta lososa (svaki oko 180 g), 250 g zelene boranije, 200 g čeri paradajza, 100 g crnih maslina

PRIPREMA: 

U manjoj posudi, pomešajte sirće, vlašac i 1/4 šolje maslinovog ulja, a zatim po ukusu ovu mešavinu začinite solju i biberom. Obe strane fileta začinite solju i biberom. Veliki tiganj zagrejte na temperaturi srednje jačine, pa odajte preostalu kašiku maslinovog ulja i na tome pržile filete. Ovo meso se jako brzo priprema, pa je dovoljno da ga propržite sa svake strane po svega 3 minuta. Zatim ribu izvadite iz tiganja i stavite na tanjir. U mežuvremenu zagrejte šerpu sa slanom vodom, i u njoj prokuvajte boraniju oko 5 minuta )treba da zadrži lepu zelenu boju). Kada je sve gotovo, paradajz iseckajte na polovine ili četvrtite. Poraniju podelite na četiri tanjira, na svaki stavite i paradajz i masline, i dodajte do jedan file ribe na svaki tanjir. Na kraju sve prelijte sa pripremljenom mešavinom sirćeta i ulja.

Izvor: Blic žena

Losos u umaku od senfa

Sastojci:

4 kašike senfa

3 kašike meda

2 kašikice naribanog rena

1 kašikicaa sitno narezanog svežeg kapra

2 kašikice crvene paprike

1 sitno narezani čen belog luka

so

biber

fileti lososa

maslinovo ulje

Priprema:

Lagano pomešati sastojke za umak (so i biber dodati prema okusu) i ostaviti najmanje pola sata da odstoji u hfrižideru pre posluživanja. Filete lososa oprati i izvaditi kosti.

Posušiti sa papirnatim ubrusom te staviti na njih malo soli i bibera. Gril tavu premazati sa maslinovim uljem i dobro zagrijati.

Staviti filete i peći cca 4-5 minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri. Losos preliti umakom i poslužiti.

Napravite ćufte od tunjevine za 30 minuta

POTREBNO JE

1 veća konzerva tunjevine, 2 kriške starog hleba, malo mleka, manja glavica crnog luka, peršun, biber, prezle.

PRIPREMA

Tunjevinu ocedite od ulja, usitnite viljuškom, pa dodajte sredinu hleba prethodno namočenu u mleko i isceđenu. Dodajte sitno seckani crni luk. Po ukusu pobiberite, dodajte sitno seckani peršun, dobro izmešajte, sjedinite, pa pravite male ćufte. Uvaljajte ih u prezle i pržite na vrelom ulju dok ne porumene sa svih strana.

Izvor: Žena, Pressonline

Domaći riblji štapići

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 600 g ribljih fileta

- 100 g pirinča

- po potrebi sojine ljuspice

- So

- Biber

- 1 kašičica belog luka u prahu

- 1 kašičica aleve paprike

- 1 kašičica sitno seckanog peršuna

- 1 kašika parmezana (ako želite posno jelo izostavite sir)

- 150 g prezli

- 100 g kukuruznog brašna

Priprema:

Obarite ribu i ostavite da se ohladi. Skuvajte pirinač i ostavite da se prohladi. POmešajte rižu i ribu i ispasirajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodajte začine i parmezan. Po potrebi ili želji, možete dodati i sojine ljuspice. Dobro umešajte tako da se masa lepo sjedini. Umotajte u celofan i ostavite na par sati u frižideru.

Nakon toga izvadite smesu i razvaljajte je oklagijom i isecite nožem štapiće, a zatim svaki uvaljate u prezle. Možete ih spakovati i ostaviti u zamrzivač i po potrebi koristiti.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Morski plodovi sa povrćem

Za 2 osobe:

300 g smrznutih morskih plodova, 150 g zelene boranije, glavica crnog luka, čen belog luka, crvena paprika, 2 paradajza (oko 150 g), 3 kašike maslinovog ulja, 200 g pirinča, 400 ml povrtnog bujona, sitno iseckani peršun, manji limun, prstohvat šafrana, so i biber

Priprema:

 1. Boraniju operite, očistite i kuvajte desetak minuta u ključaloj slanoj vodi. Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte, papriku operite i isecite na četvrtine, izvadite semenke i iseckajte na trake, a padarajz na kockice.

2. U đevđir stavite boraniju, dobro je ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i isecite na krupnije komade. Na zagrejanom ulju u velikom tiganju kratko prodinstajte crni i beli luk, dodajte trake paprike, posolite i pobiberite.

3. Nalijte trećinu bujona, stavite pirinač i, uz povremeno mešanje, krčkajte na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari. Sipajte još trećinu supe, dodajte odmrznute morske plodove i pojačajte temperaturu. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta.

Pljeskavice od tunjevine i sira

Potrebno:

2 velike konzerve tunjevine, 150 g svežeg sira, 2 kašike narendanog kačkavalja, 1 jaje, malo peršuna, 1 kašika suvog začina, malo soli, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 5 kašika prezli.

Priprema:

Tunjevinu ocedite od viška ulja, umešajte jaje, sveži sir i dobro izmešajte. Dodajte ostale sastojke i još jednom dobro promešajte, pa ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Vlažnim rukama oblikujte manje pljeskavice i slažite ih na papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Super recepti

Punjene paparike sa ribom

Potrebno:

300 g pirinča, 2 žute paprike, 2 crvene paprike, ulje, 1 čen belog luka, 1 praziluk, 400 g fileta tilapije, 1 kašičica karija u prahu, so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač. Papriku isecite na pola po dužini i uklonite semenke. Namažite posudu za pečenje uljem i stavite u nju paprike, pa ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na pet minuta. Beli luk iseckajte, presecite praziluk na pola, isecite ga na kolutiće, operite i dobro osušite. Zagrejte ulje na tiganju, pa stavite beli luk i praziluk da se prže. Tilapiju isecite na kockice, začinite solju, biberom i karijem, pa ubacite u tiganj, kratko propržite i sklonite sa vatre. U svaku papriku stavite pola kašike pirinča, pa po jednu kašiku smese od ribe. Vratite u rernu i pecite oko 10-15 minuta.

Izvor: Super recepti

Orada na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 6 orada od po 250-300g (1 po osobi), so i biber po ukusu, 0,5-1 dl maslinovo ulje, svež list bosiljka

Priprema:

Ribu očistiti od krljušti i iznutrice, staviti je u posudu, posoliiti i pobiberiti (spolja i iznutra), preliti maslinovim uljem i na svaku staviti po 3-4 listića svežeg bosiljka. Ribu ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan peći na roštilju i kašičicom prelivati ribu maslinovim uljem da se riba ne lepi za roštilj. Složiti u činiju i po želji napraviti preliv od peršuna, maslinovog ulja i belog luka.

Punjene lignje na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 1,5 kg lignji, veza lista peršuna, 0,5 dl maslinovog ulja, 2 kašike prezle, 30 g sira (bri, beli sir ili kačkavalj), 80 g šunke, soli i mlevenog bibera po ukusu

Priprema:

Lignje očistiti (izvući plastičnu kost, oljuštiti kožicu i odvojiti telo od krakova) i ocediti od vode. Krakove iseći na sitne delove, po želji ostaviti središte krakova (zvezdu) za ukrašavanje.

Punjenje: listove peršuna iseckati na sitno, a šunku i sir na kockice. Sve sastojke staviti u činiju, izmešati i dodati pola dl maslinovog ulja i 2 kašike prezli, pa još malo promešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da stoji 45 minuta u frižideru.

Oceđenje lignje puniti spremljenim filom, tako da u u svakoj lignji bude tanak sloj fila, 1 do 2 kafene kašičice (lignje ne treba prepuniti jer će u tom slučaju pucati na roštilju tokom pečenja). Zatvoriti čačkalicom i peći na roštilju sa svih strana. Lignje peći od 5 do 10 minuta, u zavisnosti da li se peku na roštilju na ćumur ili na elektronskom roštilju.

Složiti na činiju. Po želji napraviti preliv od belog luka, maslinovog ulja i peršuna.

Dagnje na mornarski način (Cozze alla marinara)

Potrebno:

za 2 osobe kao glavno jelo, za 3 kao predjelo: 1 kg svežih dagnji, 3-4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 čaša belog vina, 1 supena kašika prezli, 1/2 čaše soka od paradajz, svež seckan peršun, po ukusu ljuta papričica

Priprema:

Dobro oprati dagnje u hladnoj vodi. Polomljene baciti. Iščupati “travicu” iz svake i žicom sto bolje oribati školjku. Još jednom dobro isprati u nekoliko voda (hladnih). Staviti u frižider do upotrebe (najviše 2 sata). U velikom loncu zagrejati ulje i na njemu kratko propržiti protisnut beli luk i ljutu papričicu. Beli luk ne sme da potamni, jer će biti gorak. Dodati paradajz i prezle i mešati dok se ne izjednači. Staviti u lonac dagnje, promešati i poklopiti. Povremeno podizati poklopac i promešati, a kad počne da vri, usuti vino i mešati dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopiti. Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino. Bacite dagnje koje se nisu otvorile.

Fileti od lososa

Potrebno:

1 file od lososa (400 g), pola limuna, 2 kašike sitno seckanog peršuna, 1 kašilica soli, pola kašičice aleve paprike, pola kašičice rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Pomešajte so, alevu papriku, muskatni oraščić i seckani peršun i njima začinite filete. Pre pečenja preko fileta iscedite limun. Pecite na zagrejanom ulju sa obe strane oko 10-ak minuta. Služite sa krompir salatom i barenom blitvom.

Morska salata

Potrebno:

hobotnica 80 g, lignje 80 g, krompir 200 g, paradajz čeri 120 g, rukola, nar, sok od limuna, sok od narandže, maslinovo ulje, sirće 2 kafene kašičice, so, biber

Priprema:

Očišćene lignje i hobotnicu skuvati u zasebnim posudama. Skuvane lignje iseći popreko na prstenove ne šire od pola cemtimetra. Skuvanu hobotnicu iseći na kockice. Krompir skuvati, pa iseći na kockice, a čeri paradajz iseći ravnomerno na pet kriški. Sve navedene sastojke pažljivo prstima pomešati u jednom sudu. Salatu začiniti dresingom.

Dresing: Pomešati limunov i pomorandžin sok, zatim sirće, maslinovo ulje, tuzlansku so i biber.

Paradajz čorba sa gamborom

Potrebno:

celer 100 g, šargarepa 100 g, glavica crnog luka, čen belog luka, paradajz 400 g, bosiljak, paradajz sok 0,2 l, repovi gambora 50 g, so, biber u zrnu, čeri paradajz 40 g

Prirpema:

Na zagrejanoj masnoći propržiti celer, šargarepu i sitno seckani crni luk. Kada se proprži, dodati paradajz sečen na krupne kocke, naliti vodom, staviti tuzlansku so i ukuvavati čorbu. Kada se povrće raskuvalo, štapnim blenderom izblendovati sadržaj. Dodati paradajz sok i zakuvati još jednom. Izblanširati ceo paradajz. Oljuštiti od kore i izvaditi meso paradajza. Staviti ga na sredinu dubokog tanjira, nafovati ga proprženim repovima gambora i na vlakna seckanim povrćem. Pokriti napola punjen paradajz poklopcem paradajza i okolo sipati vrelu čorbu. Dekorisati svežim začinskim travama.