SVETSKI KUVARI OBJAVILI LISTU 10 NAJBOLJIH JELA IZ SRBIJE Iznenadićete se kad budete videli koji specijalitet je odneo prvo mesto

SVETSKI KUVARI OBJAVILI LISTU 10 NAJBOLJIH JELA IZ SRBIJE Iznenadićete se kad budete videli koji specijalitet je odneo prvo mesto

Prema oceni gastronomskog sajta "Taste atlas", među najukusnijim srpskim specijalitetima nalaze se, naravno, pljeskavica, ajvar i pasulj. Ipak, iako mi neke gurmanluke smatramo najukusnijim, oni nisu ni dospeli na listu. Doduše, jelo koje je odnelo prvo mestu - sve nas je iznenadilo i zanima nas da li se slažete sa ovom listom.

Gastronomski sajt "Taste atlas", preporučuje jela koja su popularna u različitim delovima sveta. Na jednoj od poslednjih listi posvećenoj gurmanlucima iz naše zemlje našlo se deset jela koje su kritičari hrane izabrali za najukusnije i koje su posetioci sajta ocenili visokim ocenama.

10. Knedle sa šljivama

Čuveni kolač na kome su odrastale generacije u Srbiji je jednostavan i potrebno je samo par sastojaka za testo - kuvani krompir, jaja i brašno, dok se unutar testa stavlja ukusna, mekana i zrela šljiva. Ove kuglice se kuvaju a zatim valjaju u prepečene mrvice hleba u koje je dodat šećer. Iako na tržištu postoje mnoge varijante Knedli sa šljivama, koje uključuju i drugo voće, pa i kremove, još uvek je originalni recept u Srbiji omiljen, a vrednost ovog starinskog kolača prepoznali su i stranci koji dolaze u našu zemlju.

9. Pljeskavica

Omiljeni tradicionalni "fast fud" u Srbiji i deo svih proslava je svakako pljeskavica. Napravljena od mlevenog goveđeg, svinjskog ili telećeg mesa, a nekada od kombinacije od ove tri vrste. Uz začine, poput mlevene paprike, soli i bibera, a prema nekim recepturama i mlevenog belog ili crnog luka, dobiće aromu i prepoznatljiv ukus. Iako jednostavno jelo, koje svaka domaćica zna da napravi, stranci ocenjuju da je kombinacija masnoće i mesa, kao i začina, zaslužna da se naizgled obično jelo nadaleko propoznaje. Ime ovog jela nastalo je od reči pljeskati, jer se meso pljeskanjem tanji, da bi se napravio karakterističan prepoznatljiv oblik.

8. Krofne

Ova peciva se tradicionalno pripremaju od dizanog testa, koje se prži tako da spolja bude hrskavo, a iznutra mekano, lagano i prozračno. Sada se najčešće pune ili se prelivaju džemom i kremovima od vanile ili čokolade, a najčešće su samo posute šećerom u prahu.

7. Leskovački roštilj

Domaćini u Leskovcu smatraju da su koreni ovakve pripreme mesa došli iz Turske, Grčke i Makedonije u prošlosti. Ipak, lokalne tajne pripreme svojih specijaliteta ne otkrivaju nikome.

6. Pasulj

Stranci vole da jedu našu "supu od pasulja" koja se tradicionalno priprema od belog pasulja. U pasulj se najčešće stavlja kobasica, slanina ili dimljena rebra, a kao obavezan dodatak je povrće poput luka i šargarepe. Mlevena paprika, lovorov list i beli luk se koriste kao začini.

5. Sarma

Tradicionalno tursko jelo (Pogledajte recept za najbolju sarmu) koje stranci navode kao zimsko ili kao neizostavni deo menija specijalnih prilika poput slava i svadbi. Čak mnogi od nas, sada ako otvore frižider, mogu pronaći jednu plastičnu kutiju od sladoleda sa nekoliko sarmica u njoj - čisto da nas želja mine.

4. Moravska salata

Moravska salata dolazi iz Niša i Leskovca, a čini je kombinacija praziluka, paradjza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, ulja i soli. Ova salata kada je rashlađena, prema mišljenju turista, odlična je tokom letnjih meseci. A može se služiti uz grilovano meso, zreli sir i hleb.

3. Burek sa sirom

Oko naziva bureka i porekla i dalje su mnoge nedoumice da li burek može biti sa nekim drugim sastojkom osim sa mesom, kako prenosi sajt "Tejst atlas", burek sa mesom je samo u Bosni i nastao je kao verzija turskog specijaliteta. U svim ostalim delovima Balkana burek se može naći sa različitim ukusima a ovaj sa sirom se nalazi na visokom mestu prema oceni turista koji su ga probali u našoj zemlji. Prema nekim izvorima okrugli buker sa sirom stigao je u Niš u 15. veku.

2. Ajvar

Tradicionalni namaz od pečene paprike, koja se potom melje i prži u ulju dok ne dobije prepopznatljiv ukus, jedno je od omiljenih jela posluženih za doručak ljudima koji su gostovali u Srbiji. U nekim krajevima priprema se samo od čiste paprike, dok se u drugima dodaje pečena mlevena ljuta paprika ili patlidžan. A pogledajte i recept kako se pravi ajvar i koji je bolji, onaj kada se paprika peče na roštilju ili u rerni!?

1. Komplet lepinja

Ovaj delikates sastoji se iz tradicionalne lepilje presečene na dva dela, a oba dela su premazana kajmakom i na njih se stavlja jaje. Prepeče se nakratko da bi se zatim prelilo pretopom (mast koja je ostala nakon pečenja mesa). Smatra se da je jelo nastalo pre Drugog svetskog rata i najčešće se vezuje za Zlatiborski okrug.

Izvor: blic.rs

Možda će vas interesovati i ovo: