Supa u hlebu sa kobasicom

Sastojci za 4 Osoba/e

5 g aleve parike
500 g hleba
200 g kobasica
300 g krompira
150 ml neutralne pavlake
10 g peršunovog lista
300 g pilećeg filea
10 g soli
5 g vegete

Započni pripremu

Izdubite sredinu hleba kao na fotografiji. Komadiće piletine kuvajte u slanoj vodi. Ubacite iseckani beli luk i šargarepu, a potom i sitno iseckani krompir. Kada piletina bude kuvana, dodajte pavlaku za kuvanje, so i biber. Kuvajte još 10-15 minuta uz mešanje. Začinite peršunom i listovima nane. Iseckane kobasice pržite na vrelom ulju nekoliko minuta. Kada porumene, stavite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. Skuvajte jedno jaje. Servirajte kao na fotografiji i ubacite kobasice i jaje u supu. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Potaž od celera i šargarepe

Sastojci za 4 Osoba/e

1 kom. biberа
1 kom. crnog luka
450 g celera
4 kom. belоg luka
50 ml neutralne pavlake
mešavine začina
1 kom. peršunа
so
450 g šargarepe

Započni pripremu
Celer, paštrnak, šargarepu, crni i beli luk isecite na kockice, pa sve povrće stavite u dublji lonac i prelijte sa 2 l vode. Dodajte mešavinu začina, so, biber i kuvajte na nižoj temperaturi 40 minuta. Potom štampnim mikserom izmešajte sastojke kako biste dobili divnu kremastu teksturu. Začinite peršunovim listom i neutralnom pavlakom.

Miso supa

Sastojci za 2 Osoba/e

3 g aleve parike
400 g algi
10 g đumbira
1 g miso paste
2 kom. peršuna
50 g praziluka
100 g šargarepe
1 ml tamari sosa
100 g testenine fusili


Započni pripremu
Zagrejte litar vode do ključanja. U posebnoj posudi stavite malo algi da se natope vodom. Kada voda proključa, dodajte dve sitno seckane šargarepe, malo praziluka i peršuna. Pustite par minuta da se kuva, pa dodajte alge sa vodom, malo đumbira ili aleve paprike i šaku testenina. U međuvremenu u šoljici sa hladnom vodom razmutite kašiku miso paste. Kad testenina bude kuvana, sklonite posudu sa vatre, sačekajte minut, dva i dodajte onda razmućenu miso pastu i po želji kašičicu tamari sosa, promešajte i miso supa je gotova. Uživajte u ovom tradicionalnom japanskom jelu! Prijatno!

izvor: maxi.rs

Pileća supa sa pirinčem i spanaćem

Sjajna supa na vašoj trpezi. Da zamenimo malo ove klasične na koje smo navikli. Dodali smo pirinač i spanać i dobili izvrsnu kombinaciju.

Sastojci:

1 crni luk
1 šargarepa
1 paštrnak
1 čen belog luka
1 koren peršuna
1/2 tikvice ( može i ne mora )
piletina po izboru
1/2 šolje pirinča
2 šolje spanaća
začini po ukusu
Priprema:

Staviti u lonac piletinu, šargarepu, paštrnak, koren peršuna, tikvicu i beli luk pa naliti vodom da ogrezne i staviti da se kuva. Povremeno dodavati vodu.

U drugu posudu staviti spanać da se obari. Kad voda provri spustiti spanać pa ostaviti još 2-3 minute da se kuva.

Procediti i izblendirati, ne jako da se dobije kaša ali da se usitni. Obariti pirinač.

Procediti supu, dodati spanać, dodati pirinač, iseckati povrće i meso, poskidati ako ima kostiju pa sve sjediniti. Ako je potrebno doliti malo vode. Dodati začine pa sve još prokuvati 5 minuta.

Supu poslužite toplu.

izvor: domacirecepti.net

TAJLANDSKA SUPA SA KOKOSOVIM MLEKOM – TOM KHA GAI

Pronašla sam u zamrzivaču celo pakovanje limunske trave, još neotvoreno. Nisam proverila rok trajanja, jer sam se plašila šta ću videti. Nije nam zamrzivač toliko veliki koliko ja mogu da ga natrpam neophodnim namirnicama. Verovatno je da smo se šetkali nekim marketom, naišli na to i po difoltu kupili jer nam sveža limunska trava stvarno fali za normalnu svakodnevnicu.

Ne, naravno da ne fali, ali od kada pišem ovaj blog nije se desilo da sam naišla na namirnicu koje do tada nije bilo kod nas a da je nisam istog momenta stavila u korpu i kupila. Tako funkcionišem kao food bloger jer oduvek smatram da je moj zadatak da svakodnevno učim koliko mogu i isprobavam sve više novih jela i ukusa. Zato mi stvarno nije čudno što se u mom zamrzivaču zadesilo nekoliko strukova limunske trave sa potpuno nepoznatim poreklom. To sam samo ja!

Baš tog dana kada sam je pronašla, objavila sam fotografiju na storiju i javilo se nekoliko vas ili da me sestrinski podrži da nisam sama u tom ludilu ili da mi kaže šta da radim sa travom. Jedan predlog mi se jako dopao, posebno što je stigao sa nekoliko različitih strana, tako da je odluka bila zaista laka. Još sam dobila i recept od jedne divne devojke, tako da me evo sada da vam ga prenesem zajedno sa mojim utiscima i saznanjima o ovoj supi.

Tom Kha Gai ili Tom Kha Kai, je klasična tajlandska supa napravljena od kokosovog mleka, piletine, galagan korena i listova limete. Čak sam i te listove limete imala u nekom periodu svog života ? Kokosovo mleko sada možete da kupite u skoro svakom boljem marketu, jedino što cene jako mnogo variraju. Nema zamene za njega. Ako ga nemate, nemojte ni da pravite ovu supu.

Piletina vam je jasna, tu nemam šta mnogo da pišem. U receptima se uglavnom piletina ubaci u već skuvano mleko sa supom, ali ja sam ga malo propržila na kokosovom ulju, za ekstra ukus i bilo je strava!

Galangal je koren izgledom sličan đumbiru ali ćete njega zaista teško pronaći. Nisam uopšte sigurna kakvog je ukusa, ali znam da je u thai kuhinji jedna od basic namirnica. Preživećemo bez njega, kažem ja ?

Listovi limete mogu da se zamene sitno rendanom koricom i sokom limete, ali možete da ga pronađete i kod nas. Ne tako baš na svakom ćošku, ali evo npr ovde.

Limunska trava je specifična trava limunskog mirisa koja zaista daje neponovljiv šmek. Na nju očigledno možete negde naleteti ali ja nemam informaciju gde. Tražeći po netu, vidim da je u BioŠpajzu bila u ponudi sušena u prahu ali da više nije. Pojurite svakako neki veći, bolje opremljen market. Sveža se koristi samo za kuvanje, nakon kuvanja je izvadite i bacite. Mislim da je nejestiva jer je prilično žilava.

Ova supa takođe sadrži i pečurke i čili papričicu. Sudeći po receptima koje sam pronašla na internetu, mogu se koristiti bilo koje pečurke.

Naravno da ne možemo da imamo baš sve sastojke koji su potrebni, ali možemo se prilagoditi i opet na kraju imati savršeno ukusan obrok koji je potpuno okrepljujuć! Ja sam oduševljena ovom supom, toliki mi je utisak da ću je uskoro sigurno ponoviti!

Prenosim vam recepte koji sam dobila od drage čitateljke ali blago izmenjen.


500 ml kokosovog mleka
250 ml pilećeg bujona
nekoliko strukova limunske trave ili 2 kašičice sušene u prahu
1 ljuta papričica
1 komadić đumbira, otprilike veličine oraha (ili manji ako ga ne volite previše)
3 kašike ribljeg sosa
400 g pilećeg belog mesa
1 kašika kokosovog ulja
1 mala glavica crnog luka
1 čen belog luka, opciono
200 g pečurki po želji
2 limete
1 kašika palminog ili smeđeg šećera
šaka baby spanaća
1 paradajz
peršun (ili idealno korijander, ako možete da ga podnesete – ja ne mogu)

Priprema:

U šerpu sipajte kokosovo mleko i supu, pa pustite da provri. Dodajte đumbir seckan na sitnije štapiće, limunsku travu, seckanu ljutu papričicu, riblji sos i koricu jedne limete i kuvati 10-ak minuta. Zatim, dodati sečene pečurke i kuvati još 5-6 minuta.

Za to vreme na tiganju zagrejte kokosovo ulje pa sitno seckani beli i crni luk kratko propržite. Dodajte piletinu i pržite da porumeni. Ovo je opciono, možete piletinu staviti direktno u kokos supu bez prethodnog prženja. Isprženo meso dodajte supi, pa dodajte i šećer, sok 2 limete i spanać.

Promešajte i pustite da provri. Za to vreme isecite jedan paradajz na kockice, dodajte ga supi i sklonite sa vatre. Probajte supu pa poslite ukoliko ima potrebe. Poslužite!

izvor: milinkuvar.com

BOGATA ČORBA SA NJOKAMA

Neće proći ni ovaj januar a da vam ja ne pišem o tome kako smo mi Šumakovići počeli da vodimo računa o tome šta jedemo. Nepogrešivo svakog prvog meseca u godini, dođe ta druga ili treća nedelja u kojoj mi shvatimo da ništa normalno nismo pojeli nedeljama unazad, jer praznici, radost, familija… I tada očistimo frižider od svih gluposti, sve slatkiše koje je Lenka dobila u paketićića sklonimo daleko od sebe i nakupujemo sve zeleniše i svežiše ovog sveta.

Naravno da je tako i ovog meseca, ali smo ovog puta malo opušteniji. Nismo toliko opterećeni kalorijama ali se trudimo da svakog dana kašikom unesemo nešto okrepljujuće i toplo, da ne žvaćkamo ništa između obroka, da pijemo mnogo vode i da potpuno izbegavamo grickalice i slatkiše.

Tako vam je ova divna, zaista divna čorba sa njokama od krompira idealan obrok za nas. Sa malo baby spanaća, mnogo suvih začina, vrlo malo junetine, divnim pelatima i parmezanom preko – to je kompletan obrok koji će vam nahraniti i dušu i telo.


2 kašike Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica soli
250 g mlevene junetine, Maxi mesara
1 konzerva Premia oljuštenog paradajza
1 pakovanje Premia njoki
2 šake baby spanaća, Maxi pijaca
Po ½ kašičice Premia začina: peršun, vlašac, bosiljak, mirođija, origano
1 kašičica pesto sosa
Biber, po ukusu

Za serviranje:
Parmezan, maslinovo ulje, biber

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan beli i crni luk sa malo soli. Kada je luk omekšao, dodajte mleveno meso i pržite ga 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Neka uhvati koricu, to će dati dodatan ukus. Dodajte sve suve začine i pesto sos pa pržite još kratko da puste aromu.

 


Zatim, u šerpu sipajte paradajz iz konzerve i promešajte da varjača skine sve što se zalepilo po dnu. Nalijte još 600-700 ml vode pa pustite da provri. Kada provri, sipajte njoke i pustite da isplivaju na površinu a zatim kuvajte još nekoliko minuta da se skuvaju u potpunosti jer su malo veće. Dodajte spanać, još jednom probajte da viditeda li treba da dodate nešto od začina i to je to.

izvor: milinkuvar.com

Osvežavajuća brza čorba

Nekako smo navikli da u toku zime kuvamo jela “na kašiku” kako bi se okrepili i ugrejali, ali isto tako i dok su ove velike vrućine prijaju ovako lagane i osvežavajuće čorbice posebno kada se brzo i jednostavno prave. Ova čorbica pripada toj vrsti, lako se i jednostavno prave, a veoma je pristupačna svakom džepu.

Sastojci:

1 glavica crnog luka
2 manje šargarepe
1 koren paštrnaka ( može i peršuna, celera )
1 šolja graška
malo soli i bibera, peršunovog lista
2 cela jaja
2 pune kašike kisele pavlake
50 – 60 gr griza ( ako nemate vagu, neke 3 kašike )
1 pileća ili kokošija kocka za supu, može i juneća, govedja..
50 ml ulja


Priprema:

U manji lonac staviti ulje i zagrevati.

Sitno iseckati crni luk, dodati ulju, propržiti minut, pa naliti vode, oko 2 čaše.

Očistiti šargarepu i svu belu zelen koju ste pripremili i iseckati na sitne kockice dok se luk prodinsta.

Dodati povrće i kocku za supu, pa naliti oko 2l vode.

Ostaviti da se kuva oko pola sata, proveriti da li je povrće kuvano, ako nije nastaviti. Ako je potrebno doliti malo vruće vode.

Kada je povrće kuvano umutiti jaja, pavlaku i griz i u mlazu sipati u čorbicu i mešati.

Dodati zatim začine po ukusu, malo soli, bibera, peršunovog lista..

Poslužiti toplu.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Turska supa sa knedlama

Sastojci:

ćureće meso
1 glavica crnog luka
3 šargarepe
praziluk
2 čena belog luka
2 krompira
celer koren
so
biber
Knedle:

2belanca
6 kašika griza
so i biber

Priprema:
Operite meso i stavite da provri u slanoj vodi. Ako je potrebno poskidajte penu.
Dodajte povrće (očistiti, oprati i iseckati) i ceo beli luk, neka se krčka na laganoj vatri.
Knedle: Ulupajte belanca sa solju, postepeno dodavajte griz i biberpa sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji 15 minuta.
U toku kuvanja ako je potrebno dodajte šolju vode. Dodajte prstohvat šećera, da se ne zamuti.

Vadite knedle malom kašikom i spuštajte u supu. Krčkajte jos 10-15 minuta pa pospite perčunom.

izvor: domacirecepti.net

Krem supa sa peršunom

Ako želite neku supicu na brzinu, a imate samo malo sastojaka, uglavnom imamo peršun, bilo da je svež ili sušeni, uvek možete napraviti ovu. Veoma lako i jednostavno je prirpemite i uživajte.

Sastojci:

2 kašike brašna
1 kašika putera
4 kašike maslinovog ulja
400 ml mleka
400 ml vode
1 glavica crnog luka
1 veza peršunovog lista ( 2 kašike suvog peršuna )
suvi začin, so i biber

Priprema:

U šerpu staviti puter i ulje i kada se otopi i zagreje dodati sitno iseckan crni luk da se malo proprži.

Kada postane staklast i skoro upržen dodati brašno i mešati dok brašno ne postane svetlo žuto, pazite da ne zagori.

Zatim naliti mleko u mlazu i mešati, pa vodu, sve uz mešanje.

Dodati zatim peršun, kašiku suvog začina i malo bibera ( po ukusu )

Ostaviti da vri 2 – 3 minute pa skloniti sa vatre, probati i ako je potrebno dodati soli i bibera po ukusu.

Poslužiti toplo.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Krem supa sa peršunom

Ako želite neku supicu na brzinu, a imate samo malo sastojaka, uglavnom imamo peršun, bilo da je svež ili sušeni, uvek možete napraviti ovu. Veoma lako i jednostavno je prirpemite i uživajte.

krem supa

Sastojci:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 400 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza peršunovog lista ( 2 kašike suvog peršuna )
  • suvi začin, so i biber

 



Priprema:

U šerpu staviti puter i ulje i kada se otopi i zagreje dodati sitno iseckan crni luk da se malo proprži.

Kada postane staklast i skoro upržen dodati brašno i mešati dok brašno ne postane svetlo žuto, pazite da ne zagori.

Zatim naliti mleko u mlazu i mešati, pa vodu, sve uz mešanje.

Dodati zatim peršun, kašiku suvog začina i malo bibera ( po ukusu )

Ostaviti da vri 2 – 3 minute pa skloniti sa vatre, probati i ako je potrebno dodati soli i bibera po ukusu.

Poslužiti toplo.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Krem čorba od leblebija
Photo: Shutterstock

Krem čorba od leblebija - pravi delikates

Ništa nije ukusnije od domaće čorbice pre ručka.

Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani. Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno soje i jedan je od delikatesa azijske kuhinje.

Sastojci za čorbu od leblebije:

800g leblebija
2 glavice luka
3 čena belog luka
svež peršun, origano, so, biber
sok od jednog limuna
maslinovo ulje
krutoni - za serviranje (po želji)

Priprema čorbe od leblebije:

Iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte na maslinovom ulju.

Dodajte seckan peršun, oceđene skuvane leblebije, origano, biber i so.

Nalijte 1 - 2 litara vode i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta.

Nakon toga dodajte sok od limuna, pa štapnim mikserom izblendajte čorbicu. (ukoliko nemate štapni mikser može i blender). Servirajte sa krutonima.

