Albanska salata je hit u niškim restoranima, a potrebna su samo tri sastojka

Albanska salata Albanska salata Profimedia

Brusketi na balkanski način.

Albanska salata ili „albanac” je vrsta predjela od prepečenog najčešće bajatog (ali i svežeg) hleba preko koga je posuta ljuta, tucana paprika i ulje. Ova salata nema nikakve veze sa tradicionalnom albanskom kuhinjom (a zapravo ni uobičajenom idejom salate), već kao simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Nastala je prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, tokom koga su vojnici stavljali mlevenu papriku preko suvog na vatri prepečenog hleba i tako ga jeli. Zato se i zove albanska salata.

Tokom albanske golgote među srpskom vojskom i izbeglim narodom vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa jedući prepečeni hleb, najčešće vojnički hleb tain. Ta jednoličnost u ishrani primorala je srpske vojnike da jednoličnu ishranu unaprede novim načinom primene hleba – u obliku salate, koju danas mnogi unapređuju belim lukom, starim sirom…

Posle Prvog svetskog rata naziv ovog jela se ukorenio u Nišu i pod ovim imenom je „salata“ veoma poznata u niškim restoranima. Zapečeni hleb na roštilju sa paprikom se u Leskovcu naziva „moča”, a u Skoplju se varijanta sa sirom služi pod imenom nafora, najverovatnije po nazivu grčkog porekla (grč. άντίδωρον – umesto dara), piše Wikipedia.

Sastojci:

-1 vekna hleba

-1 dcl ulja

-1 kašičica mlevene ili tucane suve ljute paprike

Priprema

Hleb koji može biti i svež ili bajat, beli ili crni nakon što se isečen na kriške sa obe strane ispeče na roštilju seče se na manje ili veće komade. Zatim se tako ispečen hleb prelije uljem (najbolje maslinovim) i začini tucanom ljutom paprikom, kratko proprženom u ulju. Tako preliven hleb se zapeče kratko u rerni a pre serviranja, prema ukusu, začini solju i sitno iseckanim belim lukom.

Ova vrsta salate se u niškim kafanama služi najčešće uz ćevapčiće koji mogu da jedu u svako doba dana, ujutru, uveče, za doručak, užinu, ili u drugim prilikama.

Od pića najbolje idu rakija, hladan špricer ili pivo. Uz albansku salatu i ćevapčiće može dugo da se pije, a da se ne napije jer ova dva jela drže sitost, a istovremeno stvaraju prostora da se nakon njih naruči glavno jelo.

Izvor: nova.rs

Možda će vas interesovati i...