Sos od šampinjona

Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona je odličan sastojak svakodnevne trpeze, mada njegova jednostavnost ne bi trebalo da bude razlog da se ne nađe na stolu kao jedan od specijaliteta i prilikom neke svečanosti.
 
Sastojci za 4 osobe
1 glavice crnog luka
2 kašike skrobnog brašna od kukuruza
malo soli
200 ml slatke pavlake
425 ml tegla iseckanih šampinjona
1 kašike šarenog bibera
2 kašike suncokretovog ulja
2 kom karanfilića

Priprema

Oljuštite i iseckajte crni luk.Isecite šampinjone na listiće.Za pripremu sosa možete koristiti kako sveže tako i šampinjone iz tegle. Razlika u ceni je zanemarljiva, a priprema je olakšana ako koristite one iz tegle. Uglavnom su šampinjoni iz tegle pomalo kiseli, pa i to treba uzeti u obzir.

Sipajte ulje tako da pokrije dno šerpe.Pržite luk dok ne porumeni.Dodajte šampinjone.Sipajte slatku pavlaku.Dodajte biber i nekoliko karanfilića.

 

Po želji posolite. Kuvajte sos 15-ak minuta, povremeno mešajući.

[Šampinjoni će vrlo brzo "pustiti" vodu (tu je još i slatka pavlaka koja je tečna), ali treba biti oprezan dok se to ne desi. Da luk ne bi zagoreo možda ćete morati da dodate malo vode i naravno da promešate sos.Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte skrobno brašno. Skrobno brašno može prouzrokovati grudvice u sosu, ali se one mogu "razbiti" energičnijim mešanjem.


Posluženje

Sos poslužite sa prženom piletinom.
 

Možda će vas interesovati i...