Punjene i zapečene tikvice
Foto: maxi.rs

Punjene i zapečene tikvice

Sastojci

600 g tikvica
250 g krem sira
150 g maslina
10 ml maslinovog ulja
2 jajeta
4 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Tikvice prepolovite i izdubite kašikom.

Pripremite fil od sira i navedenih sastojaka, njime napunite tikvice, te ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Služite toplo uz čeri paradajz, parmezan i belo vino.

Pileći bataci sa suvim šljivama

Pileći bataci sa suvim šljivama

Sastojci

1kg pilećih bataka
150g suvih šljiva
100g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
200ml crnog vina
3 kom. belоg luka
50g smđeg šećera
maslinovo ulje
so, biber
2 lovorova lista

Priprema

Meso posolite i pobiberite, te ga stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem.

Prelijte ga maslinovim uljem, dodajte sitno iseckani beli luk i lovorov list i pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

U prvih 30 minuta pecite meso poklopljeno kako bi pustilo svoje sokove.

Po potrebi, možete doliti vodu (maksimalno 100 ml). Nakon 30 minuta skinite poklopac, stavite oko mesa pečurke isečene na kolutove i suve šljive, sve zalijte vinom i šećerom i pecite još 15 minuta.

Pileće batake servirajte uz pečurke i šljive i prelijte divnim sosom od pečenja.

Izvor: maxi.rs

Pileća džigerica u belom sosu

Pileća džigerica u belom sosu

Sastojci (za 2 osobe)

350 g pileće džigerice
100 g crnog luka
40 g brašna
so, biber

Priprema

Na ulju ispržite sitno iseckan crni luk, dodajte komade pileće džigerice i dinstajte dok džigerica ne omekša.

Zatim dodajte dve kašike brašna i oko 2 dl vode da se napravi sos.

Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje.

Izvor: maxi.rs

Kuvani kupus

Kuvani kupus

Sastojci (3 osobe)

200 g kupusa
5 kom. peršuna
100 g crnog luka
10 kom. suve paprike
2 kom. šargarepe
3 kom. belоg luka
2 kom. paprike
kašika mlevene paprike (može i malo ljute)
20 g brašna
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite kupus na sitne tanke štapiće i stavite u dublji lonac.

Dodajte jedan iseckani crni luk, dve narendane šargarepe, iseckanu crvenu papriku i malo suve paprike kako bi kupus dobio pikantniji ukus.

Dodajte tri čena iseckanog belog luka i sipajte vodu taman da prekrije kupus.

Stavite malo brašna, malo vegete, posolite i pobiberite, stavite malo suvog peršuna.

Nemojte mešati nakon stavljanja brašna. Kuvajte na umerenoj vatri nekih sat i po vremena.

Na kraju stavite kašičicu aleve paprike i promešajte. Uživajte u ovom zdravom i detoksikujućem obroku!

Izvor: maxi.rs

Njoke sa sosom od pečuraka

Njoke sa sosom od pečuraka

Sastojci (3 Osobe)

400 g pečuraka
150 ml neutralne pavlake
100 g kačkavalja
500 g njoka
100 ml bešamel sosa
150 g praške šunke
vegeta
so, biber

Priprema

Isecite sitno pečurke i kuvajte ih oko 20 minuta da omekšaju.

Dinstajte ih na tihoj vatri.

Dodajte nekih 150 g iseckane šunke.

Posolite, pobiberite, posolite vegetom i prelijte neutralnom pavlakom i gotovim bešamel sosom.

Njoke skuvajte po uputstvu sa pakovanja i dodajte sosu.

Narendajte preko malo kačkavalja ili sira po izboru i ukrasite listićima nane.

Izvor: maxi.rs

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Pečena svinjetina sa jabukama i lukom

Sastojci

1kg svinjskog filea
5 kom. jabuka
100g crnog luka
2 jajeta
so, biber

Priprema

U nauljenu tepsiju stavite crni luk, iseckane jabuke,i komade svinjetine.

Posolite i pobiberite. Umutite dva jaja i prelijte preko.

Nakon toga ubacite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta, dok jabuke ne omekšaju a meso ne dobije zlatno žutu boju. 

Izvor: maxi.rs

Piletina u senfu

Piletina u senfu

Sastojci (2 Osobe)

500 g pilećeg filea
100 g kačkavalja
200 g pavlake
50 g senfa
so, biber
 
Priprema
 
Pola kilograma pilećeg filea iseckajte na šnicle i malo izlupajte čekićem za meso, ali ne pretanko. Utrljajte šnicle u so i biber.
 
Nakon toga, utrljajte šnicle u senf i ostavite da odstoje dok ne pripremite sir i pavlaku. Senfa ne treba previše, samo toliko da pokrije meso u tankom sloju.
 
Kačkavalj ili edamer sir narendajte i umešajte u 200 g pavlake da bude tečnije.
 
Meso slažite u jednom redu na nauljenoj tepsiji i premažite pavlakom i sirom.
 
Preko tepsije stavite foliju i pecite na 200 stepeni sat vremena.
 
Nakon toga skinite foliju da se meso zapeče i porumeni.

 

Izvor: maxi.rs
 
Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom

Sastojci

1 kg krompira,
oko 400 g brašna, 
maslinovo ulje,
2 čena belog luka,
500 g čeri paradajza,
origano,
svež bosiljak,
100 g mocarele

Priprema

Oljuštite krompir, isecite ga i skuvajte ih kao za krompir pire.

Izgnječite ga i ostavite da se hladi.

Polako dodajte brašno sve vreme mešajući.

Kada dobijete testo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dodajući brašna po potrebi.

Gotovo testo isecite na pet delova, pa svaki oblikujte u valjak debljine palca. Isecite komade dužine 3 cm i na svakom viljuškom napravite nabore.

Pošto su njoke spremne za kuvanje, možete početi sa pripremom sosa.

Na maslinovom ulju propržite dva čena belog luka, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i dinstajte dok paradajz ne pusti tečnost.

Sveže njoke kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Nakon desetak minuta dodajte paradajz sosu malo vode (vruće ili od njoka) i promešajte.

Kuvajte još 10 minuta, dodajte mocarelu, naseckani bosiljak i origano.

 

Ratatuj

Ratatuj

Sastojci

150 g tikvica
500 g plavih patlidžana
300 g paradajza
100 g crnog luka
1 kom. paprikе
300 ml paradajz sosa
1 čen belоg luka
40 ml belog vina
pola ljute paprike
15 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Iseckajte na krugove dva plava patlidžana, četiri paradajza i dve male tikvice.  Posolite i pobiberite.

Propržite glavicu crnog luka na maslinovom ulju, dodajte sitno iseckanu ljutu papriku i propržite još pet minuta. Ubacite malo belog luka i četiri iseckana paradajza.

Prelijte dvema kašikama belog vina, dvema kašikama sosa od paradajza ili kečapa, posolite i pobiberite.

Naseckajte peršun, papriku, beli luk, dodajte malo ulja i posolite.

U tepsiju stavite sos koji ste pripremili, pa naređajte povrće po želji, potom prelijte sosom sa peršunom, paprikom i belim lukom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni.

Uživajte u ovom zdravom obroku! Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Pasta sa svinjetinom i soja-sosom

Sastojci

250 g svinjskog buta
500 g špageta
150 g praziluka
Balsamiko sirćeta
4 jajeta
maslinovo ulje
so, biber, vegeta
soja sos

Priprema

U dublji lonac stavite testeninu da se kuva.

Za to vreme na vrelom ulju pržite meso isečeno na kockice zajedno s prazilukom pet-šest minuta.

Potom dodajte vodu, soja-sos, so, biber i nekoliko kapi balsamika. Krčkajte još tri-četiri minuta, pa u sos ubacite al dente skuvanu testeninu.

Pažljivo pomešajte i služite toplo.

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Ćufte iz rerne u paradajz sosu

Sastojci

500 g mlevenog mesa (po želji)
100 g crnog luka
100 g kačkavalja
300 ml paradajz soka
200 g paradajza
10 kom. peršuna
50 g prezli
10 g maslaca
2 čena belоg luka
so, biber

Priprema

Iseckajte glavicu crnog luka, dva čena belog luka i sveži peršun. U većoj posudi izmešajte mleveno meso sa lukom, peršunom, prezlama i začinima.

Ostavite meso da odstoji u frižideru dva sata. Oblikujte ćufte i ređajte ih u posudu za pečenje.

Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Za to vreme možete pripremiti sos.

Kuvajte sos od paradajza oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, potom dodajte začine. Kada ćufte porumene, prelijte ih sosom i pecite još pola sata.

Kada sos potamni, izvadite ćufte iz rerne, pospite izrendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se kačkavalj otopi i porumeni.

Uživajte u ovom gurmanskom obroku. Prijatno!

Izvor: maxi.rs

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA

MAĐARSKE SLANE PALAČINKE OD KROMPIRA: najbolji krompir uz gulaš ili mleveno meso sa paradajzom

Sastojci:

8 krompira
1 glavica luka
3 jajeta
6 kašika brašna
ulje za prženje
pavlaka
peršun

Priprema:

Oljuštiti i narendati krompir, ocediti ga dobro pa dodati narendan luk.

Dobro izmešati sa jajima i brašnom, posoliti i pobiberiti.

Vaditi po dve kašike smese i spuštati u vruće ulje, poravnavajući svaku hrpicu kašikom.

Pržiti dok ne postanu zlatnožute - oko 3 do 5 minuta.

Služiti preliveno gulašem i ukrašeno kašikom pavlake i seckanim peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Gulaš sa suvim šljivama

Gulaš sa suvim šljivama

Sastojci

1,5 kg goveđeg mesa (ili junetine)
100 g suvih šljiva
250 g šampinjona
350 g crnog luka
10 g brašna
200 ml crnog vina
4 čena belog luka
50 ml paradajz pirea
so, biber
aleva parike

Priprema

U loncu izdinstajte crni luk isečen na sitne kockice, potom dodajte šampinjone i meso isečeno na kocke (koje ste prethodno uvaljali u brašno).

Nakon 15 minuta dinstanja dodajte paradajz pire, suve šljive, beli luk i začine.

Prelijte gulaš vinom i vodom, te ga kuvajte na slaboj vatri oko 90 minuta, uz povremeno mešanje.

Servirajte pripremljeni gulaš uz pirinač ili kuvani krompir.

Domaći đuveč

Omiljeni ručak već generacijama: Recept za domaćinski đuveč

Sastojci:

2 velike glavice luka
900 g paprike
2 veća paradajza
300 g pilećeg belog mesa
200 g pirinča
100 ml ulja
oko 100 ml vode
malo celerovog lišća
so po ukusu

Priprema:

Luk iseckajte pa propržite na ulju, dodajte iseckano meso.

Čim meso pobeli ubacite papriku i krčkajte desetak minuta.

Dodajte i isečen paradajz, poklopite i ostavite opet deset minuta.

Kada je povrće pustilo svoj sok, ubacite opran pirinač, vode koliko je potrebno (ne mnogo) poklopite i nastavite kuvati uz povremeno mešanje.

Pririnač treba da omekša i pokupi tečnost ali jelo treba da ostane fino, sočno.

Pred kraj se posoli i doda iseckano lišće.

Prijatno.

{vembed Y=nyb6Daa1H8E}

Izvor: serpica recepti

Panirani pileći bataci sa čili paprikom

Panirani pileći bataci sa čili paprikom

Sastojci

4/5 kg pilećih bataka
70g muslija
30ml maslinovog ulja
20ml meda
70g brašna
1 čili papriica
so, biber
aleve parike

Priprema

U posudi sjedinite brašno, musli, maslinovo ulje, sitno isečenu čili papriku, so, biber, med i slatku alevu papriku.

Dodajte jedno jaje i dobro promešajte.

U žitku smesu uvaljajte pileće batake i pržite ih na ulju oko 25 minuta.

Pohovane batake servirajte uz krompir pire i zelenu salatu.

Čili kon karne (Chilli con carne)

Čili kon karne (Chilli con carne)

Sastojci

1 celer
1 paprika
100g crvenog luka
3 bela luka
5 g čili praha
2 feferone (ljute)
400g paradajza iz konzerve
500g junećeg mlevenog mesa
500g pasulja
pileći bujon
so, biber, mlevena paprika
1 šargarepa
10ml ulja

Priprema

U dubljem loncu dinstajte na malo ulja sitno seckani crni i beli luk oko 10 minuta, dok luk ne dobije staklastu boju.

Potom dodajte meso, iseckan celer i šargarepu, čili, na kolutove isečenu papriku i alevu papriku.

Promešajte i dinstajte još pet minuta.

Zatim sipajte paradajz, skuvani pasulj i pileću supu.

Ovo tradicionalno meksičko jelo kuvajte još 40 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje.

Čili poslužite topao sa crnim hlebom i feferonama – za one koji žele da osete pravu meksičku ljutinu.

Pečena zečetina sa krompirom

Pečena zečetina sa krompirom

Sastojci1

zec (oko 1,5kg)
1 beli luk
200g crnog luka
1kg krompira
so, biber
200g šargarepe
100ml ulja

Priprema

Potopite meso u vodu na dva sata, zatim ga isecite po želji.

Isecite luk, krompir i šargarepu.

Propržite meso oko 10 minuta sa obe strane.

Dodajte sitno naseckani luk, začinite i sipajte dve šolje vruće vode. Dodajte šargarepu i stavite poklopac.

Pre nego što bude gotov, dodajte krompir i čen belog luka.

Posle deset minuta prebacite jelo u tepsiju i začinite ga.

Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Izvor: maxi.rs

Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Pica sa mlevenim mesom i čili papričicama

Sastojci

1000 g brašna, 
20 kom čili papričice, 
2 kom. jaja, 
200 ml jogurta, 
500 g kačkavalja, 
30 ml maslinovog ulja, 
100 ml mleka, 
1 kom. praška za pecivo, 
300 g mlevenog mesa, 
10 g origana, 
2 g soli, 
1/2 kom. svežeg kvasca, 
2 g šećera

Priprema

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, 1/2 kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog).

Zamesite testo i stavite ga da odstoji barem tri sata u frižideru.

Crni luk izdinstajte na ulju, a kad postane staklast, ubacite mleveno meso i sipajte malo vode.

Kada meso bude do pola izdinstano, posolite ga, pobiberite.

Nakon toga razvucite testo i stavite preko kačkavalj i polupripremljeno mleveno meso i čili papričice.

Pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni dok testo ne postane zlatnožuto, a meso ne bude pečeno.

Izvadite picu iz rerne i začinite je origanom.

Izvor: maxi.rs

Pečeni fazan sa krompirom

Pečeni fazan sa krompirom

Sastojci (4 porcije)

250 ml belog vina
40 g maslaca
so
200 g pavlake
1000 g krompira
biberа
1500 g fazana
10 g vegete

Priprema

Fazana očistite i isecite na komade.

Začinite ga solju, biberomi vegetom.

Stavite ga u pleh na 40 g otopljenog maaslaca, pa pored poređajte kilogram oljuštenog krompira.

Pecite na temperaturi od 180 stepeni oko 75 minuta, a za vreme pečenja dollivajte belo vino po potrebi (maksimum 250 ml).

Kada fazan omekša i dobije zlatnožutu boju, možete da ga prelijete kiselom pavlakom (200 g) i ponovo vratite u rernu da se zapeče.

Fazan je spreman za serviranje.

Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Tortilja sa piletinm i povrćem

Tortilja sa piletinom i povrćem

Sastojci

5ml čili sosa 
15g aleve parike 
200 g kukuruza šećeraca 
so 
400g pilećeg filea 
2 kom paprike 
8 kom tortilja 

Priprema

Piletinu narežite na trakice ili kockice. Začinite je začinom po želji.

Zagrejte tiganj sa malo ulja i pržite piletinu na srednjoj temperaturi dok ne bude pečena.

Kada je piletina skoro gotova, izrežite crvenu i zelenu papriku na trakice i dodajte piletini. Nakon tri-pet minuta ubacite kukuruz. Dodajte malo čili sosa, mlevenu papriku i so.

Na laganoj vatri ostavite da se krčka još oko dva minuta.

Na vrelom tiganju ispecite tortilje sa obe strane da se zarumene i zagreju.

Postavite tortilje na tanjir i na sredini stavite sadržaj iz tiganja.

Urolajte tortilje i probodite čačkalice kroz sredinu da se ne bi odvile.

Izvor: maxi.rs