Krompir čorba sa slaninom i sirom

Krompir čorba sa slaninom i sirom

Jedno starinsko jelo, idelano za porodične ručkove. Brzo je za pripremu, jeftini sastojci koje već imate u kući. Jelo kom ćete se vraćati.

Sastojci (za 4 osobe)

10 g aleve parike
10 g brašna
200 g krompira
100 g sira (trapist, edamer, mocarela)
100 g crnog luka
100 g slanine

Priprema

Stavite krompir da se kuva u vodi taman toliko da prekrije krompir. Kada je krompir skoro skuvan, dodajte 1,5 l vode i crni luk.

U tuganju propržite slaninu. Kada je slanina postala hrskava, izvadite je iz tiganja, a na masti koja je ostala od slanine izdinstajte crni luk, potom dodajte malo aleve paprike i malo brašna. Ukoliko slanina nije pustila dovoljno masnoće - dodajte ulje ili svinjsku mast.

Preručite zapršku u šerpu sa krompirom.

Ubacite slaninu koju ste propržili. Servirajte dok je toplo.

Narendajte sir odozgo i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

GULAŠ NA ŠPANSKI NAČIN: Brži od klasičnog, a 2 trik sastojka mu daju poseban šmek (VIDEO)

Španski gulaš je fantastičan predlog za današnji ručak.

Gulaš je tradicionalno jelo, a mi vam predlažemo da isprobate i španski recept za gulaš. Njemu treba manje vremena da se skuva, a Španci dodaju papriku, kisele krastavce i dimljenu kobasicu kako bi mu obogatili ukus. Ovako pripremljen gulaš će vam se sigurno dopasti, a možete da ga služite sa pire krompirom ili testeninom.

Sastojci:

2 crna luka
1,2 kg svinjskog mesa
1 kašika paradajz pirea
400 g seckanog pelata
1 l bujona od povrća
1 kašičica šećera
100 g kiselih krastavaca
2 paprike
1 dimljena kobasica
mirođija

Priprema:

U dubljoj šerpi propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i meso isečeno na kockice.

Propržite, pa posolite i pobiberite, a onda dodajte i paradajz pire. Promšejate, pa sipajte bujon i paradajz pelat. Promešajte, smanjite vatru i poklopite, pa kuvajte nekih sat vremena.

Deset minuta pred kraj kuvanja dodajte sitno seckanu papriku i kisele krastavce, promešajte i dodajte seckanu dimljenu kobasicu. U gotovo jelo dodajte seckanu mirođiju i služite. 

{vembed Y=vLKzII1ElbA}

Izvor: MEAT RECIPES

Pileći paprikaš na rumunski način: Pikantan i sočan (VIDEO)

Danas vam predlažemo da za ručak napravite pileći paprikaš, ali na rumunski način. Oni za pripremu ovog jela kao osnovne namirnice isto koriste krompir i piletinu, ali za pikantniji ukus dodaju ljutu papričicu, kao i dosta začina i povrća koji ovo jelo čine još ukusnijim.

Sastojci:

600 g bataka
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašika ulja
so, biber
Još:
600 g krompira
2 crna luka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
4 bela luka
2 mlada luka
1 veza peršuna
1 veza mirođije
200 g čeri paradajza
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica korijandera

Priprema:

Isecite meso, pa posolite, pobiberite i pospite slatkom mlevenom paprikom.

Dodajte ulje i dobro promešajte da se sastojci sjedine, a onda marinirajte nekih 15 minuta. Propržite meso s obe strane, a u šerpi propržite krompir koji ste isekli krupno. Izvadite krompir iz tiganja, pa dodajte krupno sečeni crni luk i kada on omekša dodajte seckanu papriku i ljutu papričicu.

Kada se povrće isprži vratite meso i krompir. Dodajte seckani mladi luk, peršun i mirođiju, kao i seckani čeri paradajz, beli luk, posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom i korijanderom.

Dobro promešajte. Poklopite i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi.

{vembed Y=4zE2-AfVq_0}

Izvor: Dozus Cook

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Mnogo volim knedle pa ih često i pravim, nekada sa grizom, a nekada i ovako sa prezlama. Poseban ukus je kada se doda pileća džigerica tako da evo i video recepta za sve ljubitelje.

Sastojci:

- 1 veće jaje
- 1 pileća džigerica
- 1 kašičica maslaca (ili mast, ulje)
- 5 ravnih kašika prezli
- 1 ravna kašika brašna
- malo soli
- malo bibera
- peršunovo lišće

 Priprema:

Džigericu usitnite i odvojite žilice. Dodajte žumance, brašno, prezle, so, maslac i iseckano lišće. Izmešajte da se sjedini.

Posebno umutite belance da bude penasto pa ga dodajte predhodnoj masi, promešajte i pravite male loptice.

Kada supa bude kuvana ubacite sve knedle i kuvajte ih oko 10 minuta. Poslužite i uživajte.

{vembed Y=NxaE0YL8sCY}

Izvor: serpica.net

Vojvođanska žuta supa

OVAKO SE U VOJVODINI PRAVI BISTRA PILEĆA SUPA: Trikovi iskusnih domaćica za najbolju "žutu" supu

Ako želite da supa bude baš bistra, obavezno je kuvajte na laganoj vetri, tek da krčka. 

Sastojci:

bataci, karabataci, pileća leđa... (meso sami izaberite)
5 krompira
3-4 veće šargarepe
1 koren pastrnjaka
2 korena peršuna
1 koren celera
2 crna luka
2 čena belog luka
svež celerov list
nekoliko zrna bibera
suvi začin po ukusu
sušeni peršun
rezanci (opciono: griz knedle)

Priprema:

Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso.

Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite.

Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate.

Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca ili knedle koje ste napravili i kuvajte još minuta, dva.

Izvor: Stvar ukusa

Svečana bela čorba za slave i praznike

Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe. 

Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više.  Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.

Sastojci:

- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa)
- 200 gr. paštrnaka
- 200 gr. peršuna
- 350 gr. šargarepe
- 400 gr. krompira
- 250 gr. luka
- 100 gr. celera
- 1 čen belog luka
- 150 gr. graška
- lovorov list
- lišce peršuna
- so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu

Legir:

- 200 gr. kisele pavlake
- 1 jaje
- sok od jednog limuna

- 100 gr. maslaca ili ulje
- 1 puna kašika brašna

Priprema:

U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.

Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite.
U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.

Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.

U medjuvremenu dodajte začine.

Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun. 

{vembed Y=G_J6Sg-L01U}

Izvor: serpica.net

KAKO SE PRAVI TELEĆA ČORBA: Ovo je najbolji recept, a tajna je pripremi mesa

Uz ovaj recept napravićete najbolju teleću čorbu.

Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služi pre ručka ili kao zamena za glavni obrok. Kažu da je najbolja ona iz kafane, ali uz ovaj recept nadmašićete i nju. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije. 

Sastojci:

600 g telećeg mesa
1 crni luk
2-3 kašike ulja
2 l vode
2 šargarepe
2 krompira
2-3 lista lovora
2 kašike brašna
1 kašičica slatke mlevene paprike
2 žumanceta
200 g kisele pavlake
1 veza peršuna peršun
sok od limuna

Priprema:

U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice.

Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela.

Dobro promešajte i vaša čorba je gotova.

Izvor: Stvar ukusa

VIDEO Kako lako i efikasno pripremiti paprikaš po receptu Entonija Burdena

ENTHONI Bourdain je bio nadaren kuvar, pripovedač i pisac koji je skoro dve decenije vodio televizijske gledaoce širom sveta kroz uzbudljiva istraživanja različitih kultura i kuhinja. Kroz svoje televizijske emisije i knjige, pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.

Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za bezbednije uslove rada u ugostiteljstvu. Nije sa nama od 2018. godine, ali ga se rado sećamo kroz njegove emisije koje se i danas redovno prikazuju na televizijskim kanalima.

Klasika francuske kuhinje

Burgundska čorba, ili boeuf bourguignon na francuskom, je klasično jelo iz regiona Burgundije u Francuskoj. Poznata kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je čovek ikada napravio". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao veliki ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, posebno u pariskim bistroima.

U ovom videu, Bourdain nam pokazuje kako da napravimo jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.

{vembed Y=NUPNOevHvzc}

Priprema

Glavna karakteristika Burdenovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje da bi stvorio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako da bezbedno i efikasno seckamo luk pomoću oštrog noža i podseća nas da uvek uguramo prste kada sečemo kako bismo izbegli povrede.

Zatim peče govedinu u serijama kako bi se osiguralo da se svaki komad ravnomerno skuva i da temperatura u loncu ne padne previše. Preporučio je da se koriste jeftiniji komadi kao što je goveđi vrat jer sadrže masnoću koja će se istopiti i dati čorbi gustoću i prijatan ukus.

Meso je isekao na veće komade i začinio ga solju i biberom neposredno pre nego što je počeo da prži. Kada svo meso dobije lepu, tamnobraon boju, Burden ga odlaže i u šerpu dodaje luk koji prži deset minuta na laganoj vatri.

Kada je luk omekšao, prelio ga je još vinom, za koje kaže da ne mora da bude previše dobro, ali da ipak bude dovoljno dobro za piće. On se našalio da jeftino vino koje koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe značaj tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komada mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.

Zatim je pustio da vino provri i vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na krupnije komade. Rekao je da bi pazio da šargarepu ne prekuva ako bi ovo jelo poslužio u finom restoranu, ali to mu nije ni najmanji problem kada kuva čorba za sebe i svoje prijatelje.

Ostavio je varivo da se kuva na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2 sata i preporučio proveru i mešanje svakih 15 minuta. On je naglasio da je vaša jedina odgovornost od sada da vodite računa da dno lonca ne izgori. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.

Sastojci:

900 ggovedine
1 luk, naseckan
2 šargarepe, oguljene i narezane na komade
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 list lovora
1 grančica majčine dušice
470 ml crnog vina
so, biber
maslinovo ulje

Priprema

Meso isecite na komade i začinite solju i biberom.

Zagrejte lonac sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte toliko maslinovog ulja da prekrije dno šerpe.

Pržite govedinu u serijama, pazeći da ne prenatrpate lonac. Kada porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.

Dodajte luk u šerpu i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta.

Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do 1 minut.

Sipajte crno vino i deglazirajte lonac tako što ćete drvenom kašikom sastrugati sve zapečene komadiće sa dna.

Vratite govedinu u šerpu, zajedno sa šargarepom, lovorovim listom i timijanom.

Dodajte dovoljno vode da pokrije govedinu i povrće.

Stavite gulaš da provri i kuvajte 1,5 do 2 sata ili dok govedina potpuno ne omekša.

Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite toplo sa hrskavim hlebom ili prelijte pire krompirom.

Izvor: index.hr

PARADAJZ ČORBA ZA POČETNIKE: Kremasta i bogatog ukusa - jelo koje se praktično samo sprema

Ako imate pelat u frižideru napravite najukusniju paradajz čorbu.

Domaća paradajz čorba se uglavnom pravi od svežeg paradajza, ali i pelat je od koristi. Dobićete jednako kremastu strukturu i bogat ukus paradajza. Isprobajte!

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja
2 kašike neslanog putera
1 glavica crnog luka
6 čenova belog luka
2 konzerve pelata (u komadu)
3 šolje vode ili pilećeg bujona
1 kašika šećera
3/4 šolje pavlake za kuvanje
sveži bosiljak

Priprema:

U šerpu sipajte maslinovo ulje i puter i kada se zagreje dodajte sitno seckani crni luk. Kada crni luk omekša dodajte i mleveni beli. Nakon 3-4 minuta sipajte pelat, a onda i bujon (pravi se tako što pileću kocku supe pomešate sa 3 čaše vrele vode).

Pošećerite, posolite i pobiberite, pa promešajte i kuvajte nekih 10 minuta, dok ne krene da ključa.

Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, pa sklonite sa šporeta. Štapnim mikserom sjednite sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Pospite seckanim bosiljkom i služite. Prijatno!

Napomena: Nemojte da koristite blender velike brzine, jer maslinovo ulje može da postane gorko. Ako nemate štapni mikser koristite gnječilicu za pire krompir kako bi sjedinili sastojke.

Izvor: Stvar ukusa

Svinjski gulaš

SVINJSKI GULAŠ - JELO KOJE SE NE ODBIJA: Fantastična ideja za ukusan ručak koju možete da služite sa pire krompirom

Gulaš je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako ne mora dugo da se kuva. Sočno meso u sosu sa povrćem je ručak koji će svi hteti da probaju. Još kada ga poslužite sa pire krompirom ili makaronama, onda je to potpuni pogodak. Prilog nije obavezan, ali u tom slučaju napravite domaću lepinju i poslužite vruću sa gulašem. Salata je isto dobra opcija, npr. zelena salata.

Sastojci:

700 g svinjetine
2 kašičice soja sosa
1 kašičica vorčester sosa
kim, so, biber
150 g crnog luka
150 g šampinjona
1/2 praziluka
1 paprika babura
3 čena belog luka
200 ml paradajz sosa
300 ml bujona
1 kašičica skroba

Priprema:

Isecite meso na kockice, pa preko sipajte soja sos, vorčester sos i začinite. Dobro rukama promešajte da se svi sastojci sjedine.

Pokrijte i ostavite da stoji nekih pola sata. Crni luk, pečurke, beli luk, praziluk i papriku iseckajte. U zagrejanom tiganju na malo ulja prvo propržite meso, pa ga izvadite.

U isti tiganj dodajte pečurke i luk. Kada se prodinstaju sipajte paradajz sok.

Zatim dodajte papriku i beli luk. Kada se sve to prodinsta stavite u šerpu u koju ste preručili meso. dodajte bujon, a skrob pomešajte sa vodom, pa sipajte i to.

Ako želite dodajte i čili sosa malo. Kuvajte nekih 5-10 minuta.

{vembed Y=fvugB6O7510}

Izvor: RBB Recepti

Čorba sa kukuruzom i piletinom

Ukusna i lagana čorba omiljena u mojoj kući. Može da zameni obrok u letnjim danima.

Potrebno:

- 400 gr. pilećih prsa
- 250 gr. kukuruza šećerca
- 1 šargarepa
- 1 kockica maslaca ili ulje
- peršunovo lišće
- 1 kašika gustina ili brašna
- oko 1 litra vode
- 200 ml neutralne pavlake
- so
- biber

Priprema:

Priprema ovog jela je vrlo jednostavna:

Iseckati meso, dodat sve ostale sastojke i dinstati oko 5 minuta.

Naliti vode. Kada voda provri dodati začine. Pred kraj kuvanja dodati neutralnu pavlaku za kuvanje.

Čorba se kuva oko 20 minuta.

POTAŽ SA ZAČINJENIM ULJEM: Sasvim drugačije predjelo!

ZA SUPU:
maslinovo ulje ¼ šolje
crni luk 1
celer 4
beli luk 5 čenova
italijanski začini 3 kašičice
seme komorača 1½ kašičica
ruzmarin ¾ kašičice
so po ukusu
biber po ukusu
pilećeg ili povrtnog bujona 6 šoljica
pasulj 3 manje konzerve
bademovo mleko 2 šolje

ZA ULJE PAPRIKE:

maslinovo ulje 1 šolja
dimljena ljuta ili slatka paprika 1½ kašičice
crvena paprika u ljuspicama ½ kašičice

Priprema:

Stabljike celera oljuštite, isecite na manje komade i stavite u blender zajedno sa crnim i belim lukom. Na zagrejanom ulju sve propržite, dodajte sušene začine, posolite i pobiberite, pa dinstajte 10 minuta dolivajući po malo bujona.

Dve trećine pasulja izblendirajte i dodajte dinstanom povrću. Nalijte bujonom, dodajte preostali pasulj i kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri.

Pred kraj dodajte mleko i po potrebi posolite. U tiganju na tišoj vatri zagrejte ulje, dodajte obe vrste paprike i mešajte oko dva minuta.

Začinite po ukusu solju i biberom i servirajte dodajući po kašiku začinjenog ulja.

Izvor: blic.rs

Potaž od kukuruza

Potaž od kukuruza

Ako volite kukuruz, predlažemo vam da isprobate ovo jelo.

Sastojci:

1 konzerva kukuruza šećerca u zrnu

200 g pilećeg filea

2 šargarepe

1 glavica crvenog luka

2 čena belog luka

1 krompir srednje veličine

pileća kocka za supu

1 jaje

2 kašike gustina

1 dl neutralne pavlake

so, biber

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Maslac

Priprema:

U dubljoj šerpi rastopite malo maslaca i dodajte dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckan crveni luk, dinstajte, zatim dodajte beli luk i još malo propržite.

Potom dodajte sitno seckano pileće meso, krompir i šargarepu, malo posolite pa pržite pet minuta. Prelijte ključalom vodom, dodajte pileću kocku za supu, neka provri lagano, smanjite vatru i ostavite još pola sata. Nakon toga dodajte kukuruz.

Nakon toga umutite jedno jaje i mešajući dodajte u šerpu, pa nastavite da kuvanjem. U šolji umutite dve kašike gustina sa vodom, dodajte u čorbu i kuvajte još pet minuta.

Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, so i biber. Ostavite da provri još jednom i služite toplo.

Potaž od šargarepe i celera

Potaž od šargarepe i celera

Ukusan i zdrav potaž od povrća.

Sastojci:

– 800 g šargarepe

– 1/2 korena celera

– 2 čena belog luka

– 1 list lovora

– 1 kašičica suvog biljnog začina

– maslinovo ulje

– 2 kašike aceto balsamico

– so, biber

Priprema:

Očistiti šargarepu,pa je iseći na komade. Oljuštiti čenove belog luka i iseći ih kao i celer.

Staviti četiri kašike maslinovog ulja u šerpu, dodati povrće, pa ga uz stalno mešanje dinstati na umerenoj temperaturi. Posoliti i dodati list lovora.

Zatim dodati suvi biljni začin, pa sve naliti sapola litra kipuće vode i promešati. Poklopiti i ostaviti da se kuva oko 30 minuta.

Posle tog vremena izvaditi neki komad šargarepe da ostane za dekoraciju. Ostalo ili prebaciti u blender ili izmiksati štapnim mikserom, ali nakon što izvadite lovorov list.

Dodajte aceto balsamico, probajte, pa dosolite i pobiberite ako je potrebno .

Sipajte u posude i ukrasite iseckanim komadima šargarepe.

Izvor: n1.info.rs

SUPA OD PASULJA

SUPA OD PASULJA: Ugrejaće vas u hladnim zimskim danima, a prepuna je vitamina i minerala

Za laganu večeru pripremite fantastičnu supu od pasulja. Lako se pravi, a ni sastojci nisu skupi.

Sastojci:

1 konzerva crnog pasulja
2 šolje bujona od povrća
1 šolja paradajz sosa
1/2 crnog luka
1/2 paprike
1 manja šargarepa
1/2 štapa celera
1/4 kašičice kurkume
1/4 kašičice čilija
1/4 kašičice mlevenog kima
1/2 kašičice bibera
2 kašičice belog luka u prahu
1 kašika maslinovog ulja
mirođija
malo tvrdog sira

Priprema:

U loncu zagrejte ulje, pa dodajte seckani crni luk i začine. Dinstajte nekih 2 minuta. Dodajte seckani celer, papriku i šargarepu i dobro promešajte.

Sipajte paradajz sos, bujon od povrća (u litar vode rastvorite 2 kocke za supu od povrća) i proceđeni pasulj iz konzerve. Opet dobro promešajte.

Ostavite da provri, pa kuvajte na niskoj temperaturi, polu poklopljeno nekih 30 minuta. Povremeno promešajte.

Kada šargarepa omekša, supa je gotova.

Ukrasite seckanom mirođijom i rendanim sirom.

Izvor: Stvar ukusa

Supa od šargarepe i tikve

Supa od šargarepe i bundeve

Ako želite nešto fino, kremasto, zdravo - ova supa je pravi izbor.

Sastojci

3 kom. bibera
100 g crnog luka
300 g šargarepe
150 g pavlake
20 g semenki suncokreta
5 g soli
500 g bundeve
30 ml ulja
5 g vegete

Priprema

Zagrejte ulje u šerpi, propržite iseckani luk na ulju, potom dodajte očišćenu i iseckanu bundevu i šargarepu.

Pržite minut, pa prelijte sa 750 ml vode. Kada su tikva i šargarepa kuvane, ostavite ih da se prohlade. Potom izblendirajte povrće.

Po potrebi dodajte još malo vode, kako biste dobili supu željene gustine.

Posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Vratite da proključa još jednom, servrajte i pospite semenkama bundeve.

Prijatno!

Kisela čorba sa mesom
Photo: Shutterstock

Kisela čorba sa mesom

Idealna čorba za tmurne jesenje dane.

Sastojci ua kiselu čorbu:

– 200 g pilećeg mesa sa kostima

– 300 g junećih rebara

– 200 g svinjskog mesa

– 2 glavice crnog luka

– 2 šargarepe

– 1 manji koren celera

– 1 paškanat

– peršun

– malo ulja

– suvi biljni začin

– 1 žumance

– malo soli

– 2 dl kisele pavlake

– limunov sok

Priprema kisele čorbe:

Luk iseckati na kockice, a šargarepu, celer i paškanat iseći na kolutove.

Meso takođe iseckati kockice.

Izdinstati povrće, zatim dodati meso. Naliti vodom, dodati začine i ostaviti da se krčka lagano na umerenoj temperaturi.

Kuvano meso možete odvojiti od kostiju, po želji.

Na kraju dodati iseckan peršun, još začiniti po ukusu.

Izmutiti žumance i kiselu pavlaku i postepeno dodavati čorbi, a zatim dodati i sok od limuna, pa dobro promešati.

Poslužiti uz prepečen hleb.

Izvor: N1

KREM ČORBA OD KARFIOLA
Photo: Shutterstock

KREM ČORBA OD KARFIOLA: Uz ovaj sastojak biće još kremastija i finija

Ovo je čorba će vas sigurno ugrejati u hladnim danima koji nam dolaze.

Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.

Sastojci:

1 glavica karfiola
2 krompira
1 glavica crnog luka
čaša kisele pavlake
so, biber

Priprema:

U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice.

Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite, dodajte pavlaku i krčkajte još par minuta.

Pileći paprikaš sa knedlama - recept koji svaki put uspe

Pileći paprikaš sa knedlama - recept koji svaki put uspe

 

Potrebno:

Pi­le – 1 kom (oko ki­lo­gram);
cr­ni luk – 500 gr;
pa­ra­dajz – 2 kom;
pa­pri­ka ba­bu­ra – 1 kom;
ale­va pa­pri­ka;
per­šu­nov list;
ulje;
so; bi­ber.

Za knedle:
ja­ja – 2 kom;
ulje;
bra­šno

Priprema:

Pre sve­ga pi­len­ce (oko ki­lo­gram) va­lja is­tran­ži­ra­ti na ba­ta­ke, ka­ra­ba­ta­ke, kril­ca, ba­ta­či­će i be­lo me­so što se još po­de­li na dva pu­ta po tri de­la. Le­đa i ši­ju va­lja osta­vi­ti. Tre­ba­će za ka­kvu su­pi­cu.

Ona­mo se na vre­lom ulju pro­pr­ži (dok ne smek­ša) po­la ki­la uso­lje­nog lu­ka isec­ka­nog na re­bar­ca, do­da se pa­pri­ka ise­če­na na koc­ki­ce, ma­lo ale­ve pa­pri­ke, pa uba­ci tran­ži­ra­no pi­len­ce. Sve se na­li­je ča­šom vo­de, pa krč­ka na la­ga­noj va­tri dok me­so ne smek­ša ka­ko va­lja. Tek ta­da se olju­šte dva ve­ća pa­ra­daj­za, isec­ka­ju se na koc­ki­ce pa uba­ce u pa­pri­kaš.

Do­da se i isec­ka­na ve­za per­šu­no­vog li­sta, još do­so­li ako tre­ba i po­bi­be­ri, pa krč­ka još oko po­la sa­ta na ti­hoj va­tri, uz me­ša­nje. Ovaj pa­pri­kaš tre­ba da ima do­sta teč­no­sti, jer još sve ni­je go­to­vo.

Ne­do­sta­ju mu knedle, ko­je će kao žu­ti nar­ci­si da iz­vi­ru­ju iz cr­ve­nog pa­pri­ka­ša.

Dva žu­man­ce­ta, sneg od be­la­na­ca, ma­lo ulja i so­li ume­se se s bra­šnom ta­ko da ru­ka­ma mo­gu da se ob­li­ku­ju knedle. Da bu­du tan­ke i du­ge kao ma­li prst. Ona­mo se uvri­je sla­na vo­de, pa no­kle ku­va­ju dok ne is­pli­va­ju na po­vr­ši­nu. Ka­ši­kom s ru­pa­ma iz­va­de se, pro­ce­de, pa ume­ša­ju s pa­pri­ka­šem.

Na­rav­no, ovo mo­že i jed­no­stav­ni­je: uz ku­va­ne go­to­ve ma­ka­ro­ne, ali to on­da vi­še ni­je to.

Izvor: danas.rs

Potaž od praziluka i karfiola
Photo: Shutterstock

Potaž od praziluka i karfiola

Potaž od povrća, odličan predlog za letnji ručak.

Sastojci:

– 400 g karfiola

– 2 struka praziluka

– 1 povrtna kocka za supu

– 1 l vode

– 70 g maslaca

– 50 g brašna

– 2 dl neutralne pavlake za kuvanje

– 3 kašike suvog biljnog začina

– so i biber

Priprema:

U 1 l ključale vode staviti kocku za supu i kada ponovo provri skloniti sa ringle.

Skuvati krafiol iscepkan na cvetiće u posoljenoj ključaloj vodi oko pet minuta, izvaditi i ocediti.

Na 20 grama maslaca izdinstati na krugove iseckan 1 1/2 struka praziluka, dodati 3 kašičice suvog biljnog začina, promešati, pa prodinstati.

Dodati tri kutlače supe i dinstati dok sva tečnost ne ispari.

U blender ili multipraktik staviti kuvani karfiol i dinstani praziluk, pa dobro izmiksati sa dve kašike pavlake za kuvanje.

U posebnoj šerpi istopiti 50 g putera, dodati brašno i ostatak supe od povrća, pa napraviti osnovu za potaž kao bešamel.

Dodati izmiksani praziluk i karfiol, promešati, dodati ostalu pavlaku za kuvanje i kuvati još koji minut.

Ako je masa previše gusta dodati tople vode i dobro poromešati. Posoliti i pobiberiti, po ukusu.

Sipati u činije i posuti iseckanim prazilukom.

Izvor: n1info.rs