Izvor: Stvar ukusa

 

KREM ČORBA SA TIKVICAMA
FOTO: COOKING

KREM ČORBA SA TIKVICAMA: Osvežavajuće letnje jelo (VIDEO)

Leti nam najviše prijaju lagani obroci koji nas osvežavaju, ali ipak i zasite. Uz čorbe i potaže tu su neka jela sa povrćem koja brzo pripremaju.

Sastojci:

500 g tikvica (1 veća ili 2 manje)
80 g crnog luka
440 g krompira (oko 3 komada)
140 g šargarepe (oko 2 komada)
so, biber, mirođija
beli luk
voda (oko 600 ml)
350 ml mleka (może i više, ako volite ređu čorbu-potaž)
maslinovo ulje
prepčeni hleb, dvopek
Priprema:

Propržite crni luk, a zatim dodajte i seckanu šargarepu.

Nakon toga dodajte krupnije sečene tikvice, a zatim i krompir. Posolite i pobiberite, pa dobro promešajte.

Prelijte sa vodom i kuvajte prvo na jačoj vatri dok ne provri, a zatim na laganoj još nekih 20 minuta.

Štapnim mikserom sjedinite sve, pa dodajte mleko i začine i lepo promešajte.

Kuvajte još malo i servirajte sa krutonima.

{vembed Y=1mBce-a3Dqo}

 Izvor: cooking.rs

Potaž od brokolija
Shutterstock

Potaž od brokolija

Jednostavan recept za potaž od brokolija. Možete ga jesti i kao obrok i kao međuobrok.

Sastojci:

– 300 g brokolija
– 1 veća šargarepa
– 2 manja krompira
– 1/2 šolje pavlaka za kuvanje
– prstohvat bibera i soli po potrebi
– crni i beli luk, po želji
– 10 g seckanih badema, indijskog oraha ili lešnika

Priprema:

Oljuštiti i iseckati krompir i šargarepu. Staviti ih u ključalu vodu, i kuvati dok ne postanu srednje mekani.

Oprati brokoli, iseckati na manje delove, pa dodati krompiru i šargarepi i nastaviti kuvanje sve dok povrće ne postane mekano.

Procediti povrće i staviti ga u blender. Dodati so i biber po želji, a možete dodati i beli ili crni sveži luk ako želite, a zatim sve dobro izmiksati.

Izmiksano povrće vratiti u šerpu i dodati pavlaku za kuvanje i mešati par minuta, dok se ne sjedini i zgusne.

Nakon toga sipati u posude i posuti seckanim bademima (indijski orah ili lešnik) ili peršunom.

Autor:Coolinarika

Gulaš od svinjskih jezika
Foto: kuvar.in.rs

Gulaš od svinjskih jezika

Iako ovo jelo češće pravim od junećeg jezika, i sa svinjskim jezicima je odlično.

Potrebno:

4 svinjska jezika
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 kašika paradajz pirea,
1dc soka od paradajza
1 kašika mlevene paprike
1 kašika kisele pavlake
lovor,
peršun
so, biber
ljuta mlevena paprika po želji
brašno

Priprema:

Jezike prokuvajte kratko u vodi. Izvadite i ogulite beli površinski deo koji će se pojaviti.

Crni luk iseckajte i stavite da se dinsta. Ubacite i šargarepu koju ste takođe iseckali na sitne komade.

Kada povrće omekša, ubacite svinjske jezike koje ste iseckali na kockice i nastavite da dinstate dok god ima tečnosti u posudi.

Ubacite pasirani paradajz, propržite i zatim dodajte sok od paradajza i nalijte vodom (oko 7dcl, pa kuvate dok ne uvri dovoljno).

Kada provri, ubacite mlevenu papriku, sitno iseckan beli luk i začine.

Pred kraj (to će biti za oko sat vremena, probajte po mesu) umešajte pavlaku, hladne vode i malo brašna i dodajte u gulaš kako bi se lepo zgusnuo.

Služiti uz njoke, palentu ili krompir pire.

Savršene knedle od griza

Ima li lepšeg ukusa od knedli koje se tope u ustima? Pravljenje savršenih knedli od griza su obavezna veština svake dobre kuvarice. A evo kako da ih napravite.

Sastojci:

– jaje
– 90 g griza (oko 8 punih kašika)
– 8 kapi ulja
– prstohvat soli
– kašičica seckanog lista peršuna, po želji

Priprema:

Odvojite belance od žumanceta. Belance s prstohvatom soli čvrsto umutite viljuškom, pa dodajte žumance i ulje i sve lepo sjedinite.

Stavljajte kašiku po kašiku griza, svo vreme mešajući viljuškom. Po želji, na kraju možete da dodate i peršun.

Ostavite nekoliko minuta da griz nabubri, pa vlažnom kašičicom stavljajte knedlice u vrijuću supu.

Izvor: www.najbolji-recepti.com

Kukuruz čorba sa prženom slaninom i praškom šunkom
Foto: Shutterstock

Kukuruz čorba sa prženom slaninom i praškom šunkom

Čorbica je odlična, gusta, sasvim konkretna. Šunkica i pržena slanina daju joj malo „na jačini“, pa zaista nema potreba za nekim dodatnim, jakim jelima nakon ove čorbe. Pripremite neku pogaču, kiflice i biće sasvim dovoljno.

Sastojci:

1 glavica crnog luka
100 g + 100 g barene slanine
1 – 2 kašike ulja
200 g praške šunke u komadu
5 krompira srednje veličine
1 kesa smrznutog kukuruza (oko 1/2 kg)
1 veća crvena paprika
2,5 dcl hladnog mleka
3 kašike brašna
1 ravna kašičica majčine dušice
1 l gotove supe (1l vode + 2 kockice za supu)
sveže mleveni biber, oko 1/2 kašičice
po potrebi so
sudžuk
tucana ljuta paprika za serviranje

Priprema:

Crni luk iseći na sitne kocke. 100 g slanine iseći na kockice, pa zajedno, crni luk i slaninu, ispržiti. Ako se slanina jako hvata za dno šerpe i ne pusti dovoljno masti, dodajte ulja. Ispržite tako da luk bude providan, a da slanina porumeni.

Prašku šunku isecite na kockice, veličine oko 0,5cm. Zato sam naznačila da kupite u komadu, jer ne trebaju vam listovi šunke, nego baš kockice da dobijete. Crvenu papriku operite, očistite od semenki, pa takodje isecite na kockice. Krompir očistite i isecite na jako sitne kocke.

Na uprženi luk i slaninu, dodajte kukuruz, krompir, prašku šunku i crvenu papriku. Nalijte na to vodu i dodajte kockice za supu (naravno, možete ih zameniti domaćim ili kupovnim začinom za jelo). Dodajte i majčinu dušicu i biber. Kada čorbica bude kuvana, lako ćete dodati još i so, ako bude potrebe, pa prokuvati minut tako dosoljeno.

Čorbicu poklopite i kuvajte nekih pola satićka, odnosno dok kukuruz i krompir ne budu kuvani.

Brašno stavite u manju činiju, pa postepeno, kašiku po kašiku, dodajte hladno mleko dok viljuškom ne razmutite brašno da ne bude grudvasto. Onda dodajte preostalo mleko, izmešajte, pa sipajte u kuvanu čorbicu, mešajući viljuškom na mestu gde sipate (takodje da se ne zgrudva). Kuvajte još koji minut, povremeno mešajući.

100 g slanine isecite na sitne kocke, pa upržite. To će vam biti za posipanje čorbice. Servirajte čorbicu u činije, pospite sudžuk tucanom paprikom, pospite komadićima pržene slanine.

Iako deluje pomalo neobično, ja sam uz ovu čorbicu servirala pogaču sa margarinom i groždjicama (prava je, prste da poližete). Ko želi, može je jesti uz čorbicu, kome se to ne dopada, odličan je dodatak posle čorbe. Uživajte i prijatno!

 

Izvor: kuvajmo-blogovski.com

Pudarski paprikaš
Foto: Shutterstock

Pudarski paprikaš – fruškogorski specijalitet čuvara vinograda

Vitezovi, čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju. Ovaj paprikaš se pravi i u drugoj verziji, samo od piletine, ali mi vam nudimo ovaj recept, isprobajte, veoma pikantno!

Sastojci:

6 većih glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 paradajza
2 babure
3-4 krompira
Ljute mevene paprike po ukusu
Supena kašika masti ili ulja
1 kg svinjskog mesa od plećke
½ kg junećeg mesa od plećke
So, biber, suvi začin, mlevena crvena slatka paprika

Priprema:

Iseckajte na kockice luk, šargarepu, papriku, meso, paradajz i krompir.

U origalnoj izvedbi trebalo bi da mast ili ulje zagrejete u kotliću, ali to možete da uradite i u dubljoj šerpi. Na to stavite luk, šargarepu, papriku i paradajz i dinstajte na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok ne dobije smeđu boju.

Kada je to gotovo, dodajte iseckano meso, s tim što prvo ubacite junetinu, a oko 15 minuta kasnije i svinjetinu.

Sve to mešati bez dodavanja vode, sve dok svinjsko meso ne poprimi belu boju.

Kada se to dogodi, posolite, pobiberite, dodajte i malo suvog začina, pa sve to prelijte sa oko dva litra vode i kuvate na laganoj vatri, dok meso ne počne da omekšava.

U tom trenutku u paprikaš stavite krompir i mlevenu papriku (slatku, ljutu, obe, kako vam odgovara) pa kuvajte dok krompir skroz ne omekne.

 

Izvor: srbiju volimo

Šnicle jelena u lovačkom sosu
Foto: kuvar.in.rs

Šnicle jelena u lovačkom sosu

Potrebno:

2 šnicle jelenskog teleta (ako ne možete pronaći divljač, možete probati sa goveđim šniclama)
2 glavice luka
4 čena belog luka
2dcl paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
2dcl crnog vina
2 lista lovora
ruzmarin
kašikica šećera
so,biber

Priprema:

Na zagrejanoj svinjskoj masti zapeći šnicle (par minuta sa svake strane).

Izvaditi meso i na toj istoj masti izdinstati crni luk isečen na režnjeve i sitno iseckan beli luk.

Kad se luk izdinstao, dodati kašiku pardajz pirea, propržiti kratko sve zajedno.

Naliti sa paradajzom i vinom (po potrebi dodati i malo vode), dodati začine.

Prokuvati 10-ak minuta pa vratiti meso u posudu.

Sve zajedno krčkati sat ipo ili duže, zavisi od mesa koje ste koristili. Po potrebi dolivati vode.

Služiti sa njokama (na slici) ili sa pire krompirom, palentom, knedlama, testeninom...

Izvor: kuvar.in.rs

Paprikaš od fazana
Foto: kuvar.in.rs

Paprikaš od fazana

Često kuvam samo za nas dvoje, a ovaj put sam pravio paprikaš od fazana sa domaćim rezancima. Ta ptica, u svakom obliku, svojom veličinom taman dođe za dve osobe.

Sastojci (za 2 osobe)

1 fazan
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika paradajz pirea
1 feferona ljuta
lovorov list
so, biber u zrnu
jedna ipo kašika mlevene slatke paprike
pola kašike ljute paprike (po želji)

Priprema:

Crni luk iseckati sitno i dinstati. Dodati i fazana isečenog na komade i dinstati dok se meso malo ne zapeče.

Dodati kašiku paradajz pirea.

Naliti vodom. Možete sipati litru i više vode, pa tokom kuvanja napraviti željenu gustinu.

Da vas ne zavara ta mala ptica svojom veličinom - meso se mora kuvati dosta dugo na laganoj vatri.

Kada voda provri dodati so, lovor, biber u zrnu, slatku i ljutu papriku.

Kuvati dok meso ne omekša.

Dvadesetak minuta pre kraja ubaciti i ljutu feferonu (Ovo je za nas koji ne možemo zamisliti život bez ljutog)

Izvor: kuvar.in.rs

Brza čorba sa piletinom
Foto: Shutterstock

Brza čorba sa piletinom: Uz ovaj recept glavno jelo vam neće biti potrebno

Nikad brže do ukusnog jela na kašiku.

Sastojci:

manji crni luk
1 šargarepa
1 koren paškanata
1 celer
1 glavica karfiola
200 – 300 g piletine
so,biber

Priprema:

Dinstati luk, šargarepu, paškanat i celer (prethodno isečeno na sitno sve).

Zatim dodati piletinu isečenu na kockice i nju dobro propržiti.

Kada je gotovo dodati cvetove karfiola i naliti vodom.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.

 

Izvor: stvarukusa.rs