Najbolja marinada za roštilj

Najbolja marinada za roštilj: Recept koji i tikvice pretvara u remek-delo

Za pripremu ove univerzalne marinade treba vam tek nekoliko minuta i nekoliko sastojaka koje već verovatno imate kod kuće.

Jednostavna marinada od belog luka, čiji je ukus savršeno uravnotežen limunovim sokom i obogaćen aromom finih mediteranskih začina, toliko je svestrana da će jednako dobro iću sa svinjetinom, piletinom, tikvicama i tofuom. Idealna je za meso nežnijeg ukusa, pa je zato preporučuju za file, kao i za namirnice koje poput sunđera preuzimaju druge ukuse – kao što su tofu ili tikvice, piše Pun kufer.

Koristite sušene začine kako arome ne bi izbledile, a odabranu namirnicu držite u marinadi u pokrivenoj posudi u frižideru najmanje pola sata, a idealno preko noći. Samu marinadu možete napraviti i do 24 sata unapred.

Od količine sastojaka iz ovog recepta ćete dobiti oko pola šoljice marinade, što će vam biti dovoljno za 600 do 700 g mesa ili za oprilike 450 g tofua ili tikvica koji će je više upiti. Za ekstra puno ukusa tofu i tikvice narežite na manje komade, ali ne preterujte da vam ne bi upadali u žar kroz rešetku.

Marinada od belog luka i limuna – sastojci:

sveže isceđen sok od 2 limuna

4 češnja belog luka, usitnjena

1 kašika dijon senfa

1 kašika sušenih mediteranskih začina ili mešavine origana, majčine dušice, majorana i nane

1/2 kašišičice soli

1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

3 kašike maslinovog ulja

Marinada od belog luka i limuna – priprema:

Pomešajte limunov sok, beli luk, senf, začine, so i biber zajedno u posudi srednje veličine dok se dobro ne sjedine. Dok mešate, polako ulivajte maslinovo ulje dok se ne emulgira.

Dodajte tofu, tikvice, piletinu ili svinjetinu i lagano promešajte. Pokrijte i marinirajte u frižideru najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći.

Možda će vas interesovati i ovo: