Austrijski gulaš od krompira: Jelo za siromašne kome niko ne može da odoli

Austrijski gulaš od krompira: Jelo za siromašne kome niko ne može da odoli

Austrijski gulaš od krompira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima širom nekadašnje Austrougarske, a ni kod nas nije nepoznat. Ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo pravo zimsko jelo na kašiku oduševiti raskošnim ukusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.

Ovaj fini gulaš bogatog ukusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti.

Punkufer piše da su austrijski gulaš od krompira nekad spremali samo najsiromašniji jer, ako malo razmislimo, ovo je gulaš od krompira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su mogli da ih priušte.

Sastojci za austrijski gulaš od krompira

4 velika ili 7 srednjih krompira
3 srednje glavice crnog luka
1 čen belog luka
2 veće dimljene kobasice
2 kašike mlevene slatke paprike
1 kašičica mlevene ljute paprike
2 kašičice sirćeta (bilo kojeg)
1 kašika koncentrovanog paradajza iz tube
1 kašičica majorana
1 3/4 kašičice semenki kima
1/2 kašičice šećera
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
2 lovorova lista
1 kocka za supu
7-8 šolja vode (1,75 – 2 l)

Priprema

Oljuštite, operite i iseckajte krompir na kockice od otprilike 2 centimetra.
Pripremite lonac s 8 šolja vruće vode koju ćete postupno dodavati kasnije.
Sitno iseckajte luk. Zagrejte 2 kašike ulja u velikom loncu, dodajte luk i kuvajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje mešajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Zadnje 2 minute dodajte zgnječeni čen belog luka. Kada dobije boju, dodajte obe vrste paprike. U loncu treba biti dovoljno ulja da paprika ne zagori. Mešajte 10 sekundi pa sipajte sirće.
Dodajte pastu od koncentrovanog paradajza, majoran i kim. Promešajte pa postupno sipajte 1 kašičicu sirćeta. Pustite da se reducira, a zatim dodajte još jednu kašičic. Pustite da se kuva dok ne dobije kremastu konzistenciju.
Ako želite gusti umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, so, biber, lovor i izmrvljenu kocku za supu.
Polako dodajte šolju po šolju vode (jednu ostavite) i krompir pa kuvajte bez poklopca pola sata.
Iseckajte kobasice na prst debljine i kuvajte ih s krompirom. Kad se krompir skuva, izvadite deo i izgnječite viljuškom, po potrebi dodajte tečnost od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smesu pa je vratite u gulaš i kuvajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.
Poslužite s hlebom i uživajte.

 

Gulaš od pileće džigerice
Gulaš od pileće džigerice

Gulaš od pileće džigerice

Ako volite džigericu, ovo je pravo zimsko jelo za vas.

Sastojci

500 g pilećih džigerica
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
50 ml vina
200 ml temeljca (ili vode)
Vegeta, biber, beli luk, crvena slatka paprika
1 kašičica ljute crvene paprike
svinjska mast

Priprema

U šerpi zagrejati ulje i dodati dinstani crni luk i rendanu šargarepu. Zatim dodajte džigerice i pustite da se lagano krčka, pa dodajte začine.

Podliti vinom, a kada vino ispari, podliti vodom ili temeljcem.

Sos napravite tako što ćete na kašičici masti propržiti kašiku brašna i crvenu papriku. Dodajte posip u jelo.

Za prilog skuvajte palentu ili nešto drugo po želji i uživajte.

7 različitih recepata za juneći gulaš
7 različitih recepata za juneći gulaš

7 različitih recepata za juneći gulaš: Za svaki kažu da je najbolji na svetu, a vi procenite koji je najbolji za vas

Vreli gulaš, vruć hleb, toplo oko srca.

Gulaš je kuvano jelo poreklom iz Mađarske, uglavnom se sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike, ali na našim prostorima nije ništa manje popularna varijanta od junećeg mesa.

Gulaš potiče iz nama susedne Mađarske. Reč “gulias” na mađarskom jeziku znači stočar ili pastir. Upravo su stočari i pastiri bili prvi koji su spremali ovo jelo – pravili su ga u kotliću od livenog gvožđa okačenom iznad otvorene vatre, u polju, piše nova.rs.

Priprema ovog jela uklapala se u njihov način života, jer nisu morali stalno da stoje pored kotlića i da mešaju. Takođe, imali su na dohvat ruke kvalitete sastojke koje ukus čine još bogatijim – na prvom mestu prvoklasno goveđe meso.

Ovo seljačko jelo našlo se na trpezi plemića tek krajem 19. veka, a do druge polovine 20. veka, gulaš je postao jelo broj jedan u Mađarskoj koje svaki turista koji dolazi u zemlju mora da proba.

Gulaš se obično služi uz kuvanu testeninu, kuvani krompir, pirinač ili krompir pire, a za vas smo izdvojili najbolje recepte.

Najbolji recept za gulaš

Tajna najboljeg gulaša krije se u dugom kuvanju mesa, dok ono samo ne počne da se raspada.

Sastojci:

  • svinjska mast
  • 2 crna luka
  • 1 tikvica manja
  • 800 g junetine
  • 1 čaša paradajz soka
  • so, biber, lovorov list

Priprema:

Na masti izdinstati crni luk, pa dodati meso iseckano na kockice. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 2-3 sata uz povremeno mešanje.Meso će samo otpustiti svoj sok, ali ukoliko je potrebno dodati malo vode. Pred kraj dodajte paradajz sok, začine i tikvicu sečenu na kockice, pa krčkajte dok tikvica ne omekša i dok ne počne da se raspada.

Beef goulash, soup and a stew, made of beef chuck steak, potatoes and plenty of paprika. Hungarian  traditional meal.

Kafanski gulaš

Sastojci:

  • 500 g crnog luka
  • ulje
  • 1 kilogram junetine
  • so
  • biber
  • približno 2 grama paprike u prahu

Priprema:

Iseckati luk na kockice. U dublju šerpu sipati malo ulja i luk pa dinstati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Iseći meso na kockice veličine zalogaja pa staviti preko luka da se kratko proprži. Kada meso promeni boju sipati vode toliko da samo pokrije meso. Dinstati naredna dva sata uz povremeno mešanje i stalno dolivanje vode. Kada meso postane mekano, dodati mlevenu papriku i po potrebi još soli i bibera.

Ako vam se čini da je gulaš redak, razmutiti jednu kašiku brašna u maloj vodi (pola kafene šoljice) pa sipati u gulaš i ostaviti još nekoliko minuta da se krčka, dok se ne dobije željena gustina.

Mađarski gulaš od junetine

Sastojci:

  • 1,5 kg crnog luka
  • 200 ml ulja
  • 2,5 kg junetine
  • 30 g vegete
  • 10 g bezalkoholnog pića
  • 50 g mlevene crvene slatke paprike
  • 30 g mlevene crvene ljute paprike
  • 5 g belog luka

Priprema:

Iseckajte na kockice crni luk i stavite u šerpu. Dinstajte dok ne dobijete gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5×2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk, zatim nalijte vode toliko da prekrije meso. U sve to dodajte vegetu, biber, mlevenu crvenu slatku papriku, mlevenu crvenu ljutu papriku, beli luk, i ostavite da se kuva 2-3 sata na umerenoj vatri (u zavisnosti od mesa).

Juneći gulaš na bakin način

Sastojci:

  • 750 g junećih šnicle (ili mesa u komadu)
  • 2 kašikice senfa
  • 1 dl domaćeg maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 list ruzmarina
  • 2 suve šljive
  • lovorov list
  • 4 manje šargarepe
  • 1 veća glavica kelerabe
  • 1 koren peršuna (manji)
  • 1 velika glavica luka

Priprema:

Juneće šnicle prepolovite na pola, natrljajte s malo soli svaki komad, premažite s malo senfa i stavite u veću posudu da pokrije dno. Beli luk naseckajte na veće komade, dodajte grančicu ruzmarina, prelijte s 1 dl maslinovog ulja, pokolpite i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 2 sata napolju ( nikako u frižideru).

Sutra naseckajte šargarepu, luk, kelerabu i koren peršuna na manje kockice. Ulje u kojem je meso odstajalo preko noći procedite kroz cediljku da unutra ne bude komadića belog luka i na tom ulju popržite meso dok ne uhvati boju.

Meso izvadite i na tom istom ulju prvo malo prodinstajte luk i beli luk, a zatim ostalo povrće. Nakon desetak minuta kada povrće omekša, dodajte meso, i zalijte mešavinom crnog vina i vode. Kuvajte poklopljeno oko jedan sat uz povređeno nadgledanje da se ne bi zagorelo. Slobodno dodajte vode po potrebi.

Kada se kuvalo sat vremena, dodajte razmućeni koncentrat paradajza s malo vode, dve suve šljive, ruzmarin i lovor. Ostavite poklopljeno da kuva još jedan sat. Ako vam bude puno vodnjavo, skinite poklopac ( tek nakon što se kuvalo sat vremena).

Pred sam kraj dodajte soli, bibera i vegete po želji. Meso izvadite u posudu, a sos sipajte po mesu. Povrće ispasirajte i ubacite u posudu. Sve lepo promešajte. Grančice ruzmarina i lovorovog lista uklonite.

Chicken stew with paprika, onion and sour cream in plate on concrete background. Traditional Hungarian dish Paprikash. Selective focus.

Srpski gulaš

Sastojci:

  • 500 g junećeg mesa
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike

Priprema:

U šerpu staviti mast, pa dodati crni luk da se dobro izdinsta, dodati so i po potrebi dodavati vode. Kada luk bude dobro upržen, dodati meso isečeno na kocke i naliti vode, toliko da može lepo da se krčka. U toku kuvanja po potrebi dolivati vodu. Kada meso bude kuvano, dodati začine. U posebnu posudu dodati brašno, mlevenu papriku i 1,5 dl vode, dobro umutiti da nema grudvica i sipati u gulaš. Ostaviti da se kuva još 5 minuta i skloniti sa šporeta.

Pravi gulaš

Sastojci:

  • 1 dl ulja od suncokreta ili svinjske masti u podjednakoj količini
  • 1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
  • 500 g crvenog luka, najbolji izbor je srebrenac
  • 40 g belog luka
  • 5 g kima ili pola kašičice kumina
  • 1 vezica peršunovog lista

Priprema:

U posudi debljeg dna, najbolje neka sa širokim obodom, ugrejte masnoću. Ubacite naseckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite. Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk.

Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobijete smeđu boju. Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način se meso dehidriralo.
Sipajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.

Dodajte 2/3 belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustiti da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja, i zbog toga je ovo jedan od najboljih načina da se pripremi gulaš.

Juneći gulaš sa paradajz sosom

Sastojci:

  • 500 g junetine
  • 500 g paradajza
  • 250 g crnog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašikica origana
  • 1 lovorov list
  • po želji bibera
  • po želji soli

Priprema:

Meso isecite na krupnije komade i ispržite na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Izvadite meso i na istoj masnoći izdinstajte sitno iseckan crni luk, dodajte oljušten i sitno iseckan paradajz i vratite meso. Začinite origanom, cimetom, biberom, posolite i kuvajte dok se sos ne zgusne.

Izvor: nova.rs

Čorba od krompira i praziluka

Čorba od krompira i praziluka

Jednostavna čorba od krompira i praziluka koja ne koristi prečice da pruži najbolji mogući ukus i teksturu.

Sastojci

2 kašike putera
2 velika praziluka, samo beli i svetlozeleni delovi, oprani i grubo iseckani
950 ml pilećeg bujona
2 srednja krompira, oljuštena i isečena na četvrtine
1 lovorov list
240 mleka
120 ml slatke pavlake
½ kašičice muškatnog oraščića
seckani vlasac ili mladi luk, za ukras
so, biber

Priprema

U velikom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte praziluk, smanjite vatru i dinstajte, često mešajući, dok ne omekša, ali da ne zagori, 10 do 15 minuta.

Dodajtepileći bujon, krompir i lovorov list i lagano začinite solju i biberom. Pustite da provri na jakoj vatri, zatim smanjite na nisku, poklopite i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta.

Dodajte pavlaku i mleko u lonac. Uklonite i ubacite lovorov list. Ako je potrebno iz više puta prebacite supu u blender. Polako povećavajte brzinu blendera na najveću i blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka.

Vratite supu u čistu šerpu. Možete ga pritisnuti kroz cediljku ako želite glatkiju teksturu. Prokuvajte supu na srednje jakoj vatri, često mešajući, a zatim sklonite sa vatre. Umutite narendani muškatni oraščić. Začinite po ukusu solju i biberom i poslužite sa vlašcem ili mladim lukom.

Toskanska supa od pasulja

Toskanska supa od pasulja

Ova ukusna supa je samo jedna verzija toskanske supe, a još je i bolja dan nakon što je napravite. Samo treba da ga zagrejete.

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
1 šargarepa
2 stabljike celera
4 čena belog luka
¼ kašičice slatke crvene paprike
1 litar pilećeg bujona
300 g kuvanog ili konzerviranog belog pasulja


1 grančica ruzmarina
2 lovorova lista
250 listova kelja ili blitve
so biber
100 g slanina za posipanje

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani luk, šargarepu i stabljike celera i dinstajte, mešajući, dok ne omekša, oko 3 minuta.

Zatim dodajte izgnječeni beli luk i crvenu papriku i dinstajte, neprestano mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Prelijte pilećim bujonom, ubacite celu grančicu ruzmarina i lovorov list. Pojačajte vatru i pustite supu provri, pa smanjite, dodajte kelj ili blitvu isečen na trakice, poklopite i kuvajte 15 minuta.

Uklonite lovorov list i stabljike ruzmarina iz bujona. Deo pasulja možete izgnječiti viljuškom ako želite gušću supu. Možete dodati i 2 šolje supe i sve samleti štapnim mikserom.

Dodajte smesu (ili samo izgnječeni pasulj) zajedno sa delom koji niste iseckali u supu i promešajte da se sjedini.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Slaninu propržite kratko na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Stavite supu u tanjire i na vrh stavite malo pržene slanine. Poslužite dok je još vruće.

Recept za potaž od bundeve: Ona je odličan DIURETIK, jača IMUNITET i smanjuje rizik od razvoja MALIGNIH TUMORA

Bundeva sadrži brojne benefite po naše zdravlje, iako možda ne deluje tako, ali ona je puna beta karotena, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora.

Takođe, tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Ona je pravi diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.

Razlozi zašto bundevu treba češće imati na jelovniku

Prebogata vlaknima pa nas tako duže čini sitima. Iz tog razloga je idealna za gubitak viška kilograma. Visok sadržaj vode u bundevinom mesu, oko 90 odsto, čini je korisnom namirnicom za redukcione režime ishrane. Sadrži celulozu i pektin i zato deluje dobro na probavni proces. U telu bundeve su i belančevine i ugljeni hidrati, ali ih ima neuporedivo manje nego u nekim drugim namirnicama. I to doprinosi činjenici da je bundeva idealna za režime gubljenja kilograma.

Pored toga, bundeva sadrži elemente koji utiču na pojačano lučenje hormona zadovoljstva - serotonina. Kada jedete bundevu, bićete bolje raspoloženi, manje gladni, pa će vam i dijeta, ako je držite, „pasti“ lakše.

Zahvaljujući beta-karotenu, bundeva se pokazala delotvornom i kod pooštravanja vida. Uz to, ona sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače.

Bundeva sarži 20 puta više vitamina C od preporučene doze, pa je tako sjajan izbor za jačanje imuniteta. Zbog svojih sastojaka, kao što je vitamin A i beta-karoten, bundeva podmlađuje kožu. Na kraju, upravo zbog beta- karotena, bundeva umanjuzje rizik od nekih vrsta kancera, kao što je rak prostate i rak pluća.

Bundeva i njene semenke bogate su magnezijumom

Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama. Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje srčanog udara. Semenke bundeve imaju veću hranljivu vrednost i više kalorija nego njeno „telo“, tačnije, 100 grama bundeve ima 500 kalorija.

Potaž od bundeve

Sastojci:
300 gr bundeve
2,3 šargarepe
2 čena belog luka
100 ml pavlake za kuvanje
so
biber

Priprema:

Povrće iseckati na kocke i staviti da se kuva.

Kada je kuvano, izvaditi malo vode iz šerpe (kako ne bi bio previše redak) i štapnim mikserom sve dobro izmiksati.

Dodati pavlaku, so i biber i pustiti da baci ključ.

Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za kremasti potaž posle kog ćete zavoleti karfiol.

Sastojci:

– pola glavice karfiola srednje veličine

– šaka prokelja

– 2 krompira

– pola glavice crnog luka

– 2 kašike neutralne pavlake

– 1 mali komad maslaca

– 4 jaja (opciono)

– 2 kašike bundevinog ulja

– 1 kašika maslinovog ulja

– začini po ukusu

Priprema:

Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.

Na kašiki maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko jedan litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Po želji, u međuvremenu pripremite poširana jaja.

Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte maslac, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

Kremasta supa od 6 glavica belog luka

Recept za kojim je poludeo internet: Kremasta supa od 6 glavica belog luka i 1,8 miliona lajkova

Supa na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali ako odlučite da je pripremite, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u rerni tranformišu u blag, karamelizovan krem koji miriše na beli luk, ali ne ubija snažnom aromom…


„Šest glavica belog luka“ može da zvuči kao neki starinski recept za teranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila 1,8 milona lajkova i više od 12 hiljada komentara.

Autorka TikTok videa, Foodwithliz napominje da količinu belog luka slobodno možete da smanjite na četiri glavice ako volite blažu aromu.

Sastojci za supu:

4-6 glavica belog luka
½ glavice luka
1 vezica majčine dušice
700 ml supe od povrća ili piletine
60 g parmezana
1 krompir (može i više ako želite gušću supu)
475 ml biljnog ili kravljeg mleka po izboru
60 ml suvog belog vina
krutoni i peršun za posipanje
sol, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Odrežite vrhove glavica belog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.
Krompir iseckajte na kockice pa ih kuvajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).
Luk naseckajte i prodinstajte.
Ohlađeni beli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender.
Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte.
Ulijte šoljicu mleka pa miksajte dok smesa ne bude glatka.
Prebacite smesu u veliki lonac i zagrejte.
Dodajte preostalo mleko i supu i dodajte majčinu dušicu.
Sipajte i belo vino i kuvajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
U supu umešajte parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu.
Prema želji ubacite i komadić maslaca.
Izvadite majčinu dušicu i sipajte juhu uz dodate kockice hleba i peršun.

Potaž od bundeve i šargarepe

Recept za potaž od bundeve i šargarepe koji ćete uvek praviti

Kada se zaželite tople i kremaste supe - nudimo vam recept za pravi potaž. Recep je za 6 osoba, a vi prilagodine mere ako ima potrebe.

Sastojci:

– 1,5 l vode

– 400 g bundeve (nasečene na kockice)

– 3 šargarepe (isečene na kolutove)

– 2 glavice crnog luka

– so, biber po ukuse

– svež krompir

– 2-3 cena belog luka

Priprema:

Bundevu, šargarepu, luk i krompir stavite u šerpu sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 do 25 minuta.

Kada se povrće skuva, ocediti nešto više od polovine vode iz kutlače u kojoj je ostalo kuvano povrće.

Uzmite ručni mikser i izmiksajte povrće u pire da dobijete gustu masu (ako nemate ručni mikser, iscedite povrće i izblendajte).

Vratite na šporet, posolite i pobiberite. Čim provri kuvajte još dva minuta, pa sklonite sa šporeta, dodajte seckani svež peršun i beli luk, promešajte i ostavite sa strane.

Po želji možete dodati pavlaku, krutone ili kockice sira,

Hladna paradajz supa

Hladna paradajz supa

Hladna, osvežavajuća paradajz supa je rešenje da se osvežite tokom leta, ali je itekako dobra i u svim drugim situacijama. Poslužite uz seckani krastavac ili bruskete.

Sastojci

150 g svežeg paradajza
30 g luka
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
200ml povrtnog bujona
So biber
2 lista svežeg bosiljka

Priprema

Na vrhu svežeg, zrelog paradajza isecite mali krst i nakratko ga uronite u ključalu vodu. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.

Crni luk iseći na sitne kockice i pržiti na umerenoj temperaturi do zlatnožute boje. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne zamiriše.

U luk i beli luk dodajte sitno seckani paradajz, pržite nekoliko minuta i podlijte povrtnim bujonom. Nastavite sa kuvanjem pola sata. Paradajz se ne sme prekuvati i mora zadržati svežu kiselost. Po potrebi dodajte još bujona. Dodajte so, biber i bosiljak.

Ohladite i usitnite štapnim mikserom ili u višenamenskoj mašini za hranu. Poslužite ohlađeno i po želji dodajte malo svežeg krastavca isečenog na kockice.

Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Ovo jelo je idealno za hladne dane da nas zagreje i osveži. Goveđi gulaš je potrebno duže da se krčka da meso omekša, a za to vreme možete da pripremite knedle od hleba.

Sastojci

Knedle
500 g starog hleba
2 kašike ulja
150 grama dimljene šunke ili slanine
1 glavica crnog luka
250 ml mleka
2 jaja
100 grama brašna
1 kašika peršuna
½ kašičice soli

Gulaš
800g juneće kolenice (močinga)
600g crnog luka
50 g slanine
6 čena belog luka
2 šargarepe
250 g pasiranog paradajza
100 ml junećeg bujona
1 kašika svežeg peršuna
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika slatke paprike
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
¼ kašičice čili paprike (tucana paprika ljuta)
2 lovorova lista

Priprema

Knedle

Pripremite knedle tako što ćete hleb i šunku (ili slaninu) iseći na kockice i zajedno ih pržiti. Luk iseckati i propržiti na ulju.

U velikoj posudi pomešajte brašno, mleko, jaja, so i zamesite testo. Dodajte tostirani hleb, šunku i luk i sve dobro izmešajte. Iseckajte peršun i dodajte u smesu. Ostavite da odstoji pola sata.

Vlažnim rukama formirati knedle, posoliti vodu i ostaviti da provri. Dodajte knedle i kuvajte ih oko 10 minuta, a zatim ih ocedite.

Gulaš

Pripremite gulaš tako što ćete zagrejati maslinovo ulje i propržiti luk. Dodajte meso isečeno na kockice, poklopite i dinstajte oko 15 minuta.

Promešajte, dodajte malo bujona, poklopite i ostavite da se krčka 15 do 20 minuta na laganoj vatri.

U blenderu sjedinite slaninu, beli luk i peršun. Trebalo bi da dobijete nešto poput paštete. Odvojite kašičicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.

U paprikaš dodati iseckanu šargarepu, poklopiti i ostaviti da se krčka još sat i po. Za to vreme meso je kuvano, pa sve začinite - dodajte čili i pasirani paradajz i kašičicu paštete koju ste ranije pripremili. Dobro promešati. Dodajte lovorov list i dinstajte još 10 minuta.

Knedle podelite na tanjire, prelijte čorbe i poslužite.

Supa od šargarepe i tikve

Supa od šargarepe i tikvice

Zdrava i lagana čorba od šargarepe i tikvice

Sastojci

3 kom. bibera
100 g crnog luka
150 g pavlake
20 g semenki suncokreta
5 g soli
300 g šargarepe
500 g tikvica
30 ml ulja
5 g vegete

Priprema

Zagrejte ulje u šerpi, propržite iseckani luk na ulju, potom dodajte očišćenu i iseckanu tikvu i šargarepu.

Pržite minut, pa prelijte sa 750 ml vode. Kada su tikva i šargarepa kuvane, ostavite ih da se prohlade. Potom izblendirajte povrće.

Po potrebi dodajte još malo vode, kako biste dobili supu željene gustine.

Posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Vratite da proključa još jednom, servrajte i pospite semenkama bundeve.

Prijatno!

Krompir čorba sa slaninom i sirom

Krompir čorba sa slaninom i sirom

Jedno starinsko jelo, idelano za porodične ručkove. Brzo je za pripremu, jeftini sastojci koje već imate u kući. Jelo kom ćete se vraćati.

Sastojci (za 4 osobe)

10 g aleve parike
10 g brašna
200 g krompira
100 g sira (trapist, edamer, mocarela)
100 g crnog luka
100 g slanine

Priprema

Stavite krompir da se kuva u vodi taman toliko da prekrije krompir. Kada je krompir skoro skuvan, dodajte 1,5 l vode i crni luk.

U tuganju propržite slaninu. Kada je slanina postala hrskava, izvadite je iz tiganja, a na masti koja je ostala od slanine izdinstajte crni luk, potom dodajte malo aleve paprike i malo brašna. Ukoliko slanina nije pustila dovoljno masnoće - dodajte ulje ili svinjsku mast.

Preručite zapršku u šerpu sa krompirom.

Ubacite slaninu koju ste propržili. Servirajte dok je toplo.

Narendajte sir odozgo i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

GULAŠ NA ŠPANSKI NAČIN: Brži od klasičnog, a 2 trik sastojka mu daju poseban šmek (VIDEO)

Španski gulaš je fantastičan predlog za današnji ručak.

Gulaš je tradicionalno jelo, a mi vam predlažemo da isprobate i španski recept za gulaš. Njemu treba manje vremena da se skuva, a Španci dodaju papriku, kisele krastavce i dimljenu kobasicu kako bi mu obogatili ukus. Ovako pripremljen gulaš će vam se sigurno dopasti, a možete da ga služite sa pire krompirom ili testeninom.

Sastojci:

2 crna luka
1,2 kg svinjskog mesa
1 kašika paradajz pirea
400 g seckanog pelata
1 l bujona od povrća
1 kašičica šećera
100 g kiselih krastavaca
2 paprike
1 dimljena kobasica
mirođija

Priprema:

U dubljoj šerpi propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i meso isečeno na kockice.

Propržite, pa posolite i pobiberite, a onda dodajte i paradajz pire. Promšejate, pa sipajte bujon i paradajz pelat. Promešajte, smanjite vatru i poklopite, pa kuvajte nekih sat vremena.

Deset minuta pred kraj kuvanja dodajte sitno seckanu papriku i kisele krastavce, promešajte i dodajte seckanu dimljenu kobasicu. U gotovo jelo dodajte seckanu mirođiju i služite. 

{vembed Y=vLKzII1ElbA}

Izvor: MEAT RECIPES

Pileći paprikaš na rumunski način: Pikantan i sočan (VIDEO)

Danas vam predlažemo da za ručak napravite pileći paprikaš, ali na rumunski način. Oni za pripremu ovog jela kao osnovne namirnice isto koriste krompir i piletinu, ali za pikantniji ukus dodaju ljutu papričicu, kao i dosta začina i povrća koji ovo jelo čine još ukusnijim.

Sastojci:

600 g bataka
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašika ulja
so, biber
Još:
600 g krompira
2 crna luka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
4 bela luka
2 mlada luka
1 veza peršuna
1 veza mirođije
200 g čeri paradajza
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica korijandera

Priprema:

Isecite meso, pa posolite, pobiberite i pospite slatkom mlevenom paprikom.

Dodajte ulje i dobro promešajte da se sastojci sjedine, a onda marinirajte nekih 15 minuta. Propržite meso s obe strane, a u šerpi propržite krompir koji ste isekli krupno. Izvadite krompir iz tiganja, pa dodajte krupno sečeni crni luk i kada on omekša dodajte seckanu papriku i ljutu papričicu.

Kada se povrće isprži vratite meso i krompir. Dodajte seckani mladi luk, peršun i mirođiju, kao i seckani čeri paradajz, beli luk, posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom i korijanderom.

Dobro promešajte. Poklopite i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi.

{vembed Y=4zE2-AfVq_0}

Izvor: Dozus Cook

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Mnogo volim knedle pa ih često i pravim, nekada sa grizom, a nekada i ovako sa prezlama. Poseban ukus je kada se doda pileća džigerica tako da evo i video recepta za sve ljubitelje.

Sastojci:

- 1 veće jaje
- 1 pileća džigerica
- 1 kašičica maslaca (ili mast, ulje)
- 5 ravnih kašika prezli
- 1 ravna kašika brašna
- malo soli
- malo bibera
- peršunovo lišće

 Priprema:

Džigericu usitnite i odvojite žilice. Dodajte žumance, brašno, prezle, so, maslac i iseckano lišće. Izmešajte da se sjedini.

Posebno umutite belance da bude penasto pa ga dodajte predhodnoj masi, promešajte i pravite male loptice.

Kada supa bude kuvana ubacite sve knedle i kuvajte ih oko 10 minuta. Poslužite i uživajte.

{vembed Y=NxaE0YL8sCY}

Izvor: serpica.net

Vojvođanska žuta supa

OVAKO SE U VOJVODINI PRAVI BISTRA PILEĆA SUPA: Trikovi iskusnih domaćica za najbolju "žutu" supu

Ako želite da supa bude baš bistra, obavezno je kuvajte na laganoj vetri, tek da krčka. 

Sastojci:

bataci, karabataci, pileća leđa... (meso sami izaberite)
5 krompira
3-4 veće šargarepe
1 koren pastrnjaka
2 korena peršuna
1 koren celera
2 crna luka
2 čena belog luka
svež celerov list
nekoliko zrna bibera
suvi začin po ukusu
sušeni peršun
rezanci (opciono: griz knedle)

Priprema:

Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso.

Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite.

Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate.

Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca ili knedle koje ste napravili i kuvajte još minuta, dva.

Izvor: Stvar ukusa

Svečana bela čorba za slave i praznike

Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe. 

Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više.  Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.

Sastojci:

- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa)
- 200 gr. paštrnaka
- 200 gr. peršuna
- 350 gr. šargarepe
- 400 gr. krompira
- 250 gr. luka
- 100 gr. celera
- 1 čen belog luka
- 150 gr. graška
- lovorov list
- lišce peršuna
- so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu

Legir:

- 200 gr. kisele pavlake
- 1 jaje
- sok od jednog limuna

- 100 gr. maslaca ili ulje
- 1 puna kašika brašna

Priprema:

U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.

Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite.
U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.

Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.

U medjuvremenu dodajte začine.

Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun. 

{vembed Y=G_J6Sg-L01U}

Izvor: serpica.net

KAKO SE PRAVI TELEĆA ČORBA: Ovo je najbolji recept, a tajna je pripremi mesa

Uz ovaj recept napravićete najbolju teleću čorbu.

Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služi pre ručka ili kao zamena za glavni obrok. Kažu da je najbolja ona iz kafane, ali uz ovaj recept nadmašićete i nju. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije. 

Sastojci:

600 g telećeg mesa
1 crni luk
2-3 kašike ulja
2 l vode
2 šargarepe
2 krompira
2-3 lista lovora
2 kašike brašna
1 kašičica slatke mlevene paprike
2 žumanceta
200 g kisele pavlake
1 veza peršuna peršun
sok od limuna

Priprema:

U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice.

Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela.

Dobro promešajte i vaša čorba je gotova.

Izvor: Stvar ukusa

VIDEO Kako lako i efikasno pripremiti paprikaš po receptu Entonija Burdena

ENTHONI Bourdain je bio nadaren kuvar, pripovedač i pisac koji je skoro dve decenije vodio televizijske gledaoce širom sveta kroz uzbudljiva istraživanja različitih kultura i kuhinja. Kroz svoje televizijske emisije i knjige, pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.

Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za bezbednije uslove rada u ugostiteljstvu. Nije sa nama od 2018. godine, ali ga se rado sećamo kroz njegove emisije koje se i danas redovno prikazuju na televizijskim kanalima.

Klasika francuske kuhinje

Burgundska čorba, ili boeuf bourguignon na francuskom, je klasično jelo iz regiona Burgundije u Francuskoj. Poznata kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je čovek ikada napravio". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao veliki ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, posebno u pariskim bistroima.

U ovom videu, Bourdain nam pokazuje kako da napravimo jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.

{vembed Y=NUPNOevHvzc}

Priprema

Glavna karakteristika Burdenovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje da bi stvorio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako da bezbedno i efikasno seckamo luk pomoću oštrog noža i podseća nas da uvek uguramo prste kada sečemo kako bismo izbegli povrede.

Zatim peče govedinu u serijama kako bi se osiguralo da se svaki komad ravnomerno skuva i da temperatura u loncu ne padne previše. Preporučio je da se koriste jeftiniji komadi kao što je goveđi vrat jer sadrže masnoću koja će se istopiti i dati čorbi gustoću i prijatan ukus.

Meso je isekao na veće komade i začinio ga solju i biberom neposredno pre nego što je počeo da prži. Kada svo meso dobije lepu, tamnobraon boju, Burden ga odlaže i u šerpu dodaje luk koji prži deset minuta na laganoj vatri.

Kada je luk omekšao, prelio ga je još vinom, za koje kaže da ne mora da bude previše dobro, ali da ipak bude dovoljno dobro za piće. On se našalio da jeftino vino koje koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe značaj tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komada mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.

Zatim je pustio da vino provri i vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na krupnije komade. Rekao je da bi pazio da šargarepu ne prekuva ako bi ovo jelo poslužio u finom restoranu, ali to mu nije ni najmanji problem kada kuva čorba za sebe i svoje prijatelje.

Ostavio je varivo da se kuva na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2 sata i preporučio proveru i mešanje svakih 15 minuta. On je naglasio da je vaša jedina odgovornost od sada da vodite računa da dno lonca ne izgori. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.

Sastojci:

900 ggovedine
1 luk, naseckan
2 šargarepe, oguljene i narezane na komade
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 list lovora
1 grančica majčine dušice
470 ml crnog vina
so, biber
maslinovo ulje

Priprema

Meso isecite na komade i začinite solju i biberom.

Zagrejte lonac sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte toliko maslinovog ulja da prekrije dno šerpe.

Pržite govedinu u serijama, pazeći da ne prenatrpate lonac. Kada porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.

Dodajte luk u šerpu i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta.

Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do 1 minut.

Sipajte crno vino i deglazirajte lonac tako što ćete drvenom kašikom sastrugati sve zapečene komadiće sa dna.

Vratite govedinu u šerpu, zajedno sa šargarepom, lovorovim listom i timijanom.

Dodajte dovoljno vode da pokrije govedinu i povrće.

Stavite gulaš da provri i kuvajte 1,5 do 2 sata ili dok govedina potpuno ne omekša.

Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite toplo sa hrskavim hlebom ili prelijte pire krompirom.

Izvor: index.hr