Supa na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali ako odlučite da je pripremite, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u rerni tranformišu u blag, karamelizovan krem koji miriše na beli luk, ali ne ubija snažnom aromom…
„Šest glavica belog luka“ može da zvuči kao neki starinski recept za teranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila 1,8 milona lajkova i više od 12 hiljada komentara.
Autorka TikTok videa, Foodwithliz napominje da količinu belog luka slobodno možete da smanjite na četiri glavice ako volite blažu aromu.
Sastojci za supu:
4-6 glavica belog luka ½ glavice luka 1 vezica majčine dušice 700 ml supe od povrća ili piletine 60 g parmezana 1 krompir (može i više ako želite gušću supu) 475 ml biljnog ili kravljeg mleka po izboru 60 ml suvog belog vina krutoni i peršun za posipanje sol, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odrežite vrhove glavica belog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade. Krompir iseckajte na kockice pa ih kuvajte dok ne omekšaju (8-10 minuta). Luk naseckajte i prodinstajte. Ohlađeni beli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender. Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte. Ulijte šoljicu mleka pa miksajte dok smesa ne bude glatka. Prebacite smesu u veliki lonac i zagrejte. Dodajte preostalo mleko i supu i dodajte majčinu dušicu. Sipajte i belo vino i kuvajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari. U supu umešajte parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu. Prema želji ubacite i komadić maslaca. Izvadite majčinu dušicu i sipajte juhu uz dodate kockice hleba i peršun.
Bundevu, šargarepu, luk i krompir stavite u šerpu sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 do 25 minuta.
Kada se povrće skuva, ocediti nešto više od polovine vode iz kutlače u kojoj je ostalo kuvano povrće.
Uzmite ručni mikser i izmiksajte povrće u pire da dobijete gustu masu (ako nemate ručni mikser, iscedite povrće i izblendajte).
Vratite na šporet, posolite i pobiberite. Čim provri kuvajte još dva minuta, pa sklonite sa šporeta, dodajte seckani svež peršun i beli luk, promešajte i ostavite sa strane.
Po želji možete dodati pavlaku, krutone ili kockice sira,
Hladna, osvežavajuća paradajz supa je rešenje da se osvežite tokom leta, ali je itekako dobra i u svim drugim situacijama. Poslužite uz seckani krastavac ili bruskete.
Sastojci
150 g svežeg paradajza 30 g luka 1 čen belog luka Maslinovo ulje 200ml povrtnog bujona So biber 2 lista svežeg bosiljka
Priprema
Na vrhu svežeg, zrelog paradajza isecite mali krst i nakratko ga uronite u ključalu vodu. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.
Crni luk iseći na sitne kockice i pržiti na umerenoj temperaturi do zlatnožute boje. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne zamiriše.
U luk i beli luk dodajte sitno seckani paradajz, pržite nekoliko minuta i podlijte povrtnim bujonom. Nastavite sa kuvanjem pola sata. Paradajz se ne sme prekuvati i mora zadržati svežu kiselost. Po potrebi dodajte još bujona. Dodajte so, biber i bosiljak.
Ohladite i usitnite štapnim mikserom ili u višenamenskoj mašini za hranu. Poslužite ohlađeno i po želji dodajte malo svežeg krastavca isečenog na kockice.
Ovo jelo je idealno za hladne dane da nas zagreje i osveži. Juneći paprikaš je potrebno duže da se krčka da meso omekša, a za to vreme možete da pripremite knedle od hleba. Inače samu gustinu ovog jela možete sami odabrati pa će on po vašem ukusu zaslužiti naziv Paprikaš ili Gulaš :)
Recept za juneći paprikaš sa knedlama od hleba
Sastojci
Nnedle 500 g starog hleba 2 kašike ulja 150 grama dimljene šunke ili slanine 1 glavica ljubičastog luka (može i crni luk) 250 ml mleka 2 jaja 100 grama običnog brašna 1 kašika peršuna ½ kašičice soli
Paprikaš 800g junećeg mesa (najbolje od plećke) 600g luka 50g slanine 6 čena belog luka 2 šargarepe 250 g pasiranog paradajza 100ml junećeg bujona 1 kašika svežeg peršuna 3 kašike maslinovog ulja 1 kašika slatke paprike 1 kašičica soli ½ kašičice bibera ¼ kašičice mlevenog čilija (ljuspice) 2 lovorova lista
Priprema
Pripremite knedle tako što ćete hleb i šunku (ili slaninu) iseći na kockice i zajedno ih pržiti. Luk iseckati i propržiti na ulju.
U velikoj posudi pomešajte brašno, mleko, jaja, so i zamesite testo. Dodajte tostirani hleb, šunku i luk i sve dobro izmešajte. Isecite peršun i dodajte u smesu. Ostavite da odstoji pola sata.
Vlažnim rukama formirati knedle, posoliti vodu i ostaviti da provri. Dodajte knedle i kuvajte ih oko 10 minuta, a zatim ih ocedite.
Paparikaš pripremate tako što pripremite povrće tako što ćete zagrejati mast ili ulje i propržiti luk. Dodajte meso isečeno na kockice, poklopite i dinstajte oko 15 minuta.
Promešajte, dodajte malo bujona, poklopite i ostavite da se krčka 15 do 20 minuta na laganoj vatri.
U blenderu sjedinite slaninu, beli luk i peršun. Trebalo bi da dobijete nešto poput paštete. Odvojite kašičicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.
U dinstani luk i meso dodati seckanu šargarepu, poklopiti i ostaviti da se krčka još sat i po. Za to vreme meso je kuvano, pa sve začinite - dodajte čili i pasirani paradajz i kašičicu paštete koju ste ranije pripremili. Dobro promešati. Dodajte lovorov list i dinstajte još 10 minuta.
Knedle podelite na tanjire, prelijte paprikašom i poslužite.
Jedno starinsko jelo, idelano za porodične ručkove. Brzo je za pripremu, jeftini sastojci koje već imate u kući. Jelo kom ćete se vraćati.
Sastojci (za 4 osobe)
10 g aleve parike 10 g brašna 200 g krompira 100 g sira (trapist, edamer, mocarela) 100 g crnog luka 100 g slanine
Priprema
Stavite krompir da se kuva u vodi taman toliko da prekrije krompir. Kada je krompir skoro skuvan, dodajte 1,5 l vode i crni luk.
U tuganju propržite slaninu. Kada je slanina postala hrskava, izvadite je iz tiganja, a na masti koja je ostala od slanine izdinstajte crni luk, potom dodajte malo aleve paprike i malo brašna. Ukoliko slanina nije pustila dovoljno masnoće - dodajte ulje ili svinjsku mast.
Preručite zapršku u šerpu sa krompirom.
Ubacite slaninu koju ste propržili. Servirajte dok je toplo.
Španski gulaš je fantastičan predlog za današnji ručak.
Gulaš je tradicionalno jelo, a mi vam predlažemo da isprobate i španski recept za gulaš. Njemu treba manje vremena da se skuva, a Španci dodaju papriku, kisele krastavce i dimljenu kobasicu kako bi mu obogatili ukus. Ovako pripremljen gulaš će vam se sigurno dopasti, a možete da ga služite sa pire krompirom ili testeninom.
Sastojci:
2 crna luka 1,2 kg svinjskog mesa 1 kašika paradajz pirea 400 g seckanog pelata 1 l bujona od povrća 1 kašičica šećera 100 g kiselih krastavaca 2 paprike 1 dimljena kobasica mirođija
Priprema:
U dubljoj šerpi propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i meso isečeno na kockice.
Propržite, pa posolite i pobiberite, a onda dodajte i paradajz pire. Promšejate, pa sipajte bujon i paradajz pelat. Promešajte, smanjite vatru i poklopite, pa kuvajte nekih sat vremena.
Deset minuta pred kraj kuvanja dodajte sitno seckanu papriku i kisele krastavce, promešajte i dodajte seckanu dimljenu kobasicu. U gotovo jelo dodajte seckanu mirođiju i služite.
Danas vam predlažemo da za ručak napravite pileći paprikaš, ali na rumunski način. Oni za pripremu ovog jela kao osnovne namirnice isto koriste krompir i piletinu, ali za pikantniji ukus dodaju ljutu papričicu, kao i dosta začina i povrća koji ovo jelo čine još ukusnijim.
Sastojci:
600 g bataka 1 kašičica slatke mlevene paprike 1 kašika ulja so, biber Još: 600 g krompira 2 crna luka 1 crvena paprika 1 ljuta papričica 4 bela luka 2 mlada luka 1 veza peršuna 1 veza mirođije 200 g čeri paradajza 1 kašičica slatke mlevene paprike 1 kašičica korijandera
Priprema:
Isecite meso, pa posolite, pobiberite i pospite slatkom mlevenom paprikom.
Dodajte ulje i dobro promešajte da se sastojci sjedine, a onda marinirajte nekih 15 minuta. Propržite meso s obe strane, a u šerpi propržite krompir koji ste isekli krupno. Izvadite krompir iz tiganja, pa dodajte krupno sečeni crni luk i kada on omekša dodajte seckanu papriku i ljutu papričicu.
Kada se povrće isprži vratite meso i krompir. Dodajte seckani mladi luk, peršun i mirođiju, kao i seckani čeri paradajz, beli luk, posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom i korijanderom.
Dobro promešajte. Poklopite i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi.
Mnogo volim knedle pa ih često i pravim, nekada sa grizom, a nekada i ovako sa prezlama. Poseban ukus je kada se doda pileća džigerica tako da evo i video recepta za sve ljubitelje.
Sastojci:
- 1 veće jaje - 1 pileća džigerica - 1 kašičica maslaca (ili mast, ulje) - 5 ravnih kašika prezli - 1 ravna kašika brašna - malo soli - malo bibera - peršunovo lišće
Priprema:
Džigericu usitnite i odvojite žilice. Dodajte žumance, brašno, prezle, so, maslac i iseckano lišće. Izmešajte da se sjedini.
Posebno umutite belance da bude penasto pa ga dodajte predhodnoj masi, promešajte i pravite male loptice.
Kada supa bude kuvana ubacite sve knedle i kuvajte ih oko 10 minuta. Poslužite i uživajte.
Ako želite da supa bude baš bistra, obavezno je kuvajte na laganoj vetri, tek da krčka.
Sastojci:
bataci, karabataci, pileća leđa... (meso sami izaberite) 5 krompira 3-4 veće šargarepe 1 koren pastrnjaka 2 korena peršuna 1 koren celera 2 crna luka 2 čena belog luka svež celerov list nekoliko zrna bibera suvi začin po ukusu sušeni peršun rezanci (opciono: griz knedle)
Priprema:
Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso.
Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite.
Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate.
Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca ili knedle koje ste napravili i kuvajte još minuta, dva.
Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe.
Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više. Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.
Sastojci:
- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa) - 200 gr. paštrnaka - 200 gr. peršuna - 350 gr. šargarepe - 400 gr. krompira - 250 gr. luka - 100 gr. celera - 1 čen belog luka - 150 gr. graška - lovorov list - lišce peršuna - so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu
Legir:
- 200 gr. kisele pavlake - 1 jaje - sok od jednog limuna
- 100 gr. maslaca ili ulje - 1 puna kašika brašna
Priprema:
U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.
Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite. U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.
Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.
U medjuvremenu dodajte začine.
Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun.
Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služi pre ručka ili kao zamena za glavni obrok. Kažu da je najbolja ona iz kafane, ali uz ovaj recept nadmašićete i nju. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije.
Sastojci:
600 g telećeg mesa 1 crni luk 2-3 kašike ulja 2 l vode 2 šargarepe 2 krompira 2-3 lista lovora 2 kašike brašna 1 kašičica slatke mlevene paprike 2 žumanceta 200 g kisele pavlake 1 veza peršuna peršun sok od limuna
Priprema:
U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice.
Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.
Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela.
ENTHONI Bourdain je bio nadaren kuvar, pripovedač i pisac koji je skoro dve decenije vodio televizijske gledaoce širom sveta kroz uzbudljiva istraživanja različitih kultura i kuhinja. Kroz svoje televizijske emisije i knjige, pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.
Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za bezbednije uslove rada u ugostiteljstvu. Nije sa nama od 2018. godine, ali ga se rado sećamo kroz njegove emisije koje se i danas redovno prikazuju na televizijskim kanalima.
Klasika francuske kuhinje
Burgundska čorba, ili boeuf bourguignon na francuskom, je klasično jelo iz regiona Burgundije u Francuskoj. Poznata kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je čovek ikada napravio". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao veliki ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, posebno u pariskim bistroima.
U ovom videu, Bourdain nam pokazuje kako da napravimo jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.
Priprema
Glavna karakteristika Burdenovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje da bi stvorio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako da bezbedno i efikasno seckamo luk pomoću oštrog noža i podseća nas da uvek uguramo prste kada sečemo kako bismo izbegli povrede.
Zatim peče govedinu u serijama kako bi se osiguralo da se svaki komad ravnomerno skuva i da temperatura u loncu ne padne previše. Preporučio je da se koriste jeftiniji komadi kao što je goveđi vrat jer sadrže masnoću koja će se istopiti i dati čorbi gustoću i prijatan ukus.
Meso je isekao na veće komade i začinio ga solju i biberom neposredno pre nego što je počeo da prži. Kada svo meso dobije lepu, tamnobraon boju, Burden ga odlaže i u šerpu dodaje luk koji prži deset minuta na laganoj vatri.
Kada je luk omekšao, prelio ga je još vinom, za koje kaže da ne mora da bude previše dobro, ali da ipak bude dovoljno dobro za piće. On se našalio da jeftino vino koje koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe značaj tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komada mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.
Zatim je pustio da vino provri i vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na krupnije komade. Rekao je da bi pazio da šargarepu ne prekuva ako bi ovo jelo poslužio u finom restoranu, ali to mu nije ni najmanji problem kada kuva čorba za sebe i svoje prijatelje.
Ostavio je varivo da se kuva na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2 sata i preporučio proveru i mešanje svakih 15 minuta. On je naglasio da je vaša jedina odgovornost od sada da vodite računa da dno lonca ne izgori. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
Sastojci:
900 ggovedine 1 luk, naseckan 2 šargarepe, oguljene i narezane na komade 2 čena belog luka, sitno iseckanog 1 list lovora 1 grančica majčine dušice 470 ml crnog vina so, biber maslinovo ulje
Priprema
Meso isecite na komade i začinite solju i biberom.
Zagrejte lonac sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte toliko maslinovog ulja da prekrije dno šerpe.
Pržite govedinu u serijama, pazeći da ne prenatrpate lonac. Kada porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.
Dodajte luk u šerpu i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta.
Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do 1 minut.
Sipajte crno vino i deglazirajte lonac tako što ćete drvenom kašikom sastrugati sve zapečene komadiće sa dna.
Vratite govedinu u šerpu, zajedno sa šargarepom, lovorovim listom i timijanom.
Dodajte dovoljno vode da pokrije govedinu i povrće.
Stavite gulaš da provri i kuvajte 1,5 do 2 sata ili dok govedina potpuno ne omekša.
Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite toplo sa hrskavim hlebom ili prelijte pire krompirom.
Ako imate pelat u frižideru napravite najukusniju paradajz čorbu.
Domaća paradajz čorba se uglavnom pravi od svežeg paradajza, ali i pelat je od koristi. Dobićete jednako kremastu strukturu i bogat ukus paradajza. Isprobajte!
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja 2 kašike neslanog putera 1 glavica crnog luka 6 čenova belog luka 2 konzerve pelata (u komadu) 3 šolje vode ili pilećeg bujona 1 kašika šećera 3/4 šolje pavlake za kuvanje sveži bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte maslinovo ulje i puter i kada se zagreje dodajte sitno seckani crni luk. Kada crni luk omekša dodajte i mleveni beli. Nakon 3-4 minuta sipajte pelat, a onda i bujon (pravi se tako što pileću kocku supe pomešate sa 3 čaše vrele vode).
Pošećerite, posolite i pobiberite, pa promešajte i kuvajte nekih 10 minuta, dok ne krene da ključa.
Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, pa sklonite sa šporeta. Štapnim mikserom sjednite sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Pospite seckanim bosiljkom i služite. Prijatno!
Napomena: Nemojte da koristite blender velike brzine, jer maslinovo ulje može da postane gorko. Ako nemate štapni mikser koristite gnječilicu za pire krompir kako bi sjedinili sastojke.
Gulaš je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako ne mora dugo da se kuva. Sočno meso u sosu sa povrćem je ručak koji će svi hteti da probaju. Još kada ga poslužite sa pire krompirom ili makaronama, onda je to potpuni pogodak. Prilog nije obavezan, ali u tom slučaju napravite domaću lepinju i poslužite vruću sa gulašem. Salata je isto dobra opcija, npr. zelena salata.
Sastojci:
700 g svinjetine 2 kašičice soja sosa 1 kašičica vorčester sosa kim, so, biber 150 g crnog luka 150 g šampinjona 1/2 praziluka 1 paprika babura 3 čena belog luka 200 ml paradajz sosa 300 ml bujona 1 kašičica skroba
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa preko sipajte soja sos, vorčester sos i začinite. Dobro rukama promešajte da se svi sastojci sjedine.
Pokrijte i ostavite da stoji nekih pola sata. Crni luk, pečurke, beli luk, praziluk i papriku iseckajte. U zagrejanom tiganju na malo ulja prvo propržite meso, pa ga izvadite.
U isti tiganj dodajte pečurke i luk. Kada se prodinstaju sipajte paradajz sok.
Zatim dodajte papriku i beli luk. Kada se sve to prodinsta stavite u šerpu u koju ste preručili meso. dodajte bujon, a skrob pomešajte sa vodom, pa sipajte i to.
Ako želite dodajte i čili sosa malo. Kuvajte nekih 5-10 minuta.
ZA SUPU: maslinovo ulje ¼ šolje crni luk 1 celer 4 beli luk 5 čenova italijanski začini 3 kašičice seme komorača 1½ kašičica ruzmarin ¾ kašičice so po ukusu biber po ukusu pilećeg ili povrtnog bujona 6 šoljica pasulj 3 manje konzerve bademovo mleko 2 šolje
ZA ULJE PAPRIKE:
maslinovo ulje 1 šolja dimljena ljuta ili slatka paprika 1½ kašičice crvena paprika u ljuspicama ½ kašičice
Priprema:
Stabljike celera oljuštite, isecite na manje komade i stavite u blender zajedno sa crnim i belim lukom. Na zagrejanom ulju sve propržite, dodajte sušene začine, posolite i pobiberite, pa dinstajte 10 minuta dolivajući po malo bujona.
Dve trećine pasulja izblendirajte i dodajte dinstanom povrću. Nalijte bujonom, dodajte preostali pasulj i kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri.
Pred kraj dodajte mleko i po potrebi posolite. U tiganju na tišoj vatri zagrejte ulje, dodajte obe vrste paprike i mešajte oko dva minuta.
Začinite po ukusu solju i biberom i servirajte dodajući po kašiku začinjenog ulja.
Ako volite kukuruz, predlažemo vam da isprobate ovo jelo.
Sastojci:
1 konzerva kukuruza šećerca u zrnu
200 g pilećeg filea
2 šargarepe
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
1 krompir srednje veličine
pileća kocka za supu
1 jaje
2 kašike gustina
1 dl neutralne pavlake
so, biber
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Maslac
Priprema:
U dubljoj šerpi rastopite malo maslaca i dodajte dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckan crveni luk, dinstajte, zatim dodajte beli luk i još malo propržite.
Potom dodajte sitno seckano pileće meso, krompir i šargarepu, malo posolite pa pržite pet minuta. Prelijte ključalom vodom, dodajte pileću kocku za supu, neka provri lagano, smanjite vatru i ostavite još pola sata. Nakon toga dodajte kukuruz.
Nakon toga umutite jedno jaje i mešajući dodajte u šerpu, pa nastavite da kuvanjem. U šolji umutite dve kašike gustina sa vodom, dodajte u čorbu i kuvajte još pet minuta.
Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, so i biber. Ostavite da provri još jednom i služite toplo.
Očistiti šargarepu,pa je iseći na komade. Oljuštiti čenove belog luka i iseći ih kao i celer.
Staviti četiri kašike maslinovog ulja u šerpu, dodati povrće, pa ga uz stalno mešanje dinstati na umerenoj temperaturi. Posoliti i dodati list lovora.
Zatim dodati suvi biljni začin, pa sve naliti sapola litra kipuće vode i promešati. Poklopiti i ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Posle tog vremena izvaditi neki komad šargarepe da ostane za dekoraciju. Ostalo ili prebaciti u blender ili izmiksati štapnim mikserom, ali nakon što izvadite lovorov list.
Dodajte aceto balsamico, probajte, pa dosolite i pobiberite ako je potrebno .
Sipajte u posude i ukrasite iseckanim komadima šargarepe.
Za laganu večeru pripremite fantastičnu supu od pasulja. Lako se pravi, a ni sastojci nisu skupi.
Sastojci:
1 konzerva crnog pasulja 2 šolje bujona od povrća 1 šolja paradajz sosa 1/2 crnog luka 1/2 paprike 1 manja šargarepa 1/2 štapa celera 1/4 kašičice kurkume 1/4 kašičice čilija 1/4 kašičice mlevenog kima 1/2 kašičice bibera 2 kašičice belog luka u prahu 1 kašika maslinovog ulja mirođija malo tvrdog sira
Priprema:
U loncu zagrejte ulje, pa dodajte seckani crni luk i začine. Dinstajte nekih 2 minuta. Dodajte seckani celer, papriku i šargarepu i dobro promešajte.
Sipajte paradajz sos, bujon od povrća (u litar vode rastvorite 2 kocke za supu od povrća) i proceđeni pasulj iz konzerve. Opet dobro promešajte.
Ostavite da provri, pa kuvajte na niskoj temperaturi, polu poklopljeno nekih 30 minuta. Povremeno promešajte.
Kada šargarepa omekša, supa je gotova.
Ukrasite seckanom mirođijom i rendanim sirom.
Izvor: Stvar ukusa
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.