Starinski sos od mirođije (beli sos)

Starinski sos od mirođije (beli sos)

Kao po nekom nepisanom pravilu, ovaj starinski sos od mirođije (ili kako ga mnogi zovu, jednostavno – beli sos), skoro uvek se jede uz mlade, pržene krompiriće, ali idealan je i uz sva kuvana mesa...

Zapravo, ovo je jedan pravi, starinski recept. Jednostavan, napravljen od namirnica koje uvek imamo pri ruci i uvek vas vrate u detinjstvo…

Dakle, danas pravimo starinski sos od mirođije.

Potrebno je:

1 kašika masti (ili malo ulja)
3-4 kašike brašna
1 veza mirođije (kopar, dill)
oko 1/2 l vode
1 kašičica soli
1 kašika sirćeta
malo šećera

Priprema sosa

Na malo masti (ili ulja) upržiti brašno “na belo” (kratko ga pržiti, treba da ostane blede boje).

U međuvremenu proprati i sitno naseckati mirođiju.

Kad je brašno dovoljno uprženo, dodati mirođiju i nju kratko upržiti, tek toliko da pusti svoj miris.

U šerpu postepeno dosipati vode i dobro mešati varjačom (ili žicom za mućenje) kako se ne bi stvorile grudvice. Beli sos osoliti, zakiseliti sirćetom i osladiti po ukusu.

Sos od mirođije potrebno je mešati u toku kuvanja (varjačom ili mutilicom), sve dok se brašno ne ukuva dovoljno i dok sos ne postigne željenu gustinu. Beli sos od mirođije ostaviti na toploj ringli do serviranja, povremeno mešajući ga varjačom.

Posluženje
Ovakav sos od mirođije poslužite za ručak uz pržene mlade krompiriće, uz bareni krompir i kuvano meso iz supe.

Izvor: stasekuva.com

Domaći pesto sos od bosiljka i oraha

Obogatite svoje obroke ukusnim pestom od bosiljka i oraha koji se veoma jednostavno pravi.

Sastojci:

6 čenova belog luka
½ šolje oraha
4 šolje svežih listova bosiljka
2 šolje svežeg peršuna
1 šolja maslinovog ulja
So, biber

Priprema:

Tostirajte čenove belog luka u ljusci, na tiganju oko pet minuta. Zatim ih ostavite da se ohlade pa ih ogulite. Na istom tiganju lagano tostirajte i orahe samo da puste više arome.

Nakon toga, sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da radi dok se svi sastojci ne sjedine i pretvore u divni pesto.

Izvor: Lifepress magazin

Sos od pečuraka
foto: Shutterstock

Sos od pečuraka: Odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

Ovaj višenamenski sos se brzo i lako priprema, a pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica.

Sastojci:

500 g šampinjona
30 g suvih vrganja
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
150 ml belog vina
100 ml pavlake za kuvanje
2 grančice svežeg timijana
2 prstohvata soli
malo bibera
maslinovo ulje

Priprema:

Suve vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.
Zagrejte širi, dublji tiganj, pa dodajte ulje, sitno seckani luk, zgnječeni beli luk, majčinu dušicu, pa na laganoj vatri dinstajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
Potom dodajte šampinjone koje ste isekli i nastavite da dinstate narednih 5-6 minuta, dodajte belo vino i pustite da se sve zajedno kuva nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i pobiberite te dinstajte narednih 10 minuta.
Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kuvajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
Ovako pripremljen sos poslužite uz testeninu, pirinač ili uz meso.

Jeste li znali da su pečurke jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, potaž, možete ih ispeći na tiganju i jednostavno dodati u salatu.

Izvor: zadovoljna.hr

BBQ SOS: Domaći umak za roštilj

BBQ SOS: Domaći umak za roštilj

Evo lakog recepta koji će vaše meso sa roštilja podići na novi nivo.

Sastojci:

2 šolje kečapa

1 čaša vode

1/2 čaše jabukovog sirćeta

5 kašika smeđeg šećera

5 kašika kristal šećera

1/2 kašike svežeg crnog bibera

1/2 kašike luka u parhu

1/2 kašike senfa

1 kašika limunovog soka

1 kašika u vorčester sosa

Priprema:

U posudi srednje veličine izmešati sve sastojke.

Smesu staviti na vrelu ringlu, zatim smanjiti toplotu da se otopi. Kuvati na umerenoj vatri uz često mešanje oko sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Vesna Laćarak/danas.rs

Harisa Harissa – Ljuti sos

Skoro ceo sever Afrike, Tunis, Libija, Maroko, Aližr, koristi harisa pastu kao nezaobilazni ljuti začin. Primena paste je višestruka, dodaje se kuvanim jelima, napravite ljuti sos za testeninu i ribu, ako harisu razblažite gustim jogurtom, ili je dodajte u marinadu za meso.

Gde god da vam je potreban ljuti ukus koristite ovu pastu. Za pripremu originalne harise koristi se više vrsta ljutih paprika kao i razni začini.

Šta nam je sve potrebno:

30 komada ljute papričice suve
50ml maslinovog ulja
1 manja glavica luka
2-3 čena belog luka
150ml pirea od paradajza
sok od pola limuna
malo soli
po 1/2 kaišičice korijandera, kumina, kima u zrnu

Način pripreme:

Suvim paprikama odstranite semenke pa ih nalijte vrelom vodom i ostavite sat vremena da odstoje.

Korijander, kumin i kim stavite u tiganj, pecite kratko dok začini ne zamirišu. Kada se ohlade prebacite u avan i usitnite.

Maslinovo ulje zagrejati u tiganju pa na njemu pržite naseckani beli i crni luk. Pržite dok se sve dobro ne sjedini i blago karamelizije.

Sve sastojke staviti u blender, paprike, luk, dodajte začine, so, pire od paradjza, limunov sok. Sve dobro izmiksajte. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin kada vam je potreban.

Izvor: Danas

Vojvođanski nedeljni ručak: Sos od paradajza (VIDEO)

Sastojci

- 1 litar kuvanog paradajza
- 1 dcl ulja
- 3 kašike brašna
- 2,5 dcl vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
So i šećer dodajte po ukusu, jer nije svaki kuvani paradajz iste jačine.

Priprema

1. Zagrejte ulje, pa propržite kratko brašno. Nalijte paradajz, promešajte, nalijte vodu i na laganoj temperaturi krčkajte oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj posolite i stavite šećer.
2. Poslužite uz bareni krompir, pirinač, pire ili povrće i kuvano meso iz supe.

Izvor: serpica.net

Romesco sos

Sastojci:

• 4 sveže crvene paprike

• 40 g badema

• 40 g lešnika

• 3 čena belog luka

• kačikica slatke crvene paprike

• pola kašikice ljute crvene paprike

• maslinovo ulje

• so

• biber

Priprema:

Paprike ispecite u rerni na najvišoj temperaturi oko 45 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pećnice, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. 

Ljšnike lagano prepržite na tavi oko 10 minuta, kako biste ih mogli oguliti. Bademe blanširajte. Paprike ogulite, očistite od koštica. Lešnike i bademe sameljite, dodajte im paprike. Dodajte beli luk, slatku i ljutu crvenu papriku, maslinovo ulje, so i biber.

Pesto

Sastojci

2 šake svežeg bosiljka 

¼ šolje ovčjeg sira 

¼ šolje rendanog parmezana

150 ml maslinovog ulja 

½ šolje pinjola 

1 čen belog luka

So

Priprema

1. Iseckati bosiljak i zajedno sa belim lukom i pinjolama ispasirati u blenderu dok se ne dobije glatka masa. 

2. Postepeno dodavati maslinovo ulje uz neprekidno mešanje. Na kraju dodati i narendani parmezan i dobro izmešatil. 

3. Ostaviti u frižideru da stoji nekoliko sati pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Paradajz sos za jela sa roštilja

Sastojci

8 kašika kečapa

4 kašike balzamiko i 4 kašike vinskog sirćeta

100 g šećera

2 kašičice ljute papričice, krupno seckane

Priprema

Staviti da se na tihoj vatri kuva kečap, balzamiko i vinsko sirće, šećer i krupno iseckana ljuta paprika. Posoliti i pobiberiti po želji.

Kada se sve lepo sjedini skloniti sa vatre. Možete koristiti i kada se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa

Sos od jabuka

Sastojci

2,7 kilograma jabuka, opranih, oljuštenih i isečenih na kriške (na osmine)

220 ml soka od jabuke 

sok od jednog limuna 

100 g smeđeg šećera

kašičica cimeta

dodatni sastojci po želji - muskatni oraščić, javorov sirup, puter

Priprema

1. Sve satojke stavite u veću šerpu i kuvajte oko 25 minuta na umerenoj vatri, povremeno mešajući.

2. Kad se sve skuva, umutite u blenderu dok se ne dobije homogena smesa. Kada se ohladi, stavite sos u staklene osude i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

Jerk sos - Neizostavni način pripreme roštilja sa Jamajke

Jerk sos - Neizostavni način pripreme roštilja sa Jamajke

Ovaj sos ili tačnije rečeno marinada, je poreklom sa Jamajke, i tamo je neizostavan u pripremi bilo koje vrsta roštilja. Može da se koristi i za piletinu, svinjetinu, junetinu...

Potrebno:

1 crni luk

3 čena belog luka

1 kašikica bibera crnog

3 kašike soja sosa

1 kašika maslinovog ulja

1 kašikica morske soli

2 kašike balzamiko sirćeta

1 kašikica mlevenog karanfilića

pola štapića cimeta (ili 1 kašikica mlevenog)

pola muskatnog oraščića

2 feferone

2 kašikice majčine dušice

1 kačikica šećera

2 lovorova lista

Priprema

Sve sastojke u blederu dobro umešati.

Pripremljenim sosom marinirati meso. Marinirati možete bilo koje meso i daćete mu poseban ukus.

Marinirano meso je najbolje držati preko noći u frižideru.

Sos od belog luka

Sastojci

100 g belog luka

3 kašike ulja

20 g šećera

30 g brašna

kašičica sirćeta

so

Priprema

U tiganj stavite ulje da se ugreje. Dodajte šećer i pržite dok ne dobije žutu boju. Dodajte sitno seckan beli luk. Kada i luk dobije žutu boju dodajte brašno i malo vode. Posolite i sipajte sirće. Ukoliko želite, sos možete i da ispasirate.

Izvor: Stvar ukusa

Povrće u kari sosu

Potrebno je:

glavica crnog luka, komad đumbira (oko 10 g), 500 g karfiola, 2 šargarepe, 100 g boranije, 2 zelene ljute papričice, 200 g crvenog sočiva, 200 g krompira, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike blagog karija u prahu, 300 ml povrtnog bujona, 200 ml sojinog mleka, 100 g indijskih oraha, 400 g ananasa, 100 g smrznutog graška, 6 stabljika korijandera, so i biber.

Priprema:

1. Crni luk i đumbir oljuštite i sitno iseckajte. Karfiol operite, očistite, iskidajte na cvetiće, a šargarepu oljuštite i isecite na kolutove debljine pola centimetra. Boraniju operite, očistite i prepolovite. Ljute papričice isecite po dužini, izvadite semenke i iseckajte na tanke trake.

2. Crveno sočivo stavite u cediljku, operite i ocedite. Krompir oljuštite, operite i isecite na kriške debljine pet centimetara. U velikom tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, đumbir, papričicu i sočivo, i dinstajte na umerenoj temperaturi tri-četiri minuta, uz stalno mešanje.

3. Dodajte kari u prahu, promešajte, nalijte povrtni bujon i mleko, kad proključa na umerenoj temperaturi kuvajte još 15 minuta, povremeno promešajte. Indijski orah pržite u tiganju bez masnoće dok ne porumeni, ohladite i iseckajte.

4. Ananas oljuštite i isecite na tanke kolutove. U kari dodajte ananas, indijski orah i smrznuti grašak i kuvajte još pet minuta na umerenoj temperaturi. Korijander operite, protresite, krupno iseckajte, dodajte u kari, posolite i pobiberite.

Izvor: Novosti

Umak sa slaninom i čizburgerom

Sastojci 

225g mlevene govedine

8 šniti slanine isečene na krupnije komade

1/2 crnog luka, naseckanog na kockice

1 čen belog luka, naseckanog

120g krem sira, omekšalog

1 kašika Vučester sosa

2 kašike kečapa

1/2 šolje kisele pavlake

1/4 šolje majoneza

1/2 šolje narendane mocarele

1/2 šolje narendanog Čedar sira

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C.

2. U tiganju propržite mlevenu govedinu, pa je ocedite od masnoće.

3. Pecite slaninu dok ne postane hrskava (ocedite je ali zadržite 1 1/2 kašiku masnoće u tiganju.

4. Dinstajte na umerenoj vatri crni i beli luk u masnoći.

5. U velikoj činiji pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, sir, vučester sos i kečap. Dodajte govedinu, slaninu, crni i beli luk i sve dobro promešajte da se sjedini.

6. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pecite u rerni 15-20 minuta. 7. Uživajte.

Umak sa slaninom i čizburgerom

Sastojci 

225g mlevene govedine

8 šniti slanine isečene na krupnije komade

1/2 crnog luka, naseckanog na kockice

1 čen belog luka, naseckanog

120g krem sira, omekšalog

1 kašika Vučester sosa

2 kašike kečapa

1/2 šolje kisele pavlake

1/4 šolje majoneza

1/2 šolje narendane mocarele

1/2 šolje narendanog Čedar sira

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C. 2. U tiganju propržite mlevenu govedinu, pa je ocedite od masnoće. 3. Pecite slaninu dok ne postane hrskava (ocedite je ali zadržite 1 1/2 kašiku masnoće u tiganju. 4. Dinstajte na umerenoj vatri crni i beli luk u masnoći. 5. U velikoj činiji pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, sir, vučester sos i kečap. Dodajte govedinu, slaninu, crni i beli luk i sve dobro promešajte da se sjedini. 6. Sipajte smesu u posudu za pečenje i pecite u rerni 15-20 minuta. 7. Uživajte.

Izvor: Closet cooking

Domaći pesto sos sa lešnicima

Ovoga puta nema vrdanja! Sve sastojke možete nabaviti na pijaci po izuzetno niskim cenama. Ukus je neodoljiv, a vaš organizam će vam biti zahvalan.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- veza peršuna

- veza bosiljka

- 1 čen belog luka

- šaka pečenih lešnika

- maslinovo ulje

- malo soli

Prirpema:

Sve sastojke stavite u blender. Lešnike prethodno ispecite. Ulja stavite toliko da možete od navedenih sastojka da napravite sos.

Stavite ga u staklenu teglicu i koristite u raznim varijantama: kao prilog uz povrće, kao začin, kao podlogu za sendviče ili picu ili kao sos za pastu. 

Izvor: Pressonline

Napravite najbolji sos za picu ikada

Ovaj ukusni sos ne morate koristiti isključivo za picu, već i za razna druga testa koja volite.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika putera

- 1/2 kašičice crnog luha u prahu (ili svežeg sitno seckanog)

- 1/4 kašičice sušenog celera

- 1 sitno seckani čen belog luka

- 230 ml soka od paradajza

- 180 ml pelata

- 2 kašike rendanog parmezana

- 1 kašičica sušenog bosiljka

- 1 kašičica origana

- 1/2 kašičice soli

- 1/2 kašičice šećera

- 1/4 kašičice bibera

- 1 lorber

- 1 kašičica semenki komorača

Priprema:

Rastopite maslac i maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte celer, beli i crni luk i promešajte. Dodajte paradajz sos i pelat i opet dobro umešajte. Dodajte i sve ostale sastojke i kuvajte na tihoj vatri oko 45 min. do sat vremena. Vaš sos je spreman za upotrebu.

Izvor: Pressonline

Naučite kako da napravite pesto sos

Sastojci:

3-4 šolje lišća od bosiljka

3 čena belog luka

100 g parmezana

20 g pinjola (ili 50 g indijskog oraha)

1-1,5 dl maslinovog ulja

kašičica (ili manje) soli

Priprema: 

1. Operite bosiljak, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolima. 

2. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza. 

Napomena: Pesto pripremajte samo od listova bosiljka, cvetove i grane odvojte jer daju gorak ukus. 

Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa

Bavarski sos

Potrebno:

holandski sos, 2 kašike pavlake, maslac sa rakovima

Priprema:

Osnova za ovaj sos je Holandski sos.

Umesto običnog maslaca koristi se maslac sa rakovima, a na kraju se dodaju 2 kašike umućene pavlake. Ovaj sos odlično ide uz oslić, losos, list, iverak, školjke i rakove koji se kuvaju u sosu.

Sos od višanja

Potrebno:

0,5 kg višanja, 1 kašika maslaca, 2 kašike brašna, šećer

Priprema:

Oprati pola kilograma višanja, a zatim im izvaditi koštice. U šerpu staviti kašiku maslaca, i kad se maslac zagreje stavite 2 kašike brašna, pa rumeno zapršku ispržite. Zatim na zapršku dodati višnje i propržiti da bi se malo raspale, kako bi boja sosa bila lepa. Naliti višnje supom, dodati malo šećera i kuvati sos dok se ne dobije obična gustina.