Fokača

Fokača, recept bez čekanja

Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.

Sastojci

1 ½ šolje brašna za hleb
1 ½ šolje belog pšeničnog brašna
2 kašičice soli
1 kašika belog šećera
1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca
1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C)
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike seckanog svežeg ruzmarina
2 kašike rendanog parmezana

Priprema

Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.

U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.

Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.

Izvor: Ana Milošević/CityMagazine

U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.

Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.

Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.

Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.

Uključite rernu na 190 stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.

Izvor:  danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: