Zapečena testenina sa lukom i sirom

Zapečena testenina sa lukom i sirom

Svi vole dobru zapečenu testeninu, a mi vam donosimo recept inspirisan francuskom supom od luka. Ova tepsija sa testeninom, krem sosom od luka i topljenim sirom biće vaš izbor svakog dana u nedelji.

Sastojci

55 g putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
230 ml suvog vina
2 čena belog luka, iseckana
250 g smeđih šampinjona, isečenih na kriške (ukolik nemate smeđe, mogu i beli šampinjoni)
2 kašičice sveže majčine dušice(ili sušene ako nemate sveže)
Krupna so
Crni biber
700 ml povrtnog bujona
1 kašika Vorcestershire ili soja sosa
2 lista lovora
500 g vaše omiljene testenine
¼ kašičice kajenskog bibera ili po ukusu
300 ml slatke pavlake
30 izmrvljenog gorgonzola sira (opciono)
200 rendanog sira (Parmezan ili Grana Padana)

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni C.

Otopite puter, luk i med zajedno u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodajte 120 ml vina dok se vino ne ukuva u luk. Nastavite da kuvate još 8-10 minuta da se luk dobro karamelizuje.

Dodajte beli luk, pečurke i timijan, začinite solju i biberom i kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte preostalo vino, temeljac, vorčester sos, lovorov list i testeninu. Kuvajte smešu, često mešajući, dok testenina ne postane al dente i bujon se upije, oko 8-10 minuta. Umešajte biber, pavlaku i 100 g parmezana. Sklonite sa vatre.

Ako je potrebno, prenesite testeninu u posudu za pečenje. Stavite preostali sir na vrh. Stavite posudu za pečenje u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano porumeni na vrhu.

Ohladite 5 minuta pre serviranja. Poslužite sa svežom majčinom dušicom i uživajte!

Možda će vas interesovati i ovo: