Piletina sa kikirikijem i povrćem

Piletina sa kikirikijem i povrćem, kinesko jelo koje možete i sami napraviti

Spremno za serviranje za svega nekoliko minuta, puno slatkih, slanih i začinjenih ukusa.

Predstavljamo vam recept najčešće naručivanog jela iz kineskih restorana u Srbiji - piletinu sa kikirikijem i povrćem.

Ovo jelo je bogato ne samo ukusom već i bojama, a recept je lako prilagoditi na osnovu povrća koje imate pri ruci.

Možete čak da ga pripremite i kao vegetarijanski obrok tako što ćete piletinu zameniti tofuom, a zatim ga poslužiti preko pirinča, rezanaca ili kinoe.

Sastojci:

za sos:

  • 1/2 šolje kremastog putera od kikirikija
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 3 kašike karija
  • 2 kašike kuvanog paradajza
  • 2 kašike sirćeta (najbolje pirinčanog)
  • 1 kašika svežeg đumbira - izgnječenog
  • 2 čena belog luka - izgnječenog
  • 2 kašike crvene tucane paprike

za prženje:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji luk (iseckan na rezanca)
  • 1/2 kg pilećeg filea (na kockice)
  • 6 šolja seckanog povrća (kupus, pečurke, paprika, šargarepa..)
  • 1/2 šolje pečenog kikirikija (grubo seckanog)
  • 1/2 šolje korijandera ili peršuna
  • pripremljen pirinaš za serviranje

Priprema:

U srednjoj činiji umutite sos od kikiriki putera, meda, soja sosa, karija, paradajza, sirćeta, đumbira, belog luka i tucane paprike dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane.

U velikom voku ili dubokom i velikom nelepljivom tiganju zagrejte jednu kašiku ulja na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne zamiriše i ne počne da omekšava, oko tri minuta.

Dodajte piletinu i dinstajte, povremeno mešajući, dok se potpuno ne spremi i dok ne iscuri sok, otprilike četiri minuta. Izvadite piletinu i luk iz tiganja i ostavite sa strane.

Dodajte preostalu jednu kašiku ulja, a potom ubacite izmiksano povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, tri do pet minuta, u zavisnosti od odabranog povrća. Vratite piletinu i luk u tiganj.

Sada sipajte pripremljeni sos od kikirikija. Protresite da se ravnomerno prekrije i kuvajte dok se ne zagreje, oko dva minuta.

Ubacite kikiriki i korijander ili peršun i poslužite vruće preko pirinča. Možete da ukrasite tanjir sa još kikirikija i listovima zeleniša po želji - piše Direktno.rs.

Možda će vas interesovati i ovo: