Recept za kadaif – proverite zašto bi svi da probaju baš ovaj kolač

Recept za kadaif – proverite zašto bi svi da probaju baš ovaj kolač

Recept za kadaif, orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa u Srbiji poznat kao pašina pita, trenutno je među najtraženijima.

Kadaif su zapravo tanki, vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, to je najpopularnija poslastica u Turskoj. U Srbiji ovaj slatkiš ima zanimljiv naziv – pašina pita.

Ko god je probao ovu poslasticu kaže da je ukus fenomenalan i zato je tu originalni recept za tradicionalni turski kadaif.

Sastojci za kadaif:

1 kg brašna

1 kg oraha

6 jaja

750 g šećera

250 ml ulja

250 g suvog grožđa

prstohvat soli

Kadaif priprema:

Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte šest jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom četiri kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.

Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g šećera.

Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci.

Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 stepeni, a dok se pita peče pripremite sirup.

U šerpu sipajte 500 g šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust, prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na desetak minuta, piše Stil.rs.

RAFAELO TORTA: Savršen spoj kokosa, bele čokolade i badema

RAFAELO TORTA: Savršen spoj kokosa, bele čokolade i badema

Ovo je najlepša torta sa kokosom koju ćete probati.

Postoje različite varijacije rafaelo torte ili torte sa kokosom. Recept za onu koja je pred vama ima dve korice, i dva fila koji se prosto tope u u ustima. Očaraće vas i osvojiti već na prvi zalogaj - uverite se u to.

Sastojci za rafaelo tortu

7 jaja
23 kašike šećera + 200 g
8 kašika brašna
14 kašika kokosovog brašna + 200 g
1 l mleka
2 maslaca ili margarina od 250 g
150 g bele čokolade
150 g mlevenih badema
100 ml vode
200 g mleka u prahu

Priprema rafaelo torte

Prva kora

Umutiti 7 belanaca, 14 kašika šećera, 1 kašiku brašna i 14 kašika kokosovog brašna. Staviti smesu na pleh obložen pek papirom. Koru sušiti na 180c oko 20 minuta.

Filovi

7 žumanaca, 9 kašika šećera, 7 kašika brašna skuvati kao puding u 1l mleka. U ohlađenu masu dodati 250g umućenog maslaca ili margarina. Sve dobro sjediniti i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 150 g istopljene bele čokolade a u drugi deo 150 g mlevenih badema.

Druga kora

100 ml vode, 200 g šećera, 250 g maslaca ili margarina, rastopiti na tihoj vatri, dodati 200 g kokosovog brašna i 200 g mleka u prahu. Skloniti s vatre i dobro izmešati. Preručiti na tacnu preko pek papira i formirati drugu koru. Staviti u zamrzivač da se stegne.

Postupak filovanja:

Pečena kora,fil od badema, kora od mleka u prahu, fil od bele čokolade. Od fila sa belom čokoladom odvojiti malo za premazivanje torte okolo, a od fila sa mlekom u prahu za pravljenje kuglica za ukrašavanje.

Izvor: Instagram/Slatkisnadan

Najbolji recept za šnenokle koji će vas u trenu vratiti u detinjstvo

Najbolji recept za šnenokle koji će vas u trenu vratiti u detinjstvo

Šnenokle su neprevaziđena poslastica koje ćete lako napraviti po ovom receptu naših baka.

Sastojci za šnenokle:

1 litar mleka

4 jajeta

6 kašika šećera

2 kesice vanilin šećera

2 pune kašike brašna

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutite belanca. Koristite prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu da belanca ne spadnu. Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.

Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji kašikom ubacujte knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane. Zo okretanje će ili lakše ako ih tokom kuvanja kašikom prelivate mlekom.

Gotove knedle rešetkastom kašikom vadite iz šerpe i ređajte u posudu iz koje ćete služiti, piše Coolinarika.

Mleko sklonite sa vatre. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite dok ne pobele i počnu da penušaju.

Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, pa tek onda mikserom.

U dobijenu smesu ulijte kutlaču-dve toplog mleka pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.

Mleko vratite na ringlu, uključite na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).

Čim krem bude gotov, prelijte njime poređane knedle i ostavite da se dobro ohlade.

Izvor: zadovoljna.rs

LENJA PITA

LENJA PITA s jabukama po receptu iz bakine sveske

Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Sastojci za lenju pitu

jaja 3
mast 250 g
šećer 200 g
jogurt 200 ml
brašno 500 g
prašak za pecivo 1
jabuke 1 kg
cimet, rendana kora limuna po želji

Kako pripremiti lenju pitu

Umutiti cela jaja sa mašću i šećerom, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati i narendanu koru limuna, pa testo podeliti na dva jednaka dela.

Jabuke narendati, pa kratko prodinstati na šporetu, da uvri višak tečnost.

U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu. U podmazan pleh razvući jednu koru, pa po njoj rasporediti nadev od jabuka. Zatim pokriti drugom polovinom testa i peći na 180 do 200 stepeni oko 40 minuta.

Pita je pečena kada porumeni i kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i seći na kvadrate.

Izvor: recepti.blic.rs

Snickers torta bez pečenja

Snickers torta bez pečenja - ova torta će biti hit na svakom druženju

Kolač, koji se tako lako priprema, ne mora da se peče, a biće hit za ljubitelje ovih popularnih čokoladica.

Sastojci za Snickers tortu

Podloga
230 g petit keksa
100 maslaca
100 ml mleka

Karamela sa kikirikijem
4 kašike šećera
1 šaka kikirikija
10 g maslac
70 ml šlaga

Krem
200 grama krem sira
2 kašike putera od kikirikija
50 šećera u prahu
malo ekstrakta vanile
200 ml šlaga

Ganache
100 g čokolade za kuvanje
100 ml šlaga

Priprema Snickers torte

Napravite bazu
Keks sameljite u blenderu, istopite puter i dodajte ga u keks i izmiksajte pa dodajte mleko. Dobijenu smesu utisnite u kalup za torte i stavite u frižider dok pripremate karamel i krem.

Napravite karamel
Rastvorite šećer uz stalno mešanje dok ne poprimi zlatno-žutu boju, sklonite sa ringle i umešajte puter i toplu kremu za šlag.

Kuvajte minut-dva uz stalno mešanje. Skloniti sa vatre i ohladiti, pa dodati kikiriki i promešati. Prelijte karamel preko podloge i ostavite da se malo stegne u frižideru.

Napravite kremu
Mikserom napravite sir i šećer u prahu i mešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte puter od kikirikija i ekstrakt vanile i promešajte. Na kraju dodati šlag (u tečnom obliku) i mešati do kraja. Dodajte kremu u kalup za tortu i stavite u frižider.

Napravite ganache
Otopite čokoladu za kuvanje u šlagu. Ostavite da se ohladi oko 20 minuta, povremeno mešajući. Na kraju tortu prelijte ganacheom i vratite u frižider na 4 sata.

Tiramisu sa jagodama - Gotov za 10minuta, bez pečenja

Tiramisu sa jagodama - Gotov za 10minuta, bez pečenja

Ovaj recept za Tiramisu sa jagodama idealan je kada nemate puno vremena a treba vam poslastica ili prosto kada vam se jede nešto lagano i slasno.

Sastojci:

Jagode - 700 g
Limunov sok - 20 ml
Šećer u prahu - 80 g
Piškote - 200 g
Mascarpone - 250 g
Krem sir - 250 g
Mleko - 20 ml
Šećer - 50 g

Priprema:

Prvo 600 g jagoda dodajte u šećer u prahu i limunov sok pa sve to izmiksajte u blenderu.

Nakon toga premazitei dno kalupa sa sosom koji ste dobili i poređajte prvi sloj piškota i premazite ih mlekom.

Zatim mikserom mutite maskarpone, krem sir i šećer i mešajte to sa delom sosa od jagoda. Kada premažete dobijeni krem preko piškota, opet ide sos, piškote, mleko pa krem od sira i jagoda.

Na vrh poređajte ostatak svežih jagoda i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata.

Kolač spreman za serviranje i degustaciju.

Kolač sa bundevom i narandžom
Kolač sa bundevom i narandžom

Super ukusan kolač sa bundevom i narandžom

Lagan kolač koji će vas osovijiti svojim ukusom, a uz to se i veoma lako i brzo sprema.

Sastojci

Za smesu:

2 veće šoljice rendane bundeve
1 šoljica šećera
1 šoljica griza
1 šoljica mlevenih oraha
po želji suvog grožđa
2/3 šoljice ulja
1 šoljica soka od narandže
1 jaje
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli

Za čoko preliv:

100 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
3 kašike vode
3 kašike ulja

Priprema

U odgovarajući sud stavite rendanu bundevu, šećer, griz, orah, ulje, suvo grožđe, sok, jajaprašak za pecivo, so i dobro sjedinite varjačom.

Smesu izručite u manji kalup za pečenje koji ste prekrili pek papirom (ja sam koristila okrugli, a vi možete pravougaoni ili kakav imate). Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 25 minuta.

Pečen kolač izvadite iz rerne i kada se prohladi izvadite ga iz kalupa i stavite na tanjir za služenje. Posebno u manji sud na laganoj vatri otopite čokoladu, margarin, vodu, ulje i prelijte preko kolača.

Ostavite kolač da se potpuno ohladi pa ga secite i poslužite. Prijatno!

Starinske oblatne
Starinske oblatne

Starinske oblatne

Klasične, starinske oblatne koje imaju ukus i izgledaju kao bakine.

Sastojci

1 ml leka
1 kg šećera
250 g maslaca
5 oblatni
50 g čokolade po želji

Priprema

Prokuvajte mleko i šećer u velikoj šerpi na jakoj vatri. Posle sat vremena smanjite vatru i kuvajte još sat vremena.

Posle tog sata dodati puter i čokoladu po želji, pa kuvati još pola sata dok se malo ne zgusne.

Smesu podeliti na četiri dela i premazati oblande. Jednu oblatnu namažite kremom, na nju stavite drugu i ponavljajte dok ne potrošite sastojke.

Posle toga na gotov kolač stavite nešto teško i ostavite na hladnom, a pre serviranja isecite oštrim nožem.

VOJVOĐANSKA ČESNICA
VOJVOĐANSKA ČESNICA

VOJVOĐANSKA ČESNICA nije ni nalik onoj koja se pravi u ostatku Srbije: Sočna i ukusna slatka pita sa posebnom simbolikom

U Vojvodini se pravi drugačija česnica, kao slatka pita sa orasima i medom. A ako danas pitate zašto je česnica u Vojvodini slatka, mnoge domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam i godina bila slatka.

Ipak, u ovom vojvođanskom običaju ipak ima malo više istorije nego lepih želja. A običaj slatkog božićnog kolača potiče još iz vremena Marije Terezije. Tačnije, u mnogim mestima u Vojvodini slavski kolač se nije mesio. A sve je povezano sa inatom i porezom.

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela posebne poreze. Da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava, a po kojoj su Srbi iz Austrougarske bili poznati, Marija Terezija je uvela porez na sečenje slavskog kolača.

Rezultat nije bila punija državna kasa, desilo se upravo suprotno. Sa odredbom da se porezi povećaju, javio se inat. Srpsko stanovništvo u Austougarskoj je jednostavno prestalo da mesi obredne kolače, pa nisu plaćali ni porez.

A slatki kolač isečen na delove niko nije morao da seče, pa nije morao ni da se plaća porez. U nastavku vam donosimo starinski recept vojvođanskih domaćica za slatku česnicu.

Sastojci:

  • 500 gr kora,
  • 500 gr mlevenih oraha,
  • 350 gr šećera,
  • 1,5 dl ulja,
  • 4 dl kisele vode,
  • 300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče).

Priprema:

Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru). Koristite srednje debele kore.

Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore. Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz, piše City Magazine.

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama
Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Kolač od jabuka i vanile koji je izludeo Fejs: „Napravio sam ga istog dana“

SLATKO nikada nismo odbili, a kada je u pitanju kombinacija vanile i jabuke, čini se da je zaista nemoguće odbiti tako divan desert.

Pronašli smo za vas odličan recept, a radi se o kolaču, odnosno piti koja pored slatke podloge ima i fil od pudinga od vanile i pavlake koja nije teška jer ne sadrži puter, a na kraju sloj dinstanih jabuka sa cimetom.

Sakupio je mnogo lajkova na Fejsbuku

"Ispekla sam istog dana kada sam videla recept, u koru sam stavila još malo brašna, u fil 2 kašike šećera i svež krem sir umesto pavlake. Inače, ako hoćete malo više jabuka, svakako bih preporučila da se stavi više, možda i 3 srednje. Sve pohvale autoru recepta, oduševio me je“, napisala je Mirjana svoje utiske i savete.

Umesto jabuka možete koristiti drugo voće, sve zavisi od godišnjeg doba. 

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Sastojci

Testo
250 grama običnog brašna
1 jaje
100 šećera (može i manje)
1 vanilin šećer
100 g rastopljenog putera
1 prašak za pecivo

Punjenje
1 prah za puding od vanile
500 mlmlek
3 kašike šećera
1 pavlaka
1 vanilin šećer

Dodatak za punjenje
4 jabuke
1 vanilin šećer
šećer po želji
cimet
malo putera

Priprema

Od navedenih sastojaka zamesiti testo, odvojiti malo testa i sve staviti u frižider.

Skuvati puding i dodati pavlaku, dobro izmešati.

Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice i prodinstajte na malo putera, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Razvaljajte testo, prebacite u tepsiju, prelijte pudingom i poređajte jabuke.

Pospite sa malo cimeta i vanilin šećera, izrendajte testo (koje ste odvojili na početku) i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta bez pečenja sa šlagom koju ćete napraviti za čas. 

Sastojci

400 g piškota
400 ml šlaga (36% m.m.)
400 g čokolade za kuvanje
600 ml šlaga (36% m.m.)
4 kašike šećera u prahu
mleko za potapanje piškota

Priprema

Piškote nakratko umočite u mleko i stavite u kalup za tortu veličine 35 x 25 cm.

U šerpu staviti 400 ml pavlake za šlag sa 36% m.m. i zagrevati na niskoj temperaturi do ključanja (ne ključati).

Skinite sa vatre i u zagrejani šlag stavite 400 g čokolade za kuvanje koju ste izlomili na komade.

Ostavite tako 1-2 minuta i mešajte dok smesa ne postane glatka. Na taj način ste napravili klasičan ganaš. Ostavite da se malo ohladi.

Sipajte ganaš na piškote i stavite u frižider da se stegne.

Kada se ganaš ohladi i stisne, na njega stavite sloj piškote natopljenog mlekom.

600 ml dobro ohlađene pavlake za šlag sa 36% m.m. mešati do željene čvrstoće (ne mešati previše, prestanite kada postane čvrsto). U to dodajte 3-4 kašike šećera u prahu.

Stavite šlag na kekse i dobro ih poravnajte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Ovaj čizkejk (cheesecake) je neodoljivo kremast, a toliko ga je lako napraviti da će postati jedan od onih recepata kojima ćete se stalno vraćati.

Sastojci

Podloga
140 g mlevenog keksa po izboru
70 grama rastopljenog putera
65 šećera
Prstohvat soli

Punjenje
690 g mekog krem sira
4 veća jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g šećera

Preliv
450 g pavlake
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

Podloga

Napravite podlogu tako što ćete pomešati sve sastojke i utisnuti smesu u okrugli kalup za torte prečnika 24 cm. Naravno, kalup prethodno podmažite. Dok pripremate fil, podlogu možete ostaviti u frižideru.

Punjenje

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Krem sir umutite mikserom dok ne postane penast, dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i šećer. Mešajte na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine.

Smesu preliti preko podloge od keksa i staviti u rernu (u sredinu) i peći 45 minuta. Kolač treba da bude čvrst oko 7 cm od ivice tepsije, a da u sredini još uvek bude malo poput pudinga. Ostavite na roštilju 5 minuta i ostavite uključenu rernu.

Preliv

Napravite preliv tako što ćete pomešati pavlaku, šećer i vanilu. Nežno premažite preliv po površini torte i izravnajte ga. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta.

Izvadite tortu iz rerne i ostavite u kalupu da se potpuno ohladi. Hlađenje će u potpunosti stisnuti vaš čizkejk. Pokrijte lagano krpom i ostavite da se hladi najmanje 6 sati, pa pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač je toliko savršen da je malo onih koji mogu da mu odole. Kremast i bogat ukusima, a tako jednostavan.

Kolač koji je nastao osamdesetih bio je predmet rasprava među kuvarima, jer bilo više njih koji su trvrdili da su ga izmislili.

Francuski kuvar Mišel Bras je rekao da je izmislio ovaj kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimentisanja. Francuski kuvar i čokolatijer Žak Tor potvrđuje da je takav dezert postojao u Francuskoj tokom osamdesetih.

Sa druge strane, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten tvrdi da je izmislio jelo u Njujorku 1987. godine. Jednostavno, čokoladni patišpan je izvadio ranije iz rerne i lava kolač je bio pred njim. Njemu se pripisuje popularizacija kolača u Americi, gde je ovaj kolač bio obavezna stavka na jelovnicima u restoranima tokom devedesetih.

Obe recepture nisu slične, iako je rezultat sličan. Brasov recept se pravi iz dva dela: smrznuto jezgro, prekriveno testom od pirinča, i pečeno u kalupu.

Vonžeritenova receptura je jednostavnija i danas se i kod nas češće pravi: smesa za čokoladni kolač od običnog brašna, kratko pečena u veoma vrućoj rerni, taj recept i donosimo.

Sastojci:

100g putera, plus dodatno za premazivanje
100g tamne čokolade, iseckane
150g svetlog smeđeg šećera
3 velika jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
50g običnog brašna
slatka pavlaka, za posluživanje

Postupak

Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni sa ventilatorom/gas 6).

Dobro namastite 6 kalupa za sufle.

Stavite 100g putera i 100g iseckane tamne čokolade u posudu otpornu na toplotu. Postavite je iznad lonca sa vrelom vodom ili je stavite u mikrotalasnu i istopite u intervalima od 30 sekundi na niskoj temperaturi. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi, otprilike 15 minuta.

Pomoću električnog miksera umutite 150g svetlog smeđeg šećera. Zatim dodajte 3 velika jaja jedno po jedno, a potom ½ kašičice ekstrakta vanile i na kraju 50g običnog brašna. Podelite smesu između kalupa za sufle ili posuda.

Sada možete staviti smesu u frižider ili zamrzivač dok niste spremni da ih ispečete. Mogu se peći direktno iz zamrzivača 16 minuta, ili pecite odmah 10-12 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti na dodir, ali sredina i dalje treba da bude mekana.

Pažljivo prođite nožem oko ivice svakog suflea, zatim ih izvrnite na tanjire za posluživanje i poslužite sa slatkom pavlakom.

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Kolač od samo dva sastojka kome je teško odoleti.

Sastojci:

– 350 g čokolade za kuvanje

– 3 dobro ispasirane banane

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje;

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pečnici. U rastopljenu čokoladu dodajete pasirane banane i mešajte varjačom dok se smesa ne ujednači;

Prebacite smesu u pleh ili posudu za pečenje i pecite 35 do 40 minuta, dok rubovi kolača ne počnu da se odvajaju od zidova pleha ili druge posude za pečenje.

Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se stegne, oko pola sata, pre sečenja, pa poslužite.

Rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Jelo iz detinjstva.

Sastojci

500g širokih rezanaca
150g mlevenog maka
100ml mleka
100g putera
100g šećera

Priprema
Skuvajte široke rezance prema uputstvima na pakovanju.

Stavite puter u duboku šerpu da se rastopi. Zatim dodajte kuvane rezance i kratko ih propržite.

Zagrejte mleko do ključanja, pa u njega umešajte šećer i mak. Umešati u rezance. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.

Ruski MEDOVIK

Ruski MEDOVIK

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nismonašli dostojnu zamenu.

Sastojci

Testo:
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 kašike. meda
1 čaša šećera
oštro brašno (koliko trebada se zamesi)
2 kašikice sode bikarbone

Fil:
2 čaše šećera
1,5 l kisele pavlake ili milerama sa što više mlečne masti

Priprema

Testo:
Kuvati jaja i šećer na pari . Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.

Pomeriti sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Brašno treba dodavati oprezno da bude ,,mekano’‘zamešeno, jer kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.

Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.

Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi. Sve vreme neka je pokriveno, inače će se osušiti i previše stvrdnuti.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo. (Iz pavlake ocediti svu suvšnu tekućinu koja se pojavljuje u svim pavlakama/mileramu)

Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.

Ispečene korice filovati

Broj kora nije striktno određen. Treba da su tanje, a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.

I filujemo….

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Panna cotta sa kafom je sofisticirana interpretacija klasičnog italijanskog deserta, što se doslovno prevodi kao "kuvana pavlaka". Njegova svilenkasta tekstura, koja podseća na puding, harmonično se kombinuje sa intenzivnim ukusom kafe, pružajući neodoljivu dozu kofeina u slatkom obliku.

Sastojci

Panna cotta
80 ml kreme za kuvanje
80 lekova
1 kašika šećera
1½ kašičice instant kafe
½ kašičice agar agar praha

Šećerni sirup
50 grama smeđeg šećera
15 mlvoda

Dekoracija
rendana čokolada

Priprema

Zagrejte mleko, pavlaku, šećer i kafu u šerpi na srednjoj vatri dok se sastojci ne sjedine.

Kada se smesa malo zagreje dodati agar agar i zagrevati dok ne počne da ključa. Stalno mešajte da ne zagori.

Skinite lonac sa vatre i sipajte dobijenu smesu u manju posudu. Nežno kucnite po tiganju da biste uklonili mehuriće vazduha.

Stavite posudu u frižider oko sat vremena ili dok se smeša potpuno ne stisne.

Dodajte smeđi šećer i vodu u lonac i zagrejte dok se šećer potpuno ne rastvori.

Ohlađenu i stvrdnutu panakotu izvadite iz posude na tanjir i prelijte je sirupom.

Ukrasite rendanom čokoladom i poslužite!

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Savršena kombinacija sastojaka.

Sastojci:

– 300 g pirea od bundeve

– 220 g brašna

– 100 g čokoladnih kapi (ili seckane čokolade)

– 100 g šećera

– 120 ml ulja

– 60 ml mleka

– 2 jaja

– 1 kašičica cimeta

– 1 kašičica praška za pecivo

– 1 kašičica sode bikarbone

– prstohvat soli

Priprema:

U činiju stavite brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet i so, promešajte i ostavite sa strane.

U drugu činiju prvo dodajte šećer, jaja, ulje i pire od bundeve, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sada pripremljenu mešavinu suvih sastojaka dodajte vlažnim i mešajte varjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smesu.

Dodajte čokoladu i promešajte.

Uključite rernu na 180 stepeni. Stavite korpice u kalup za mafine i punite ih ravnomerno dok ne potrošite svu smesu. Po želji možete na vrh staviti još malo čokolade.

Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta.

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Ovaj rolat je savršena kombinacija čokolade, kokosa i maline. Brzo je gotovo i bez uključivanja rerne!

Sastojci

Tamni deo
250g izmrvljenog keksa
100g kakaa u prahu
10g kakao praha
10 ml ruma
50 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka

Beli deo
150 g maslaca
45 ml mleka
75g  šećera u prahu
100g  kokosa

Još
150 g svežih malina

Priprema

Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Zagrejte mleko - trebalo bi da bude toplo. Sameljite keks.

U činiju dodajte izmrvljeni keks, šećer u prahu, otopljenu čokoladu, kakao i rum. Sipati toplo mleko i sve dobro izmešati u jednoličnu smesu.

Prebacite smesu u kesu za zamrzavač od 3l i razvaljajte je da pokrije celu kesu. Prerežite malo na dve strane da se otvori kao knjiga da biste mogli da namažete beli deo - kokosov krem.

Za beli deo umutite mikserom omekšali puter, mleko i šećer u prahu. Na kraju dodajte kokos i sve dobro izmiksajte mikserom.

Na tamni deo kašikom stavite beli krem i ravnomerno ga rasporedite.

Poređajte maline preko bele kreme i lagano ih pritisnite. Čvrsto zarolajte.

Ostavite u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći. Drugog dana isecite oštrim nožem na kriške i uživajte.

Posna štrudla sa orasima

Posna štrudla sa orasima

Veoma ukusna posna poslastica.

Sastojci:

– 350 g brašna tip 500

– 150 g oštrog brašna

– 1/2 kašičice soli

– 2 kašike vanilin šećera

– rendana limunova kora

– 4 kašike ulja

– 3 dl mlake vode

– 15 g svežeg kvasca

Fil:

– 450 g mlevenih oraha

– 15 kašika džema od kajsija

– 1 kašika vanilin šećera

Priprema:

Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna i ostavite da naraste, na toplom mestu.

U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac. Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.

Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore oko 15 minuta. Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.

Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30×25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani). Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 25 minuta.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.