Crne ili zelene, po čemu se razlikuju masline?
Crne ili zelene, po čemu se razlikuju masline?

Crne ili zelene, po čemu se razlikuju masline?

Mnogi možda ne znaju, ali crne masline su zapravo samo - dozrele ili prezrele zelene masline. One se beru u novembru i decembru, za razliku od zelenih koje se beru barem mesec ili dva ranije.

Što duže maslina zri, njena boja se menja: od zelene do rubin crvene, a zatom na red dolaze tamni tonovi ljubičaste boje, odnosno ono što na kraju zovemo - crne masline.

Zelene masline imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svežije i nekako slađe. Crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bi se mogle nazvati prezrelima.

Što su masline tamnije, to im je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči. Crne masline daju ulje zlatnije boje, sa nešto manje gorčine, ali sam plod, kad je već sazreo, ima manje antioksidansa.

Masline, i zelene i crne, sadrže brojne antioksidanse. Neka istraživanja su potvrdila da imaju i svojstva koja sprečavaju razvoj određenih vrsta tumora.

Imaju puno vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju krvni sistem.

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: