Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač je toliko savršen da je malo onih koji mogu da mu odole. Kremast i bogat ukusima, a tako jednostavan.

Kolač koji je nastao osamdesetih bio je predmet rasprava među kuvarima, jer bilo više njih koji su trvrdili da su ga izmislili.

Francuski kuvar Mišel Bras je rekao da je izmislio ovaj kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimentisanja. Francuski kuvar i čokolatijer Žak Tor potvrđuje da je takav dezert postojao u Francuskoj tokom osamdesetih.

Sa druge strane, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten tvrdi da je izmislio jelo u Njujorku 1987. godine. Jednostavno, čokoladni patišpan je izvadio ranije iz rerne i lava kolač je bio pred njim. Njemu se pripisuje popularizacija kolača u Americi, gde je ovaj kolač bio obavezna stavka na jelovnicima u restoranima tokom devedesetih.

Obe recepture nisu slične, iako je rezultat sličan. Brasov recept se pravi iz dva dela: smrznuto jezgro, prekriveno testom od pirinča, i pečeno u kalupu.

Vonžeritenova receptura je jednostavnija i danas se i kod nas češće pravi: smesa za čokoladni kolač od običnog brašna, kratko pečena u veoma vrućoj rerni, taj recept i donosimo.

Sastojci:

100g putera, plus dodatno za premazivanje
100g tamne čokolade, iseckane
150g svetlog smeđeg šećera
3 velika jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
50g običnog brašna
slatka pavlaka, za posluživanje

Postupak

Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni sa ventilatorom/gas 6).

Dobro namastite 6 kalupa za sufle.

Stavite 100g putera i 100g iseckane tamne čokolade u posudu otpornu na toplotu. Postavite je iznad lonca sa vrelom vodom ili je stavite u mikrotalasnu i istopite u intervalima od 30 sekundi na niskoj temperaturi. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi, otprilike 15 minuta.

Pomoću električnog miksera umutite 150g svetlog smeđeg šećera. Zatim dodajte 3 velika jaja jedno po jedno, a potom ½ kašičice ekstrakta vanile i na kraju 50g običnog brašna. Podelite smesu između kalupa za sufle ili posuda.

Sada možete staviti smesu u frižider ili zamrzivač dok niste spremni da ih ispečete. Mogu se peći direktno iz zamrzivača 16 minuta, ili pecite odmah 10-12 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti na dodir, ali sredina i dalje treba da bude mekana.

Pažljivo prođite nožem oko ivice svakog suflea, zatim ih izvrnite na tanjire za posluživanje i poslužite sa slatkom pavlakom.

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Kolač od samo dva sastojka kome je teško odoleti.

Sastojci:

– 350 g čokolade za kuvanje

– 3 dobro ispasirane banane

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje;

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pečnici. U rastopljenu čokoladu dodajete pasirane banane i mešajte varjačom dok se smesa ne ujednači;

Prebacite smesu u pleh ili posudu za pečenje i pecite 35 do 40 minuta, dok rubovi kolača ne počnu da se odvajaju od zidova pleha ili druge posude za pečenje.

Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se stegne, oko pola sata, pre sečenja, pa poslužite.

Rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Jelo iz detinjstva.

Sastojci

500g širokih rezanaca
150g mlevenog maka
100ml mleka
100g putera
100g šećera

Priprema
Skuvajte široke rezance prema uputstvima na pakovanju.

Stavite puter u duboku šerpu da se rastopi. Zatim dodajte kuvane rezance i kratko ih propržite.

Zagrejte mleko do ključanja, pa u njega umešajte šećer i mak. Umešati u rezance. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.

Ruski MEDOVIK

Ruski MEDOVIK

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nismonašli dostojnu zamenu.

Sastojci

Testo:
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 kašike. meda
1 čaša šećera
oštro brašno (koliko trebada se zamesi)
2 kašikice sode bikarbone

Fil:
2 čaše šećera
1,5 l kisele pavlake ili milerama sa što više mlečne masti

Priprema

Testo:
Kuvati jaja i šećer na pari . Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.

Pomeriti sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Brašno treba dodavati oprezno da bude ,,mekano’‘zamešeno, jer kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.

Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.

Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi. Sve vreme neka je pokriveno, inače će se osušiti i previše stvrdnuti.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo. (Iz pavlake ocediti svu suvšnu tekućinu koja se pojavljuje u svim pavlakama/mileramu)

Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.

Ispečene korice filovati

Broj kora nije striktno određen. Treba da su tanje, a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.

I filujemo….

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Panna cotta sa kafom je sofisticirana interpretacija klasičnog italijanskog deserta, što se doslovno prevodi kao "kuvana pavlaka". Njegova svilenkasta tekstura, koja podseća na puding, harmonično se kombinuje sa intenzivnim ukusom kafe, pružajući neodoljivu dozu kofeina u slatkom obliku.

Sastojci

Panna cotta
80 ml kreme za kuvanje
80 lekova
1 kašika šećera
1½ kašičice instant kafe
½ kašičice agar agar praha

Šećerni sirup
50 grama smeđeg šećera
15 mlvoda

Dekoracija
rendana čokolada

Priprema

Zagrejte mleko, pavlaku, šećer i kafu u šerpi na srednjoj vatri dok se sastojci ne sjedine.

Kada se smesa malo zagreje dodati agar agar i zagrevati dok ne počne da ključa. Stalno mešajte da ne zagori.

Skinite lonac sa vatre i sipajte dobijenu smesu u manju posudu. Nežno kucnite po tiganju da biste uklonili mehuriće vazduha.

Stavite posudu u frižider oko sat vremena ili dok se smeša potpuno ne stisne.

Dodajte smeđi šećer i vodu u lonac i zagrejte dok se šećer potpuno ne rastvori.

Ohlađenu i stvrdnutu panakotu izvadite iz posude na tanjir i prelijte je sirupom.

Ukrasite rendanom čokoladom i poslužite!

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Savršena kombinacija sastojaka.

Sastojci:

– 300 g pirea od bundeve

– 220 g brašna

– 100 g čokoladnih kapi (ili seckane čokolade)

– 100 g šećera

– 120 ml ulja

– 60 ml mleka

– 2 jaja

– 1 kašičica cimeta

– 1 kašičica praška za pecivo

– 1 kašičica sode bikarbone

– prstohvat soli

Priprema:

U činiju stavite brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet i so, promešajte i ostavite sa strane.

U drugu činiju prvo dodajte šećer, jaja, ulje i pire od bundeve, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sada pripremljenu mešavinu suvih sastojaka dodajte vlažnim i mešajte varjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smesu.

Dodajte čokoladu i promešajte.

Uključite rernu na 180 stepeni. Stavite korpice u kalup za mafine i punite ih ravnomerno dok ne potrošite svu smesu. Po želji možete na vrh staviti još malo čokolade.

Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta.

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Ovaj rolat je savršena kombinacija čokolade, kokosa i maline. Brzo je gotovo i bez uključivanja rerne!

Sastojci

Tamni deo
250g izmrvljenog keksa
100g kakaa u prahu
10g kakao praha
10 ml ruma
50 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka

Beli deo
150 g maslaca
45 ml mleka
75g  šećera u prahu
100g  kokosa

Još
150 g svežih malina

Priprema

Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Zagrejte mleko - trebalo bi da bude toplo. Sameljite keks.

U činiju dodajte izmrvljeni keks, šećer u prahu, otopljenu čokoladu, kakao i rum. Sipati toplo mleko i sve dobro izmešati u jednoličnu smesu.

Prebacite smesu u kesu za zamrzavač od 3l i razvaljajte je da pokrije celu kesu. Prerežite malo na dve strane da se otvori kao knjiga da biste mogli da namažete beli deo - kokosov krem.

Za beli deo umutite mikserom omekšali puter, mleko i šećer u prahu. Na kraju dodajte kokos i sve dobro izmiksajte mikserom.

Na tamni deo kašikom stavite beli krem i ravnomerno ga rasporedite.

Poređajte maline preko bele kreme i lagano ih pritisnite. Čvrsto zarolajte.

Ostavite u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći. Drugog dana isecite oštrim nožem na kriške i uživajte.

Posna štrudla sa orasima

Posna štrudla sa orasima

Veoma ukusna posna poslastica.

Sastojci:

– 350 g brašna tip 500

– 150 g oštrog brašna

– 1/2 kašičice soli

– 2 kašike vanilin šećera

– rendana limunova kora

– 4 kašike ulja

– 3 dl mlake vode

– 15 g svežeg kvasca

Fil:

– 450 g mlevenih oraha

– 15 kašika džema od kajsija

– 1 kašika vanilin šećera

Priprema:

Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna i ostavite da naraste, na toplom mestu.

U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac. Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.

Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore oko 15 minuta. Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.

Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30×25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani). Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 25 minuta.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.

Čokoladni mafini sa Nutelom

Čokoladni mafini sa Nutelom (VIDEO)

Čokoladni mafini sa Nutelom koje će se svideti vašoj porodici. Spremne su za kratko vreme, a idealne su i kada imate nenajavljene goste, jer se sšreme za čas posla.

Sastojci

4 jaja
150 šećera
2 kesice vanilin šećera
5 kašika kakaoa
300 grama običnog brašna
1 kesica praška za pecivo
250 ml mleka
150 ml
Nutela za punjenje

Priprema



U činiji umutite jaja, šećer i vanilin šećer.

Dodajte mleko i ulje i ponovo promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati u smesu od jaja i kratko promešati.

Stavite korpe za mafine u pleh za mafine.

U svaku korpu stavite otprilike po kašiku mešavine.

U sredinu korpe dodajte malo više od pola kašičice Nutele.

Ponovo stavite smesu preko Nutele tako da smesa popuni samo 2/3 korpe.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta (u zavisnosti od rerne)

Po želji možete ih ukrasiti šećerom u prahu ili preliti čokoladom.

Jednostavna torta od milerama i pudinga od vanile

Jednostavna torta od milerama i pudinga od vanile

Torta koja je jednostavna, laka za pripremu, osvežavajuća i kremasta. Za podlogu se koristi klasično prhko testo, a za kremu su potrebni mileram, puding od vanile, šećer i mleko. Prelijte ga šumskim voćem, borovnicama ili karamelom. I uživajte.

Sastojci

Prhko pecivo
250 grama običnog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
70 šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, umućeno
2 kašike kisele pavlake

Krem
500 ml mlekq
2 pudinga od vanile
150 šećera
800 g millerama

Preliv
500 šumskih plodova
1 preliv za kolače (ovo možete i samo napraviti, ali kupovni je sasvim u redu)

Priprema

Prhko testo
Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo.

Formirajte testo u disk i umotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite u frižideru 30 minuta.

Kalup prečnika 26 ili 28 cm namazati puterom i posuti brašnom. Zagrejte rernu na 170 C.

Izvadite testo iz frižidera, skinite foliju i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i zidove kalupa.

Krem
Sipajte 400 ml mleka u veliku šerpu i zagrejte. U srednjoj činiji pomešajte prah za puding, šećer i 100 ml mleka. Zagrejano mleko sipajte u posudu, kratko promešajte i vratite u šerpu u kojoj ste zagrejali mleko. Vratite na srednju vatru i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i umešajte mileram u još vruć puding. Dobro promešajte, pazeći da ne ostanu grudvice.

Krem sipajte u kalup sa testom i na kremu poređajte voće. Stavite kolač u zagrejanu rernu i pecite 70 minuta.

Pečenu tortu izvadite iz rerne, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kolač će i posle pečenja malo „drhtati“, ali ne brinite, krem će se hlađenjem stvrdnuti.

Preliv
Pripremite preliv za torte prema uputstvu na pakovanju. Prelijte ga preko voća, pa stavite tortu u frižider da se potpuno ohladi. Ohlađenu tortu odvojite od kalupa tankim nožem i poslužite.

Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Krem sir, čokolada i puter od kikirikija su tri glavna sastojka za ovu kremastu tortu. Kolač se brzo priprema, ali ćete ipak morati da se strpite da se krema dovoljno ohladi i stisne pre serviranja.

Sastojci

Podloga
150 gpetit keksa
60 grama rastopljenog putera
1 kašika otopljenog putera za kalup
Čokoladni sloj
120 seckane čokolade za kuvanje
200 g punomasnog krem sira
30 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
60 ml šlaga

Sloj kikirikija
200 grama punomasnog krem sira
50 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
85 grama putera od kikirikija
60 ml šlaga

Ganache
85 seckane čokolade za kuvanje
110 ml šlaga
2 kašike seckanog kikirikija (dekoracija)

Priprema torte

Za ovu tortu koristite kalup prečnika 18 cm. Keks sameljite u blenderu i istopite puter. Kalup premazati sa malo otopljenog putera, a ostatak pomešati sa izmrvljenim keksom.

Smesu za biskvit dobro utisnite (rukama ili dnom čaše) u kalup i stavite u zamrzivač na 30 minuta.

Čokoladu iseckajte na kockice i otopite u mikrotalasnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi. Posle svakog intervala promešati čokoladu. Otopljenu čokoladu ostavite sa strane da se ohladi.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i so i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i kratko mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte u čokoladnu smesu. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu čokoladnu smesu stavite na podlogu keksa, ravnomerno rasporedite, zagladite špatulom i stavite u frižider na 1 sat.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ako je potrebno, stavite puter od kikirikija u mikrotalasnu na 15 sekundi da se zagreje i dobije blago tekuću teksturu. Dodajte u mešavinu sira i mešajte dok se sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte mešavini kikirikija. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu smesu prelijte preko čokoladnog sloja i zagladite ga špatulom. Stavite u frižider na 1 sat.

Čokoladu iseckajte na male komadiće i stavite u činiju. Zagrejte kremu do ključanja, pa je prelijte preko seckane čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta, a zatim dobro promešajte. Ostavite da se ohladi.

Izvadite tortu iz frižidera i odozgo prelijte otopljenom čokoladom. Uzmite kalup u ruke, pomerajući ga levo-desno tako da ganaš prekrije celu površinu. Ukrasite seckanim kikirikijem po želji, pa stavite preko noći u frižider da se torta stegne.

Skinite obruč sa kalupa, isecite i poslužite.

Najpoznatiji svetski poslastičar se KUNE u NAJBOLJU SRPSKU TORTU i misli da ceo svet mora da zna za nju: Nastala je u Paraćinu početkom 20. veka, a i dan danas je jedna od omiljenih u svakoj kući

Jednom prilikom je jedan od najpoznatijih svetskih poslastičara, Rudolf Van Vin rekao da je Vasina torta nešto što bi predstavio planeti. Istakao je da ona nije dobra samo po ukusu, već i da izgleda sjajno. U sebi ima specifičan karakter, a nju je odabrao zato što je asocijacija i sinonim za uživanje i sreću. A ova savršena poslastica ima i izuzetno zanimljivu istoriju.

Naime,prema priči rasprostranjenoj u narodu, Vasina torta je nastala u Paraćinu početkom dvadesetog veka, a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gospodin Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

 Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Potrebno je:

Za koru:

- 6 jaja

- 6 kašika šečera

- 6 kašika mlevenih oraha

- 2 kašike brašna

- 2 pomorandže

Za fil:

- 4 žumanceta

- 4 kašike šečera

- 300 g mlevenih oraha

- 50 ml mleka

- 200 g maslaca

- 5 rebara čokolade za kuvanje

- 1 pomorandža

ZA PREMAZIVANJE:

- 4 belanca ili 2 kesice šlaga

Priprema:

Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte brašno i mlevene orahe. Odvojeno ulupajte belanca i umešajte ih, kašiku po kašiku, u masu od žumanaca. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Toplu koru zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Za fil prokuvajte mleko sa šećerom i maslacem, pa kada se maslac i šećer otope, dodajte mlevene orahe i kuvajte nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite žumanca, dodajte im istopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sjedinite s masom od oraha. Filom premažite patišpanj, preko stavite kuvani šam od belanaca ili, ako više volite, šlag.

Izvor: blic.rs

Jednostavan kolač od palente i badema

Jednostavan kolač od palente i badema

Ovaj kolač od kukuruznog brašna, badema i limuna je pravo osveženje. Kukuruzno brašno mu daje posebnu teksturu koja savršeno dopunjuje bademe, dok limun unosi dašak svežine u svaki zalogaj. Idealna kombinacija za one koji traže nešto drugačije, a opet klasično i prepoznatljivo.

Sastojci

280 g maslaca
230 g šećera
6 jaja
50 g mlevenih badema
75 g griza ili običnog brašna
150 g palente
4 limuna (sok i rendana kora)
1 kašičica praška za pecivo (ako ne koristite umućena belanca)
šećer u prahu, za posipanje

Priprema

Narendajte koricu sva 4 limuna, a zatim iscedite sok i ostavite sa strane.

U velikoj činiji umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte jaja, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.

U smesu dodati mlevene bademe, brašno, prašak za pecivo, palentu, limunovu koricu i sok. Nastavite da mešate dok se sve dobro ne sjedini.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Lagano premažite lim za pečenje puterom.

Smesu sipajte u pripremljen pleh i pecite kolač 45 minuta.

Nakon toga isključite rernu i ostavite tortu unutra još 5-10 minuta. Zatim otvorite vrata rerne i ostavite tortu unutra još malo.

Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u posudi za pečenje. Kada se potpuno ohladi, izvadite ga iz pleha i pospite šećerom u prahu.

Snickers mafini bez brašna

Snickers mafini bez brašna

Ljubitelji čokolade, ovo je za vas. :) Idealno za one koji se pridržavaju keto ishrane.

Sastojci

Mafini
6 jaja
150 g badema
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica arome vanile
50 ml mleka
zamena za 100 g šećera (ja koristim tečnu steviju)
2 kašike kakao praha

Krem
2 pudinga od čokolade
0,5 l mleka
80 g zamene za šećer
150 g kokosove masti
kašika kakao praha
100 g seckanog kikirikija (pola za dekoraciju)

Priprema

Mafini
Odvojite belanca od žumanaca. Bademe sameljite u brašno koristeći blender ili mlin za orahe.

Dodajte bademe u činiju sa žumancima i sjedinite sa ostalim sastojcima potrebnim za biskvit.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Belanca polako dodavati u smesu od žumanaca, polako varjačom da ne bi izbacili sav vazduh iz belanaca.

Smesu podelite u silikonske korpe za mafine koje ste malo podmazali uljem. Stavite u rernu koju ste zagrejali na 170°C i pecite 15-20 min. Da biste bili sigurni, možete da probodete čačkalicom da proverite da li je sredina pečena.

Krem
Puding pripremiti prema uputstvu na pakovanju, skuvati sa zamenom u vrelom mleku.

Ostavite da se ohladi i dodajte kokosovu mast sobne temperature, kakao prah i seckani kikiriki.

Krem stavite na mafine pomoću dresir kese, ukrasite seckanim kikirikijem i poslužite.

Reform torta sa lešnicima

Reform torta sa lešnicima

Reform torta je klasična među tortama i desertima, ne sadrži brašno, a još je ukusnija sa lešnicima.

Sastojci

Kora
9 belanaca
150 g šećera
250 g pečenih seckanih lešnika
Krem
9 žumanaca
120 g šećera
200 g čokolade
1 kašičica ruma
120 g maslaca
Ukrašavanje
200 grama crne čokolade
200 g slatke pavlake

Priprema

Prvo ispecite lešnike u tiganju i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte ili sameljite.

Za koru umutiti sneg, pa smanjiti brzinu i malo po malo dodavati šećer da se dobije krema.

Ručno umešajte lešnike u dobijenu smesu.

Pleh obložite papirom za pečenje i namastite ga.

Istresite smesu i poravnajte lopaticom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 do 25 minuta.

Pečenu koru izvaditi iz pleha i odvojiti od papira i ostaviti da se ohladi.

Krem

Za kremu izmiksajte žumanca i šećer i stavite da se kuvaju na pari.

Dodajte čokoladu koju ste usitnili i kuvajte dok se ne zgusne.

Dodajte rum. U vruću kremu umešajte puter.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, ali da bude mazivo.

Prepolovite koru po dužini pa te polovine prepolovite da dobijete 4 kvadratne kore.

Pravljenje torte

Na pleh staviti kašičicu kreme, pa prvu koru namazati kremom i tako redom.

Za dekoraciju otopiti čokoladu i pavlaku, ohladiti i umutiti da dobijete kremu.

Obložite celu tortu i ukrasite po želji.

Pre serviranja ostavite tortu na sobnoj temperaturi nakon što je izvadite iz frižidera da se opusti.

Izvor: index.hr

Puslice
Shutterstock/Helga Yastrebova23

Recept za puslice koje uvek uspevaju

Starinska poslastica vazdušaste teksture koja vraća u detinjstvo.

Sastojci:

– 4 belanceta

– 1 šolja šećera

– 1/2 kašičice ekstrakta vanile

– prstohvat soli

– kapljica sirćeta ili limunovog soka

Priprema:

Zagrejte rernu na 120 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U čistoj i suvoj posudi, umutite belanca dok ne počnu da se penju.

Dodajte prstohvat soli i kapljicu sirćeta ili limunovog soka. Nastavite mućenje dok belanca ne postanu čvrsta i sjajna.

Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, dok se svi kristali šećera ne istope i smesa postane gusta i sjajna. Dodajte ekstrakt vanile i pažljivo promešajte.

Stavite smesu u špric ili koristite kašiku da napravite male krugove na plehu, ostavljajući razmak između svake puslice.

Pecite puslice u zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko sat i po do dva, dok ne postanu suve i hrskave spolja, ali mekane unutra.

Kada puslice budu pečene, isključite rernu i ostavite ih unutra da se ohlade, a zatim ih pažljivo uklonite sa papira za pečenje i poslužite.

Izvor: n1info.rs

Najbolji recept za klasični kapkejks (cupcakes)

Ovi jednostavni i veoma ukusni kolačići savršeni su za rođendane, piknike ili kad god poželite nešto slatko. Ovom osnovnom receptu možete dodati šta god želite, od borovnica, čokoladnih čipsa i slično. Ukrasite ih kremom ili dresingom po želji!

Sastojci

160g višenamensko brašno (mešavina oštrog i glatkog brašna)
2 kašike kukuruznog skroba
1¼ kašičice praška za pecivo
⅛ kašičice soli
150g šećera
2 velika jaja, sobne temperature
1¼ kašičice ekstrakta vanile
4 kašike neslanog putera, rastopljenog
60 ml biljnog ulja
60 ml mleka, sobna temperatura

Priprema

Zagrejte rernu na 180°C. Kalup za kolače od 12 delova obložite papirnim korpama ili papirom za pečenje.

U posudi srednje viličine umutite brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so.

U velikoj posudi ručnim mikserom pomešajte šećer sa jajima i ekstraktom vanile na srednjoj brzini dok ne postane penasto i malo se zgusne, oko 3 minuta. Dodajte puter i ulje i umutite dok se ne sjedine. Dodajte suve sastojke i mleko u 3 serije, dobro mešajući između dodavanja. Pažljivo sipajte testo u obložene kalupe za kekse, napunite ih do dve trećine.

Pecite kolačiće u sredini rerne 20 do 23 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kolačići malo ohlade pre nego što ih izvadite, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Ukrasite kolačiće po želji.

Brzi Milka desert u čaši sa samo 3 sastojka

Lagan i osvežavajući desert u čaši od  samo 3 sastojka! Recept idealan za sve one koji nisu vični pravljenju komplikovanih deserta.

Sastojci

300 g mlečne Milka čokolade (200g + 100g)
300 ml slatke pavlake (200 + 100 ml)
250 g maskarpone sira

Priprema

200 ml slatke pavlake zagrejati do ključanja i preliti sa 200 g čokolade. Ostavite da se ohladi.

U ohlađeni ganaš dodati 250 g maskarpone sira i napraviti krem. Krem sipajte u čaše ili drugu posudu/kalupu po želji!

100 ml slatke pavlake zagrejati do ključanja, preliti sa 100 g čokolade i ostaviti da se ohladi. Krem ganaš sipajte preko kreme u čaši.

Ukrasite po želji!

Recept za puding od vanile koji se pravi bez kapi mleka
Shutterstock.com

Recept za puding od vanile koji se pravi bez kapi mleka

 Da li ste ikada probali da napravite puding bez mleka? Postupak je vrlo jednostavan, a može se prilagoditi najrazličitijim grupama ljudi – čak i onima koji ne jedu hranu životinjskog porekla, piše Punkufer.

Umesto kravljeg mleka puding se može napraviti s biljnim napitkom od soje, koji je istovremeno pun belančevina pa može dovesti do kremastije strukture deserta.

Da biste dobili savršen ukus vanile potrebno je da koristite ekstrakt prave vanile, a ne njene jeftine alternative.

Sastojci

500 ml napitka od soje
70 grama šećera
3 kašike kukuruznog skroba
1 kašika ekstrakta vanile
prstohvat soli

Priprema

U velikom loncu pomešajte šećer, kukuruzni skrob i so. Dobro promešajte i postupno dodajte napitak od soje;

Dodajte napitak uz stalno mešanje kako biste se rešili eventualnih grudvica;

Kuvajte smesu na laganoj vatri oko 15 minuta dok se ne zgusne;

Maknite lonac s ringle pa dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte;

Pustite da se smesa ohladi pa je stavite u frižider na dva do tri sata;

Puding poslužite hladan s voćem, čokoladom i orašastim plodovima po želji.

Kolač sa karamelizovanim jabukama

Kolač sa karamelizovanim jabukama - Lagan i izdašan kolač

Jedan fin, mekan i sočan kolač sa karamelizovanim jabukama. Sve sastojke za kolač verovatno imate jer jabuke su nam svima nekako u kući, uz ostale jednostavne sastojke.

Fil od jabuka i karamele:

150 g šećera
100 ml vode
3 jabuke
50 g maslaca
200 ml mleka
1 puna kašika skroba / gustin / nišesta
malo cimeta

Sastojci za kolač:

3 jaja
130 g šećera
180 ml jogurta
120 ml ulja
260 g brašna
10 g praška za pecivo

Priprema:

Pomešati šećer i vodu u manjoj šerpi i staviti na vatru da provri. Kada provri kuvamo dok voda ne ispari a šećer se karamelizuje.

Paziti da vam stalno izlaze balončići dok vri, da vatra nije preslaba jer će se onda šećer kristalizovati i napraviće se grudvice.

Za to vreme oguliti jabuke i iseći na kockice i posebno razmutiti u mleku gustin.

Kada se šećer otopio dodati maslac, mešati dok se ne otopi, a brzo će, pa dodati jabuke i nastaviti mešati.

Jabuke će pustiti sok, kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju i šećer ne spadne sa njih.

Dodati zatim mleko i gustin i nastaviti mešati. Po želji dodati cimet. Kada se masa malo zgusnula, kao u videu, skloniti sa vatre.

Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Umutiti jaja sa šećerom, ne treba vam mikser, sve uraditi žicom. Dodati jogurt i ulje pa opet umutiti.

Prosejati brašno sa praškom za pecivo i sve lopaticom sjediniti. Istresti u obložen manj pleh 28 x 18cm i poravnati.

Preko većom kašikom stavljati svuda po malo nadeva, a zatim istom kašikom taj nadev malo “provrteti”.

Kašikom svuda po malo zamešati nadev i masu za patišpanj.

Staviti da se peče 40 – 45 minuta.

Pečen kolač prohladiti, predivan je i topao i mlak.

Posuti šećerom u prahu ili karamelom i poslužiti.

{vembed Y=uLcy4JfCQJA}

Izvor: Domaći recepti