U zavisnosti od ljutine papričica koje koristite biće vam i sos ljut. Najbolje su krupne feferonke, mesnate, ne preterano ljute. Sastojci 10 ml jabukovog sićeta500 g paprike5 g soli Priprema: Papričice operite i očistite, isecite ih, stavite u šerpu, posolite, sipajte sirće i nalijte malo vode. Smanjite temperaturu kad se…
Sastojci (za 4 osobe) 1 kom. belоg luka5 kom. bosiljka100 g crnog luka1500 g junećeg mlevenog mesabiberа5 g origana200 ml pasiranog paradajzaso5 g šećera Priprema Na nauljen tiganj stavite iseckani crni luk, posolite i pobiberite. Kada se prodinsta, dodajte 500 g mlevenog goveđeg mesa i malo vode. Kada meso bude…
Čatni (Chutney) od luka, iako je tradicionalno indijsko jelo, pronašlo je svoje mesto i u kuhinjama našeg podneblja. Chutney u slobodnom prevodu znači nešto kao "gusti sos".. To je zapravo pikantan, slatko-kiseli-ljuti pekmez koji se priprema od voća ili povrća s dodatkom šećera, čilija, sirćeta i začina. Chutney od luka…
Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona je odličan sastojak svakodnevne trpeze, mada njegova jednostavnost ne bi trebalo da bude razlog da se ne nađe na stolu kao jedan od specijaliteta i prilikom neke svečanosti. Sastojci za 4 osobe1 glavice crnog luka2 kašike skrobnog brašna od kukuruzamalo soli200 ml slatke…
Šampinjoni su dostupni tokom cele godine, nemaju preintenzivan ukus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji pečuraka, a i cenovno su svima prihvatljive, pa je zato sos od šampinjona idealno jelo kojim možete upotpuniti baš svaki obrok. Ovaj se umak izuzetno brzo i lako priprema,…
Sastojci10 ml jabukovog sićeta500 g paprike5 g soli Priprema Papričice operite i očistite, isecite ih, stavite u šerpu, posolite, sipajte sirće i nalijte malo vode. Smanjite temperaturu kad se voda zagreje i ostavite desetak minuta. Nakon toga sameljite paprike. Sipajte sos u teglu, zatvorite i nakon četiri nedelje možete probati…
Sastojci 1 kom avokada1 kom čili papričice10g korijandera1ml limunovog soka so, biber1/2g paradajzа2 kom mladog luka Priprema Isecite avokado i izvadite pulpu. Dodajte pola kašičice soli, jednu kašiku sveže ceđenog limuna ili limete, dva čena iseckanog mladog luka, jednu iseckanu čili papričicu bez semena, dve kašike sitno iseckanog korijandera, malo…
Holandez sos je jedan od pet osnovnih soseva u francuskoj gastronomiji. Holandez sos je poznat kao ključni sastojak jaja Benedikt, a često se služi i uz špargle. Holandez sos se pravi sa žumancima i tečnim puterom, najčešće je začinjen limunovim sokom, solju i belim biberom ili alevom paprikom. Sos je…
Kao po nekom nepisanom pravilu, ovaj starinski sos od mirođije (ili kako smo ga mi deca oduvek zvali – beli sos), skoro uvek jedemo uz mlade, pržene krompiriće… Mnogo volEm ove starinske recepte… ? pre svega zato što su jednostavni, napravljeni su od namirnica koje uvek imamo pri ruci i…
Ovaj sos možete da poslužite uz špagete ili da ga koristite za lazanje. Sastojci: 225 g mlevenog mesa (svinjetina ili junetina)2 kašike maslinovog ulja1 crni luk1 šargarepa1 zelena paprika1 čen belog luka125 g slanine1 kašika mešanog sušenog bilja400 g pelata150 ml crno vinoso i biber Priprema: U tiganju zagrejte ulje,…
Tradicionalni meksički Gvakamolo je pripremljen za svega 10 minuta. Potrebno: 2 avokada, oguljena1 šolja naseckanog paradajza1/4 šolje naseckanog luka1/4 šolje naseckanog korijandera2 kašike limunovog soka1 jalapeno paprika (po želji, može i feferona)so i mleveni crni biber po ukusu Priprema: Izmešajte avokado u posudi dok ne postane kremast. Izmešajte paradajz, crni…
Obogatite svoje obroke ukusnim pestom od bosiljka i oraha koji se veoma jednostavno pravi. Sastojci: 6 čenova belog luka½ šolje oraha4 šolje svežih listova bosiljka2 šolje svežeg peršuna1 šolja maslinovog uljaSo, biber Priprema: Tostirajte čenove belog luka u ljusci, na tiganju oko pet minuta. Zatim ih ostavite da se ohlade…

Možda će vas interesovati i...