Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za…
Obavezan sastojak svakog kuvanog jela, peršun je biljka koja se koristi kao začin već više vekova. U kuvaru iz 17. veka koji je pronađen u Francuskoj, peršun se pominje kao glavni začin za gotovo sva kuvana jela i salate a ističe se njegov zdravstveni i nutritivni značaj. Dakle, peršun nije…
Seme susama je jedno od najupotrebljavanijih semena u ljudskoj istoriji. Susamovo ulje upotrebljava se za pripremu kuvanih obroka i salata, kao i za proizvodnju margarina. Samo seme se koristi kao dodatak ishrani, u raznim jelima, poslasticama i pekarskim proizvodima. Nama je najpoznatiji beli susam, koji dobija vrlo bogatu aromu kada…
Sumak nije mnogo poznat u našim krajevima, ali je jedan od začina koji postaje sve popularnji. Jedinstven je po svom kiselkastom ukusu i crveno-bordo boji. Sumak se dobija od sušenih crvenih plodova istoimene biljke koja pripada porodici indijskog oraha. Važno je imati u vidu da postoji sorta ove biljke koja…
Odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, a stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama, pecivu… MEĐU ZAČINIMA koji istinski daje posebnu aromu i miris cimet (Cinnamomum verum) zauzima jedinstveno mesto. Da je poseban pokazuju i rukopisi na sanskritu napisani 2.800. godine pre Hrista. Cimet…
Istorijat i rasprostranjenost Žalfija se od davnina pominje u Kini, Persiji i Evropi. Ona je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. Navode je svi antički medicinski pisci. Poznato je da je od sveg lekovitog bilja Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima,…
Istorijat i rasprostranjenost Nekoliko vekova pre otkrića Amerike Asteci su poznavali i upotrebljavali vanilu. Smatra se da potiče iz Meksika. Vanilu su 1.520. godine u Evropu doneli španski konkvistadori. Uzgaja se u tropskim regijama: Madagaskar, Indonezija, Kina, Meksiko, Gvatemala, Zimbabve, Uganda, Polinezija i dr. Botaničke i morfološke karakteristike Vanila je…
Istorijat i rasprostranjenost Samoniklo raste u sredozemlju (Thymus vulgarisL) i u Španiji (T. zygis Loefl.ex L), a u Srednjoj Europi se uzgaja kao kultura. Botaničke i morfološke karakteristike Timijan je sličan majkinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno do 30cm. Listovi su…
Istorijat i rasprostranjenost Susam je bio poznat pre 5.000 godina; pominje se u zapisima napisanim klinastim pismom. Potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. Gaji se najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u zemljama tropskih i toplih temperaturnih zona. Botaničke i morfološke karakteristike Susam je jednogodišnja biljka. Dostiže visinu do…
Istorijat i rasprostranjenost Nije poznato tačno geografsko poreklo šafrana, mada se smatra da mu je domovina istočna Grčka. U kulinarstvu se šafran koristi od X veka pre Hrista. Upotrebljavan je kao lek i boja od davnina; spominje se u Bibliji, a veličali su ga još u Mezopotamiji pre 5.000 godina.…
Istorijat i rasprostranjenost Ovaj začin je poreklom iz područja Mediterana. Raste na čitavom priobalnom području Mediterana, Americi, Srednjoj Aziji, Kini. U starom veku ruzmarin je bio posvećen grčkoj boginji Afroditi. Ruzmarin je uvek uživao veliki ugled kod naroda već od najstarijih vremena, a neki običaji u vezi njegove upotrebe održali…
Istorijat i rasprostranjenost Peršun je poreklom iz zemalja oko istočnog dela Sredozemnog mora, odakle se raširio po svim zemljama Južne Evrope. Karlo Veliki je naredio da se gaje mnoge biljke, među kojima i peršun, koji je veoma brzo postao nezamenljiva komponenta mnogih jela. Botaničke i morfološke karakteristike Peršun je dvogodišnja,…

Možda će vas interesovati i...