Bavarske kifle

Savršene BAVARSKE KIFLE. Recept za kiflice kao iz pekare.

Lako se sprema i vrlo brzo je na stolu. Za bavarske kifle nije potrebno da testo naraste tako da od onog momenta kada krenete da mesite za nekih pola sata možete da uživate u svežem, toplom pecivu..

Sastojci za bavarske kifle

800 brašna
1 kocka svežeg kvasca
200 lekova
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml
200 ml vode
2 vodi
5 kašika sode bikarbone

Priprema bavarskih kifli

U činiji pomešati brašno i dodati kvasac, zatim 200 ml toplog mleka i mešati dok se kvasac ne rastvori. Dodati šećer i sve izmešati, pa posoliti i ponovo promešati.

Dodati 50 ml ulja i na kraju 200 ml tople vode i zamesiti testo. Mešajte ga oko 10 minuta da bude lepo i glatko. Vratite testo u činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Izvadite testo i isecite ga na nekoliko delova (koliko želite rolni). Svaki deo razvucite i napravite kiflicu.

U šerpu stavite dva litra vode, pa u ključalu vodu dodajte sodu bikarbonu. Svaku kiflicu prokuvajte u vodi 10 sekundi i stavite na tepsiju i napravite mali rez nožem.

Pecite 20 minuta na 200 stepeni, a kada ih izvadite premažite ih sa malo ulja. Ostavite da se ohladi 15 minuta pre serviranja.

BRZI SLASNI UŠTIPCI SA SIROM GOTOVI ZA TREN

BRZI SLASNI UŠTIPCI SA SIROM GOTOVI ZA TREN: Nema kvasca, ni čekanja, a ovo je TAJNI sastojak koji ih čini preukusnim!

Uštipci spadaju u omiljena rešenja za brz doručak posle kog u kući nema praznog stomaka, a uz ovaj recept trebaće vam još manje vremena.

Za pripremu ovih uštipaka ne treba vam kvasac, što znači da nema ni čekanja da testo da naraste. Da bi pecivo bilo još mekanije i sočnije, obavezno dodajte rendani kačkavalj, koji je pravi tajni sastojak i čini ih preukusnim.

Sastojci:

150 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 celo jaje
130 ml mleka
130 g kačkavalja
malo soli
ulje po potrebi
Uštipci

Priprema:

U jednu činiju ubacite suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so, pa to promeštajte.

Napravite rupu u sredini, pa u to razbijte jaje i sipajte malo mleka. Mešajte, pa dodajte i preostalo mleko i napravite gušće testo.

Izrendajte kačkavalj, pa to dodajte u testo i lepo sjedinite.

Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo testa, oblikujte, pa spuštajte kašikom u dobro zagrejano i dublje ulje.

Pržite s obe strane, pa ređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masnoće.

Služite toplo, uz sir, suhomesnato i ajvar.

Slani rolat: Idealno hladno predjelo
Slani rolat: Idealno hladno predjelo

Slani rolat: Idealno hladno predjelo

Brzo se sprema, još brže pojede!

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
  • 75g pšenicnog brašna
  • 6 kašika vode
  • 1 kašicica soli

Za fil:

  • 300g sitnog sira
  • 200g kisele pavlake
  • 250g barene šunke
  • 100g kiselih krastavaca
  • 100g putera
  • 100g trapista

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca u posebne posude. Belanca umutite u čvrst sneg.

Žumanca penasto umutite uz postepeno dodavanje preostalih sastojaka: brašna, vode, ulja, praška za pecivo i soli. U umućenu smesu od žumanaca dodajte belanca, pažljivo varjacom umešajte.

Smesu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pecenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (bez otvaranja rerne) oko 15 minuta.

Pečenu koru stavite na vlažnu pamucnu krpu i uvijte kao rolat.

U činiju stavite sitan sir, kiselu pavlaku, puter, sitno iseckanu barenu šunku i kisele krastavce, sve dobro izmešajte i napravite nadev.

Rolat odvijte iz krpe, premažite nadevom i zatim ponovo uvijte u rolat. Ostavite na hladnom da se stegne.

Rolat premažite sitnim sirom, pospite rendanim parmezanom, isecite na kolutove i servirajte na tanjir.

Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.
Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Ovaj recept za tradicionalni korejski kimči koristi jednostavne sastojke i pogodan je za početnike. U Južnoj Koreji ova vrsta kimčija se zove Mak-Kimči ili jednostavno kimči, a reč mak ovde zapravo znači „šta god“ ili „kako god želite“.

Sastojci

1,4 kg kineskog kupusa (jedna velika glavica)
150 g soli
100 g mladog luka, seckanog
2 sveže čili paprike, narezane (možete izostaviti)

Kimči mešavina
0,5 velikog luka, seckanog
7 čena belog luka
1 kašika đumbira, oljuštenog i sitno iseckanog
0,5 velikih jabuka, oljuštenih i iseckanih na kockice
10 g tucane paprike (zavisi od ljutine same paprike, može i manje)
1 kašika šećera
5 kašika ribljeg sosa
3 kašike belog pirinča, kuvano
130 ml bujona od vakame algi (moguća je samo voda)

Napomena: Bujon od morskih algi napravite tako što prokuvate 500 ml vode i kuvate parče osušene alge 5 minuta na laganoj vatri. Nakon 5 minuta, bacite algu i ostavite da se bujon ohladi.

Priprema

Kupus isecite na četvrtine duž stabljike, pa isperite i ostavite da ostane mokar. Isecite četvrtine kupusa na veće komade.

Stavite mali sloj komadića kupusa u veliku činiju i pospite ga sa 2-3 kašike krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve komadića kupusa i soli. Ostavite kupus da tako odstoji 1-2 sata, a za to vreme nekoliko puta malo promešajte.

Isperite kupus 3 puta u vodi, a zatim ocedite u cediljku, lagano pritiskajući da biste uklonili višak vode.

Kimči mešavina

Pomešajte luk, beli luk, đumbir, riblji sos, kuvani pirinač (ili drugi izvor skroba) i jabuku u blenderu. Sipajte temeljac od alge (ili vodu) i sve zajedno sameljite dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte smešu u veliku posudu za mešanje. Dodajte ljuspice čilija i dobro promešajte. Probajte i prilagodite začine po svom ukusu. zatim ostavite da odstoji 5 minuta.

Prebacite oceđeni kupus u posudu za mešanje u kojoj se nalazi mešavina kimčija. Dodajte mladi luk i sveže čili papričice (ako koristite).

Dobro promešati tako da kupus bude prekriven mešavinom začina.

Stavite kimči u čiste, hermetički zatvorene tegle za skladištenje hrane. Ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan (ili čak 2 dana, u zavisnosti od temperature).

Kada vidite da počinje da peni i da se pojavljuju mehurići vazduha, prebacite kimči u frižider i čuvajte ga 4-5 dana pre prvog serviranja.

Može da stoji u frižideru oko 2 meseca.

Kiflice s čvarcima
Kiflice s čvarcima

Nešto malo drugačije: Kiflice s čvarcima

Do sada je bilo uobičajeno da pravimo pogačice sa čvarcima, ali ovde vam donosima recept za brze i jednostavne kiflice sa čvarcima.

Sastojci

Testo
400 g glatkog brašna
malo soli
110 ml mlake vode
110 ml mleka
20 ml ulja
15 g svežeg kvasca

Nadev
50 g čvaraka
1 kašika masti

Dodatno
so
jaje za premazivanje
susam

Priprema

U vodi i mleku otopite sveži kvasac te s tom smesom i ostalim sastojcima zamesite testo i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Čvarke sameljite u blenderu, dodajte malo soli i masti te promešajte.

Testo razvaljajte, premažite napravljenim nadevom te urolajte. Secite na trouglove, svaki trougao malo razvaljajte, motajte kiflice te pustite da odstoje oko pola sata u tepsiji da malo narastu.

Kiflice premažite razmućenim jajem, pospite susamom i dodajte malo soli.

Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

Izvor: index.hr

Recept za savršene punjene pečurke

Recept za savršene punjene pečurke koje se prave lako, a nestaju brzo

Aromatizovani maslac, hrskave hlebne mrvice i dva fina sira iz ovog recepta osvojili su nas odmah. A onda još u priču ulaze šampinjoni i rerna…

Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo, a oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za dinstanje i pečenje još četrdesetak.

Šampinjoni se pune pezlama i dvema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamiće vas na još. Najbolje bi bilo da odmah udvostručite količinu. Zvanični broj porcija s namirnicama iz recepta je osam, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.

Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvek rado viđen zalogaj na druženjima i za porodičlnim stolom, nas je osvojio savršen nadev iz ovog recepta: maslac koji prožima prezle, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan.

Sastojci:

  • 700 g većih šampinjona
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čena belog luka protisnuta
  • 1/4 šolje prezli
  • so
  • crni biber, sveže mleven
  • 1/4 šolje sveže narendanog parmezana, plus još za posluživanje
  • 120 ml krem sira
  • 2 žlice svežeg peršuna, naseckanog na sitno, plus za ukras
  • 1 kašika svežeg naseckanog timijana

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.

Pečurkama skinite stope ili drške i sitno ih naseckajte. Krugove poslažite na lim za pečenje udubljenim delom prema gore.

U tiganju na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte naseckane stope pečuraka i dinstajte ih dok voda koju puste ne ispari oko pet minuta. Dodajte beli luk i kuvajte minut, zatim dodajte prezle i pustite da se malo zapeku, oko tri minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite s vatre i pustite da se smesa malo ohladi.

Malo ohlađenu smesu prebacite u veliku činiju i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Krugove pečuraka napunite nadevom i pospite s još parmezana.

Pecite u rerni dok ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lepu boju, oko 20 minuta.

Pre služenja ukrasite svežim peršunom, po želji, piše punkufer.hr.

Pašteta od tunjevine

Pašteta od tunjevine

Mnogima omiljeni namaz može biti odličan uz hleb za doručak, ali i kao užina uz krekere i kiselo povrće. Dodajte čili za malo začinjenosti.

Sastojci

2 jaja
250 g tunjevine iz konzerve (komadi)
50 maslaca
1 kašičica senfa
1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
so
mleveni čili (po želji)

Priprema

Jaja skuvajte tvrdo i oljuštite, pa ih narendajte na sitno rende ili sitno iseckajte nožem.

Umutiti maslac električnim mikserom dok ne postane penasto.

Sada sve sastojke dobro izmiksajte, možete električnim mikserom ili u blenderu, zavisi koliko želite glatku paštetu.

Ostavite da se dobro ohladi i poslužite uz svež hleb, tost ili krekere.

Brza pita od tikvica

Brza pita od tikvica

Za pripremu ove pite biće vam potrebno samo 15 minuta i jedna velika posuda u kojoj ćete sjediniti sve sastojke. Idealan je kao toplo predjelo ili lagani ručak koji se može poslužiti uz zelenu salatu, jogurt ili pavlaku.

Sastojci

5 jaja
150 grama običnog brašna
1½ kašičice praška za pecivo
380 rendanih tikvica
1 glavica crnog luka
200 g slanine
90g rendanog sira
40 ml maslinovog ulja
Soli po ukusu
Biber po ukusu

Priprema

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

Crni luk očistiti i sitno iseckati, slaninu iseckati na kockice, a rendane tikvice dobro rukama ocediti.

U činiji srednje veličine umutite jaja, dodajte izmešano brašno i prašak za pecivo i mešajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine. Pomešajte rendane tikvice, crni luk, slaninu, sir i ulje i začinite solju i biberom.

Pleh dimenzija 30 k 20 cm lagano podmazati i obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smesu.

Stavite u rernu 30 minuta.

Izvadite, ostavite da se malo ohladi, narežite i poslužite.

Carski mafini krcati povrćem
Foto: Elena Shashkina/shutterstock

Carski mafini krcati povrćem

Carska pita je nezaobilazna na svečanoj trpezi, ali možete je jesti kao predjelo, ali i za doručak ili večeru.

Izgledom dosta podseća na projaru, a u nju možete da dodajte sastojke po želji. Naš predlog je raznovrsno povrće, kao i šunka i sir. Carska pita je zasitna, a ako je napravite u kalupu za mafine biće i dekorativna.

Sastojci:

4 jajeta
100 ml jogurta
100 ml ulja
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
150 g tvrdog sira
150 g praške šunke
4-5 kisela krastavca
2-3 pečene paprike
1 tikvica

Priprema:

Penasto umutite jaja, pa sipajte jogurt i ulje. Promešajte, pa dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so.

Sjedinite mikeserom, pa u dobijenu smesu dodajte sitno secaknu šunku, kisele krastavce, rendani sir, kao i seckanu papriku.Tikvicu izrendajte, posolite i ostavite da odstoji 10 minuta.

Dobro ocedite i dodajte u smesu. Lepo promešajte, pa sipajte u kalup za mafine koji ste nauljili.

Pecite na 200°C oko 15-20 minuta. Pitu možete da napravite i standradno, samo je izlijte u tepsiju koju ste nauljili.

Knedle od tunjevina

Veoma jednostavne za pripremu, ove knedle će zadovoljiti i najizbirljivije među vama. Imaju nenametljiv ukus, a sočne su kao i klasične ćufte. Odlične su kao predjelo, ali i kao glavno jelo, a možete ih kombinovati sa skoro svim.

Sastojci

1 kašika maslinovog ulja
½ sitno seckanog luka
60g seckanog mladog spanaća
2 čena zgnječenog belog luka
420g tujevine u konzervi
25g grama običnog brašna
2 umućena jaja
1 kašika majoneza
1 kašika limunovog soka
2 kašike svežeg seckanog peršuna
2 kašike sveže seckanog kopra
Soli po ukusu
Biber, po ukusu

Priprema

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i beli luk i dinstajte ih 5 minuta. Dodajte bebi spanać i dinstajte još 1 do 2 minuta dok spanać ne uvene.

Pirjani spanać i luk prebacite u činiju da se ohlade. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Tunjevinu procedite i stavite u posudu sa ohlađenim povrćem. Dodajte brašno, jaja, majonez, limunov sok, peršun, kopar, so i biber. Pomešajte sastojke rukama, vodeći računa da ne ostanu preveliki komadi tunjevine. Što je vaša smesa finija, bez prevelikih komada, to će biti kompaktnija.

ce
Koristeći kašiku za sladoled (ili kuglicu za kolače) formirajte loptice jednake veličine koje ćete preneti u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite knedle 20 do 25 minuta dok ne porumene.

Pita sa piletinom

Odlična ideja kako da iskoristite ostatke piletine koji su vam ostali od ručka. Može se iskoristiti pečeno ili kuvano meso. A pita će biti hit među ukućanima, verujte :)

Sastojci

100 g crnog luka
1 kom. jaja
200 ml mleka
500 g kora za pitu
400 g pavlake
300 g pilećeg filea
1 kom. praška za pecivo
100 g maslaca
20 ml ulja

Priprema

Pečenu ili skuvanu piletinu isecite na sitne komade. Izdinstajte crni luk, dodajte 200 ml pavlake i 50 g putera.

Kada se puter otopi, sve dobro promešajte kako bi se smesa sjedinila. Dodajte piletinu i začinite po želji.

Razvijte kore za pitu i počnite sa slaganjem fila dok ne potrošite sav materijal. Isecite kao na fotografiji pre pečenja.

Prelijte sa prelivom: 200 ml mleka, 1 umućeno jaje, prašak za pecivo, 3 kašike ulja. Pecite pola sata na 200 stepeni. Pred kraj pečenja otopite 50 g putera i pomešajte sa 200 ml pavlake i prelijte preko pite.

Vratite u rernu i pecite još 10 minuta. Nakon toga pita je gotova i spremna za posluživanje!

Prijatno!

FRITATA

FRITATA: Italijanski specijalitet pun povrća i sira (VIDEO)

Nije ni čudo da Italijani obožavaju da pripremaju i jedu fritatu.

Fritata je italijansko jelo koje bismo mogli definisati kao kombinaciju omleta i kiš lorena. U nju može da se dodaje raznovrsno povrće, ali u zavisnosti od ukusa možete da dodate i slaninu, šunku, sir... Ovaj specijalitet možete da služite kao predjelo ili kao doručak, ali isto tako može da menja bilo koji obrok, zbog svog bogatog ukusa.

Sastojci:

8 jaja
80 ml pavlake za kuvanje
3 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje seckanog crnog luka
4 čena belog luka
1 šolja seckane paprike
1 šolja seckanog krompira
1 šolja seckane tikvice
2 šolje spanaća
1,5 šolja iseckanog sira

Priprema:

Umutite jaja sa pavlakom za kuvanje i posolite. U tiganju zagrejte ulje i dodajte seckani crni luk, opet malo posolite i pržite dok ne omekša.

Dodajte mleveni beli luk i secaknu papriku, krompir i tikvice i nastavite da pržite sve dok povrće ne omekša.

Preko povrća sipajte 1/2 šolje sira, pa dodajte smesu sa jajima. Zatim pospite preostali sir i ostavite još 5 minuta na šporetu.

Prebacite u zagrejanu rernu i pecite na 200°C oko 8 minuta. Začinite po želji.

 {vembed Y=7pnWlcayj2o}

Izvor: Preppy Kitchen

 
SLANA TORTA SA PALAČINKAMA I PILETINOM

SLANA TORTA SA PALAČINKAMA I PILETINOM: Raskošno predjelo od jeftinih sastojaka

Slane torte su jednostavne, većina se ni ne peče, a ukrasiće svaku svečanu trpezu. Slana torta sa palačinkama, piletinom i kuvanim jajima je baš ukusna, a gosti će sigurno tražiti parče više.

Sastojci:

8-10 palačinki
500 g pilećeg filea
3-4 jajeta
150 g kisele pavlake
100 g majoneza
100 g tvrdog sira
Za dekoraciju:
paprika
kisela pavlaka

Priprema:

Meso posolite i pobiberite, pa propržite, a kada se ohladi sitno isecite. Jaja skuvajte, pa sitno iseckajte i pomešajte sa majonezom i pavlakom. Začinite po želji.

Palačinke stavite u okrugli kalup, pa premažite majonezom i pavlakom sa jajima, preko pospite piletinu i preko rendani tvrdi sir.

Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a kada stavite poslednju palačinku, celu tortu premažite kiselom pavlakom.

Dekorišite seckanom pečenom paprikom i paradajzom.

Izvor: Stvar ukusa

Mađarski rolat sa povrćem i jajima

Mađarski rolat sa povrćem i jajima

Ako želite da iznenadite svoje goste izgledom i ukusom predjela, napravite ovaj izuzetan mađarski rolat.

Sastojci

200 g smrznutog graška
200 g šargarepe
200 g krompira
200 g jabuka
1 limun
6 kašika majoneza
7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunnovog lista
biber
so

Priprema

Jaja kuvati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice šargarepe, graška i krompira kuvati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.

Povrće i jabuke staviti u veliku zdelu. Majonez pomešati s kiselom pavlakom, sa soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promešati.

Supu od kuvanog povrća pomešati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomešati sa smesom u zdeli.

Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poređati skuvana jaja i urolati. Ostaviti u friižider preko noći da se ohladi i stegne.
Posluženje

Rolat servirati na pladnju i ukrasiti ga sa crvenom paprikom i peršunovim lišćem.

Izvor: http://kuhinjarecepti.com

Slane kuglice od krompira i pilećeg mesa

Slane kuglice od krompira i pilećeg mesa - Predjelo sa kojim ne možete pogrešiti (VIDEO RECEPT)

Jednom isprobane stalno pravljene, kod mene svake godine na stolu u vreme praznika. Ne samo izgled već i ukus je fantazija. To možete proceniti i po sastojcima.

Sastojci:

- oko 600 - 700 gr. krompira (skuvati)
- 300 gr. pilećeg belog mesa (skuvati zajedno sa šargarepom i krompirom)
- manja glavica luka (ja stavim praziluk ili mladi luk)
- 2 jaja (skuvati)
- 2 kisela krastavca
- 2 kašike majoneza
- 4 kašike kisele pavlake
- malo bibera i soli
- malo iseckanog peršunovog lišća

Dekoracija:
- 1 skuvana šargarepa
- 2 male skuvane cvekle
- 1 veza peršunovog lišća
- 2 kašike tucane paprike
...može i nešto drugo, pečeni susam, lan, origano, mirođija..

Umesto kuvanog mesa može konzerva tunjevine (ili dve konzerve kako volite) odaspite ulje.

Priprema:

Luk sitno iseckajte, stavite u činiju pa izmešajte sa rendanim jajima, krompirom, iseckanim mesom, rendanim karstavcima.

Dodajte majonez, pavlaku, začine, peešunovo lišće. Od ove smese formirajte odmah kuglice, možete držati i u frižideru pa naknadno praviti.

Jedan deo kuglica uvaljate u iseckano peršunovo lišće, drugi deo u narendanu šargarepu, treči u narendanu cveklu.

Ja sam malo napravila i sa ljutom paprikom. I to je to. Uživajte u divnom ukusu.

Mogu da stoje u frižideru 2-3 dana. Duže mi nikad nisu opstale jer se sve pojedu prve.

{vembed Y=K4wIDbvqsjw}

Izvor: serpica.net

CELE PEČURKE SA BELIM VINOM: Jednostavno i brzo jelo spremno za 15 minuta (VIDEO)

Pečurke propržite sa belim vinom i lukom i napravite odličan obrok.

Vegetarijancima će ovo da bude odličan ručak, a onima koji više vole mesne obroke biće odličan kao prilog uz meso ili ribu. Priprema je jednostavna i brza, treba vam svega 15 minuta, a sastojci su jeftini. 

Napomena: Pečurke nikad ne perite, samo ih obrišite suvom krpom ili papirnim ubrusom.

Sastojci:

500 g šampinjona
60 g putera
1/2 crnog luka
3 kašike belog vina
4 čena belog luka
1-2 kašike seckanog peršuna

Priprema:

U tiganju istopite puter, pa prodinstajte seckani crni luk.

Kada omekša dodajte cele i očišćene šampinjone, pa posle 7-8 minuta sipajte belo vino.

Ostavite još 2-3 minuta, pa dodajte mleveni beli luk. Promešajte, posolite i pospite seckanim peršunom.

Opet promešajte i servirajte.

{vembed Y=j5g1mIMe4XY}

Pašteta sa tunjevinom i kuvanim jajima

Jednostavna i laka za napraviti i super ukusa.

POTREBNO:

4 tvrdo kuvana jaja 
1 konzerva tunjevine u ulju (cca 150g)
1/2 manje glavice crnog luka ili 1 mladi luk
so, biber
peršunov list

PRIPREMA:

Jaja iseckati na sitnije, dodati tunjevinu sa uljem iz nje, posoliti po ukusu, dodati pola iseckane glavice crnog luka i peršunovo lišće.

Sve dobro izmiksati u blenderui ili štapnim mikserom dok ne dobijete fini namaz. Ako nemate blender mozete jaje i luk sitno izrendati i izmešati sa tunjevinom. Ukus je ostaje isti :)

Namažite na svoj omiljeni hleb i od gore stavite kripku paradaiza, paprike, krastavca...

Izvor: serpica.net

Mađarski slani rolat koji se ne peče

Mađarski slani rolat koji se ne peče

Izgledom veoma bogat madjarski slani rolat. Na presjeku se vidi mnogo povrća.

Sastojci:

1kg povrća za francusku salatu
30g želatina
15 kašika vode
7 kašika majoneze
3 kašike kisele pavlake
50g kiselih krastavaca
sok od jednog limuna

Priprema:

Skuvati povrće i posoliti. Razmutiti želatin sa vodom u kojoj smo kuvali povrće ili običnom vodom i ostaviti 10 minuta da odstoji.

Rastopiti želatin na pari. Izmešati majonezu sa kiselom pavlakom i postepeno dodavati u želatin.

Dobijenu smesu od želatina istresti u povrće. Povrće nije potrebno skroz hladiti, bolje kad je toplo. Bolje se sjedinji sa smesom od želatina.

Istresti u kalup u koji smo stavili streč foliju. Istresti prvo pola smese pa poređati kuvana jaja, a zatim istresti preostali deo smese.

Ostaviti da se ohladi u frižiferu najmanje 2-3 sata.

{vembed Y=swqtQ637DJ}

Izvor: domacikuhar.com

SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA I PIRINČA

SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA I PIRINČA: Za dvadeset minuta napravite laganu večeru ili predjelo (VIDEO)

Isprobajte recept za slane palačinke sa pire krompirom i pirinčem. Jednostavne za pripremu, brzo su gotove, a kombinacija sastojaka će vas osvojiti na prvi zalogaj. Možete ih servirati kao prdjelo, meze ili laganu večeru.

Sastojci:

300 g kuvanog pirinča
3 srednja krompira, kuvana, oljuštena
1 luk, seckani
1 šargarepa, rendana
3 kašike ulja
2 čena belog luka, mlevena
2 kašike peršuna, seckanog
2 jajeta
200 ml mlaćenice
pola kašičice sode bikarbone
150 g brašna
so i biber

Priprema:

Počnite sa zagrevanjem biljnog ulja na srednjoj vatri. Kuvajte šargarepu i luk 10 minuta.

Kuvano povrće pomešati sa pirinčem i pire krompirom, dodati beli luk i peršun.

Mešajte da se sjedine i formirajte pljeskavice. Umutite jaja sa mlaćenicom, solju, biberom, brašnom i sodom bikarbonom.

Koristite viljušku da umočite pljeskavice u testo.

Pržite pljeskavice u zagrejanom ulju na srednjoj vatri oko 3 minuta po strani.

{vembed Y=gjWWdis8fho}

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=gjWWdis8fho&ab_channel=CookistWow

Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)
Foto: Domaćica za vas

Baba ganuš – namaz od patlidžana (baba ganoush)

Baba ganuš – možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.

Patlidžan, beli luk, susam…

Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.

Možda ste nekada nešto slično napravili, a da niste znali da je baš to-to.

Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:

500 g patlidžana (2 manja)
2 čena belog luka
2-3 kašike tahinija
so, biber, sok od limuna po ukusu

Priprema:

Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.

Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.

Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.

Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Probajte i doradite ukus.

Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.

Izvor: Domaćica za vas